22 Ağustos 2014 Forex Piyasası Parite, Emtia ve Endeks Akşam Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda dikkatler Jackson Hole Sempozyumu’nun açılış konuşması yapacak olan ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen’a çevrilmişken, bir yandan da Ukrayna ve Rusya arasındaki gelişmeler takip ediliyor. FED’in erken bir faiz artırımına yaklaştığı yönündeki endişeler Yellen’ın konuşması öncesinde varlık fiyatlarında etkili oluyor. Avrupa borsalarında satışlar öne çıkarken, Ukrayna’dan gelebilecek olası olumsuz haberler piyasaların tedirgin bir bekleyiş içerisinde olmasına neden oluyor.

“Rus yardım konvoyu Ukrayna’da”

Hafta sonu Berlin’de bir araya gelen Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa dışişleri bakanlarının anlaşmaya vardıkları ve insani yardım taşıyan Rus kamyonlarının Ukrayna’ya giriş yaptığı belirtildi. Bazı haber kaynaklarında ise Rus kamyonlarının Ukrayna’ya Kiev’in izni olmadan girdikleri belirtiliyor. Görgü tanıklarının ifadelerine dayandırılan haberlerde, 260 kamyonluk konvoyun 70 kadarının ayrılıkçılar ile birlikte Luhansk’a ilerlediği kaydedildi. Konvoyun ilerleyişi sırasında gerilimin artabileceği yönündeki endişeler zaman zaman altın ve Japon Yeni gibi görece daha güvenli olduğu düşünülen varlıkların bir miktar değer kazanmasına neden olduğu görüldü. Ukrayna tarafından, “Rus konvoyunun sınırı geçmesi, Ukrayna toprağının işgalidir” şeklinde bir açıklama yapıldığı yönündeki haberler basına yansırken, piyasalar konuya ilişkin gelişmeleri dikkatle izlemeye devam ediyor.

“Yellen öncesi bekleyiş”

Jackson Hole Sempozyumu’nda konuşacak FED Başkanı, piyasaların odak noktasında yer almaya devam ediyor. Çarşamba günü yayımlanan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının tutanaklarından FED’in daha erken bir faiz artırımına gidebileceği çıkarımının yapılması, Janet Yellen’ın ifadelerini daha da önemli hale getiriyor. Konuşma öncesinde küresel piyasalarda tedirgin bir bekleyiş olması dikkat çekerken, Almanya ve Fransa borsalarında kayıplar artış gösterdi.

Günün devamında gözler Kanada için açıklanacak makro-ekonomik veriler, Jackson Hole Sempozyumu ve Yellen’ın konuşması ile birlikte Ukrayna’dan gelecek olası haberlerde olacak. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi de yine Jackson Hole’de bir konuşma yapacak. Piyasalarda bekleyiş devam ediyor.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Kanada – Enflasyon Oranı (CPI);Piyasalar FED Başkanı Janet Yellen’ın konuşmasını beklerken, Kanada’dan açıklanacak olan enflasyon ve perakende satış verileri gündemdeki ekonomik göstergeler arasında yer alacak. Haziran ayında gerileyen aylık bazdaki çekirdek enflasyon ve Mayıs’ta beklentilerin altında kalan çekirdek perakende satış rakamları, daha yakından takip edilecek datalar arasında dikkat çekiyor. İlgili veri setinin genel olarak beklenti rakamlarından daha iyi bir tablo ortaya koyması halinde ülkenin para biriminde yükselişler izlenebilecekken, olumsuz datalar ise Kanada Doları üzerinde baskı yapabilir.

Jackson Hole Sempozyumu;Bu haftanın merakla beklenen gelişmelerinin başında, ABD’de yapılacak olan Jackson Hole toplantısının yer aldığını rahatlıkla ifade edebiliriz. Kansas City FED’in her yıl Wyomig’de düzenlediği Jackson Hole Sempozyumu’nun 3 gün sürmesi bekleniyor. Toplantıya dünyanın dört bir yanından katılacak olan merkez bankası yetkilileri, ekonomi bakanları, akademisyenler ve finansal piyasa katılımcılarının yapacağı açıklamalar, finansal enstrümanlar üzerinde sert fiyat değişimlerinin görülmesine neden olabilir. Tüm gün içerisinde ABD’de yapılacak röportajlar ve söyleşiler birçok farklı ulustan televizyon kanalında yayınlanacak. Özellikle dünyanın önemli ve büyük merkez bankalarının başkanlarından gelecek açıklamalar, ilgili ülkelerin para birimlerinin yanında borsa endekslerinde de yönü tayin edebilir. Dolayısı ile haftanın en dikkat çeken gelişmesinin Jackson Hole Sempozyumu olduğunu ifade edebiliriz. Özellikle ABD ve Avrupa Merkez bankalarının başkanlarının yapacağı konuşmalar merakla beklenecek.

ABD – FED Başkanı Yellen’ın Konuşması; Çarşamba günü yayınlanacak Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) son toplantısının tutanakları sonrasında küresel piyasalarda dikkatler ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen’ın konuşmasına çevrilecek. Yellen’ın özellikle FED’in fazi artışının zamanlaması konusundaki değerlendirmeleri ise yatırımcıların odak noktasında yer alacak. Aslında Başkan’ın her ne kadar daha önceki konuşmalarındaki duruşundan daha farklı bir tavır içerisinde olması beklenmese de, FED’in para politikalarında atacağı adımlar adına önceki yıllarda düzenlenen Jackson Hole toplantılarında ipuçları vermesinin, konuşmanın önemini bir miktar daha önemli kıldığı düşünülüyor. FED’in, 2015 ortalarında ilk faiz artırımını yapacağı beklentilerinin yeninden şekillenmesine neden olabilecek Yellen’ın ifadeleri, Dolar’da sert hareketlerin görülmesine neden olabilir.

Euro Bölgesi – ECB Başkanı Drahgi Konuşması; ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen’ın konuşması sonrasında dikkatler Jackson Hole Sempozyumu’nda, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’ye çevrilecek. Meslektaşı Yellen gibi Draghi’nin de, “İşgücü piyasası dinamiklerinin yeniden değerlendirilmesi” başlıklı bir konuşma gerçekleştirmesi bekleniyor. Mario Draghi’nin, ECB’nin para politikalarına değinmesi halinde Euro’da sert fiyat değişimleri görülebilir. Dolayısı ile haftanın en merak edilen gelişmeleri arasında Draghi’nin kullanacağı ifadelerin yer aldığını söyleyebiliriz.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Cuma

Zaman Haber Beklenti Önceki

15:30 CAD Çekirdek CPI (Aylık) 0,1% -0,1%

15:30 CAD Çekirdek Perakende Satışları (Aylık) 0,4% 0,1%

15:30 CAD CPI (Aylık) -0,1% 0,1%

15:30 CAD Perakende Satış (Aylık) 0,3% 0,7%

17:00 USD FED Başkanı Janet Yellen Konuşması

2. Gün Jackson Hole Sempozyumu

21:30 EUR ECB Başkanı Draghi Konuşması

EURUSD ANALİZ

Haftanın son işlem günü piyasalar ABD Merkez Bankası (FED) başkanı Janet Yellen’in TR saati ile 17:00’de Jackson Hole’de yapacağı konuşmaya odaklanmıştır. 20 Ağustos’ta yayınlanan FOMC tutanaklarında, istihdamdaki iyileşmeden dolayı politika faiz oranında artırım düşüncesinin daha net ifade edilmesi ardından, piyasaların FED başkanının bu konudaki düşüncelerinde bir değişiklik olup olmadığını sorgulamaktadır. Bu bağlamda da bugünkü konuşmasındaki olası açıklamalar, EURUSD başta olmak üzere çoğu finansal varlık üzerinde sert hareketlere neden olabilir. Ancak unutulmamalıdır ki Başkan Yellen, piyasa üzerinde sert hareketlere neden olacak bir açıklamayı bugünkü konuşmasında yapmayabilir ve bu tutum piyasalar tarafından sürpriz algılanmayacaktır.

EURUSD paritesini teknik olarak değerlendirdiğimizde 1,3305 direnci önemini korumaktadır. Paritenin bu bariyer altındaki hareketleri, aşağı yönlü baskının 1,3235 ve 1,3200 seviyelerine kadar devam etme ihtimalini güçlendirmektedir. Özellikle de 1,3235 desteğinin aşağı yönlü kırılması satıcılı seyri daha da hızlandırabilir.

NOT: EURUSD paritesi gün içerisinde 1,3296 seviyesine kadar yükselse de yükselişlerini 1,3305 altında sınırladı ve yeniden satış baskısına maruz kaldı. Şu sıralar 1,3265 seviyesine yakın hareketlerine devam etmektedir.

Pivot: 1,3305
Destek:
1,3235-1,3200-1,3160
Direnç: 1,3305-1,3342-1,3380

eurusd

GBP/USD ANALİZ

GBPUSD paritesi gün içerisinde yukarı yönlü hareketlerini 1,6593 seviyesine kadar taşısa da 1,6601 bariyeri altındaki negatif seyrini devam ettirmektedir. Şu sıralar 1,6580 seviyesinde hareketlerine devam eden GBPUSD paritesinde ABD Merkez Bankası (FED) başkanı Janet Yellen’in TR saati ile 17:00’de Jackson Hole’de yapacağı konuşmaya dikkat etmek gerekir. Başkan’ın olası spekülatif açıklamaları parite üzerinde sert hareketlerin oluşumuna katkı sağlayabilir. Bu bağlamda da ABD borsaları açılışı sonrası gelecek açıklamalar dikkatle takip edilmelidir. Genel görünüm 1,6601 ve 1,6653 bariyerleri altında negatif seyrin devam etmesi şeklindedir. Özellikle de 1,6550 destek noktasının aşağı yönlü kırılması satıcılı seyri daha da agresifleşmesini sağlayabilir. Aksi takdirde 1,6550 – 1,6653 arasında haftayı tamamlamak isteyebilir.

Pivot: 1,6653
Destek; 1,6550-1,6500-1,6460
Direnç; 1,6601-1,6653-1,6700

Gbpusd

USD/TRY ANALİZ

Yeni başbakan isminin dün akşam saatlerinde açıklanması sonrasında bugün BİST-100 endeksini incelediğimizde açılışa yakın ancak negatif bir şekilde seyrini devam ettirmektedir. UDTRY kuru ise gün içerisinde yukarı yönlü çıkışlarını 2,1834 seviyesine kadar devam ettirdi ve şu sıralar 2,1785 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Teknik olarak USDTRY kurunu incelediğimizde yukarı yönlü çıkışların 2,1705 ve 2,1645 destekleri üzerinde devam etme ihtimali güçlüdür. Kur bu destek noktaları üzerinde hareketlerini sürdürürse yukarı yönlü çıkışlarını 2,1885 – 2,2000 bölgesine taşıyabilir. Kur da yeniden satış baskısı oluşabilmesi için 2,1885 direncinden gerçekleştirilecek olası dönüşü ya da 200 saatlik basit hareketli ortalama olan 2,1645 desteğinin kırılmasını takip etmelidir.

Pivot: 2,1645
Destek: 2,1705-2,1645-2,1560
Direnç: 2,1885-2,1930-2,2000

usdtry

USD/JPY ANALİZİ

Piyasalarda gözlerin Jackson Hole’da merkez bankası başkanlarının açıklamalarına çevrildiği süreçte, jeopolitik risklerin tekrar fiyatlamalarda ön plana çıktığını gördük. TSİ 17:00’da başlaması beklenen FED Başkanı Yellen’ın konuşması öncesinde, Rusya’nın Ukrayna’ya tekrar yardım konvoyu gönderdiği haberleri geliyor. Ukrayna ise konvoyun sınırlarına girmesi durumunda, toprak işgali olarak kabul edeceklerini açıkladı. Bununla birlikte güvenli varlık olarak nitelendirilen araçlara olan talebin bir miktar arttığını görüyoruz.

USD/JPY paritesini teknik olarak incelediğimizde, 104,11 seviyesinin geçilememesinin oluşturduğu baskının yanı sıra, güvenli liman talebiyle Yen’in değer kazanımıyla birlikte paritede satışların ön plana çıktığını görüyoruz. Söz konusu baskı, 103,40 seviyesinin kırılmasıyla birlikte netlik kazanabilir.

Paritede 103,40 seviyesi, hafta ortasında aşılana dek yaklaşık 5 ayın zirvesi konumundaydı. Bu nedenle yükseliş beklentisi oluşturabilmek için, toparlanma hareketinin bu bölgede oluşmasına yönelik takip gerçekleştirilebilir. 103,40’ın sınırlandırıcı desteği, 104,11’e doğru fiyatlamaları destekleyebilir.

Pivot: 104,11
Destek:
103,40 – 103,05 – 102,85
Direnç:
103,95 – 104,11 – 104,50

usdjpy

EUR/JPY ANALİZİ

Haftanın son iş gününde, ABD’de gerçekleşecek merkez bankası başkanları konuşmaları öncesinde jeopolitik risklerle birlikte Yen’e olan talebin artış yaşadığını gördük. Ukrayna – Rusya arasında tekrar bir konvoy sorunu ortaya çıkmış durumda. Bu gelişmeler ışığında, EUR/JPY paritesinde satışların ön plana çıktığını söyleyebiliriz.

Teknik olarak incelediğimizde, 200 günlük üssel (exponential) hareketli ortalama (137,67) çevresinde yoğunlaşan hareketler devam etmekle birlikte, hem temel faktörler hem de 138,03 direncinin etkisiyle birlikte aşağı yönlü baskılar ağırlık kazanmış durumda. Gün içerisinde 138,03 seviyesi altında düşüş baskısının ön planda olması beklenebilir. Olası düşüşlerde günün dip noktası olan 137,26 ve 136,75 seviyeleri hedeflenebilir. Diğer yandan 200 günlük üssel hareketli ortalama altında gerçekleşebilecek günlük kapanış, düşüş kanalına dönüş çabasıyla birlikte önümüzdeki süreçte düşüş beklentilerinde kalıcılık sağlayabilir.

Paritede yükseliş beklentisi oluşturabilmek için, 138,03 seviyesinin geçilmesine ihtiyaç bulunmaktadır. Bu şartla birlikte, yaklaşık 1 ayın zirve noktasının geçilmesi, alımlara cesaret verebilir.

Pivot: 138,03
Destek:
137,26136,75 – 136,34
Direnç: 138,03138,45 – 138,76

eurjpy

USD/CAD ANALİZİ

“Piyasalarda tüm gözler Kuzey Amerika’da!”

Günün önemli takvim verileri arasında yer alan Kanada perakende satış ve enflasyon rakamları öncesinde USD/CAD paritesinde alımların ön planda olduğunu görmekteyiz. Söz konusu verilerin önemi, paritenin teknik açıdan kritik sürecinde bir kat daha artmakla birlikte, veri sonrasında Jackson Hole Sempozyumu’nda özellikle FED Başkanı Yellen’ın konuşması, Dolar bazlı hareketleri sertleştirebilir. Başkan’ın, FOMC tutanaklarını destekler biçimde, beklenenden erken bir faiz artırımına yönelik söylemleri, USD/CAD paritesinde alımların ön plana çıkarabilecekken, çekimser açıklamalar aşağı yönlü hareketleri tetikleyebilir.

Teknik olarak incelediğimizde, yeşil renkle belirttiğimiz ve agresif bir şekilde seyreden yükseliş trendinin güncelliğini koruduğunu görmekteyiz. Böyle kritik bir gündem öncesinde trende yakın hareketler, teknik beklentiler açısından belirleyici olabilir. Trendin güncel destek noktası konumundaki 1,9194 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe, yükseliş yönlü baskıların ön planda olması beklenebilir. Bu şartla birlikte yaklaşık 4,5 ayın zirvesi durumundaki 1,0985 seviyesinin geçilmesi, olası alımlara netlik kazandırabilir. Şartlar oluştuğu durumda 1,1051’e kadar kritik bir engel bulunmaması, bu sürece katkı sağlayabilir.

Paritede düşüş yönlü beklenti oluşturabilmek için bugün gerçekleşecek veri akışı ve konuşmaların yanı sıra, 1,0985 seviyesinin hissettirebileceği aşağı yönlü baskının da desteği alınmalıdır. Olası satışlar, 1,0919 desteğini kırdığı taktirde, yeşil renkle belirttiğimiz yükseliş trendinin güncelliğini yitirmesiyle birlikte satışların hız kazanma ihtimali söz konusudur.

Pivot: 1,0919
Destek:
1,0919 – 1,0882 – 1,0856
Direnç:
1,0985 – 1,1010 – 1,1051

usdcad

HAM PETROL ANALİZ

Hafta içerisinde gerçekleştirmiş olduğu satıcılı seyrini 92,60 ile sınırlandıran ve tepki alımlarını 94,43 seviyesine kadar devam ettiren Ham Petrol, haftanın son işlem gününde ve kritik ABD Merkez Bankası (FED) başkanı Janet Yellen’in TR saati ile 17:00’de Jackson Hole’de yapacağı konuşması öncesinde 93,54 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir.

92,60 desteğinden dönüş gerçekleşmesi ile tepki alımı düşüncesinin oluştuğu Ham Petrol’de bu tutumun devam edebilmesi için 94,67 ve 95,11 seviyesinin geçilmesi gerektiğini unutmayalım. Eğer bu bariyerler geçilirse tepki alımlarının devam etme ihtimali güçlenebilir ve 96,27 ile 97,53 seviyeleri test edilebilir. Aksi takdirde 92,60 seviyesi yeniden test edilmek istenebilir. Bu bağlamda da 95,11 direnci günün en önemli seviyesidir. 95,11 öncesinde de 94,67 bariyeri ilk direnç noktası olarak karşımızdadır.

Pivot: 95,11
Destek:
93,40-92,55-91,96
Direnç:
94,67-95,11-96,27

petrol

ALTIN ANALİZ

Finansal piyasalar, ABD Merkez Bankası (FED) başkanı Janet Yellen’in TR saati ile 17:00’de Jackson Hole’de yapacağı konuşmaya odaklanmıştır. Özellikle de kıymetli madenler başkan Yellen’in açıklamaları doğrultusunda sert hareketlere maruz kalabilir.

20 Ağustos’ta yayınlanan FOMC tutanaklarında, istihdamdaki iyileşmeden dolayı politika faiz oranında artırım düşüncesinin daha net ifade edilmesi ardından, piyasaların FED başkanının bu konudaki düşüncelerinde bir değişiklik olup olmadığını sorgulamaktadır. Bu bağlamda da bugünkü konuşmasındaki olası açıklamalar, EURUSD başta olmak üzere çoğu finansal varlık üzerinde sert hareketlere neden olabilir. Ancak unutulmamalıdır ki Başkan Yellen, piyasa üzerinde sert hareketlere neden olacak bir açıklamayı bugünkü konuşmasında yapmayabilir ve bu tutum piyasalar tarafından sürpriz algılanmayacaktır.

Gün içerisinde 1276 desteğinden almış olduğu güç ile yukarı yönlü çıkışlarını 1283 seviyesine kadar taşıyan Altın için 1285 ve 1292 bariyerleri önemini korumaktadır. Özellikle de 1292 direnci altında negatif baskının devam etmesini beklediğimiz Altın için 1272 ve 1265 seviyeleri hedeflenebilir. Özellikle de 1265 destek noktası Altın fiyatının bundan sonraki süreçte yeniden 1300 mü yoksa 1235 mi sorusunun cevabını bulmamızda bize katkı sağlayacaktır.

Pivot: 1292
Destek:
1272-1265-12658
Direnç: 1285-1292-1297

Altin

DAX30 ANALİZİ

Bu hafta gerçekleştirmiş olduğu tepki alımlarında özellikle bugün kaydettiği yukarı yönlü çıkış ile test edilen 9412 seviyesi sonrasında kayıplarını %1’in üzerinde sürdüren Dax30 endeksi şu sıralar 9335 seviyesine yakın hareketlerine devam etmektedir. Teknik olarak Dax30 endeksini incelediğimizde kısa vadeli yükseliş kanalının üst noktası olan 9457 direnci altında negatif baskıyı sürdürmeye çalışmaktadır. Bu tutum kısa vadeli yükseliş trendinde kanalın alt noktası olan 9188 seviyesinin test edilmesini sağlayabilir. 9368 direncinin geçilmesi durumunda ise kanalın üst noktasına doğru yeni bir çıkış görebiliriz. Bu bağlamda da günün kalanında ilk etapta 9368 ve daha sonra 9457 dikkatle takip edilmelidir.

Pivot : 9368
Destek
: 9292-9240-9188
Direnç
: 9368-9412-9457

#DAX30H4

S&P500 ANALİZİ

Haftanın son işlem gününde ABD Merkez Bankası (FED) başkanı Janet Yellen’in TR saati ile 17:00’de Jackson Hole’de yapacağı konuşma öncesinde S&P500 endeksinin 1991 seviyesinden başlatmış olduğu tepki satışlarını 1922,84 seviyesine kadar devam ettiğini ve şu sıralar 1987 seviyesinde hareketlerini sürdürdüğünü görmekteyiz. Teknik olarak S&P500 endeksini kısa vadeli incelediğimizde bollinger bandının orta noktası olan 1981,55 desteği mevcut tepki satışlarının devam edip etmemesi konusunda önemlidir. Endeks eğer bandın ortası olan 1981,55 üzerinde kalmayı sürdürürse günün zirvesi 1991 ve bandın üst noktası olan 1994,20 seviyesini test etmek isteyebilir. Endekste tepki satışlarının devam edebilmesi için 1981,55 seviyesi altında 4 saatlik kapanış yapılması gerektiğini unutmayalım.

Pivot : 1981,55
Destek:
1981,55-1975,67-1969,13
Direnç:
 1991,00-1994,20-2000,00

#S&P500H4

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Başanalist: Kudret AYYILDIR– “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol, Altın, S&P500 ve Dax30 Analizi””
Analist: Sermet DOĞAN– “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER– “USDJPY, EURJPY ve USDCAD Analizi”

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment