FOMC kararları, özet görüş!

Tarım Dışı İstihdam, ECB faiz kararı, Başkan Draghi açıklamalarından sonrasında gözler artık FED’e çevrildi. FED’in faiz artırımı ve önümüzdeki süreçte nasıl bir projeksiyonda piyasaları yönlendirecek merakımız bugünkü tutanaklar ve açıklamalarla son bulacaktır.

Öncelikle FED’in faiz oranında bir değişiklik yapmama ihtimalinin güçlü olduğunu ifade ederek söze başlamak istiyorum. (Tabii bir sürpriz yapmazsa) Burada dikkat etmemiz gerekenler ise önce tutanaklar ardından da FED Başkanı Janet Yellen’in açıklamalarında olacaktır.

Karar metninde Fed’in büyüme, istihdam, enflasyon ve küresel risklerle ilgili ne düşündüğü, yeni faiz artışlarına ne kadar sıcak baktığı ve bir sonraki faiz artışının ne zaman yapılabileceğinin ip uçlarını arayacağız. Özellikle de bu aşamada FOMC üyelerinin faiz oranı tahminlerini gösteren tablo da (dot pilot) faiz oranlarının belirtildiği noktalar dikkatle incelenmelidir. Noktaların aşağı çekilmesi ile medyanın gerileyeceği, noktaların yukarı çekilmesi durumunda ise medyanın yükseleceğini dolayısıyla da 2016 yılındaki olası kaç faiz artabilir senaryosunu konuşmamızı sağlayabilir.

Son olarak da karar metni ve faiz kararı sonrasında Başkan Yellen’i izleyeceğiz. Yellen, alınan kararların gerekçelerini açıkladıktan sonra piyasaların merakını gidermek için soru-cevap kısmına geçecektir. Özellikle de bu bölümde faiz artışı temposuna ilişkin sorulara verilecek cevaplar, anlık olarak varlık fiyatları üzerinde sert hareketlerin oluşumuna katkı sağlayabilir. Burada Dolar Endeksi başta olmak üzere EURUSD, Altın ve USDTRY’de oluşacak fiyatlamalar yakinen incelenmelidir.

Teknik görünüm ile alakalı bölümü akşam analizinde inceleyebilirsiniz.

İyi çalışmalar.

Kudret Ayyıldır
Başanalist

Add a Comment