01 – 05 Şubat 2016 Forex Piyasası Haftaya Bakış Analizi

EURUSD ANALİZİ

EURUSD paritesi uzunca bir süredir yatay bir görünümde seyrini sürdürmektedir. 1.1375 – 1.0550 arasında yaşanılan düşüş içerisinde nereye kadar tepki alımı devam edebilir sorusunun cevabında haftalardır üzerinde ısrarlar durduğumuz Fibonacci %61.8’lik düzeltme oranına tekabül eden 1.1060 seviyesi kritik bir önem taşımaktadır. Bu bariyer aynı zamanda da orta vadeli düşüş görünümü destekleyen en temeldeki direnç noktasıdır.

EURUSD paritesi 1.1060 direnci altında seyrine devam ettiği müddetçe orta vadeli negatif beklentimiz kaldığı yerden devam etmek isteyebilir.

EURUSD paritesinin 1.1060 seviyesi altında seyrine devam etmesi durumunda aşağı yönlü baskılarını 1.0865 başta olmak üzere 1.0745 ve 1.0640 olarak devam ettirmek isteyebilir. Orta vadeli düşüş görünümün sonlanabilmesi için 1.1060 seviyesi üzerinde günlük kapanışa ihtiyaç vardır. 1.1060 öncesindeki ilk bariyerse Fibonacci %50’lik düzeltme oranına tekabül eden 1.0965 olarak kaydedilmiştir.

Parite de satıcılı seyir devam edecekse 1.1060 direnci altındaki hareketlere ilaveten 1.0865 seviyesi altındaki fiyatlamalar (tercihen günlük kapanış) önemlidir. Ancak bu şartla 1.0550 desteğine yaklaşmak hatta daha alt bölgeleri hedeflemek isteyebilir. Aksi takdirde yeniden 1.1060 direncine doğru tepkiler görülebilir.

EURUSD paritesi Aralık ayından itibaren yaklaşık 2 aylık süre zarfında 1.1060 – 1.0710 arasındaki yatay görünümünde karar vermeye çalışıyor. Gerek ECB gerekse FED tarafından gelen açıklamalar ve uyguladıkları stratejiler, EURUSD paritesinin yön konusunda kararsız kalmasını sağlamıştır. Çünkü parite için şuan ki görünümde kısa vadeli alıcılar ile orta vadeli satıcılar kıyasıya bir mücadele içerisinde yer almaktadır. Bu aşamada özellikle Dolar Endeksindeki dalgalanma, ilgili yatay görünümün oluşmasında en önemli faktör olmuştur. Bu bağlamda özellikle endeksin bundan sonraki süreçte daha net hareketler kaydetmesi, EURUSD paritesindeki kararsız seyrin karara bağlanmasına katkı sağlayabilir.

dolar endeksi

Dolar endeksinin 93.80 – 100.50 arasındaki düşüşün yaklaşık %50’lik Fibonacci düzeltme bölgesi olarak kaydedilen 97.15 desteğinden dönüş kaydetmesi, EURUSD paritesinin bundan sonraki süreçte aşağı yönlü baskısına devam edebilme ihtimalini kuvvetlendirmektedir.

Bu bağlamda da Dolar Endeksi için orta vadeli görünüm 97.15 üzerinde pozitif, EURUSD içinse 1.1060 altında negatif olarak güncelliğini korumaktadır.

EURUSD1

eurusd

GBPUSD ANALİZ

İngiltere Merkez Bankasından gelen açıklamalar ve İngiltere’den gelen önemli ekonomik takvim verileri, son aylarda GBPUSD paritesinde oldukça önemli düşüşler kaydetmesine katkı sağladı. Henüz Aralık başında 1.52**’li seviyelerde seyir kaydeden parite, Ocak ayı içerisinde 1.4080 seviyesine kadar geriledi. Yaşanılan bu düşüşlerin soluksuz ve tepkisiz kalması nedeniyle yaklaşık 2 haftalık bir süreç içerisinde tepki alımları görmekteyiz. Özellikle bu hafta görülen tepki alımları ve paritenin 1.4410 seviyesine kadar çıkış kaydetmesi, önümüzdeki süreçte tepkisel düşüncenin ağırlık kazanacağı günleri görebilme ihtimallerini kuvvetlendirmektedir. Ancak bu düşünce, orta ve uzun vadeli negatif beklentimizin değişmesini sağlamayacaktır. Hala daha aşağı yönlü beklentilerin güçlü olduğunu bilmek ve buna göre vade – işlem stratejileri kararları alabilmek hayati bir önem taşımaktadır.

Kısa vadeli olarak GBPUSD paritesinin 1.4080 destek noktası üzerinde kalma isteği, tepki alımlarının daha da üst bölgelere taşınabilmesine katkı sağlayabilir. Burada dikkat edilmesi gerekilen ilk direnç bu haftanın zirve noktası olarak kaydedilen 1.4410 olarak ifade edilebilir. Bu seviye aynı zamanda Fibonacci %38.2’lik düzeltme oranına tekabül eden bir seviyedir. GBPUSD paritesi eğer 1.4410 seviyesi üzerinde fiyatlamalar kaydedebilirse 1.4515 ve 1.4615 seviyelerine doğru tepkiler görülebilir. 1.4410 bariyeri geçilemez ise tepkiler sonlandı mı sorusu tekrar gündemimizde yer alabilir. Böyle bir durumda da 1.4280 seviyesine göre gerçekleşecek 4 saatlik kapanışlar, karar verme mekanizmamız için hayati bir önem taşımaktadır.

Özetleyecek olursak; yeni hafta beklentilerini incelerken 1.4410 ve 1.4280 seviyeleri önemli bariyerlerdir. Tepki alımları devam etmek istiyorsa 1.4410 seviyesi üzerinde, tepki alımları sonlanmak istiyorsa da 1.4280 seviyesi altında 4’er saatlik kapanışlara ihtiyaç vardır. Ancak bu şartla 1.4615 ya da 1.4080 rakamları gündemimizde yer alabilir.

NOT: Satıcılı seyirde 1.35 ve 1.30 gibi orta – uzun vadeli seviyeleri hedefleyebilmek için kısa vadeli tepki alımlarının nerede sonlanabileceğini araştırmak gerekmektedir. Bu konuda kısa vadeli olarak 1.4410 ile 1.4280 seviyeleri rehberlik edebilir.

GBPUSD1

gbpusd

USDTRY ANALİZİ

Trader, kendini kandırmamalıdır!

Uzunca bir süredir orta ve uzun vadeli raporlarımızda USDTRY kurunun olası yükselişlerinden ve gidebileceği bazı bölgelerden bahsediyoruz. Bu düşüncemizi ayrıntılı bir şekilde aktarır ve hedef noktaları sizlerle paylaşırken dikkat ettiğimiz en temeldeki husus, “ trend is your friend “ sloganından yola çıkarak trend takibi gerçekleştirmek olarak kaydedilmiştir. Yeni hafta beklentileri aktarmadan önce kısa vadeli düşüş, orta ve uzun vadeli olarak yükseliş beklentimizin güncel kaldığını ifade etmek istiyorum.

Günlük grafiği incelediğimizde kısa vadeli yükseliş trendinin alt noktası altına sarkarak aşağı yönlü baskının devamına ilişkin düşüncenin ön planda kaldığı bir görüntüye şahit olmaktayız. Böyle bir koşulda pastanın bütününü ele alarak 2.9100-9000 bölgesine doğru yaşanılacak geri çekilmelerin şaşırtıcı olmaması gerektiğini söyleyebiliriz. Ancak şu sıralar 2.9630 seviyesine yakın seyrine devam eden kur da kısa vadeli düşüş tarafında mı yoksa orta vadeli yükseliş tarafında mı yer almalıyız? Bu sorunun cevabı için yatırımcıların kendisine dürüst davranması ve objektif kararlar alabilmesi önemlidir.

  • Kısa – Orta – Uzun hangi vadeye göre işlem gerçekleştiriyorsunuz?
  • Kar beklentileriniz günlük mü, haftalık mı, aylık ya da yıllık mı?
  • Duygularınızı kontrol edebiliyor musunuz?
  • Ani fiyatlamalarda psikolojiniz bozuluyor mu?
  • Pozisyon takibinde karlı işleminizi hemen kapatmak istiyor musunuz?
  • Beklemek sizi yoruyor ve sıkıyor mu?
  • Stop Loss ve Take Profit seviyelerinde nasıl bir oranlama belirliyorsunuz?
  • Gün içerisinde piyasayı sürekli takip edebiliyor musunuz?

Yukarıdaki soruları objektif bir şekilde sorgulayan ve buna dürüst bir şekilde cevap veren Trader, aslında nasıl bir çalışma planı içerisinde yer alması gerektiği sorusunun cevabını kabataslak öğrenecektir. Bu nedenle de özellikle hangi tür işlemler kaydetmesi gerektiği hususuna mevcut kararlara bağlı kalacak şekilde çalışabilir.

USDTRY kurunu incelediğimizde kısa vadeli olarak 2.9975 seviyesi altında negatif bir eğilim ön plandadır. Kurun bu bariyer altındaki hareketleri, aşağı yönlü baskıyı sırasıyla 2.9375 ve 2.9110 gibi rakamlara ulaştırmak isteyebilir. Bu seviyeler, Fibonacci %50 ve %38.2’lik düzeltme bölgelerine tekabül eden rakamlardır. Buna ilaveten kur tarafında uzunca bir süredir takibini sürdürdüğümüz 93 günlük üssel hareketli ortalama da 2.9315 seviyesinden geçmektedir. Özellikle de bu ortalama, tepki satışları tamam mı devam mı sorusunun cevabı için yakinen incelenmesi gerekilen bir göstergedir.

Orta vadeli olarak incelediğimize ise hala daha yükseliş trendi içerisinde seyrin devam ettiğini görmekteyiz. 2.9110 seviyesi ilgili trendin alt noktası ve aynı zamanda da tepkilerde görülebilecek maksimum seviye olarak kaydedilen Fibonacci %61.8’lik orana tekabül etmektedir. Bu nedenle de 2.9110 desteği üzerinde kaldığımız müddetçe orta vadeli yukarı yönlü eğilim ön plandadır.

Özetlersek; USDTRY kuru için kısa vadeli 2.9975 altında negatif, orta vadeli olarak da 2.9110 seviyesi üzerinde pozitif seyir devam etmektedir.

USDTRY USDTRY1

HAM PETROL ANALİZİ

OPEC ve OPEC dışı ülkelerin, arz fazlası sorununu (dolayısı ile düşük petrol fiyatı sorununu) çözebilmek için koordineli bir çalışma içerisinde olabileceği yönündeki gündem, petrol fiyatlarının yukarı yönlü önemli tepki alımları kaydetmesini sağladı. İlgili tepkilerle haftanın dördündü işlem gününde 34.80 seviyesini test eden ABD tipi Ham Petrol, haftayı kapatmadan önce analizin hazırlandığı şu sıralar 34.20 seviyesine yakın seyrine devam etmektedir.

Yeni haftayı değerlendirdiğimizde, arz fazlası sorununa ilişkin bir çözüme gidilip gidilemeyeceğine yönelik makro tarafta yapılacak bir açıklama ve bu açıklamaların petrol fiyatı üzerindeki olası spekülatif fiyatlamaları gündemimizde yer almaktadır.

Teknik olarak Ham Petrol fiyatını incelediğimizde orta vadeli negatif eğiliminin ön planda kaldığı bir ortamda tepki alımları tamam mı devam mı sorusunun cevabını aramaktayız. 48,25-27.55 arasındaki düşüşün %38.2’lik oranına tekabül eden 35.45 seviyesi bu aşamada kritik bir bariyerdir. Ham Petrol fiyatı eğer tepki alımlarına devam etmek istiyorsa 35.45 seviyesi üzerinde günlük kapanış kaydetmesi gerekmektedir. Ancak bu şartla diğer Fibonacci oranlarına tekabül eden 37.90 ile 40.35 seviyeleri hedeflenmek istenebilir. Aksi takdirde tekrar 27.55 desteğine doğru trend takibi etkisini sürdürebilir.

Genel görünüm, 40.35 seviyesi altında negatif baskının devam etmesi şeklindedir. Mevcut düşüş baskısı öncesinde tepki alımı gerçekleşecek mi sorusunun cevabı içinse 35.46 direnci dikkatle takip edilmelidir.

Ham Petrol1

Ham Petrol

ALTIN ANALİZİ

2013 yılının 1. Çeyreğinden beri etkisini net bir şekilde hissettiğimiz orta vadeli satış baskısı, son günlerde yerini kısa vadeli alıcılara bıraktı. Altın’da yaşanılan kısa vadeli yükselişler ve 1045 destek noktasının dip olarak algılanması, çok önemli yükselişler oluşacak şeklindeki düşünceyi güçlendirdi.

Altın gerçekten çok ciddi bir çıkış mı kaydedecek?

Bu sorunun cevabı yatırımcının risk anlayışı ve servet kavramına bakış açısına göre değişmekle birlikte gidebilecek alanların sınırlı olduğunu söyleyebiliriz. Mevcut görüntü de 1190 dolar seviyesine doğru yaşanılacak olası yükselişler ciddi bir yükselişten ziyade olası bir tepki alımı olarak değerlendirilebilir ve böyle bir düşüncenin oluşması sonrasında da kısa vadeli alıcılardan ziyade orta – uzun vadeli satıcıların çok önemli bir plan içerisinde olacağını söyleyebiliriz.

Konuyu teknik görünüme çevirecek olursak, 1183 – 1045 arasında yaşanılan düşüşlerin kısa vadeli tepkilere maruz kaldığını görmekteyiz. 1130 bariyeri bu aşamada gidebilecek maksimum alan olarak görülse de düşüş trendinin üst noktasının 1195 seviyesi olduğu unutulmamalıdır. Yani Altın kısa vadeli olarak 1195 seviyesine kadar yükselse de orta – uzun vadeli olarak düşüş trendinde herhangi bir değişiklik gerçekleşmeyecektir.

Peki, 1195 seviyesine doğru tepkiler devam eder mi?

Bu sorunun cevabı için Fibonacci %61.8 ve %38’lik oranlara tekabül eden 1130 ile 1098 seviyeleri yakinen incelenmelidir. Altın fiyatı eğer tepki alımlarına devam etmek istiyorsa 1130 seviyesi üzerinde fiyatlamalara ihtiyacı vardır. Ancak bu şartla 1150 – 1180 rakamları telaffuz edilebilir. Altın fiyatının 1098 seviyesi altında aşağı yönlü hareketler kaydetmesi durumunda ise tepki alımları sonlandı düşüncesi ön planda kalacağı gibi ilgili baskıların 1078, 1060 ve 1045 gibi rakamlara doğru tekrar geri 10çekilmesi sürpriz olarak değerlendirilmemelidir.

Özetleyecek olursak; yeni hafta beklentileri için 1130 ile 1098 seviyeleri yakinen incelenmelidir. Bu seviyeler 40-50 dolarlık olası hareketleri tahmin etmemize katkı sağlayacak kritik bariyerler olarak kaydedilmiştir.

ALTIN1

Altın

Kudret AYYILDIR
Başanalist

NOT:Makro-ekonomik gelişmeler ve diğer finansal varlıkların analizleri için “GCM Forex Haftalık Analiz” sayfasını ziyaret ediniz.

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

http://analiz.gcmforex.com/

Add a Comment