28 Ağustos 2014 Forex Piyasası Parite, Emtia ve Endeks Sabah Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda dün zayıf veri akışının da etkisi düşük hacimli işlemler dikkat çekerken, ABD’de S&P500 endeksi küçük bir yükselişle rekor seviyeden kapanış gerçekleştirdi. Bu sabah Asya borsalarında ise karışık bir görünüm olsa da, satışlar öne çıkıyor. Haftaya güçlü başlayan Dolar’ın, son kayıplarını sürdürmesi parite ve emtia fiyatlarında etkili olurken, bugün varlık fiyatlarında yönü belirleyecek veriler piyasaları bekliyor.

“Dolar kazançlarını sildi”

Dün yurtiçi piyasalarda gündem, dışarıya göre daha yoğundu. Ak Parti’nin Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında beklendiği gibi Davutoğlu genel başkan seçildi. Bugün 14:00’da Erdoğan’ın köşke çıkma töreni gerçekleştirilecekken, hükümeti kurma görevini Davutoğlu’na vermesi bekleniyor. Yeni kabinede yer alacak isimlerin ise daha önce belirtildiği gibi Cuma günü duyurulacağı tahmin ediliyor.

Siyasi gündeminde yanında TCMB’nin faiz kararı, yurtiçinde gündemin önemli bir başlığı olarak dikkatle izlendi. Dolar endeksindeki geri çekilmeler ve Merkez Bankası’nın politika faizini indirmemesi, USD/TRY paritesinde aşağı yönlü hareketlere zemin oluşturdu.

Haftaya yukarı yönlü gap (boşluk) ile başlayan Dolar endeksi, hafta ortasından itibaren yönünü aşağı çevirerek haftanın en düşük seviyesine geriledi. Dolar endeksindeki bu fiyat değişimleri ile majör ve gelişen ülke para birimleri Dolar karşısında değer kazanırken, Altın da son yükselişlerine tutunmaya çalışıyor. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikasını genişleteceği yönündeki beklentiler giderek güçlenirken, İtalya ve İspanya gibi ülkelerin borçlanma faizlerinin önemli ölçüde gerilediği görülüyor.

Global endekslerde düşük işlem hacminin öne çıktığı görülüyor. Wall Street endekslerindeki benzer durum da, ilgili borsanın bu gibi süreçler içerisinde küresel bir yönlendirici olma özelliğini bir miktar kaybetmesine neden oluyor. Her ne kadar dün yurtdışı piyasalarda ekonomik gündem zayıf kalsa da, bugün yatırımcıları yoğun bir günün beklediğini ifade edebiliriz.

“Makro-ekonomik veriler mercek altında”

Haftanın sonuna yaklaşılırken, piyasalarda öncelikle Avrupa’dan gelecek rakamlar izlenecek. Almanya’nın istihdam göstergeleri ve enflasyon oranı önem derecesi yüksek datalar arasında dikkat çekiyor. Öğleden sonra ise ABD’nin büyüme oranı verisi, belki de günün, varlık fiyatlarında yönü belirleyici verisi olacak, kritik bir rakam. Bunun yanında yine dünyanın en büyük ekonomisi için yayımlanacak verilerden istihdam talepleri ve beklemedeki ev satışlar öne çıkan ekonomik datalar.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Türkiye – Tüketici Güveni; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan tüketici güveni verisi, Temmuz ayında %0.3 artış kaydederek 73.9 olarak gerçekleşmişti. İlgili veri yurtiçi piyasalarda takip edilecek makro-ekonomik göstergeler arasında yer alıyor. Beklentiler, rakamın 72.3 ile büyük bir değişiklik gerçekleştirmeyeceği yönünde.

Euro Bölgesi – Almanya Öncü Enflasyon Oranı (CPI); Euro Bölgesi geneli için Cuma günü açıklanacak öncü enflasyon oranı verisi, parasal birliğin en büyük ekonomisi olan Almanya için Perşembe günü yayınlanacak. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikası tarafındaki duruşuna ilişkin beklentilerin fiyatlanmasını sağlayabilecek CPI rakamları, günün önem derecesi yüksek dataları arasında yer alıyor. Aylık bazdaki enflasyonda %0.0 ile bir değişim olması beklenmezken, söz konusu göstergenin öngörülenden farklı gerçekleşmesi halinde Euro’da sert hareketler izlenebilir.

ABD – Büyüme Oranı (GDP); Yılın ilk çeyreğinde soğuk hava koşullarının ekonomik aktiviteleri olumsuz etkilemesi ile ABD, önceki çeyreğe göre %2.1 daralmıştı. Bu veri sonrasında ikinci üç aylık GDP verisi merakla beklenirken, Ekonomik Analiz Bürosu tarafından açıklanan ilk tahmin, %4 ile tahminlerin aşmıştı. İkinci çeyreğe ilişkin ikinci tahmin olacak dünyanın en büyük ekonomisinin büyüme oranı verisinin bu kez %3.9’a revize edilmesi bekleniyor. Haftanın en önemli makro-ekonomik göstergeleri arasında yer alan bu datanın sürpriz yapması halinde Dolar’da sert fiyat değişimleri görülebilir. Beklentinin üzerindeki rakamlar Dolar’a yükseliş getirebilecekken, tahminin altındaki veriler kayıplara yol açabilir.

ABD – İstihdam Talepleri;Geride kalan hafta 298 bin Amerikalının işsizlik maaşına başvuruda bulunduğuna işaret eden istihdam talepleri verisi, beklentinin küçük bir miktar altında, olumlu açıklanmıştı. 23 Ağustos ile biten haftada ise 299 bin Amerikalının işsizlik sigortasından yararlanmak için başvuruda bulunmuş olması bekleniyor. Verinin tahminden farklı olarak gerçekleşmesi, ABD’nin para birimi değerinde değişikliklere neden olabileceği için yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

ABD – Beklemedeki Ev Satışları;Geride kalan hafta güçlü gelen mevcut ev satışları ve Pazartesi günkü yeni ev satışları verileri sonrasında ABD’nin konut piyasasına ilişkin ipuçları alabilmek adına dikkatler beklemedeki ev satışlarına çevrilecek. Haziran ayında %1.1 düşüş kaydederek tahminlerin üzerinde bir azalışa işaret eden söz konusu datanın Temmuz’da ise %0.6 yükseliş kaydedeceği öngörülüyor. Beklemedeki ev satışlarının tahminlerden farklı gerçekleşmesi halinde Wall Street endeksleri ve Dolar’da sert hareketler izlenebilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Perşembe

Zaman Haber Beklenti Önceki

10:00 TRY Türkiye Tüketici Güveni 72,3 73,9

10:15 CHF İstihdam Seviyesi 4,21M 4,19M

10:55 EUR Alman İşsizlik Değişimi -6K -12K

10:55 EUR Alman İşsizlik Oranı 6,7% 6,7%

11:00 EUR M3 Para Kaynağı (Yıllık) 1,5% 1,5%

11:00 EUR Özel Krediler (Yıllık) -1,5% -1,7%

EUR İtalya 10-Yıllık Tahvil İhalesi

13:00 GBP CBI Gerçekleştirilmiş Satışlar 27 21

15:00 EUR Alman CPI (Aylık) 0,0% 0,3%

15:30 USD GDP (çeyreklik) 3,9% 4,0%

15:30 USD İstihdam Talepleri 299K 298K

15:30 CAD Cari Denge -11,6B -12,4B

17:00 USD Beklemedeki Ev Satışları (Aylık) 0,6% -1,1%

17:30 USD Doğal Gaz Stokları 79B 88B

EURUSD ANALİZ

82,71 seviyesine kadar yükseldikten sonra bu bariyeri geçemeyerek tepki satışlarına maruz kalan Dolar Endeksi, EUR/USD paritesinin de tepki alımı gerçekleştirmesine katkı sağladı. EUR/USD paritesi 1,3150 seviyesinden başlatmış olduğu yukarı yönlü çıkışlarını 1,3216 seviyesine kadar devam ettirdi ve şuanda da bu seviyeye yakın hareketlerine devam etmektedir.

Haftanın son iki işlem gününe geldiğimizde piyasaların gözü ABD’den gelecek GDP (Büyüme Oranı) verisinde olacaktır. TR saati ile 15:30’da açıklanacak olan ABD verisi sonucunun özellikle FED’in Faiz Artırımına ilişkin düşünce yapısı ile fiyatlama içerisinde olma potansiyelini gözlemleyebiliriz. Olumlu veri FED’in Faiz Artırımı düşüncesinin erkene alma potansiyelini güçlendirirken, Olumsuz veri ise Faiz Artırımı düşüncesinin biraz daha gecikmesi yönündeki beklentileri güçlendirebilir. Bu düşünce ile Dolar’da sert hareketler görebiliriz.

GDP verisi öncesinde Avrupa Borsaları açılışı sonrasında Euro bölgesinden gelecek verilerde günün ilk yarısında dikkatle takip edilmelidir. TR saati ile 10:55’deki Alman İşsizlik Değişimi verisi Euro bölgesi için en önemli haber olarak belirlenmiştir.

EURUSD paritesini teknik olarak incelersek 1,3150 seviyesinden almış olduğu güç, tepki alımlarının istekli olduğu anlamına gelmektedir. Bu bağlamda da 1,3185 – 1,3150 gibi seviyeler EURUSD paritesinin yukarı yönlü tepki alımını sürdürmesi için önemli destek noktaları olarak karşımıza çıkmaktadır. Parite, eğer bu destek noktaları üzerinde kalabilirse 1,3216 günün tepe noktasını geçerek 1,3250 direncine yaklaşmak isteyebilir. Günün tepe noktası 1,3216 direnci geçilmez ise 1,3216 – 1,3150 seviyeleri arasında gün içi bant hareketi görebiliriz. Özellikle de ABD’den gelecek olan GDP rakamı paritedeki tepki alımının devam edip etmeyeceği konusunda bize önemli bir sinyal verecektir.

NOT: EURUSD paritesinde kısa vadeli tepki alımları her ne kadar etkin bir görüntü içerisinde oluşsa da orta vadeli satıcılı seyrin bitmediğini ve mevcut kısa vadeli yükselişlerde yeniden aktif bir şekilde görev almak isteyeceğini psikolojik olarak biliyoruz. Bu bağlamda da kısa vadeli yükselişlerde ısrarcı olmamak önemlidir. Çünkü adı üzerinde bu hareket mevcut düşüşlerin tepkisi olarak bilinmektedir.

Pivot: 1,3185
Destek:
1,3185-1,3150-1,3100
Direnç: 1,3216-1,3250-1,3300

eurusd

GBP/USD ANALİZ

82,71 seviyesine kadar yükseldikten sonra bu bariyeri geçemeyerek tepki satışlarına maruz kalan Dolar Endeksi, GBP/USD paritesinin de tepki alımı gerçekleştirmesine katkı sağladı. GBPUSD paritesi 1,6530 seviyesinden başlatmış olduğu yukarı yönlü çıkışlarını 1,6604 seviyesine kadar devam ettirdi ve şuanda da bu seviyeye yakın hareketlerine devam etmektedir. Dünden itibaren paritenin 1,6605 direncine her fırsatta yaklaştığını ancak bir türlü geçemediğini görmekteyiz. Bu bağlamda da 1,6605 direnci gün içi dikkatle takip etmemiz gereken bir bariyer olarak karşımızdadır. Bu bariyer aynı zamanda da 200 saatlik basit hareketli ortalama olarak önemini artırmaktadır. Parite eğer tepki alımlarına devam etmek istiyorsa 1,6605 seviyesi üzerinde 1 saatlik kapanışa ihtiyaç vardır, tabii Dolar Endeksi tepki satışlarını devam ettirmeyi sürdürürse. Aksi takdirde parite yeniden 1,6530 seviyesine doğru satış baskısını sürdürebilir.

Pivot: 1,6605
Destek; 1,6570-1,6530-1,6500
Direnç; 1,6605-1,6640-1,6685

Gbpusd

USD/TRY ANALİZ

Piyasaların merakla beklediği PPK toplantısını geride bıraktık. Sonucun Türk Lirası üzerindeki pozitif etkisi, ilaveten Dolar Endeksinin tepki satışlarına devam etme isteği USDTRY kurunun aşağı yönlü baskısını oluşturmasına katkı sağlamıştır. Kur mevcut hareketlerini 2,1500 seviyesine yaklaştırmış ancak kıramamıştır. Haftanın son iki işlem gününe geldiğimizde de şu sıralar 2,1560 seviyesinde hareketlerini sürdüren kur da 2,1640 ve 2,1700 seviyeleri önemini korumaktadır. Kur eğer bu bariyerler altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskılarını sürdürmek isteyebilir. Özellikle 2,1500 seviyesi altında hareketler gerçekleştirmesi tepki satışlarının biraz daha ivme kazanmasını sağlayabilir. Bu bağlamda da olası aşağı yönlü hareketler dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 2,1640
Destek: 2,1500-2,1430-2,1360
Direnç: 2,1590-2,1640-2,1700

usdtry

USD/JPY ANALİZİ

Dolar endeksinin haftaya sert yükselişle başlayıp, daha sonra aşağı yönlü hareketleri sonrasında, USD/JPY paritesinde de benzer etkilerin görüldüğünü ifade edebiliriz. Bugün özellikle Dolar değerlemesi açısından kritik bir süreç karşımıza çıkıyor. TSİ 15:30’da açıklanacak ABD büyüme ve istihdam verilerine yönelik fiyatlamalar ve sonuçlara ilişkin fiyatlamalar, USD/JPY paritesi üzerinde sert hareketlerin oluşmasına sebep olabilir.

Teknik olarak incelediğimizde, Pazartesi günü oluşan ve 9 ayın zirvesi konumundaki 104,25 seviyesi altında, düşüş yönlü beklentilerin ağırlık kazanması beklenebilir. Bu süreçte paritenin seyrettiği 103,72 bölgesi kritik olmakla birlikte, aşağı yönlü baskılar 103,41 seviyesinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir. Bu süreçte, trendin gücünü gösteren RSI (göreceli güç endeksi) indikatörünün de 70 seviyesini aşağı yönlü kesmesiyle birlikte teyit niteliği taşıması önemlidir. 103,41’in kırılması durumunda ise, tepki satışlarının yükseliş trendinin sınırını oluşturan 102,80’i hedeflemesi olasıdır.

Paritede yukarı yönlü beklenti oluşturabilmek için, aşağı yönlü toparlanmaya yönelik beklentilerin takibi önem taşımaktadır. Dolar endeksi ve verilerin desteği durumunda, alımların ön plana çıkması 104,25 seviyesinin tekrar hedeflenmesine katkı sağlayabilir. Ancak bu seviye geçilene kadar, toparlanma isteğine bağlı tepki satışlarının oluşabilme ihtimali göz ardı edilmemelidir.

Pivot: 104,25
Destek:
103,41 – 103,10 – 102,80
Direnç:
104,25104,55 – 104,84

usdjpy

EUR/JPY ANALİZİ

EUR/JPY paritesinde, düne ait veri akışının zayıf olması nedeniyle, kritik seviyelerin düşüş baskısını engellediğini gördük. Haftanın dördüncü iş gününde ise, düne nazaran daha yoğun bir takvim karşımıza çıkıyor. Günün ilk yarısında TSİ 10:55’te açıklanacak olan Alman istihdam verisi öne çıkan veriler arasında.

Teknik olarak incelediğimizde, hafta başından bu yana, 200 günlük üssel (exponential) hareketli ortalamadan kurtulma çabasıyla birlikte düşüş baskılarının etkisini artırdığını görmüştük. Ancak belirttiğimiz gibi, dün 2 haftanın dip noktası olan 136,73’ün kırılmasını sağlayabilecek yeterli etki oluşamadı. Gün içerisinde, dünün zirve noktası olan 137,28 seviyesi altında düşüş baskılarının ön planda olması beklenebilir. Olası satışların netlik kazanabilmesi için, hala 136,73 seviyesinin kırılmasına ihtiyaç bulunmaktadır.

Kısa vadeli incelediğimizde, 136,73 seviyesinin sınırlanması sonrası yatay bir seyir göze çarpıyor. Bu durumun sürmesi, yani 136,73’ün sınırlayıcı etkisi sürdüğü müddetçe, kısa vadeli tepki alımlarının oluşma potansiyeli artış gösterebilir. Bu da 137,28 seviyesinin geçilmesiyle birlikte 137,65 ve 138,03 bölgesinin hedeflenmesine olanak sağlayabilir.

Pivot: 137,28
Destek:
136,73136,34 – 135,71
Direnç: 137,28 – 137,65 – 138,03

eurjpy

USD/CHF ANALİZİ

Dolar endeksinin özellikle dün itibariyle gösterdiği düşüşe paralel bir şekilde, USD/CHF paritesinde de satışların etkili olduğunu gördük. Haftanın dördüncü iş gününün ilk yarısında İsviçre’de istihdam düzeyi verisi etkili olabilecekken, TSİ 15:30’da açıklanacak ABD büyüme verisi öncesi ve sonrasında beklentilere dair fiyatlamalar etki yaratabilir.

Teknik olarak incelediğimizde, yükseliş kanalının güncel üst noktasının 0,9184 olduğunu görüyoruz. Trendin gücünü gösteren RSI (göreceli güç endeksi) indikatörü şu an tepki satışlarına yönelik destek sağlama çabasında. Kısa vadeli değerlendirirsek, kanalın üst bölgesindeki 0,9154 seviyesi altında düşüş yönlü baskının ağırlık kazanması beklenebilir. Bu şartla birlikte 0,9107’ye doğru fiyatlamalar gerçekleşmesi muhtemeldir.

Paritede Dolar endeksi ve verilerin desteğiyle yukarı yönlü baskı oluşması durumunda 0,9154 seviyesinin takibi önem taşımaktadır. Bu seviyenin geçilmesi, kanalın üst noktası olan 0,9184’ün hedeflenmesine destek olabilirken, alımlarda netlik oluşabilmesi için bu seviyenin geçilmesi gerekmektedir.

Pivot: 0,9154
Destek:
0,9107 – 0,9065 – 0,9020
Direnç:
0,9154 – 0,9184 – 0,9250

usdchf

HAM PETROL ANALİZ

92,60 desteğinden almış olduğu güç ile yukarı yönlü tepkisini devam ettiren ancak bir türlü 94,45 direncini geçemeyen Ham Petrol, haftanın son iki işlem gününe geldiğimizde 93,53 seviyesine yakın hareketlerine devam etmektedir. 94,45 bariyerinin geçilememesi, Ham Petrol’deki tepki alımı gerçekleştirenler için sorun teşkil etmektedir. Eğer Ham Petrol fiyatı 94,45 direncini geçemezse yeniden satıcılar piyasada yer almak isteyebilir ve bu tutum 92,60 desteğinin tekrar test edilmesine katkı sağlayabilir. Bu bağlamda da gün içi 94,45 bariyeri dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 94,45
Destek:
93,25-92,60-91,96
Direnç:
94,45-95,11-96,22

petrol

ALTIN ANALİZ

1272 seviyesinden başlayan ve 1292 seviyesine kadar devam eden tepki alımı sonrasında sakin seyirle hareketlerini sürdüren Altın fiyatı 1272 – 1292 arasındaki bant hareketini sürdürmektedir. 1292 seviyesine yaklaştığı zamanlarda gerçekleştirilen satış baskısının önemli olduğunu, bu bağlamda da özellikle alıcılı seyirde daha dikkatli olmamız gerektiğini söyleyebiliriz. Altın, eğer 1292 direnci altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısını yeniden 1272 seviyesine taşıyabileceği gibi kritik 1265 seviyesi de yeniden gündemimizde yer alabilir. Bu bağlamda da 1292 direnci gün içi dikkatle takip edilmelidir.

NOT: Altın ile ilgili gerçekleştirmiş olduğumuz ayrıntılı çalışmayı incelemek için tıklayınız.

Pivot: 1292
Destek:
1279-1272-1265
Direnç: 1292-1298-1305

Altin

DAX30 ANALİZİ

Açılış : 9581
En yüksek : 9599
En düşük : 9544
Kapanış : 9558

50 günlük basit hareketli ortalama : 9588
200 günlük basit hareketli ortalama: 9517

DAX30 9600 seviyesindeki Fibo direncine ulaştı fakat henüz aşamadı. 9600 seviyesi günlük kapanışlarla aşılamazsa 9500 seviyesine doğru geri çekilme yaşanması mümkün. Endeksin 200 günlük ortalama seviyesi üzerinde olması orta vadeli yükseliş beklentileri için pozitif, 50 günlük ortalama seviyesi de yukarı yönde geçilirse yükseliş daha güçlü olabilecektir.

Pivot : 9567
Destek
: 9517-9470-9433
Direnç
: 9605-9640-9750

#DAX30Daily

S&P500 ANALİZİ

Açılış : 1998
En yüksek : 2000
En düşük : 1993
Kapanış : 1996

50 günlük basit hareketli ortalama : 1959
200 günlük basit hareketli ortalama: 1874

SP500 2000 zirvesine takıldı. Yeni zirveler için 2000 seviyesi üzerinde gün sonu kapanışlara ihtiyaç var. Aksi takdirde zirve yorgunluğu geri çekilmeyi gündeme getirebilir. Aşağıda ilk güçlü destek 1985 seviyesinde. Bu seviye üzerinde kalındıkça 2000 seviyesi üzeri denenebilir. 1985-1977 destek bölgesi aşağı yönde kırılırsa 1950 seviyesine doğru geri çekilmeyi izleyebiliriz.

Pivot : 1996
Destek:
1994-1989-1985
Direnç:
 2000-2008-2020

#S&P500Daily

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN – “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR– “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi” Analist: Sermet DOĞAN– “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER– “USDJPY, EURJPY ve USDCHF Analizi”

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment