19 – 23 Ekim 2015 Forex Piyasası Haftaya Bakış Analizi

EURUSD ANALİZİ

EURUSD paritesi önce 1.1245 daha sonra da 1.1330 seviyeleri üzerinde fiyatlamalar kaydederek hafta içerisinde 1.1494 seviyesine kadar yükseldi ancak mevcut yükselişlerini devam ettiremedi. Geçtiğimiz haftaki bültenimizde, 1.1330 seviyesine göre senaryolar oluşturmuş ve ilgili seviyesi üzerindeki günlük kapanışların devam etmesi durumunda 1.1450 başta olmak üzere 1.1535 ve 1.1650 seviyeleri hedeflenmek istenebilir. İfadesini kullanmıştık. EURUSD paritesi neden yukarı yönlü çıkışlarını 1.1490 seviyesi üzerine taşıyamadı? Bu sorunun cevabı için haftalık grafiği incelemek yeterli olacaktır.

EURUSD Haftalık

EURUSD paritesini haftalık grafikte incelediğimizde yukarı yönlü hareketler dikkat çekici olsa da 18 Ocak 2015 tarihinden beri paritenin 1.1460 seviyesi üzerinde haftalık kapanış gerçekleştiremediğini görmekteyiz.

O halde yükselişlerin daha etkin bir fiyatlama içerisinde yer alabilmesi için, 1.1460 seviyesi üzerinde haftalık kapanışa ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır.

Peki, EURUSD paritesi 1.1460 seviyesi üzerinde haftalık kapanış gerçekleştirmezse ne olur?

Böyle bir durumda parite için tepki satışlarının etkili olabileceği bir döneme girebiliriz. 1.1220 ve 1.1020 seviyeleri bu aşamada telaffuz edilebilir. Çünkü ilgili seviyeler, yükseliş kanalının kontrol ve alt noktası olarak kaydedilmiştir.

NOT: Parite de tepki satışları düşüncesi için sadece 1.1460 seviyesi altındaki haftalık kapanış yeterli değildir. İlgili tepkiler için, Dolar Endeksinde yukarı yönlü çıkışların devam etmesi gerekmektedir. Aksi takdirde tepkiler zayıf kalabilir.

Biraz da kısa vadeli beklentilere değinelim!

EURUSD Günlük

Günlük grafiği incelediğimizde iki adet yükseliş kanalı mevcuttur. Parite, 1.1330 seviyesi üzerinde fiyatlamalar kaydettiği için iç taraftaki yükseliş kanalının üst noktası olarak kaydedilen 1.1500 seviyesine ulaştığını ancak ilgili bariyeri geçerek diğer kanalın üst noktasına doğru bir hamle gerçekleştiremediğini görmekteyiz.

O halde yukarı yönlü çıkışların devamı için kanalın üst noktası üzerindeki fiyatlamalara ihtiyaç vardır.

Ancak bu şekilde büyük kanalın üst noktası olarak kaydedilen 1.1870 direncine ulaşabilir. Aksi takdirde iç taraftaki kanalın alt noktası olan 1.1180 seviyesine doğru tepki satışları oluşabilir. Tepkilerin teyidi içinde 1.1320 kontrol noktası altındaki hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır.

Özetleyelim!

  • Analizimizi haftalık ve günlük grafik olarak ikiye ayırdık.
  • Haftalık grafikte yukarı yönlü çıkışlar için 1.1460 seviyesi üzerindeki haftalık kapanışa ihtiyaç vardır. Bu şart sağlanmazsa tepki satışları gündemimizde yer alabilir.
  • Günlük grafikte ise tepki satışları tamam mı devam mı sorusunun cevabını arıyoruz. Bu sorunun cevabı için 1.1320 seviyesine göre gerçekleşecek günlük kapanışlar dikkatle takip edilmelidir.

EURUSD1

GBPUSD ANALİZ

GBPUSD paritesi önce 1.5100 daha sonra da 1.5240 seviyesi üzerinde fiyatlamalar kaydederek tepki alımlarının oluşumuna zemin hazırlamış, bu düşünce yapısı ile düşüş trendinde kanalın üst noktası ve aynı zamanda da 89 günlük basit hareketli ortalama olarak kaydedilen 1.5500 seviyesini test etmiştir. Yukarı yönlü tepkilerde oldukça istekli olan parite, 1.5500 seviyesine yaklaştığı bölümlerde biraz daha sakin süreçte fiyatlamalar oluşturmuş, ilgili seviyenin üzerinde hareketler bu nedenle de görülememiştir. Çünkü ilgili bölge, satıcılı seyrin devam edebileceği güçlü bir bariyer olarak kaydedilmiştir. Bu nedenle de yeni stratejiler için 1.5500 seviyesi incelenecektir.

Senaryo:

GBPUSD paritesi, 89 günlük basit hareketli ortalama olarak kaydedilen 1.5500 altında günlük kapanışına devam edecek olursa, 1.5370 başta olmak üzere 1.5240 ve 1.5100 seviyeleri hedeflenmek istenebilir. Çünkü bu sinyal, kanal içi hareketlerini destekleyen en önemli stratejidir.

Alternatif Senaryo:

GBPUSD paritesi, 89 günlük basit hareketli ortalama olarak kaydedilen 1.5500 üzerinde günlük kapanışlar gerçekleştirirse(tercihen art arda 2 günlük kapanış) yukarı yönlü çıkışların bir müddet daha devam edeceğine ilişkin düşünceler ön planda kalabilir. Bu tutum, 1.5585 – 1.5685 bariyerlerin hedeflenmesini sağlayabilir. Özellikle de 1.5685 direncinde tekrar karar verme eğiliminde yer alacağı, çünkü bu seviyenin yine düşüş trendinde üst nokta olduğu unutulmamalıdır.

NOT: GBPUSD paritesinde kısa vadeli yükselişler etkin olarak görülse de 1.5500 seviyesi üzerinde günlük kapanış gerçekleştirilemediğini unutmayalım. Bu tutum, satıcılı seyrin gücünü görmemize katkı sağlamaktadır. Özelikle de bu aşama da piyasalar içerisinde yer bulacağımız makro-ekonomik gelişmeler dikkatle takip edilmelidir. Çünkü bu gelişmeler, karar verme eğiliminde olan parite de mevcut kararsızlığı giderecek fiyatlamaların oluşumunu tetikleyebilir.

GBPUSD1

GBPUSD

HAM PETROL ANALİZİ

Günlük grafiği incelediğimizde;

  • 30 Eylül 2014 tarihinden beri etkisini sürdüren düşüş trendinin üst noktası üzerine çıkış kaydeden Ham Petrol, daha sonra ilgili trendin içerisine tekrar girmeyi başardı.
  • Uzunca bir süredir takibini sürdürdüğümüz 49.55 – 43.36 bandı içerisinde seyir devam etmektedir. Son zamanlarda bandın üst noktası üzerinde belirli fiyatlamalar oluşsa da ilgili fiyatlamalar yeterli görülmesi ve bant içi hareketler hala daha gündemimizde yer almaktadır.
  • 61.55 seviyesinden itibaren gerçekleşen satış baskısında önemli bir destek konumunda yer alan 165 günlük üssel hareketli ortalama, ilgili düşüşleri hala daha devam ettirmektedir. Şu sıralar 52.45 seviyesinde güncelliğini korumaktadır.

Yukarıda üzerinde durmuş olduğumuz maddeler incelendiğinde yukarı yönlü çıkışlara rağmen devam eden düşüş trendinin etkin olduğu, kısa vadeli olarak da düşüş trendi içerisinde yatay bir görünümün etkisini sürdürdüğünü görmekteyiz. Bu bağlamda da özellikle yeni stratejiler için biraz daha “bekle – gör” politikası üzerinde durmak önemlidir.

Peki, nasıl stratejiler oluşturulabilir.

Orta vadeli olarak yükseliş baskısından bahsedebilmemiz için, önce bandın üst noktası, daha sonra da 165 günlük üssel hareketli ortalamalar üzerinde günlük kapanışa ihtiyaç vardır. Ancak bu şartla 55.90 – 58.70 gibi rakamlar telaffuz edilebilir.

Orta vadeli olarak düşüş trendinin devamlılığından bahsedebilmemiz içinse, 43.36 seviyesi altındaki günlük kapanışlar takip edilmelidir. Ancak böyle bir senaryoda 40.50 – 37.74 gibi rakamlar gündemimizde yer alabilir.

Özetleyelim!

165 günlük üssel hareketli ortalama altında negatif baskısına devam eden Ham Petrol, 49.55 – 43.36 arasında gerçekleştirdiği yatay hareketler nedeniyle karar verme eğilimindedir. Bu bağlamda da net hareketler için 165 günlük üssel hareketli ortalama üzerinde ya da 43.36 seviyesi altındaki günlük kapanışlara odaklanmak gerekir. Ancak bu şekilde net yön hareketlerini telaffuz edebiliriz. Aksi takdirde bir müddet daha yatay görünümden bahsedebiliriz.

NOT: Yeni hafta açılışında Ham Petrol fiyatı için Rollover (Fiyat Değişimi) uygulaması mevcuttur. Ayrıntılı bilgi almak için Rollover tarihleri ve koşullarını inceleyiniz.

Ham Petrol1

Ham Petrol

DAX30 ANALİZ

Dax30 endeksi bu hafta 10186 ile 9884 arasında fiyatlamalar gerçekleştirdi ve analizin hazırlandığı şu sıralar 10075 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir.

Daha önceki haftalık bültenlerde 9315 seviyesinin öneminden bahsetmiş, bu seviyeye göre gerçekleşecek haftalık kapanışlarda alternatif senaryolar üretileceğini belirtmiştik. Ağustos ayının son haftasında gerçekleştirilen düşüşler sonrası toparlanmaya çalışan ve bu toparlanmayı 9315 destek noktası üzerinde net bir şekilde devam ettiren Dax30, yükselişlerini sürdürmeye çalışsa da bandın üst noktası olarak kaydettiğimiz 10380 seviyesi üzerinde fiyatlamalar kaydedemediği için uzunca bir süredir 9315 – 103880 arasındaki bant hareketine devam etmektedir.

MACD göstergesinde MACD histgoramları ve Trigger çizgisi 0 seviyesinin altında negatif baskıyı desteklese de gösterge içerisinde yer alan yeşil renkli histogramların bir öncekinden daha küçük olması, düşüşlerin zayıfladığı anlamına gelmektedir. Mevcut zayıflığın yükseliş sinyali olması içinse, 0 seviyesinin üzerindeki görünüm takip edilmelidir.

RSI göstergesi incelendiğinde düşüş kanalının üst noktası üzerine çıksa da 48 direncini geçemediği için yatay bir görünümdedir. O halde, yükselişlerin devam edebilmesi için 48 direncinin geçilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde göstergedeki yataylık, Dax30 endeksinin 10380 – 9315 arasındaki bant hareketine bir müddet daha devam etmesine katkı sağlayabilir.

200 haftalık üssel hareketli ortalama incelendiğinde, yukarı yönlü çıkışlarını destekleyen önemli bir gösterge olduğunu görmekteyiz. Yaklaşık olarak 24 Haziran 2012 tarihinden beri ilgili ortalamanın fiyatları yukarı yönlü çıkışı desteklediğini görmekteyiz. İlgili ortalama şu sıralar 9130 seviyesinde güncelliğini korumaktadır. Yani endeks, ilgili ortalama üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş trendine kaldığı yerden devam etmek isteyebilir.

Mevcut tüm açıklamalar eşliğinde son olarak da grafik üzerindeki fiyatlamaları incelediğimizde 10380 – 9315 arasında bant hareketinin devam ettiğini, 10210 seviyesinin mevcut bandın kontrol noktası olduğunu, yeni hareketler için önce kontrol noktası daha sonra da bant dışı fiyatlamaların takip edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

DAX301

DAX30

S&P500 ANALİZ

  • Sonlanan yükseliş trendinde kırılan kanalın güncel alt noktası: 2058
  • 40 haftalık üssel hareketli ortalama: 2026
  • 40 haftalık düzeltilmiş hareketli ortalama: 1980

Son haftalarda S&P500 endeksinde önemli yükselişler görmekteyiz. Bu yükselişler, 40 haftalık düzeltilmiş hareketli ortalama üzerinde fiyatlandığı gibi 40 haftalık üssel hareketli ortalamaya yaklaşmıştır. Hafta içerisinde gerçekleştirdiği yükselişlerle 2023.25 seviyesini test eden endeks, analizin hazırlandığı şu sıralar 2016 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir.

Endeksin son zamanlarda gerçekleştirmiş olduğu kısa vadeli yükselişler her ne kadar güçlü olsa da haftalık bazda henüz düşüşler sonlandı diyemiyoruz. Çünkü 40 haftalık üssel hareketli ortalama olarak kaydedilen 2026 seviyesi altındaki haftalık kapanışlar devam etmektedir. Bu seviye, aynı zamanda da günlük grafikte 200 günlük üssel hareketli ortalamayı da temsil etmektedir.

O halde, S&P500 endeksinde kısa vadeli yükselişler devam edebilmesi için 2026 seviyesi üzerinde günlük ya da haftalık kapanışların gerçekleşmesi gerekmektedir. Ancak bu şart ile yükselişler görülebilir, 2058 ve 2078 gibi rakamlar telaffuz edilebilir. Aksi takdirde yani endeksin 2027 seviyesi altında günlük ya da haftalık kapanışlarına devam etmesi durumda, tepki alımlarının sonlanmasına, düşüşlerin ise kaldığı yerden devam etmesine katkı sağlayabilir. Böyle bir durumda da 1890 desteğine doğru yeni bir ralli başlamak isteyebilir.

Özetle, yeni hafta beklentileri için 2026 seviyesine göre gerçekleşecek günlük & haftalık kapanışlar dikkatle takip edilmelidir.

S&P5001

S&P500

S&P500 Günlük

Kudret AYYILDIR
Başanalist

NOT:Makro-ekonomik gelişmeler ve diğer finansal varlıkların analizleri için “GCM Forex Haftalık Analiz” sayfasını ziyaret ediniz.

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

http://analiz.gcmforex.com/

Add a Comment