25 – 29 Ocak 2016 Forex Piyasası Haftaya Bakış Analizi

EURUSD ANALİZİ

Yeni yılın ilk ayını tamamlayacağımız haftaya girerken EURUSD paritesinin yukarı yönlü çıkışlarını 1.0975 ile sınırlandırdığını ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin açıklamaları ile birlikte 1.0775 seviyesine doğru önemli bir geri çekilme kaydedildiğini görmekteyiz. Haftanın son işlem gününde raporun hazırlandığı şu sıralar 1.0820 seviyesine yakın seyrini sürdüren parite de negatif bir beklentinin bundan sonraki süreçte de devam edebilme ihtimalinin güçlü olduğunu söyleyebiliriz. Mevcut teknik beklentilere geçmeden önce yeni hafta içerisinde dikkat etmemiz gereken temel makro-ekonomik gelişmeleri inceleyecek olursak;

  • Haftanın ilk işlem gününde ABD’den önem derecesi yüksek veriler mevcut değil, bu nedenle de Euro bölgesinden gelecek Alman IFO verisi daha sert fiyat hareketlerine maruz kalan bir görünümü destekleyebilir. Buna ilaveten ABD ve Avrupa borsaları açılışı sonrasındaki seyir de EURUSD paritesi üzerinde etkisini gösterebilir.
  • Haftanın İkinci işlem gününde Euro bölgesinden önem derecesi yüksek veriler mevcut değil, bu nedenle de ABD’den gelecek CB Tüketici Güveni verisi daha sert fiyat hareketlerine maruz kalan bir görünümü destekleyebilir. Buna ilaveten ABD ve Avrupa borsaları açılışı sonrasındaki seyir de EURUSD paritesi üzerinde etkisini gösterebilir.
  • Haftanın üçüncü işlem gününde piyasalar FOMC tutanaklarına odaklanacaktır. Bunun dışında gün içerisinde dikkat edilmesi gerekilen verilerse, ABD’den Yeni Ev Satışları olarak kaydedilmiştir.
  • Haftanın dördüncü işlem gününde gerek Euro gerekse ABD bölgesinden önem derecesi orta olarak gözlemlediğimiz veriler daha ağırlıktadır. En dikkat çeken verilerse, Almanya CPI ve Perakende Satışları ile ABD’den Dayanıklı & Çekirdek Dayanıklı Malların Siparişleri ile Beklemedeki Ev Satışları verileri olarak kaydedilmiştir.
  • Haftanın son işlem gününde de gerek Euro gerekse ABD bölgesinden önem derecesi orta olarak gözlemlediğimiz veriler daha ağırlıktadır. En dikkat çeken verilerse, İspanya Flash CPI ve GDP ile ABD’den Advance GDP, Chicago PMI ve Michigan Hassasiyeti verileri olarak kaydedilmiştir.

Teknik olarak;

  • EURUSD paritesi son haftalarda oldukça yatay bir görünümde seyrini sürdürmektedir.
  • Bu tutum, kısa vadeli alıcılar ile orta vadeli satıcıların önemli bir mücadele içerisinde olduğunu görmemize katkı sağlamaktadır.
  • Parite, 1.1385-1.0525 arasındaki düşüşü sonrasında Fibonacci %61.8’lik orana tekabül eden 1.1057 bölgesine ulaştıktan sonra satış baskısına maruz kalmış ve bir daha bu bariyer test edilmemiştir.
  • Bu nedenle de 1.1057 altındaki rakamlar, kısa vadeli tepki alımlarının sonlanma düşüncesini güçlendirmektedir.
  • Böyle bir düşünce ile paritenin 1.0525 seviyesini tekrar hedeflemek isteyebilir.
  • Bu ralli öncesinde kısa vadeli olarak 1.0730 desteği önemlidir.
  • Parite de satıcılı seyir devam edecekse 1.1057 bölgesi altındaki hareketlere ilaveten 1.0730 seviyesi altındaki fiyatlamalar önemlidir.
  • Ancak bu şartla 1.0525 seviyesine yaklaşmak ve daha alt bölgeler hedeflenebilir.
  • Aksi takdirde 1.1057 direncine doğru yeni bir tepki görülebilir.
  • 1057 hedeflenebilmesinde teyit olarak 1.0955 direnci takip edilebilir.
  • Genel görünüm, 1.1057 altında 1.0525 seviyesine doğru devam edecek satıcılı seyrin ön planda kalması şeklindedir.
  • Böyle bir düşünce yapısı ile yaşanılacak kısa vadeli tepki alımları, satış fırsatı şeklinde haftalık beklentilerimiz arasında yerini almaktadır.

EURUSD1

eurusd

GBPUSD ANALİZ

GBPUSD paritesi uzunca bir süredir düşüş trendini devam ettiren bir görünüm ile seyrini sürdürmektedir. Hafta içerisinde oluşan satıcılı seyir ile test edilen 1.4080 seviyesi sonrasında paritenin toparlandığını ve yukarı yönlü çıkışlarını 1.4337 seviyesine taşıdığını izlemekteyiz. Analizin hazırlandığı şu sıralar 1.4330 seviyesine yakın seyrini sürdüren parite de yukarı yönlü tepkiler tamam mı devam mı sorusunun cevabını aradığımız bir zamana tanıklık etmekteyiz. 4 saatlik grafiği incelediğimizde 1.4350 bariyeri bu aşamada kritik bir seviye olarak karşımıza çıkmaktadır.

Parite eğer tepki alımlarına devam edecekse 1.4350 seviyesi üzerinde art arda gerçekleşecek 4 saatlik kapanışlara ihtiyacı vardır. Ancak bu şartlan 1.4520 – 1.4655 gibi rakamlar tepkisel anlamda gündemde yer alabilecek olası seviyelerdir.

Paritenin 1.4350 seviyesi altında devam edecek fiyat hareketlerinde ise tepki alımları artık sonlanmalı düşüncesi hakim olacağı gibi 1.4200 ve 1.4080 seviyeleri bu aşamada tekrar hedeflenebilecek ilk desteklerdir. Paritedeki satıcılı seyrin daha da agresifleşebilmesi için 1.4080 seviyesi altında art arda 4 saatlik kapanışa ihtiyaç vardır. Bu teyit, uzun vadeli grafiklerde görebildiğimiz 1.3500-1.3300 desteklerinin hedeflenme ihtimalini güçlendirebilir.

Özetlersek, yeni hafta beklentilerini değerlendirirken 1.4350 ve 1.4080 seviyeleri yakinen incelenmelidir. Tepki alımları devam etmek istiyorsa 1.4350 seviyesi üzerinde, düşüş rallisi etkisini hissettirmek istiyorsa da 1.4080 seviyesi altındaki 4 saatlik kapanışlara ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır.

GBPUSD1

gbpusd

USDTRY ANALİZİ

USDTRY kurunda 3.0050 desteği kritik!

Son günlerde USDTRY kuru, 3.0050 destek noktası üzerinde sürekli yükseliş trendinin üst noktasını test eden bir görünüm ile karşımızdaydı. Yukarı yönlü çıkışların devam edeceğine ilişkin düşünceler her ne kadar güçlü olsa da kanalın üst noktası üzerinde fiyatlamalar kaydedilememesi, tepki satışlarının oluşmasına zemin hazırladı ve kur 3.0050 desteğine yaklaştı.

Yaşanılan bu geri çeklime sonrasında kur bazında tepkiler tamam mı devam mı sorusunun cevabını aradığımız bir zamana tanıklık etmekteyiz. Tam da bu aşamada son zamanların önemli destek noktası olarak kaydedilen 3.0050 seviyesi kritik bir öneme sahip olduğunu ifade edebiliriz.

  • USDTRY kuru eğer tepki satışlarına devam etmek istiyorsa, 3.0050 seviyesi altına sarkması gerekmektedir. Ancak bu şartla tepkiler devam düşüncesi güçlenerek 2.9900 başta olmak üzere 2.9745 ve 2.9620 gibi rakamlar telaffuz edilebilir.
  • USDTRY kuru eğer tepki satışlarını sonlandırmak istiyorsa, daha öncekilerde olduğu gibi 3.0050 desteği üzerinde kalmayı sürdürmelidir. Böyle bir durumda da kısa vadeli olarak 3.0200 başta olmak üzere 3.0340 ve 3.0500 gibi rakamlar gündemimizde kalmayı sürdürebilir.

NOT: USDTRY kurunda tepki satışları 3.0050 seviyesi altında etkisini sürdürse dahi kurdaki orta vadeli beklentimiz halen daha pozitiftir. Yükseliş trendinde kanalın alt noktası olarak kaydedilen 2.9425 üzerinde orta vadeli görünümün yükseliş olduğu unutulmamalıdır.

USDTRY1

USDTRY

HAM PETROL ANALİZİ

Hafta içerisinde aşağı yönlü hareketlerini 27.50 dolar desteğine taşıyan ancak devam edemeyerek kısa vadeli tepki alımlarına maruz kalan Ham Petrol, haftanın son işlem gününde analizin hazırlandığı şu sıralar 31.40 seviyesine yakın seyrine devam etmektedir.  Kısa vadeli yaşanılan son yükselişler sonrasında artık döndü ve yukarı yönlü bir atak başlayacak şeklinde bir algı ile alıcılı düşüncenin güçlenmemesi önemlidir. Çünkü düşüş trendinin varlığı hala daha güçlü ve gündemimizde kalmayı sürdürecektir. Genel görünümde 38.40, haftalık beklentilerde de 33.50 direnci altında kaldığı müddetçe negatif eğilimin ön planda olduğunu vurgulayabiliriz. Ham Petrol fiyatının ilgili bölgeler altında kalmayı sürdürmesi durumunda ise 29-26 dolar seviyeleri hedef noktaları olarak güncelliğini ve önemini korumaktadır.  Ham Petrol fiyatı 38.40 dolara ulaşır mı tarzındaki soruların cevabı içinse haftalık beklentide dikkat edilmesi gerekilen bariyer olarak kaydedilen 33.50 seviyesi dikkatle takip edilmelidir. Ancak bu seviye üzerindeki günlük kapanışlar tepki alımları için destekleyici faktör olarak takip edilebilir. Aksi takdirde yükselişlerin satış fırsatı olarak değerlendirildiği bir sürecin etkisini net bir şekilde ifade edebiliriz.

Ham Petrol1

Ham Petrol

ALTIN ANALİZİ

Altın fiyatı, son aylarda düşüş trendinin alt noktası olarak kaydedilen 1045 dolar desteği üzerinde tutunarak kısa vadeli tepki alımları konusunda önemli bir istek içerisindedir. Bu istek,  yeni yılın ilk ayında 1113 dolar seviyesine kadar yükselişi tetikledi ancak devamı şuan ki süreçte gelmedi. Son yaşanılan yukarı yönlü çıkışlar sonrasında Altın yatırımcılarının sorduğu soruların temelinde artık dönüş başladı mı ve bu dönüşler nereye kadar devam edebilir olarak kaydedilmiştir. İlgili soruların cevaplarını ararken teknik ve temel analiz yöntemlerini birlikte kullanmanın önemi unutulmamalıdır.

Öncelikle hangi makro gelişmeler, kıymetli madenler üzerinde etkili olabilir sorusuna kısaca cevap verelim!

  • FED’in bundan sonraki süreçte faiz artırımına devam edip etmeyeceğine ilişkin açıklamaları,
  • Faiz artışına devam edecek mi etmeyecek mi sorusunun psikolojik cevabını bulabilmek için ABD’den gelecek
    önem derecesi yüksek verilerin sonuçları, (Enflasyon, Büyüme, İstihdam, İşsizlik, vb)
  • Gerek FED kararları gerekse ABD’den gelecek verilerin Dolar Endeksi, ABD borsaları ve ABD 10 yıllık hazine tahvil faiz oranı üzerindeki etkisi, (Altın ile korelasyonu olan varlıklar)
  • ABD 10 yıllık hazine tahvil faiz oranının % 2.00 seviyesi üzerinde pozitif fiyatlamalarını sürdürüp sürdürmeyeceği,
  • Spekülatörlerin Altın’daki uzun pozisyonlarındaki artış olup olmaması,
  • Altın çıkarma maliyeti,
  • Jeopolitik riskler, savaş spekülasyonları,

Teknik beklentilere geçelim!

Altın fiyatının 1045 yani düşüş trendinde kanalın alt noktasından gerçekleştirdiği dönüş ile kısa vadeli havaya giren alıcılar, ilgili yükselişlerini 1113 dolara yaklaştırdı ancak devam edemedi. Son zamanlarda 1113 – 1071 arasında devam eden yatay görünümde özellikle de tepki alımlarının devam edebilmesi için 1113 dolar üzerinde fiyatlamalara ihtiyaç vardır. Ancak bu şartla 1130 – 1150 ve 1188 gibi rakamlar telaffuz edilebilir. Aksi takdirde 1071 dolar desteğine doğru tekrar geri çekilmeler sürpriz olarak değerlendirilmemelidir.  1071 dolar desteğinin aşağı yönlü kırılması durumunda ise 1045 desteği tekrar gündemimizde yer alacak en önemli destek noktası olarak kaydedilmiştir.

Özetlersek, Altın fiyatının bundan sonraki sürecini değerlendirirken 1113 ile 1070 dolar seviyeleri dikkatle takip edilmelidir. İlgili seviyeler, kısa vadeli tepki alımları tamam mı devam mı sorusunun cevabını bulabilmemiz adına hayati bir önem taşımaktadır.

ALTIN1

Altın

Kudret AYYILDIR
Başanalist

NOT: Makro-ekonomik gelişmeler ve diğer finansal varlıkların analizleri için “GCM Forex Haftalık Analiz”  sayfasını ziyaret ediniz.

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

http://analiz.gcmforex.com/

Add a Comment