8 yıldır devam eden yükseliş trendi sonlanıyor mu?

Yılın ilk çeyreğine pozitif başlayan ve yükselişler için önemli sinyaller veren Mısır, ikinci çeyrekte hayal kırıklığı yaşatarak yükselişleri sonlandırmış ve düşüşlerini 400 seviyesine kadar devam ettirmiştir. (Mısır fiyatı ilk çeyrekte 519 seviyesini test etmiştir)

Mısır fiyatlarında yılın ikinci çeyreğinde yaşanılan düşüşlerin en önemli nedenlerinden birisi hiç şüphesiz ki global rezervlerinin artmaya devam edeceği düşüncesi ile gerçekleşmiştir. ABD’deki üretimlerin güney yarım küredeki hasat öncesinde 2000 yılından bu yana görülen en yüksek stok rakamlarına ulaşılacağı düşünce de Mısır fiyatının düşüşlerine destek olacak en önemli nedenlerden birisidir.

Mısır fiyatlarının son hareketlerini incelediğimizde 519 seviyesinden başlayan satış baskısının 400 seviyesine kadar devam ettiğini ve şu sıralar 401,25 seviyesinde hareketlerine devam ettiğini görmekteyiz. ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) 11 Temmuz 2014 tarihinde global rezerv tahminleri Mısır fiyatlarının düşüşlerine devam ettirip ettirmemesi konusunda bize önemli sinyaller verebiliriz. Bu bağlamda da ABD Tarım Bakanlığı’nın raporu dikkatle takip edilmelidir. ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) raporunu resmi internet sayfasından takip edebilirsiniz. (USDA Resmi İnternet Sayfası)

CORN

Grafiği daha büyük görebilmek için tıklayınız. ( Mısır – Aylık Grafik )

Mısır fiyatını teknik olarak değerlendirdiğimizde Ekim 2005 tarihinden itibaren devam eden yükseliş trendinin 425 destek noktasını aşağı yönlü kırarak sonlanma aşamasına geldiğini görmekteyiz. Aylık grafiği incelediğimiz için trend sonlandı dememiz için henüz erken. Özellikle de kırılan kanal noktası 425 seviyesi altında gerçekleşecek haftalık kapanışlar (art arda iki haftalık kapanış) mevcut düşüşler için önemlidir. Aksi takdirde bu düşüş tuzak olarak nitelendirilebilir.

Trendi görmemizi sağlayan RSI (Göreceli Güç Endeksi) göstergesi düşüş baskısının devam edebilmesi için önemli sinyaller verse de Aşırı Satış Bölgesine yaklaşması (30 seviyesinin altı Aşırı Satış olarak bilinmektedir) mevcut düşüşlerin daha da sakin kalmasına neden olabilir. Bu bağlamda da özellikle uzun vadeli alıcı – kısa vadeli satıcıların bu aşamada sabırlı, dikkatli ve temkinli olması önemlidir.

Mısır fiyatı eğer 425 seviyesi altıda haftalık kapanışlar gerçekleştirirse aşağı yönlü baskısına 320 ve 252 seviyesine kadar devam edebilir. Bu bağlamda da satıcıların haftalık kapanışlara odaklanması önemlidir.

Alış pozisyonlarında yer almak isteyen işlemcilerin ise 425 direncinin geçilmesini beklemesi önemlidir. Buna ilaveten RSI indikatöründe çizmiş olduğumuz düşüş trendinde kanalın üst noktası olan 41 seviyesinin geçilmesi mevcut yükselişler için önemli bir sinyal anlamına gelebilir. Bu da 485 ve 515 gibi seviyelerin yeniden hedeflenmesi konusunda bize yardımcı olabilir.

Destek Noktaları: 390 – 355 – 320
Direnç Noktaları: 425 – 455 – 485

Kudret AYYILDIR
Başanalist

Add a Comment