Soya Fasulyesinde yükseliş trendi sonlanacak mı?

2014 yılının ilk çeyreğinde pozitif bir başlangıç yaparak 1274 seviyesinden 1535 seviyesine kadar ilerleme yaşanan Soya Fasulyesinde (Soybean) bazı makro-ekonomik faktörlerin etkisi tarım ürününde yükselişlerin sınırlı kalmasını ve sert satış baskısına maruz kalmasını sağlamıştır. Bu baskıyı kısaca açıklayacak olursak, ABD Tarım Bakanlığı (USDA) raporlarında yer alan stok ve üretim artış rakamlarına ek olarak, Brezilya`nın en büyük Soya Fasulyesi üreticisinin düşen fiyat ve güçlü talebe dayanarak üretimi iki katına çıkarmayı planlaması Soya Fasulyesi üzerinde negatif bir baskı oluşturmasını sağladı.Soya Fasulyesinde yaşanılan bu gelişmelerle birlikte mevcut düşüşlerin 2. Çeyrek ile birlikte net bir şekilde gerçekleştiğini aylık grafiklerde görebiliyoruz. 1 Nisan 2014 tarihinden itibaren başlayan düşüşlerin tarım ürününü 1185 seviyesine kadar gerilettiğini görmekteyiz.

Peki, bu düşüş devam edecek mi?

Bu sorunun cevabını aylık grafikte net bir şekilde görebiliyoruz. 2002 yılından beri trendi görmemize katkı sağlayan ve her fırsatta yükseliş trendinin desteklendiğini gördüğümüz 150 aylık üssel (exponential) basit hareketli ortalama 1130 destek noktasından geçmektedir. Soya Fasulyesinin şu sıralar 1185 seviyesinde olduğu düşünüldüğünde önümüzdeki süreçte Soya Fasulyesi için kritik bir dönem başlayacaktır. Burada dikkat edilmesi gerekilen husus uzun vadeli olarak 2002 yılından beri devam eden yükseliş isteği etkisini yeniden hissettirecek mi yoksa mevcut yükseliş dönemi kapanarak yerini düşüşlere mi bırakacak. Bu bağlamda da 1130 seviyesi dikkatle takip edilmelidir.

Soya Fasulyesi grafiğini incelemeye devam ettiğimizde İchimoku Kinyo Hyo indikatörü, mevcut yükselişleri destekleyen bir görünüm ile önemli sinyaller vermektedir. Şu sıralar mevcut bulutun alt noktasında olmasına ilaveten bulutun renginin de turuncu olması mevcut yükselişlerin devam edebilmesi açısından önemli bir adım olarak bilinmektedir. Bu bağlamda da gerek yükseliş trendi gerek hareketli ortalama gereke ichimoku indikatörü yükselişlerin devam edebilmesi anlamında düşüş beklentilerden bir adım daha önde görülmektedir. Bu bağlamda da yaşanılacak olası geri çekilmeler 1130 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe alış fırsatı olarak değerlendirilebilir. Mevcut yükselişlerde zararı durdur olarak da 1130 seviyesi altında gerçekleşecek aylık kapanış olarak ifade edilebilir.

Pivot : 1130
Destek:
1130 – 1065 – 1010
Direnç :
1274 – 1361 – 1424

Soybean

Grafiği daha büyük görebilmek içintıklayınız. ( Soybean – Aylık Grafik )

Kudret AYYILDIR
Başanalist

Add a Comment