25 Ağustos 2014 Forex Piyasası Parite, Emtia ve Endeks Sabah Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalar Ağustos ayının son işlem haftasına başlarken gündemde merkez bankası başkanlarının konuşmaları ve jeopolitik riskler yer alıyor. Merkez bankalarının gelecekte uygulayacakları düşünülen para politikaları arasında farklılaşmaların olacağı düşüncesi, Dolar endeksinin yeni haftaya yükseliş ile başlamasını sağladı. Cuma günü Jackson Hole Sempozyumu’nda söz alan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi’nin konuşmasının ardından Avrupa endekslerinin güne yükseliş ile başlaması bekleniyor.

“Merkez bankaları arasında farklılaşma”

Geride kalan hafta ABD’de düzenlenen Jackson Hole Sempozyumu’na bir çok yetkili isim katılım gösterdi. Bunlar arasından özellikle büyük merkez bankalarının başkanlarının ifadeleri büyük bir dikkatle izlendi. ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Yellen her ne kadar, daha önceki konuşmalarına göre yeni bir şey söylemezken, erken bir faiz artırımı ihtimali Dolar’da yükselişlere destek oldu. Janet Yellen’ın, işsizlik FED’in öngördüğünden daha hızlı düşüyor ve bu erken harekete geçilmesine neden olabilir, ifadeleri dikkat çekmişti. Diğer yandan ECB Başkanı Mario Draghi’nin, işsizliği düşürmek için yeni adımlar atmaya hazır olduklarının altını çizmesi ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kuroda’nın, gevşek para politikasının bir süre daha devam edebileceğine işaret eden sözleri, Dolar’ın söz konusu diğer ekonomilerin para birimleri karşısında değer kazanmasını sağlayan önemli bir başlık olarak öne çıktı. Merkez bankalarını arasındaki politika farklılaşmaları bu noktada dikkat çekti.

“Dikkatler sorunlu bölgelerde”

Jackson Hole Sempozyumu sonrasında piyasalar dikkatlerini yeni haftanın gelişmelerine çevirirken, jeopolitik riskler de gündemde kalmaya devam ediyor. Hafta sonu Kiev’e giden Almanya Başbakanı Merkel, Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesini kabul edilemez olarak değerlendirirken, Ukrayna’da yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Merkel yarın Minsk’te yapılacak olan barış görüşmelerinden umutlu olduğunu dile getirdi. Diğer taraftan Libya’da sivil can kayıplarının da yaşandığı çatışmaların sürmesine rağmen ülkenin petrol üretiminin azalmaması, Brent petrol üzerinde baskı yapıyor. Irak ise şimdilik petrol arzı tarafında endişe kaynağı oluşturmuyor. ABD’nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) isimli örgüte karşı daha kapsamlı bir harekata hazırlandığı yönündeki haberler basında yer alıyor.

Yellen ve Kuroda’nın konuşmaları sonrasında Yen’in Dolar karşısında zayıflaması Nikkei endeksine Asya seansı sırasında destek vermişti. Bunu dışında karışık seyreden Asya borsaları sonrasında Avrupa endekslerinin güne alımlar ile başlaması bekleniyor. Yeni haftanın ilk işlem gününe baktığımızda ekonomik takvimde önemli verilerin yer aldığını ancak, veri akışının nispeten zayıf olduğunu ifade edebiliriz. Almanya için açıklanması beklenen Ifo verisi sonrasında ABD’den gelecek rakamlar günün ikinci yarısında takip edilecek. Yurtiçinde ise imalat güveni ve kapasite kullanım oranı dataları gündemde yer alacak.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Euro Bölgesi – Almanya Ifo İş Ortamı Endeksi; Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisine sahip olan Almanya için IFO Enstitüsü’nün açıklayacağı iş ortamı endeksi, yaklaşık 7 bin işletmeye sorulan sorular ile hazırlanan bir ankete dayanmaktadır. Almanya ve Euro Bölgesi’ndeki ekonomik faaliyetlere ilişkin önemli bilgiler verdiği düşünülen söz konusu gösterge, önem derecesi yüksek veriler arasında yer almaktadır. Ukrayna’da yaşanan gelişmelerin getirdiği belirsizlik ve zayıf Euro Bölgesi, Almanya ekonomisi üzerinde baskı yaparken, IFO iş ortamı endeksi de son üç aydır düşüş kaydediyor. Verinin beklentinin altında kalması Euro’ya satışlar getirebilecekken, tahminlerin üzerindeki rakamlar kıtanın ortak para biriminde yükselişlere destek olabilir.

Türkiye – İmalat Güveni;Kapasite kullanım oranı ile birlikte açıklanacak olan Türkiye’nin imalat güveni verisi son iki aydır üst üste düşüş kaydetti. TCMB toplantısı öncesinde BIST-100 endeksi ve Türk Lirası üzerinde fiyatlamaların yapılmasını sağlayabilecek her iki gösterge de yurtiçi piyasaların gündeminde yer alacak.

ABD – Yeni Ev Satışları;ABD’den geçen hafta yayımlanan ikinci el ev satışları verisi, Temmuz ayında azalacağı yönündeki beklentiye rağmen sürpriz bir şekilde yükseliş kaydederek son on ayın en yükseğine tırmanmıştı. Düşük borçlanma maliyetlerinin ve artan talebin destek olduğu bu veri sonrasında yeni haftanın ilk işlem günüde dikkatler yeni ev satışlarında olacak. Haziran ayında hayal kırıklığı yaratan rakamların ardından Temmuz ayı için açıklanacak yeni ev satışları Wall Street endekslerinde ve Dolar üzerinde etkili olabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Pazartesi

Zaman Haber Beklenti Önceki

İngiltere’de piyasalar “Summer Bank Holiday” tatili nedeni ile kapalı olacak

11:00 EUR Alman Ifo İş Ortamı İndeksi 107,1 108,0

14:30 TRY Türkiye İmalat Güveni 107,50 109,0

14:30 TRY Türkiye Kapasite Kullanım Oranı 74,9%

16:45 USD Öncü Hizmetler PMI 59,2 60,8

17:00 USD Yeni Ev Satışları 426K 406K

EURUSD ANALİZ

Jackson Hole toplantısında Avrupa ve ABD Merkez Bankaları Başkanlarının gerçekleştirdiği konuşmalar sonrasında değer kazanan Dolar Endeksi, piyasa açılışında paritenin aşağı yönlü boşlukla (GAP) açılmasına neden oldu. EURUSD paritesi açılış sonrasında 1,3184 seviyesine kadar geriledi ve bu gerileme sonrasında şu sıralar 1,3203 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir.

Ağustos ayının son haftasına girdiğimizde yoğun bir takvim bizi beklemektedir. Bugün Euro bölgesinden gelecek Alman IFO İş Ortamı Endeksi ile ABD’den gelecek Yeni Ev Satışları verisi günün en önemli verileri olarak kaydedilmiştir.

Teknik olarak EURUSD paritesini incelediğimizde 1,3240 ve 1,3285 bariyerlerinin önemli olduğunu, bu bariyerler altında negatif baskının devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. EURUSD paritesi eğer belirlemiş olduğumuz bariyerler altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısını 1,3180 ve 1,3140 seviyelerine kadar devam ettirebilir.

Pivot: 1,3285
Destek:
1,3180-1,3140-1,3100
Direnç: 1,3240-1,3285-1,3330

eurusd

GBP/USD ANALİZ

Dolar Endeksinde yaşanılan pozitif ilerleme ve İngiltere bölgesinden gelen olumsuz açıklamalarla değer kaybeden Sterlin, GBPUSD paritesinin düşüşlerinin hızlanmasına neden oldu ve 1,7190 seviyesinden başlanılan satıcılı seyir 1,6533 seviyesine kadar devam etti. Gerek 89 gerekse 200 günlük üssel hareketli ortalamalar altında gerçekleştirilen günlük kapanışlar ile satıcılı seyrini hızlandıran parite yeni haftanın ilk işlem gününde 1,6562 seviyesinde hareketlerini sürdürmektedir.

Haftanın ilk işlem gününü teknik olarak değerlendirdiğimizde 1,6600 bariyerinin önemli olduğunu söyleyebiliriz. Parite eğer düşüş baskısını gün içi devam ettirmek istiyorsa 1,6600 seviyesi altında kalması gerekmektedir. Böyle bir durumda 1,6530 ve 1,6500 destekleri hedeflenebilir. 1,6600 öncesinde ilk önemli bariyer ise 1,6570 olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1,6600
Destek; 1,6530-1,6500-1,6460
Direnç; 1,6570-1,6600-1,6640

Gbpusd

USD/TRY ANALİZ

Ağustos ayının son haftasına geldiğimizde yurtiçi piyasalar, 27 Ağustos tarihinde gerçekleşecek TCMB Faiz Kararına odaklanmıştır. Merkez Faiz indirecek mi indirmeyecek mi tartışmasının olduğu piyasalarda Çarşamba gününün çok hareketli geçeceği beklenilmektedir. Faiz indirilecek mi, indirilirse diğer toplantılardakilerden daha agresif mi yoksa aynı şekilde mi, kötü enflasyon verileri nedeniyle faiz indirimini bir sonraki aya mı erteleyecek gibi sorularının cevaplarını aradığımız bir hafta içerisinde özellikle 27 Ağustos gününe kadar spekülatif hareketlerin olmasının sürpriz olmayacağı bilinmelidir.

Teknik olarak USDTRY kurunu incelediğimizde yukarı yönlü çıkışlarının 2,1885 ile sınırl,ı kaldığını ve yeni haftanın ilk işlem gününde de şu sıralar 2,1773 seviyesinde hareketlerini sürdürdüğünü görmekteyiz. 2,1685 destek noktası gün içi dikkatle takip etmemiz gereken önemli bir seviye olarak karşımızdadır. 200 saatlik üssel hareketli ortalama olan bu destek noktası üzerinde kaldığımız müddetçe kur için pozitif bir seyir düşünülebilir. Böyle bir durumda geçtiğimiz haftanın zirvesi 2,1885 ve psikolojik bir bariyer olan 2,2000 hedeflenebilir. Kur da satış baskısının oluşabilmesi için de 2,1685 desteğinin aşağı yönlü kırılması gerekmektedir. Böyle bir durumda da 2,1580 ve 2,1480 gibi rakamlar telaffuz edilebilir.

Pivot: 2,1685
Destek: 2,1685-2,1580-2,1480
Direnç: 2,1820-2,1885-2,2000

usdtry

USD/JPY ANALİZİ

FED Başkanı Yellen’ın Cuma günü Jackson Hole’deki kısa süreli konuşmasında, daha az “güvercin” bir tutum benimsediğinin düşünülmesiyle birlikte piyasaların Dolar’da beklenenden erken bir faiz artırımını fiyatladığını görüyoruz. USD/JPY paritesinde yükselişle birlikte, Japon Nikkei endeksinin de pozitif kalma çabası dikkat çekiyor. Bu durumda yükselişle açılan USD/JPY paritesinin gün içerisinde bu bölgede tutunma çabası, fiyatlamalar için belirleyici olabilir. Ancak bu süreçte, Dolar endeksinin takibi parite açısından önem taşımaktadır.

Saatlik grafiği incelediğimizde, yükseliş trendi içerisinde Ocak 2014 tarihinden bu yana en yüksek bölgeye tırmanan paritede yatay hareketlerin söz konusu olduğunu ve bu hareketlerin de 104,11 – 104,25 aralığında sürdüğünü görüyoruz. Gün içerisinde bu bölgeden olası çıkış noktasına bağlı olarak fiyatlamalar yön bulabilir. Yükseliş trendinin etkisi 104,11 seviyesi üzerinde alım yönlü baskıların ortaya çıkmasında rol oynayabilir. İchimoku indikatörünün de destekleyebileceği yükseliş baskısıyla, paritenin bandın üst noktası olan 104,25’in geçilmesi durumunda, söz konusu alımlar netlik kazanabilir.

Pariteye yönelik düşüş beklentileri için, bandın alt noktası olan 104,11 seviyesinin kırılması gerekmektedir. Bu durumda 103,83 ve 103,55 seviyelerine doğru fiyatlamalar gerçekleşebilir. Paritede olası düşüşlerin, 103,83 seviyesi kırılana kadar kısa vadeli ve toparlanmaya yönelik olabileceği unutulmamalıdır.

Pivot: 104,11
Destek:
104,11 – 103,83 – 103,55
Direnç:
104,25 – 104,65 – 105,00

usdjpy

EUR/JPY ANALİZİ

EUR/JPY paritesinde Cuma günü hem teknik hem temel anlamda düşüş baskısının destek bulması sonrasında bugün TSİ 11:00’de açıklanacak olan Alman IFO İş Ortamı Endeksi hareketliliğin artmasına neden olabilir. Özellikle son dönemlerde Euro Bölgesi’nin lider ekonomisi olan Almanya’da açıklanan kötü rakamlarla birlikte, Euro üzerindeki baskının arttığını görmüştük.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 200 günlük üssel (exponential) hareketli ortalama (137,67) çevresinde yoğunlaşan hareketlerini sürdürdüğünü görüyoruz. Bu da düşüş kanalından kurtulma veya kanala dahil olma sürecinin karar aşamasında olunduğunu gösteriyor. 5 haftadır yükseliş üzerinde oluşturduğu baskıyla birlikte, 138,03 seviyesinin altında kalındığı müddetçe satış baskısının ön planda olması beklenebilir. Olası satışların netlik kazanabilmesi ve kanalın etkin olabilmesi için, 137,26 seviyesinin kırılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Bu şartla birlikte düşüş kanalının alt bölgelerine hareketler gerçekleşebilir.

Paritede beklentinin yukarı yönlü olması durumunda, baskıyı oluşturan 138,03 seviyesinin geçilmesini beklemek gerekmektedir. Bu hem güçlü bir seviyenin, hem de düşüş kanalının etkisinden kurtulmanın etkisiyle alımların güç kazanmasını sağlayabilir.

Pivot: 138,03
Destek:
137,26136,75 – 136,34
Direnç: 138,03138,45 – 138,76

eurjpy

USD/CHF ANALİZİ

Dolar endeksinin FED Başkanı Yellen’ın “güvercin” olmadığına yönelik piyasa değerlendirmeleri oluşan açıklamaları sonrasında yükselmesiyle birlikte, USD/CHF paritesinde 0,9090 ve 0,9145 arasındaki yatay hareketin sona erdiğini görüyoruz. Gün içerisinde veri akışının zayıf olmasıyla birlikte, jeopolitik gelişmeler ve özellikle Dolar endeksinin tepkileri dikkatle takip edilmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde, yükseliş baskısını geçtiğimiz haftaya kadar sınırlayan 0,9145 seviyesi üzerinde, alım yönlü hareketlerin etkili olması beklenebilir. 0,9145 üzerindeki kalıcılık durumunda, 0,9190 seviyesine doğru fiyatlamalar görülebilir. Geçtiğimiz haftaya benzer bir şekilde, paritenin bu bölgede pozitif yönde kat ettiği her kademe, yeni yılın rekorlarını tazeleyecektir.

Paritede yeni rekor seviyelerin oluşması ve sert yükselişler sonrasında, toparlanmaya yönelik istek oluşabilir. Günün başlangıcında etkili olan kısa vadeli bu hareket, 0,9145 seviyesinin kırılmasıyla etkisini artırabilir. Bu şartın gerçekleşmesiyle birlikte 0,9090 seviyesine doğru fiyatlamalar olasıdır.

Pivot: 0,9145
Destek:
0,9145 – 0,9113 – 0,9090
Direnç:
0,9190 – 0,9226 – 0,9249

usdchf

HAM PETROL ANALİZ

200 haftalık basit hareketli ortalama (96,22) altındaki hareketlerin devam etmesi ile birlikte satıcılı seyrini hızlandıran ve bu hız ile 92,61 seviyesine kadar gerileyen Ham Petrol, Ağustos ayının son haftasına geldiğimizde şu sıralar 93,48 seviyesinde seyrini sürdürmektedir. Kısa ve Orta vadeli düşüş baskısının devam ettiği Ham Petrol için uzun vadeli olarak 91,20 ve 85,50 destek noktaları önemini korumaktadır. Ham Petrol, kısa ve orta vadeli olarak bu destek noktalarını test edecek mi etmeyecek mi sorusunun cevabını ise hafta içerisinde gelecek olan makro-ekonomik veriler ile gözlemleyeceğiz.

Teknik olarak Ham Petrol fiyatını incelediğimizde aşağı yönlü baskının devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Ham Petrol fiyatı eğer 200 saatlik üssel hareketli ortalama olan 94,65 direnci altında kalmayı başarırsa aşağı yönlü baskısını 91,20 seviyesine kadar taşımak isteyebilir. Kısa vadeli olarak da 91,20 desteği öncesinde ise geçtiğimiz haftanın dip noktası 92,61 seviyesi hedeflenmek istenebilir.

Pivot: 94,65
Destek:
92,61-91,96-91,20
Direnç:
94,00-94,65-95,11

petrol

ALTIN ANALİZ

Belirli yükselişler oluşsa da amacından hiçbir şekilde sapma gerçekleştirmeyen ve düşüş trendini etkin bir şekilde kullanan Altın, 1345 direncinden başlatmış olduğu satıcılı seyrini kanalın alt noktası olan 1265 desteğine yaklaştırarak önemli adım atmış oldu ve bundan sonraki süreçte özellikle 1265 seviyesine göre uygun stratejilerle yeniden hareketli bir döneme girebileceğimizi ifade edebiliriz. 1272 seviyesine kadar gerileyen ancak 1265 seviyesine ulaşamayan Altın şu sıralar 1277 seviyesine yakın hareketler gerçekleştirmektedir. Altın fiyatı 1265 desteğini kıramayarak yeniden 1322 – 1345 aralığına mı yükselmek isteyecek yoksa bu destek noktası kırılarak 1240 – 1210 seviyeleri mi hedeflenecek sorusunun cevabını aramaktayız. Bu bağlamda da 1265 seviyesi bize önemli bir yol gösterici seviye olarak karşımızdadır.

Kısa vadeli olarak Altın fiyatını incelediğimizde 1288 direncinin önemli olduğunu, bu bariyer altında hareketlerini sürdürmesi durumunda geçtiğimiz haftanın dip noktası olan 1272 ile kritik destek noktası 1265 seviyesine doğru geri çekilme beklentisinin güçlü olduğunu söyleyebiliriz. Mevcut düşüşler öncesinde tepki alımları gerçekleşmesi içinse 1288 direncinin geçilmesi gerektiğini unutmayalım.

Pivot: 1288
Destek:
1272-1265-1258
Direnç: 1282-1288-1297

Altin

DAX30 ANALİZİ

Açılış : 9387
En yüksek : 9411
En düşük : 9289
Kapanış : 9343

50 günlük basit hareketli ortalama : 9613
200 günlük basit hareketli ortalama: 9510

Endeksin 9335 direncinin üzerinde kapanış yapmaya devam ediyor. Yükselişin devamında 9433 seviyesi ilk direnç olsa da hedef 9470 seviyesi olabilir. 10000 seviyesinden başlayan, 8900 seviyesinde son bulan düşüşün Fibonacci oranlarından %38.2’lik seviye 9335 bölgesinden geçiyor. Gün sonu kapanış 9335 seviyesi altına inerse 9170 seviyesine doğru geri çekilme yaşanabilir.

#DAX30Daily

Pivot : 9347
Destek
: 9335-9170-9100
Direnç
: 9433-9470-9605

S&P500 ANALİZİ

Açılış : 1989
En yüksek : 1991
En düşük : 1981
Kapanış : 1986

50 günlük basit hareketli ortalama : 1956
200 günlük basit hareketli ortalama: 1871

Endeks 1985 zirvesini aştı yeni zirve denemesinde. Bugün için ilk direnç olabilecek seviye 1995 seviyesi. Gün sonu itibariyle 1995 seviyesi üzerinde kapanış endeksi 2000 seviyesine kadar hızlıca taşıyabilir. Önümüzdeki saatler için endekste ilk destek 1986 seviyesinde. 1983 seviyesi altına inilmesi durumunda 1977 seviyesine kadar geri çekilme yaşanabilir.

Pivot : 1986
Destek:
1985-1977-1955
Direnç:
 1995-2000-2010

#S&P500Daily

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN –“S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR– “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN– “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER– “USDJPY, EURJPY ve USDCHF Analizi”

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment