07 Ağustos 2014 Forex Piyasası Parite, Emtia ve Endeks Akşam Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalar, geride kalan günler içerisinde jeopolitik risklere ilişkin bozulan algının etkilerini yavaş yavaş üzerinden atmaya çalışırken, varlık fiyatlarına makro-ekonomik faktörlerin yön verdiği görüldü. Bunun yanında Rusya ile birlikte, ABD için açıklanan verilerin yanında, merakla beklenen Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) kararları ve Mario Draghi’nin konuşması gündemi oluşturdu. Avrupa borsalarında satıcılı seyir sürerken, Wall Street endekslerinin güne alımlar ile başlaması bekleniyor.

“Euro, Draghi ile dalgalandı”

Rusya’nın batılı ülkelere karşı yaptırımlar uygulama kararını açıkladığı bir ortamda piyasalar yüzünü makro gelişmelere çevirirken, günün en çok merak edilen ECB Başkanı Dragi’nin konuşması, kıtanın ortak para birimin Euro’da önemli fiyat değişimlerinin gerçekleşmesine neden oldu. Başkan’ın, konuşmasının başında, ECB’nin varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) alımları üzerindeki çalışmalarını yoğunlaştırdığını ifade etmesi ile Euro’da kayıplar izlendi. Daha sonra Draghi’nin, TLTRO’lar (Hedefli Uzun Vadeli Refinansman Operasyonu) ile yaklaşık 450-850 milyar Euro kredi verileceğini tahmin ettiklerini belirtmesi, para biriminin, Dolar karşısındaki kayıplarını silerek yönünü bir miktar yukarı çevirmesine destek verdi. Temmuz ayındaki toplantıda Draghi ilgili program ile 1 trilyon Euro kredi verilebileceğini ifade etmişti. Bunun yanında Euro Bölgesi’ndeki düşük enflasyonun büyük ölçüde enerji fiyatlarındaki gelişmelerden kaynaklandığının altını çizmesi, Draghi’nin genişlemeci para politikaları için enflasyonun bir tetikleyici olmayabileceği düşüncesine zemin oluşturdu. Bu nokta da yukarı yönlü hareketlerin tutunabilmesine zemin oluşturdu.

Toplantının soru-cevap kısmının ilerleyen dakikalarında ise Draghi, parasal genişlemenin VDMK alımlarına indirgenmemesi gerektiğini ancak, parasal genişlemenin VDMK alımlarını da içerebileceğini belirtti. Bu açıklamaların yanında Başkan’ın, Euro Bölgesi’ndeki kredi talebinde toparlanma gördüklerini ve negatif mevduat faiz oranının çalıştığını vurgulaması, Euro’nun yeninden Dolar karşısında kayıplar yaşamasına neden olan başlıklar arasında yer aldı. Mario Draghi ayrıca Avrupa kıtaının gündeminde Rusya-Ukrayna gündemine ilişkin olarak, jeopolitik risklerin Euro Bölgesi’nde büyümeyi olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.

ECB, Draghi’nin konuşması öncesinde yayınladığı beyanatında, faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmediğini duyurdu. Genel anlamda incelediğimizde ise Banka’nın Başkanı, piyasa beklentilerinin ve daha önceli konuşmalarının dışında bir ifade kullanmadı diyebiliriz. Ancak cümlelerini kurarken kullanmayı tercih ettiği kelimeler, kıtanın para biriminde salınımların izlenmesini sağladı.

“İşsizlik başvuruları beklentinin altında”

Piyasalar ECB’in basın konferansına odaklandığı sıralarda ABD’den açıklanan istihdam talepleri verisi, beklentilerin altında gerçekleşerek, dünyanın en büyük ekonomisinin istihdam piyasasına ilişkin olumlu bir sinyal verdi. Başvuru sayısının 4 haftalık ortalaması ise 293 bine gerileyerek 8 yılın en düşüğüne geriledi. Rakamın yayınlanması ile birlikte Dolar endeksinde bir miktar yukarı yönlü hareketler öne çıktı. Bu arada Kanada’dan TR saati ile 17:00’da açıklanacak Ivey PMI verisi öncesinde ülke için açıklanan yağı ruhsatları göstergesi, düşüş beklentilerinin aksine Haziran’da yükseliş kaydederken, Kanda Doları’nda değer kazanımları görülmesini sağladı. Mayıs ayındaki yükseliş oranı da yukarı yönlü revize edildi.

“Yoğun makro gündem devam ediyor”

“Rusya-Ukrayna” tarafından gelebilecek olası haberler, piyasaların ilerleyen günlerde de bir kulağının bölgede kalmasına neden olacak. Ancak bugünün yoğun makro gündeminden sonra Kanada’nın verileri ve ardından Asya-Pasifik’ten gelecek haberler yakından izlenecek. Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA) bu haftanın başındaki faiz oranı beyanatından sonra dikkatler bu kez para politikasına ilişkin açıklamalara odaklanacak. Sonarında ise Asya’nın en büyük ilk iki ekonomisinden gelecek haberler gündemde yer alacak. Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) iki süren toplantısı sonrasındaki açıklamaları dikkatle izlenecekken, Çin’in ticaret dengesi rakamları piyasaların merceği altında yer alacak.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Kanada – Ivey PMI;Coğrafi ve sektörel bazda seçilen yaklaşık 175 yöneticiye yapılan bir anket sonucu oluşturulan Ivey PMI verisi, Kanada ekonomisindeki gelişmeler izlenirken yakından takip edilen veriler arasında yer almaktadır. Son 4 aydır art arda düşüş gösteren rakam, aynı süre içerisinde de beklenti rakamlarının altında kalarak olumsuz bir görünüm ortaya koydu. Richard Ivey School of Business tarafından hazırlanan PMI verisi son iki aydır ise kritik 50 seviyesinin altında gerçekleşiyor. Ivey PMI verisinin 54.1 olan beklenti rakamının altında kalması halinde Kanada Doları’nda değer kayıpları izlenebilecekken, datanın tahminleri aşması ülkenin para biriminde değer kazanımlarının öne çıkmasını sağlayabilir.

Avustralya – Para Politikası Beyanatı;Salı sabahı yapılan Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA) faiz beyanatının ardından, söz konusu ülkenin finansal araçlarının değeri üzerinde etkili olabilecek para politikası kararları, haftanın son işlem gününde RBA tarafından duyurulacak. Banka’ya ilişkin faiz artırım beklentilerinin daha ileri tarihlere öteleneceği şeklinde yorumlanan RBA’nın son açıklamaları, ülkenin para biriminde kayıplar görülmesine neden olmuştu. Avustralya Doları’nın değeri, enflasyon oranı ve istihdam seviyesine ilişkin yapılacak değerlendirmeler, RBA’nın para politikası beyanatında yakından izlenecek başlıklar arasında yer alacak.

Japonya – Merkez Bankası Toplantısı; Hafta boyunca merkez bankalarından gelecek açıklamalar, son olarak Japonya Merkez Bankası (BOJ) ile son bulacak. Uzak Doğu ülkesinden bir para politikası değişikliği gelmesi beklenmiyor. Ancak Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin ekonomi danışmanlarının bazılarından gelen açıklamaları hatırlayacak olursak, BOJ, Nisan ayındaki satış vergisi artışının etkilerini gördükten sonra, Temmuz ayında para politikasını genişletip genişletmeme konusunda bir karar alabilir. Dolayısı ile ağırlıklı olarak Banka’dan para politikasında bir değişiklik yapma olasılığı halen daha düşük görülse de, sürprize açık bir toplantı olduğunu ifade edebiliriz. Yayınlanacak para politikası kararlarının ardından BOJ Başkanı Kuroda’nın basın konferansındaki konuşmaları da büyük bir önem taşıyor. Başkan son olarak geride kalan hafta mikrofon karşısına geçtiğinde, BOJ’un %2’lik enflasyon oranı hedefine ulaşacağına olan inancını bir kez daha dile getirmişti. Haftanın kritik gelişmeleri arasında BOJ toplantısını ve Kuroda’nın açıklamalarını üst sıralara yerleştirebiliriz.

Çin – Ticaret Dengesi;Asya-Pasifik tarafından gelecek veriler arasında Çin’in ticaret dengesi rakamlarını haftanın önem derecesi yüksek dataları arasında sayabiliriz. Dünyanın en büyük ekonomisinin ilerleyişine ilişkin bilgiler verecek ithalat ve ihracat rakamları, sadece Çin için değil dünya ekonomisi adına da önemli ipuçları sunabilir. Haziran ayında Çin’in ticaret fazlası, beklentilerin altında kalırken, ihracat ise tahminlerden daha düşük bir artışa işaret ederek, küresel talebin düşüyor olabileceği yönünde sinyaller verdi. Temmuz ayında ise Asya’nın en büyük ekonomisinin ticaret fazlasının gerilemeye devam edeceği öngörülüyor. Çin’in ihracat, ithalat ve ticaret dengesi rakamları, birçok finansal enstrüman üzerinde etkili olabileceği için yatırımcıların yakından izleyeceği veriler arasında yer alıyor.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

07 Ağustos 2014 Perşembe

Zaman                  Haber                                               Beklenti       Önceki

17:00    CAD           Ivey PMI                                            54,1             46,9

17:30    USD           Doğal Gaz Stokları                               89B              88B

08 Ağustos 2014 Cuma

Zaman                  Haber                                               Beklenti       Önceki

02:50    JPY            Cari Hesap                                         0,11T           0,38T

04:30    AUD           RBA Para Politikası Beyanatı

JPY            BOJ Para Politikası Beyanatı

05:00    CNY           Çin İhracatları (Yıllık)                  7,5%            7,2%

05:00    CNY           Çin İthalat (Yıllık)                                3,0%            5,5%

05:00    CNY           Çin Ticaret Dengesi                             26,0B           31,6B

08:45    CHF            İşsizlik Oranı                                      3,2%           3,2%

EURUSD ANALİZ

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Faiz Oran’larında herhangi bir değişikliğe gitmemesi ardından piyasaların ECB Başkanı Mario Draghi’nin gerçekleştireceği basın açıklamasına odaklandığını gözlemledik. 1,3331 seviyesine kadar gerileyen parite, başkan Draghi’nin basın açıklaması ile birlikte yukarı yönlü çıkışlarını 1,3393 seviyesine kadar devam ettirdi. Şu sıralar 1,3375 seviyesine yakın hareketlerine devam eden EURUSD paritesinde 200 haftalık basit hareketli ortalama (1,3425) altındaki hareketleri, negatif baskının devamı için önemlidir. EURUSD paritesi eğer 1,3425 seviyesi altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü hareketlerini 1,3330 – 1,3295 seviyelerine kadar devam ettirebilir. Günün kalanında makro-ekonomik anlamda zayıf bir seyrin devam ettiğini gözlemlediğimizde özellikle piyasaların ABD borsaları açılışı sonrasındaki hareketlere odaklanabileceğini ifade edebiliriz.

Pivot: 1,3425
Destek:
1,3330-1,3295-1,3250
Direnç: 1,3395-1,3425-1,3455

eurusd

GBP/USD ANALİZ

GBPUSD paritesi gerek İngiltere gerekse Avrupa merkez bankası açıklamaları ile birlikte aşağı yönlü baskısını 89 günlük üssel hareketli ortalama altında devam ettirmektedir. Gün içerisinde 1,6865 direncine yaklaşan ancak 89 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,6887 seviyesini geçemeyen parite, satıcılı seyrini 1,6822 seviyesine kadar taşıdı ve şu sıralar 1,6833 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Teknik olarak 1,6865 ve 1,6887 bariyerleri önemini korumaktadır. Paritenin bu bariyerler altındaki hareketleri 1,6810 ve 1,6770 olarak devam edebilir. Özellikle de 1,6810 destek noktası son zamanların dip noktası olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda da satıcılı seyrin daha da hız kazanabilmesi için 1,6810 desteğinin kırılması gerekmektedir. Yükseliş beklentisi içerisinde yer alacak Forex katılımcıları ise 1,6810 destek noktasından gerçekleştirilecek olası dönüşü ya da 1,6887 direncinin geçilmesine odaklanmalıdır.

Pivot: 1,6887
Destek; 1,6810-1,6770-1,6740
Direnç;  1,6865-1,6887-1,6920

Gbpusd

USD/TRY ANALİZ

Piyasalar, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin konuşmasına odaklanırken USDTRY kuru gün içerisinde diğer günlere nazaran daha sakin bir gün geçirmektedir. Özellikle de yarın kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’ten gelecek açıklamalar öncesinde 2,1750 seviyesi altında hareketlerine devam eden kur şu sıralar 2,1582 seviyesinde hareketlerini sürdürmektedir. Teknik olarak USDTRY kurunu incelediğimizde 2,1470 desteği önemini korumaktadır. Kur, eğer bu destek noktası üzerinde kalabilirse yukarı yönlü çıkışını devam ettirmek isteyebilir. Bu da yeniden 2,1750 seviyesinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir. USDTRY kurunda satış baskının oluşacağını düşünen Forex katılımcıları 2,1470 desteğinin kırılmasına odaklanmalıdır.

NOT: USDTRY paritesi için 2,1530 seviyesi çok önemli bir seviye olarak karşımıza çıkmaktadır. 31 Mart 2014 tarihinden beri 2,1530 – 2,0615 arasında bant hareketi gerçekleştirildiği düşünüldüğünde dün yaşanılan bant dışı hareketlerin geçerli olup olmayacağı haftalık kapanış ile teyit kazanacaktır. Bu bağlamda da kurun yarınki haftalık kapanışı 2,1530 seviyesi üzerinde mi altında mı konusunda Forex katılımcıların dikkatle takibi önemlidir.

Pivot: 2,1470
Destek: 2,1530 – 2,1470 – 2,1395
Direnç: 2,1625 – 2,1675 – 2,1750

usdtry

USD/JPY ANALİZİ

Yoğun veri takviminin olduğu haftanın dördüncü iş gününde bir yandan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, diğer yandan ABD işsizlik başvurusu verilerini takip ettik. Özellikle ABD seansı boyunca tepkilerin takibi, kritik bölgede hareketlerini sürdüren USD/JPY paritesindeki işlem stratejileri için önemlidir.

Teknik olarak incelediğimizde, günün dip noktası olan 102,02 seviyesi ile 102,30’un oluşturduğu bandın karar bölgesini oluşturduğunu ifade edebiliriz. Gün içerisinde 102,02 üzerinde tutunma çabası, 102,30 üzerinde kalıcılıkla desteklendiği taktirde alım yönlü baskılar ağırlık kazanabilir. Bu şartla birlikte 102,80 seviyesine doğru fiyatlamalar beklenebilir.

Kanalın güncelliğini yitirmesine rağmen, kısa vadede oluşa düşüşler dikkat çekiyor. Özellikle bandın alt noktası olan 102,02 altındaki günlük kapanış, kanalın aktif hale gelmesi açısından destek oluşturabilir. Gün içerisinde ise, 102,30’un kırılması durumunda 102,02’ye kadar düşüş baskısı oluşabilir.

Pivot: 102,02
Destek:
102,30 –  102,02 – 101,70
Direnç:
102,60 – 102,80 – 103,10

usdjpy

EUR/JPY ANALİZİ

Haftanın merakla beklenen gelişmesi Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi’nin açıklamalarıydı. Sürmekte olan basın konferansında jeopolitik riskler ve para politikası araçlarına değinilirken, fiyatlamalarda sınırlı bir etki görüldüğünü söyleyebiliriz. Açıklamaların ABD piyasalarındaki etkisi ile yarın gerçekleşecek Japonya Merkez Bankası (BOJ) kararları takip edilmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde, 137,99 seviyesi altında düşüş beklentimizi korumaktayız. Yaklaşık 9 ayın en düşük bölgesinde bulunan 136,15 seviyesi olası satışlarda hedeflenebilir. Bu seviyenin kırılması durumunda ise satış baskısının netlik kazanması olasıdır.

Paritede yükseliş beklentisi için, dün kanalın alt bölgesinden başlayan tepki alımlarının takibi gerekmektedir. Olası alımlarda güncel seviyesi 137,75 olan 200 günlük üssel (exponential) hareketli ortalama hedeflenebilirken, bu seviyenin geçilmesi kanal üst noktası durumundaki 138,45’in hedeflenmesine katkı sağlayabilir. Olası yükselişlerin 138,45 geçilene kadar kısa vadeli olduğu unutulmamalıdır.

Pivot: 137,33
Destek:
136,15 – 135,82 – 135,30
Direnç: 137,33 – 137,75 – 138,45

eurjpy

HAM PETROL ANALİZ

Ham petrolde günü genel olarak incelediğimizde, alımlar ön planda görünse de, yeni diplerin görüldüğünü söyleyebiliriz. Teknik olarak incelediğimizde, 98,74 altında kalındığı müddetçe düşüş baskılarının etkin olabileceğine dair beklentimizi korumaktayız. Bu şartla birlikte 96,54 ve 95,57 seviyelerinin hedeflenmesi söz konusudur.

Ham petrolde yükseliş beklentisi için, tepki alımları ve bunları tetikleyebilecek temel unsurların desteği gerekli olabilir. Özellikle 97,00 üzerinde kalma çabası, 98,74’ü hedefleyebilecek alımları tetikleyebilir. Ancak olası yükselişlerin yeni satış fırsatları oluşturabileceği bilinmelidir.

Pivot: 98,74
Destek:
96,54 – 96,20 – 95,57
Direnç:
97,60 – 98,10 – 98,74

petrol

ALTIN ANALİZ

1295 seviyesini yukarı yönlü geçtikten sonra çıkışını devam ettirmek isteyen ancak her seferinde 1310 bariyerine takılan Altın fiyatı ABD borsaları açılışı öncesinde 1304 seviyesine yakın hareketlerine devam etmektedir. Teknik olarak Altın fiyatını incelediğimizde 1295 destek noktası önemini korumaktadır. Altın, eğer 1295 üzerinde kalmayı sürdürürse yeniden 1310 bariyerine yaklaşmak isteyebilir. Şu sıralar 1295 – 1310 arasında bant hareketi gerçekleştiren Altın da daha net hareketler için bandın dışına çıkılması önemlidir.

Pivot: 1295
Destek:
1301 – 1295 – 1287
Direnç: 1310 – 1318 – 1325

Altin

DAX30 ANALİZİ

DAX30 analizin yazıldığı vakte kadar 9061-9165 seviyeleri arasında işlem gördü. Son durumda 9100 seviyesi üzerinde işlemler devam ediyor.. Gün sonu kapanışın 9100 desteği üzerinde olması tepki ihtimalini doğurabilir fakat 200 günlük ortalama seviyesi olan 9494 seviyesi üzerine çıkmadıkça yaşanan her yükseliş sadece tepki olarak kalabilir. Yükseliş için iyi senaryoda 9100 seviyesinde kısa vadeli dip çalışması izlenebilir.9100 seviyesi altında gün sonu kapanışlar 8950 seviyesine doğru geri çekilmeyi gündeme getirebilir, 9100 seviyesi üzerinde kalacak endekste ilk güçlü direnç günlük grafikte 9433 seviyesinde.

Pivot   : 9102
Destek
: 9100-8930-8765
Direnç
: 9433-9490-9640

#dax30h1

S&P500 ANALİZİ

SP500 en düşük 1913, en yüksek 1924 seviyelerini gördü, son işlemler 1920 seviyesinden geçiyor. 50 günlük ortalama olan 1950 seviyesi altında seyir yükseliş için şimdilik yüksek umut vadetmiyor.1918 seviyesi üzerinde kalabilen endekste 1950 seviyesi aşılmadan yaşanan yükselişleri 1980 seviyesinden 1900 seviyesine doğru gerileyen endekste tepki hareketi olarak değerlendirmek mümkün.1918 seviyesi altında olmak 1898 desteğine kadar geri çekilme ihtimalini hala barındırıyor. Tekrar gün sonu kapanışla 1918 seviyesi üzerine çıkılabilirse düşüşte tepki hareketi izlenebilir. Bu durumda ilk direnç 1942 seviyesi olabilir.

Pivot   : 1913
Destek:
1898-1887-1850
Direnç:
  1918-1942-1955

#s&p500h1

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Müdürü: Erdoğan TURAN – “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR – “EURUSD, GBPUSD, USDTRY ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOGAN – “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER – ” USDJPY, EURJPY ve Ham Petrol Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment