Altın’da orta vadeli görünüm değişti!

Gold-bullion-vault

Uzun zamandır Altın’ın 100 ve 233 haftalık üssel hareketli ortalamalar arasında sıkıştığından ve özellikle orta vadeli görünümde net kararlar alınamadığından bahsetmiştik. Son iki haftalık performans izlendiğinde Altın fiyatının 233 haftalık üssel hareketli ortalama (1270) üzerinde art arda 2 haftalık kapanış yaparak yatay görünümü sonlandırdığını ve yeni görünümünü pozitife çevirdiğini söyleyebiliriz.

Bu nedenle de yeni süreçte 100 haftalık üssel hareketli ortalama (1200) üzerinde fiyatlamalar sürdükçe yukarı yönlü çıkışların devamına ilişkin düşünce ön planda kalabilir.

1

TREND DEĞİŞİMLERİNDE YAPILAN EN ÖNEMLİ HATA

Trend değişimlerinde yapılan en önemli hata, ilgili değişiklik sonrasında sürekli yeni haliyle hareketlerin oluşacağı düşüncesidir. Yani orta vadeli olarak pozitife dönüşen bir trend de yatırımcıların ilgili varlığın hiç düşmeyeceğine olan inancı ile eski trend görünümündeki pozisyonlarını elden hızlıca çıkartması ya da HEDGE pozisyonları ile zararı sabitlemesidir.

Burada yapılacak en önemli strateji, trend değişikliklerinde olası tepkilerde nerelere kadar hareketler izlenebilir sorusunun cevabını aramaktadır.

O halde, Altın’da orta vadeli görünüm 100 haftalık üssel hareketli ortalama üzerinde pozitife çevrilmesi sonrasında yaşanılacak olası tepki satışları nerede sonlanabilir?

2

Günlük grafiği incelediğimizde aşağı yönlü tepkilerin 1268-1240 arasında sonlanma ihtimali ön planda görülmektedir. Ancak bu bölge ya da daha da alt bölgelere doğru bir hareketlilik olacak mı sorusunun cevabında hafta içerisinde gelecek önem derecesi yüksek makro gelişmeler ve bu gelişmelerin etkileri yakinen incelenmelidir.

Önemli NOT: Altın fiyatının tepki satışlarında zayıf kalması (ideal bölgeyi test etmemesi) ve tekrar toparlanması sonrasında yukarı yönlü çıkışların daha etkin olabileceğini düşündüğümüz alan ise yükseliş trendinin üst noktası olarak kaydedilen 1305 seviyesidir. Altın, 1305 seviyesi üzerinde fiyatlamalar oluşturabilirse pozitif sürecine hız katmak ve 1323 – 1345 bölgesine ulaşmak isteyebilir.

Kudret Ayyıldır
Başanalist

Add a Comment