Altın’da 1265 seviyesi KRİTİK!

Para yönetimi gerçekleştiren Traderlar, ülkeler arası yaşanılan gerilimleri (jeopolitik riskleri) ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını ne zaman artıracağına ilişkin spekülatif açıklamaları fiyatlamaktadır. Özellikle bu fiyatlamalar kıymetli madenlerden Altın ve Gümüş fiyatında sert hareketlere neden olmaktadır.

Peki, kıymetli madenlerin fiyatlamasını etkileyen tek gelişme FED ve Jeopolitik risk mi? Bu konu ile ilgili diğer gelişmeleri aşağıda maddeler hallinde sizlerle paylaşacağız.

  • ABD borsa endekslerinde yaşanılan yukarı yönlü hareketler ve yeni rekor seviyelerinin test edilmesi (özellikle de S&P500 endeksi),
  • ABD 10 yıllık Hazine Tahvil Faiz Oranının önemli bir gerileme kaydetmesi, sonrasındaki yukarı yönlü çıkış isteği (özellikle de 2,33 seviyesi üzerinde kalma isteği),
  • Dolar Endeksindeki yükselişlerin 83,00 seviyesine doğru atağı,
  • Dünya Altın Konseyi raporlarında kıymetli madenlerde fiziki talebin azaldığının görülmesi.

Yukarıdaki açıklamalarımızı incelediğimizde Altın fiyatının yükselişlerini destekleyen tek unsurun, ülkelerarası yaşanılan gerilimlerin artması ve bu gerilimlerin piyasa üzerindeki spekülasyonlar olarak değerlendirebiliriz. Ancak diğer faktörleri ele aldığımızda kıymetli madenlerin aşağı yönlü baskısının daha emin adımlarla devam ettiğini ve bu bağlamda da gerilimlerin etkisinin kısa sürdüğünü söyleyebiliriz.

Yaşanılan son gelişmeler eşliğinde aşağı yönlü hareketlerini 1262 seviyesine kadar taşıyan Altın, şu sıralar 1265 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir. Haftalık grafikte Altın fiyatını incelediğimizde uzun bir süredir kırmızı renkle belirlemiş olduğumuz kanal içerisinde hareketlerine devam ettiğini, kanalın alt noktasının da 1265 olduğu düşünüldüğünde Altın fiyatının artık karar aşamasında olduğunu söyleyebiliriz. Bu bağlamda da Altın için yeni hedef 1322 mi yoksa 1210 mu sorusunun cevabını aramaktayız. Bu sorunun cevabı için haftalık kapanış dikkatle takip edilmelidir.

  • Altın fiyatı, eğer haftalık kapanışını 1265 seviyesi altında gerçekleştirirse aşağı yönlü baskı için önemli teyit alınabilir ve bu tutum Altın için 1240 ve 1210, hatta 1180 olacak şekilde yeni hedefler gündeme gelebilir.
  • Altın fiyatı, eğer haftalık kapanışını 1265 seviyesi üzerinde gerçekleştirirse aşağı yönlü baskı bir müddet etkisini yitirebilir ve bu tutum 1300 ve 1322 olarak değerlendirilebilir.

Altin

Tüm bu açıklamalara ilaveten Cuma günkü kapanışa kadarki olan bölümde piyasaların dikkatle takip edeceği makro-ekonomik gelişmeler, kıymetli madenler üzerinde sert hareketlerin oluşumunu destekleyebilir. Bu bağlamda da gözlerin önce Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi’nin basın toplantısına ve ABD’den gelecek olan Tarım Dışı İstihdam verisine daha sonra da haftalık kapanışa odaklanmak isteyeceğini söyleyerek yazımızı son verebiliriz.

Kudret AYYILDIR
Başanalist

Add a Comment