İsviçre Merkez Bankasından Sürpriz Karar!

SNB2014 yılında düzenlenen Altın referandumu ile piyasalara damgasını vuran İsviçre’den, yeni yılın başlarında yine tarihe geçecek açıklamalar geldi. Piyasalarda şok etkisi yaratan sürpriz açıklama, ülkenin Merkez Bankası (SNB) tarafından yapıldı.

SNB, üç yıldır uyguladığı para politikasında herhangi bir ipucu vermeden değişiklik yapma kararı alırken, alınan bu kararla birlikte piyasalarda sert hareketler gözlemlendi. Ülkenin para birimindeki sert yükselişin diğer varlık fiyatlarına yansıması da güne damgasını vurdu. Politika ve Mevduat Faiz Oranlarını aşağı çeken Banka, Frank’ın Euro karşısındaki değeri için uyguladığı 1.2000 taban fiyat politikasını terk ettiğini açıkladı. Kararla birlikte EURCHF 0.9709, USDCHF ise 0.8352 seviyelerine kadar geriledi.

İsviçre Merkez Bankasından gelen sürpriz karar sonrasında USDCHF paritesinin kritik bir bölgeyi test ettiğini ve bu bölgede karar vermek isteyeceğini ifade edebiliriz. 2011 – Eylül’den beri her fırsatta yükselişlerin gerçekleştiğini gözlemlediğimiz “0.8690 – 0.8540” bölgesi, USDCHF işlemcilerinin takibindedir. Özellikle bu bölge üzerindeki hareketler, yeniden SNB kararı öncesindeki zirve noktasına (1.0239) çıkmasına katkı sağlayabilir. Bu bölge altında yaşanılacak olası haftalık kapanışlar mevcut düşüşlerin devam etmesine yönelik teyit edici bir sinyal olarak değerlendirilebilir.

Bu bağlamda da USDCHF paritesinin karar aşamasında olduğunu, yeni işlem stratejileri için haftalık kapanışa odaklanması gerektiğini ifade edebiliriz.

USDCHFDaily

Kudret AYYILDIR
Başanalist

Add a Comment