08 Eylül 2014 Forex Piyasası Parite, Emtia ve Endeks Sabah Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Yeni bir haftaya başlayan küresel piyasalarda gündem, Ukrayna için sağlanan ateşkesin kalıcı olup olamayacağı ve gelişmiş ülkelere ilişkin makro-ekonomik beklentiler ile şekilleniyor. Çin için açıklanan ticaret dengesi rakamları Asya borsalarında dalgalanmaya yol açarken, geride kalan hafta beklentileri karşılamayan ABD’nin istihdam verilerine rağmen Dolar haftanın ilk iş gününe yükseliş ile başladı.

“Bomba sesleri devam ediyor”

Ukrayna ve Rusya’nın üzerinde anlaştığı ateşkes anlaşmasından sonra dikkatler Ukrayna’nın doğusu üzerinde kalmaya devam ediyor. Cuma günü uygulanmaya başlanan ateş sonrasında bölgede çatışmaların devam ettiği ve iki tarafın da ateşkesin ihlal edildiği yönündeki iddiaları basında yer aldı. Maripol kentinde bombalama sonrasında ölenlerin olduğu ifade edilirken, hükümetin kontrolündeki Donetsk hava alanından top seslerinin gelmeye devam ettiği belirtiliyor. Piyasalar bölgedeki gelişmeleri jeopolitik riskler açısından dikkatle takip ederken, ateşkesin sürdürülüp sürdürülemeyeceği mercek atında olacak. Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya için uygulamaya koyması beklenen yaptırımlar adına bugün bir karar alması bekleniyor. Bunun yanında, hafta sonu bir röportaj veren ABD Başkanı Barack Obama, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) isimli örgüt ile mücadeleye devam edeceklerini ve Çarşamba günü IŞİD ile mücadele stratejilerini kamuoyu ile paylaşacağını söyledi.

“İskoçya için bağımsızlık taraftarları ilk kez önde”

18 Eylül’de bağımsızlık için referanduma gidilecek İskoçya için yapılan bir anket, bu yıl ilk kez bağımsızlık taraftarlarının öne geçtiğini gösterdi. Evet diyenlerin %51, hayır oyu kullanacağını ifade edenlerin ise %49 olarak çıktığı anket sonrasında Sterlin yeni haftaya baskı altında başladı. Ada ülkesinin para birimin, İskoçya’nın bağımsızlık kararı alması halinde ortaya çıkacak belirsizlikler nedeni ile baya Dolar ve Euro olmak üzere bir çok para birimi karşısında değer kaybetti.

“Çin ticaret fazlası rekor kırdı”

Bu sabah Asya tarafında ekonomik takvim yoğun başladı. Yayımlanan veriler arasında Çin’in dış ticaret rakamları dikkat çekerken, ülkenin ticaret fazlası rekor seviyeye çıktı. İhracatın beklentileri aşması ve ithalatın tahminlerin altında kalması ile Asya’nın en büyük ekonomisinin ticaret fazlasında rekor seviyelere çıktığı görüldü. Global talep adına Çin’in artan ihracatı sevindirici karşılanırken, ülkede büyümenin cansız kalmış olabileceğine işaret edebilecek düşük ithalat endişe yarattı. Japonya’da ise cari işlemler fazlası beklentinin altında kalırken, yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme oranı %-1.8 olarak gerçekleşti.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) varlığa dayalı menkul kıymet alımlarına başlayacağını duyurması ve faiz indiriminin ardından Euro baskı altında kalmaya devam ederken, Sterlin İskoçya bağımsızlığına ilişkin anket sonuçları ile düşüş kaydetti. Dolar endeksi, tarım dışı istihdam verisinin beklentinin altında kalmasına rağmen yeni haftaya güçsüz başlamadı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımı konusunda erken adımlar atabileceği spekülasyonları ülkenin para birimine destek oluyor. Çin’in ithalatının düştüğünün görüldüğü veriler sonrasında petrol fiyatlarında da önce bir miktar baskı hissedilse de, sonrasında kayıpların ger alındığı görüldü. Altın ise fiziki talebin artabileceği beklentilerinden zemin buldu.

Haftanın ilk işlem gününün devamında ekonomik takvimin Asya tarafına göre biraz daha sakin oluğunu ifade edebiliriz. Almanya, Türkiye, İngiltere ve İsviçre için açıklanacak rakamlarında yanında Euro Bölgesi için yatırımcı güveni mercek altında olacakken, Kanada’da yapı ruhsatları verisi takip edilecek.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Euro Bölgesi – Almanya Ticaret Dengesi; Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisinden gelecek ticaret verileri, Avrupa’nın yeni haftadaki ilk makro-ekonomik gösterge olarak gündemde yer alacak. Haziran ayında yükseliş beklentilerine rağmen gerileyen ticaret fazlası sonrasında, verinin Temmuz’da bir miktar toparlanması bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) geride kalan haftaki açıklamaları sonrası baskı altıda kalan Euro, Almanya’nın söz konusu verisinden etkilenebilir.

Türkiye – Sanayi Üretimi; 2014’ün başında %7’ler civarında artış kaydeden sanayi üretimi, yıl içerisinde giderek ivme kaybetmiş ve son olarak Haziran ayında sektörün üretiminde %1.4’lük bir yükselişe işaret etmişti. Temmuz ayına ait bilgiler verecek olan rakamlar, Çarşamba günkü büyüme verisi öncesinde BIST-100 endeksi ve Türk Lirası üzerinde fiyatlamaların yapılmasına neden olabileceği için yakından izlenecek makro-ekonomik göstergeler arasında yer alıyor.

Kanada – Yapı Ruhsatları; Şubat ve Mart aylarında yapı ruhsatlarında görülen azalmanın ardından Kanada’nın ilgili verisi, Mayıs ve Haziran aylarında güçlü artışlara işaret etmişti. Haziran’daki %13.5 oranındaki yükselişin ardından Temmuz ayında Kanada’nın yapı ruhsatlarında daha mütevazı bir artış görülmesi bekleniyor. Kanda Merkez Bankası’nın (BOC) geride kalan haftaki toplantısında ise konut piyasasının beklenenden güçlü veriler sunduğu belirtilmişti. Yayımlanacak rakam ülkenin para biriminde fiyat değişimlerinin görülmesini sağlayabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Pazartesi

Zaman Haber Beklenti Önceki

09:00 EUR Alman Ticaret Dengesi 17,3B 16,2B

10:00 GBP Halifax Ev Fiyat Listesi (Aylık) 0,2% 1,4%

10:00 TRY Türkiye Sanayi Üretimi (Yıllık) 1,4%

10:15 CHF İsviçre CPI (Aylık) -0,1% -0,4%

10:15 CHF Perakende Satış (Yıllık) 3,7% 3,4%

11:30 EUR Sentix Yatırımcı Güveni 3,2 2,7

15:30 CAD Yapı Ruhsatları (Aylık) 4,2% 13,5%

EURUSD ANALİZ

Kritik bir haftayı geride bıraktığımızda piyasaların dikkate aldığı makro-ekonomik verilerle etkisi bir satıcılı hafta geçiren EURUSD paritesi, düşüşlerini 1,2919 seviyesine kadar devam ettirdi ve haftayı 1,2951 seviyesinde kapattı. Yeni haftanın ilk işlem gününde 1,2935 seviyesinde hareketlerine devam eden EURUSD paritesinde gün içi Alman Ticaret Dengesi ile ABD Hazine Sekreteri Lew’in konuşması günün en önemli makro-ekonomik verileri olarak belirlenmiştir. Teknik olarak EURUSD paritesini incelediğimizde 1,2988 seviyesi önemlidir. Parite eğer 1,2988 seviyesi altında kalmayı sürdürürse 1,2919 seviyesi yeniden test edilebileceği gibi daha dip bölgelere de ulaşılmak istenilebilir. 1,2988 öncesinde de ilk bariyer 1,2958 olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1,2988
Destek:
1,2919-1,2885-1,2855
Direnç: 1,2958-1,2998-1,3030

eurusd

GBP/USD ANALİZ

İskoçya’da 18 Eylül’de yapılacak bağımsızlık referandumu öncesi, hafta sonu gerçekleşen anket çalışmasında ayrılığı destekleyenler bu yıl ilk kez bir ankette önde çıktı. Böylelikle Bağımsızlığa evet diyenlerin %51, hayıt diyenlerin oranı ise %49 değişti. Gerçekleşen bu çalışma sonrasında aşağı yönlü boşluk ile açılan GBPUSD paritesi 1,62 seviyesi çevresinde seyrini sürdürmektedir. Teknik olarak GBPUSD paritesini incelediğimizde 1,6283 bariyeri önemlidir. Parite eğer bu bariyer altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısını 1,6190 ve 1,6160 olarak devam ettirebilir. 1,6283 öncesinde de ilk bariyer 1,6235 olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1,6283
Destek; 1,6190-1,6160-1,6120
Direnç; 1,6235-1,6283-1,6330

gbpusd

USD/TRY ANALİZ

Avrupa Merkez Bankası Faiz Kararı ve başkan Draghi’nin gerçekleştirdiği basın açıklaması sırasında uzunca bir süredir kıramadığı 2,1500 seviyesi altına düşen ve 2,1460 seviyesine kadar gerileyen kur, bu tutum sonrasında yeniden toparlandı ve 2,1500 seviyesi üzerindeki hareketlerle haftayı kapattı. Yeni haftanın ilk işlem gününde 2,1581 seviyesinde hareketlerini sürdüren kur da yukarı yönlü çıkışların devam edebilmesi için 2,1500 üzerindeki hareketlere ihtiyacımız vardır. Eğer bu şart sağlanırsa yukarı yönlü çıkışlar 2,1730 seviyesine kadar devam edebilir. Satıcılı seyirde yer almak isteyenler ise günü 2,1730 seviyesinden gerçekleşecek olası dönüşü ya da 2,1500 desteğinin aşağı yönlü kırılmasını takip etmelidir.

Pivot: 2,1500
Destek: 2,1540-2,1500-2,1430
Direnç: 2,1626-2,1666-2,1730

usdtry

USD/JPY ANALİZİ

Asya piyasalarında Cuma günü açıklanan zayıf ABD tarım dışı istihdam rakamı ve bu sabah açıklanan Çin ticaret fazlasının pozitif görünümü arasında kalan bir tutum görüyoruz. Bununla birlikte, USD/JPY paritesinde de günün başlangıcında yatay bir seyrin oluştuğunu ifade edebiliriz.

Teknik olarak incelediğimizde, yeşil renkle belirttiğimiz yükseliş kanalının geçilmesiyle birlikte, 104,67’nin aşağı yönlü hareketleri sınırlandırıcı etkisinin toparlanmanın yatay bir düzeyde seyretmesine neden olduğunu görüyoruz. Gün içerisinde, kanalın üst noktası olan 104,67 üzerinde, yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası alımlar, 105,36 seviyesinin geçilmesiyle birlikte paritenin tekrar 105,70’i hedeflemesine olanak sağlayabilir.

Paritede düşüş yönlü beklenti oluşturabilmek için, 104,67 seviyesinin kırılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Dolar endeksinin de hareketlerinin desteği gerekecek bu durumda, kanala yönelik tepki satışları destek kazanarak kısa vadeli düşüşlerin ön plana çıkması söz konusudur.

Pivot: 104,67
Destek:
104,67104,24 – 103,95
Direnç:
105,36105,70 – 106,05

usdjpy

EUR/JPY ANALİZİ

Haftanın ilk iş günü önümüze zayıf bir veri akışı çıkmasına karşın, sürpriz yapan ABD istihdam ve Çin ticaret verilerine dair tepkilerin devamı hareketliliği artırabileceği gibi, Avrupa’da gün içerisinde açıklanacak veriler de paritede fiyatlamaları etkileyebilir. Haftaya başlarken, Dolar endeksindeki yükselişin, Euro’nun değer kaybına bağlı gelişmesiyle birlikte EUR/JPY paritesinde sınırlı da olsa satış ağırlıklı bir görünüm hakim durumda.

Teknik olarak incelediğimizde, gün içerisinde Cuma gününün zirve noktası olan 136,62 seviyesi altında kalındığı müddetçe aşağı yönlü baskıların ağırlık kazanması beklenebilir. Oluşabilecek baskı, 135,71 seviyesinin hedeflenmesine yol açabilecekken, bu seviyenin kırılması kanal alt noktası olan 134,74’ün test edilmesi için gerekli desteği oluşturabilir.

Paritede yükseliş yönlü beklenti oluşturabilmek için rekor düşük bölgeye yakın olan 135,71 seviyesinin tepkilerini görmek gerekmektedir. Yaklaşık 1 yılın dip noktası olan bu seviyenin kırılamaması, olası tepki alımları için cesaret verebilir. Bu da 136,62 seviyesini hedefleyebilecek hareketleri tetikleyebilir.

Pivot: 136,62
Destek:
135,71 – 135,20 – 134,74
Direnç: 136,62 – 136,90 – 137,25

eurjpy

USD/CHF ANALİZİ

Geçtiğimiz haftanın son iş gününde ABD istihdam verilerinin beklentinin altında kalması, Dolar endeksindeki baskıları artırarak USD/CHF paritesinde kazançların büyük kısmının verilmesine ve yatay bir görünüm ortaya çıkmasına neden olmuştu. Yeni haftaya baktığımızda ise, Dolar endeksindeki sınırlı pozitif görünümün, USD/CHF paritesinde de yansımalarını görebiliyoruz. Gün içerisinde jeopolitik gündemin takibi, zayıf veri akışı içerisinde önem taşıyabilecekken, Dolar endeksindeki hareketler işlem stratejileri belirlerken izlenmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde, Cuma gününün hareket aralığı olan 0,9283 ve 0,9340 bandının güncelliğini koruduğunu görüyoruz. Paritede sert yükseliş sonrası oluşabilecek toparlanma veya pozitif seyrin devamına ilişkin beklentiler, bu bandın çıkış yönüne göre etkinlik kazanabilir. Gün içerisinde, bandın alt noktası olan 0,9283 üzerinde yükseliş yönlü baskıların ağırlık kazanması beklenebilir. Söz konusu alımların netlik kazanabilmesi için, son 12 ayın da zirvesi olan 0,9340 seviyesinin geçilmesi gerekmektedir. Bu şartla birlikte yeni rekorlar için gerekli destek oluşabilir.

Paritenin rekor bölgelerde seyrinin sürmesi, toparlanma ihtiyacı oluşabileceği düşüncesiyle satıcıların da dikkatini çekmektedir. Bu bağlamda, bandın alt noktası olan 0,9283 dikkatle takip edilmelidir. Süregelen yatay süreç, bu seviyenin kırılmasıyla birlikte tepki satışlarının ağırlık kazanmasına neden olabilir.

Pivot: 0,9283
Destek: 0,9283 – 0,9250 – 0,9210
Direnç: 0,9340 – 0,9373 – 0,9406

usdchf

USD/CAD ANALİZİ

Cuma günü hem ABD hem Kanada’da zayıf istihdam verileri oluşmasıyla birlikte, haftanın son iş gününde yatay bir kapanış gerçekleştiğini görmüştük. Yeni haftayla birlikte Dolar endeksindeki yükselişin, paritede de sınırlı alımlarda etkili olduğunu söyleyebiliriz. Gün içerisinde jeopolitik gelişmelerin yanı sıra, Kanada’da açıklanacak yapı verilerinin takibi de hareketliliği artırabileceği için izlenmesi gerekmektedir.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede günlük kapanışları yaklaşık 1,5 aydır sınırlandıran 1,0855 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe, yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda 1,0907 ve 1,0942 seviyeleri hedeflenebilir. Paritede düşüş yönlü beklenti oluşturabilmek için 1,0855 seviyesinin etkileri takip edilmelidir. Gün içerisinde bu seviyenin kırılması, güncel seviyesi 1,0831 olan 50 günlük basit (simple) hareketli ortalamanın hedeflenmesine katkı sağlayabilir. Ancak daha kalıcı düşüş beklentisi için hareketli ortalamanın altında gerçekleşebilecek günlük kapanışın takip edilmesi gerekmektedir.

Pivot: 1,0855
Destek:
1,0855 – 1,0831 – 1,0795
Direnç:
1,0907 – 1,0942 – 1,0993

usdcad

HAM PETROL ANALİZ

Son 3 haftadır 95,98 ile 92,60 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştiren ve yön konusunda yatay bir seyirde hareketlerine devam eden Ham Petrol fiyatı özellikle yukarı yönlü tepkilerini devam ettirme konusunda başarılı bir performans sergileyememiştir. Jeopolitik risklerle birlikte negatif baskının daha ağırlık kazandığı ham petrol için 200 haftalık basit hareketli ortalama olan 96,31 bariyeri altında aşağı yönlü baskı devam etmektedir. Kısa vadeli olarak baktığımızda ise 95,98 – 92,60 arasındaki bant hareketinde 94,45 seviyesi kontrol noktası olarak bandın hangi yönüne doğru hareketler gerçekleştirecek sorusunun cevabını bulmamızda bize katkı sağlayabilir. Özellikle de 94,45 seviyesi altındaki hareketler, 92,60 seviyesinin yeniden hedeflenme ihtimalini güçlendirmektedir.

Pivot: 94,45
Destek:
92-60-91,20-90,00
Direnç:
94,45-95,98-97,40

petrol

ALTIN ANALİZ

Kritik bir haftayı geride bıraktığımızda 1256 seviyesine kadar gerileme gözlemlediğimiz Altın, haftayı 1268,70 seviyesinde kapattı ve yeni haftanın ilk işlem gününde şu sıralar 1270 seviyesi üzerinde hareketlerine devam etmektedir. Teknik olarak Altın fiyatını incelediğimizde 1273,50 ve 1280 bariyerleri mevcut düşüşlerin devamı için kritik bariyerler olarak bilinmektedir. Altın eğer bu bariyerler altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısını yeniden 1256 seviyesine kadar devam ettirebilir. Tepki alımlarına devam etmek ve yeniden 1300 seviyelerine doğru olası hareketlerde yer almak isteyen Forex katılımcıları ise 1280 bariyerinin geçilmesini beklemelidir. Çünkü genel görünüm 1273,50 ve 1280 bariyerleri altında negatiftir.

Pivot: 1280
Destek:
1265-1256-1248
Direnç: 1273,50-1280-1288

Altin

DAX30 ANALİZİ

10055 – 8900 arasındaki düşüşler sonrasında toparlanan ve bu toparlanma ile kritik bir bölgeye kadar yükselen Dax30 endeksinde düşüş trendinde tamam mı devam mı sorusunun sorulacağı bir döneme girdiğimizi net bir şekilde ifade edebiliriz. Konu ile ilgili ayrıntılı raporu haftalık bültende görebilirsiniz.

Kısa vadeli olarak Dax30 endeksini incelediğimizde 9815 bariyerinin dikkatle takip edilmesi gerekilen bir bariyer olduğunu görmekteyiz. Yükseliş trendinde kanalın üst noktası olarak tüm tepkicilerin dikkatini çeken endeks için olası tepki satışları için 9815 bariyeri önemlidir. Eğer bu şart sağlanırsa endeks yeniden 9530 seviyesine kadar gerilemek isteyebilir. Aksi takdirde son rekor seviyesi 10055 seviyesine kadar gerçekleşecek olası yükselişler kaçınılmazdır. Bu bağlamda da yeni haftanın ilk işlem gününde gözler 9815 bariyerinde olacaktır.

Pivot : 9815
Destek
: 9752-9673-9600
Direnç
: 9815-9877-9944

DAX30

S&P500 ANALİZİ

1987 destek noktası üzerinde hareketlerini sürdüren ve bu baskı ile 2000 seviyesi üzerinde kalmayı başaran S&P500 endeksi yeni haftanın ilk işlem gününde 2004 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Genel görünüme baktığımızda 1996 destek noktası endeksin gün içi yükselişlerine devam etmesi için önemli bir seviye olarak karşımızdadır. Bu seviye aynı zamanda da 55 periyotluk üssel hareketli ortalama olarak da önem derecesini güçlendirmektedir. Endeks eğer 1996 desteği üzerinde kalmayı başarırsa yukarı yönlü çıkışlarını 2010,50 seviyesine kadar devam ettirebilir.

Pivot : 1996
Destek:
2001-1996-1987
Direnç:
2006-2010,50-2015

S&P500

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Başanalist: Kudret AYYILDIR– “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol, Altın, S&P500 ve Dax30 Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN
– “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER– “USDJPY, EURJPY, USDCAD, USDCHF Analizi”

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment