“Tarihi Bir Karar İçin Geri Sayım Başladı – 4”

Aralık ayı içerisinde EURUSD paritesi ile ilgili “Tarihi Bir Sayım İçin Geri Sayım Başladı!” şeklinde raporlar hazırlamış ve bu raporları 1-2-3 şeklinde güncel olarak sizlerle paylaşmıştık. Bu raporlarda anlatmak istediğimiz en önemli husus, EURUSD paritesinin aylık grafikte çok önemli bir bölgede olduğu ve bu bölgeden gerçekleştirilen olası tepki alımı düşüncesinde dikkatli olunması gerektiğidir. Özellikle de 8 Aralık 2014 tarihinde EURUSD paritesinin 1,2246 seviyesinden başlattığı yukarı yönlü çıkışın 1,2505 seviyesine kadar yükselmesi, bu konudaki düşüncelerin dikkate alınması gerektiği hususunu daha dikkatli görmemizi sağlamıştır.

Aralık ayı içerisinde gerçekleştirilen FOMC Toplantı Tutanakları ve FED Başkanı Janet Yellen’in açıklamaları sonrasında, EURUSD paritesinin 1,2505 seviyesinde sınırlandığı tepki alımlarının ilk etapta sonlandığını gözlemledik. Bu tutum paritenin 1,2219 seviyesine kadar gerilemesine neden oldu. Yılın son günlerine geldiğimiz bu zamanlarda ise paritenin şu sıralar 1,2265 seviyesine yakın hareketler gerçekleştirdiğini görmekteyiz.

EURUSD paritesini aylık grafikte incelediğimizde 2005 Kasım’da başlayan ve 2008 Nisan’da eşlik eden kanal içi hareketlerin hala daha güncelliğini koruduğunu ifade edebiliriz. Kanalın alt bölgesi olarak gözlemlediğimiz bölgenin 200 aylık basit hareketli ortalama ile desteklenmesi, mevcut bölgenin ne kadar güçlü olduğunu görmemize katkı sağlamıştır.

  • Kanalın alt noktası: 1,2200
  • 200 Aylık Basit Hareketli Ortalama (SMA): 1,2255

Aylık grafikte kanalın alt noktası ile 200 Aylık Basit Hareketli Ortalama kritik bir öneme sahip olduğunu görmekteyiz. Bu bölgeye yaklaşılması ancak kırılamaması, paritedeki tepki alımı düşüncesinin gündemimizde kalmasını sağlamaktadır. Bu bölge, özellikle 2015 ilk çeyreğine kadarki süreçte, EURUSD paritesinde olası tepki alımı düşüncesinin oluşabilmesi için gündemden düşmeyecek bir bölge olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu düşünce yapısının güçlü kalması için EURUSD paritesinin bu bölge üzerinde aylık kapanışlarını sürdürmesi gerekmektedir. Ancak unutulmaması gerekir ki böyle bir tepki alımı gerçekleşse dahi, uzun vadeli düşüş trendi değiştirmeyecektir. Aksine bu çıkış uzun vadeli satıcılar için önemli bir fırsat olarak karşımıza çıkmaktadır.

EURUSD paritesi eğer aylık kapanışını bu bölge üzerinde gerçekleştirirse tepki alımlarında hangi seviyeler dikkate alınmalıdır?

Bu sorunun cevabı için fibonacci düzeltme rakamları dikkate alınmalıdır. Bu nedenle de “fibonacci retracement” kullanılarak mevcut düzeltme rakamları hakkında istatistiksel bir çalışma yapabiliriz.

1,3992 seviyesinden başlatılan düşüşlerin 1,2219 seviyesine kadar gerilediği için bu seviye ile sınırlandığını varsayarak gerçekleştirmiş olduğumuz fibonacci çalışmasında, fibonacci %38,2, %50,0 ve %61,8 oranlarının olası tepkilerde dikkat edilmesi gerektiğini, %50’lik oranın ise ideal düzeltme yüzdesi olarak önemli bir oran olduğunu ifade edebiliriz.

  • Fibonacci Retrcement %38,2’lik düzeltme noktası 1,2896
  • Fibonacci Retrcement %50,0’lık düzeltme noktası 1,3105
  • Fibonacci Retrcement %61,8’lik düzeltme noktası 1,3315

Yukarıda yazmış olduğumuz fibonacci oranlarına karşı gelen seviyeler, EURUSD paritesinin olası tepki alımlarında 2015 ilk çeyreğine kadarki süreçte gerçekleşmesi beklenilen tepki hedefleridir. Bu düşüncenin güçlü olabilmesi için önemli sinyaller aldığımız bir ortamda,teyit için bu bölge üzerindeki aylık kapanış incelenmelidir.1,2255-1,2200 bölgesinin üzerinde gerçekleşecek aylık kapanış, yukarı yönlü tepki düşüncesinin devam etmesine katkı sağlayacak en önemli strateji olarak karşımıza çıkmaktadır.

1,2200 seviyesi altında gerçekleşecek aylık kapanış ise mevcut senaryonun iptal olmasını sağlayacaktır.

ÖNEMLİ NOT: Yukarıda sizlerle paylaşmış olduğumuz açıklamalar, EURUSD paritesinin mevcut düşüş trendinde olası tepki alımları nereye kadar gidebilir ifadesidir. Bu tutum kısa vadeli bir düşüncedir. Orta ve uzun vadeli düşüş trendinde bir değişiklik söz konusu değildir. Bu bağlamda da EURUSD paritesi 1,3325 seviyesine kadar yükselse dahi, uzun vadeli düşüş trendi değişmeyecektir. Bu nedenle de tepkisel hareketleri incelerken kısa – orta ve uzun vadeli stratejilerinizi bu hususlara göre uyarlamak gerekmektedir.

  • Tarihi Bir Sayım İçin Geri Sayım Başladı – 1 raporunu incelemek için tıklayınız.
  • Tarihi Bir Sayım İçin Geri Sayım Başladı – 2 raporunu incelemek için tıklayınız.
  • Tarihi Bir Sayım İçin Geri Sayım Başladı – 3 raporunu incelemek için tıklayınız.

EURUSD

Kudret AYYILDIR
Başanalist

Add a Comment