Tarım Dışı İstihdam Nasıl Yorumlanmalıdır?

Global finans aktörleriyle birlikte yerel finans uzmanların da yakinen izlediği makro analiz verisi “Tarım Dışı İstihdam” neden çok önemli ve nasıl yorumlanıyor? İşte sorularınızın cevapları?

Kudret AYYILDIR
Başanalist

Piyasalar, her ayın ilk haftasında ABD’den açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik oranı verilerine odaklanmaktadır. Bu verilerin sonuçları finansal piyasalarda önemli hatta sert fiyat hareketlerine neden olabileceği için dikkatle takip edilmektedir. Bu perspektifte düzenli olarak verilerin açıkladığı cuma günleri (TR saati ile 15:30) piyasalarda nefeslerin tuttuğu saatlerdir diyebiliriz.

Tarım Dışı İstihdam

Tarım endüstrisi haricinde son ay içerisinde çalışan insanların sayısındaki değişiklikleri belirler. Yukarı yönde bir eğilim ülkenin para biriminde pozitif bir etkiye sahip olacağı gibi aşağı yönde bir eğilim ülkenin para biriminde negatif bir etkiye neden olacaktır.

“Tarım Dışı İstihdam Geçmiş Veriler”
1

İşsizlik Oranı

ABD ekonomisinde geride kalan ay içerisinde, iş aradığı halde iş bulamayan kişilerin, toplam iş gücü içerisindeki oranını ifade etmektedir.

“İşsizlik Oranı Geçmiş Veriler”
2

Yukarıda Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik oranı ile ilgili kısa bilgiler verdikten sonra gün içerinde ABD’den gelecek olan haberlere dikkat edecek olursak;

3

NOT: Tarım Dışı İstihdam verisi beklenti sonuçlarını Bloomberg ve GCM Forex sitelerindeki ekonomik takvim beklentilerine göre alınmıştır.

Tarım dışı istihdam verisini incelediğimizde, “önceki” veriye göre çalışanların sayısında DAHA AZ ARTIŞ” yani “OLUMSUZ BEKLENTİ yer almaktadır. Bu nedenle de beklentiden daha iyi gelmesi ya da daha kötü gelmesi sonucuna göre işlem stratejisi oluşturarak kazançlı işlemler elde edebiliriz.

Strateji – 1) Tarım Dışı İstihdam Haberi; Beklentiden Daha Yüksek Olması Koşulu;

Eğer gelecek olan rakam, beklentiden daha yüksek açıklanırsa, bu durum çalışan insanların sayılarında tahminlerin ÜZERİNDE bir artış olduğunu göstereceğinden ABD Dolar’ının Değer Kazanmasına neden olacaktır. Bu nedenle de EUR/USD ve GBP/USD pariteleri başta olmak üzere Altın ve Gümüş gibi kıymetli metallerde sert SATIŞLAR gözlemlenebilir.

Strateji – 2) Tarım Dışı İstihdam Haberi; Beklentiden Daha Düşük Olması Koşulu;

Eğer gelecek olan rakam, beklentiden daha düşük açıklanırsa, bu durum çalışan insanların sayılarında tahminlerin ALTINDA bir artış olduğunu göstereceğinden ABD Dolar’ının Değer Kaybetmesine neden olacaktır. Bu nedenle de EUR/USD ve GBP/USD pariteleri başta olmak üzere Altın ve Gümüş gibi kıymetli metallerde sert YÜKSELİŞLER gözlemlenebilir.

Bütün bu stratejilerle birlikte Tarım Dışı İstihdam haberi neticesinde işlem açılabilecek varlıklar ve sonuçları aşağıdaki gibidir.

4

Yukarıda Tarım Dışı İstihdam verisine göre piyasalarda oluşacak olası hareketleri sizlerle paylaşmış olduk. Ancak burada bilmemiz gereken en önemli husus Tarım Dışı İstihdam verisi ile aynı anda açıklanacak olan İşsizlik Oranı verisidir. Eğer İşsizlik Oranı verisi ile Tarım Dışı İstihdam verisi birbirini doğrularsa piyasalarda çok net hareketler olacağı gibi bu haberlerin birbirlerinin tersi yönünde sonuçlar açıklanmasında ise piyasalarda aşağı ve yukarı yönlü sert hareketler oluşacağını söyleyebiliriz.

Örnek verecek olursak;

5

Yukarıdaki tabloda iki verinin sonuçlarının aynı olması nedeniyle piyasalarda net hareketler olduğu gibi farklı sonuçların olması neticesinde de piyasaların dalgalanma içerisinde hareket edeceğini özetleyebiliriz. Ayrıca bir verinin beklenti ile aynı geldiği zamanlarda piyasaların diğer haberi fiyatladığını da söyleyebiliriz. Bu nedenle de genellikle işlem stratejilerinize haberin gelişi ile beraber dikkat etmek riskinizi minimize etmek açısından önemlidir.

NOT: Bir verinin İYİ diğer verinin KÖTÜ geldiği durumlarda “Tarım Dışı istihdam (TDI) – İşsizlik oranı” verilerinin kıyaslamalarında öncelikli olarak TDI verisinin fiyatlandığını daha sonra ise İşsizlik oranının fiyatlandığını görmekteyiz. Özellikle bu fiyatlamalardaki sert hareketlilik TDI verisindeki beklenti ile açıklanan rakam arasındaki farklara göre de değişiklik gösterebilir. Beklentinin çok altında ya da üzerinde gelecek rakamlar piyasaların bu veriyi daha fazla fiyatlamasını sağlayabilir. Bu nedenle de söz konusu sonuçlara daha fazla dikkat etmek gerekir.

One Comment

Add a Comment