Gözler başkan Draghi ’de!

08 Mayıs 2014 Forex Piyasası Parite, Emtia ve Endekse Sabah Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda dün Rusya lideri Vladimir Putin’in konuşması ile başlayan iyimserlik, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen’ın ifadeleri ile devam ederken, Asya-Pasifik ülkelerinden gelen makro-ekonomik veriler de yeni güne geçerken piyasalara olumlu yansıdı. Haftanın dördüncü gününde ise Avrupalı merkez bankalarının kritik para politikası beyanatları piyasalar tarafından dikkatle takip edilecek.

“Putin’in açıklamaları umut verdi”

Özellikle son günlerde Ukrayna’nın doğusunda artan şiddet olaylarının artması ve ölümlerin yaşanması, sorunun çözümüne ilişkin karamsar bir ortam oluşmasına yol açmıştı. Ancak dün Rusya Devlet Başkanı Putin’in yaptığı açıklamalar, tırmanan gerilimin düşeceği beklentilerini destekledi. Başkan, Rus askerlerinin Ukrayna sınırından çekildiğini ifade ederken, Ukrayna başkanlık seçimlerinin de planlandığı gibi yapılmasını istedi ve ayrılıkçılara şiddeti durdurma çağrısı yaptı. Bu paralelde piyasalarda daha önceden görülen güvenli liman talebi azalırken, altın değer kaybetti ve azalan gerilim ille Türk Lirası da güçlendi.

“Piyasa dostu Yellen”

FED Başkanı’nın dün Kongre’nin Karma Ekonomi Komitesi’nde yaptığı sunum, piyasalar tarafından sevindirici olarak yorumlandı. Faiz artışı için bir zaman belirlenmediğinin altını çizen Başkan, enflasyon ve istihdam seviyelerinin FED’i istediği düzeylerde olmadığını ve dolayısı ile ekonomik büyümeyi desteklemeye devam etmeleri gerektiğini ifade etti. Yellen ayrıca doğru zaman geldiğinde, faiz oranlarını artırma kararı verebilmek için ellerinde FED’in elinde gerekli araçları olduğunu belirtirken, ekonomi düzeldikçe işgücüne katılım oranının da artacağını düşündüğünü söyledi. FED Başkanı’nın konuşmasından sonra borsalarda yükselişlerin etkili olduğu görüldü. Dolar, gelişmiş ülke para birimleri karşısında, bugünkü merkez bankalarının beyanatları beklenirken çok büyük değişiklikler göstermedi. Ancak, Türk Lirası, Putin ve Yellen’ın açıklamalarından sonra ABD’nin para birimi karşısında yılın en güçlü seviyelerini gördü.

FED Başkanı Yellen bugün de Senato Bütçe Komitesi’nde bir sunum yapacak. Dünkü konuşma metninde bir değişiklik yapmaması beklenen Yellen’ın konuşmasının TSİ 16:30’da balaması planlanıyor. Başkan, savunma konuşmasını okuduktan sonra dün olduğu gibi yine Komite üyelerinden gelen soruları cevaplandıracak. Başkan’ın dünkü ifadelerinden sonra sürpriz bir konuşma yapması beklenmiyor.

“Asya’dan haberler iyi”

Putin ve Yellen’ın getirdiği iyimserliğin yanında Asya ülkelerinden açıklanan veriler de piyasalara olumlu yansıdı. Avustralya’dan gelen istihdam verileri tahminlerden daha iyi bir tablo çizerken, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’in dış ticaret rakamları da beklentileri aştı. 15.2 milyar Dolar ticaret fazlası vermesi beklenen Çin 18.5 milyar Dolar ile tahminleri aştı. Bunun yanında ülkenin ihracat ve ithalat rakamları da beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Yeni günde piyasalarda gözler İngiltere ve Avrupa merkez bankalarının faiz beyanatlarında olacak. Özellikle Avrupa Merkez Bankası (ECB) Draghi’nin konuşması merakla beklenirken, İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) para politikalarında herhangi bir değişikliğe gideceği beklenmiyor.

Günün Fırsatı: ““Euro Bölgesi – Merkez Bankası Toplantısı”;Yeni haftada, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz beyanatı ve basın toplantısının en dikkat çekici gelişmeler arasında üst sıralarda olduğunu ifade edebiliriz. Her ne kadar enflasyon oranı son verilere göre yükseliş kaydetse de, halen daha %1.0’ın altında kalmayı sürdürerek, Euro Bölgesi’ndeki ekonomik aktivitelerin zayıf olduğuna işaret etmeye devam ediyor. Son aylardaki toplantılarına göre ECB’nin üzerinde genişlemeci para politikaları tarafında adım atması yönünde baskıların arttığı görülüyor. Ancak Banka’nın Başkanı Mario Draghi’nin, ECB’nin parasal genişlemeye uzak olduğu yönünde açıklamalar yaptığı da basında yer alan haberler arasında yer almıştı.

Yatırımcılar önce TSİ 14:45’de ECB’nin faiz oranı açıklamasını izleyecekler. Beklentiler %0.25 olan oranda bir değişiklik yapılmaması yönünde. Eğer ECB sürpriz yaparak faizde indirime giderse Euro’da çok sert değer kayıpları görülebilir. Ancak tahminler paralelinde herhangi bir değişiklik yapılmaması durumunda ise, TSİ 15:30’daki Banka’nın basın konferansı bir kat daha önem kazanacak ve Draghi’nin konuşmaları dikkatle izlenecek. Başkan’ın özellikle enflasyon oranı, deflasyon riski, negatif mevduat faiz oranı, OMT (Doğrudan Parasal İşlemler) ve LTRO (Uzun Vadeli Refinansman Operasyonu) başlıkları hakkında kullanacağı ifadeler, piyasalarda sert hareketlerin görülmesine yol açabilir.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Türkiye – Sanayi Üretimi; Haftanın dördüncü günü açıklanacak olan sanayi üretimi, son olarak %4.9 seviyesinde gerçekleşmişti. Pazartesi günkü enflasyon rakamlarından sonra yurtiçi piyasalarda etkili olabilecek veri, yatırımcıların yakından izleyeceği datalar arasında yer alıyor.

İngiltere – Merkez Bankası Toplantısı;İngiltere’den yaklaşık son bir yıldır yayınlanan ve genel anlamda olumlu gerçekleşen veriler, ülkede önemli bir ekonomik toparlanma olduğuna işaret ediyor. İşsizlik oranı da son olarak %6.9 ile İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) daha önceden faiz artırımı için eşik olarak belirlediği %7.0’ın altına geriledi. Ancak Banka’nın Başkanı Mark Carney, işsizlik oranındaki bu ilerleme karşısında söylemlerini yumuşatarak, %7.0’ın altına gerileyecek işsizliğin, faiz artırımı için bir tetikleyici olmayacağının altını her konuşmasında çizmişti. Beklentilere göz atıldığında BOE’nin 375 milyar Sterlin olan toplam parasal genişlemesinde ve %0.50 olan politika faiz oranında bir değişiklik yapmasının beklenmediği görülüyor. Herhangi bir sürpriz adım, ada ülkesinin para biriminde sert değişikliklere neden olabilir.

ABD – İstihdam Talepleri;Geride kalan hafta 344 bin Amerikalının işsizlik maaşına başvuruda bulunduğunu gösteren istihdam talepleri verisi, beklentilerin üzerinde olumsuz açıklanmıştı. 3 Mayıs ile biten hafta içerisinde ise 328 bin yeni başvurunun yapılmış olacağı tahmin ediliyor. Verinin beklentiden farklı olarak açıklanması ABD’nin para biriminde değişikliklere neden olabileceği için yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Perşembe

Zaman Haber Beklenti Önceki

09:00 EUR Alman Endüstriyel Üretim (Aylık) 0,2% 0,4%

10:00 TRY Türkiye Sanayi Üretimi (Yıllık) 3,9% 4,9%

10:00 GBP Halifax HPI 0,8% -1,1%

10:15 CHF İsviçre TÜFE (Aylık) 0,1% 0,4%

14:00 GBP Faiz Oranı Beyanatı 0,50% 0,50%

14:00 GBP BOE Toplam Parasal Genişleme 375B 375B

14:45 EUR Faiz Oranı Bildirisi 0,25% 0,25%

15:15 CAD Konut Başlangıçları 177K 157K

15:30 EUR ECB Basın Konferansı

15:30 USD İstihdam Talepleri 328K 344K

15:30 CAD Yeni Konut Fiyatı Listesi (Aylık) 0,3% 0,2%

16:30 USD FOMC Üyesi Tarullo Konuşması

16:30 USD FED Başkanı Janet Yellen’ın Tanıklığı

17:30 USD Doğal Gaz Stokları 71B 82B

EURUSD ANALİZ

Artık söz başkan Draghi ’de!

Haftanın son iki işlem gününe geldiğimizde piyasaların, özellikle de EURUSD paritesinin merakla beklediği güne gelmiş bulunmaktayız. Avrupa merkez bankası (ECB) başkanı Draghi’nin gerçekleştireceği basın açıklaması bugün çoğu finansal varlık için yeni karar verme zamanı olarak değerlendirilebilir. ECB toplantısı ve başkan Draghi’nin gerçekleştireceği açıklama ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için hafta başında sizlerle paylaşmış olduğumuz raporumuzu inceleyebilirsiniz.

Başkan Draghi’nin konuşması ile birlikte Dolar Endeksinde de sert hareketler görebiliriz. Özellikle de uzun bir süredir bant hareketi gerçekleştirdiğini gördüğümüz endeks bant içi hareketlerine devam mı edecek yoksa bandın dışına mı çıkacak sorusunun cevabını aramaktayız. Bu bağlamda da endeks için bugün 79,05 seviyesi kritik bir önem taşımaktadır.

1

Teknik olarak EURUSD paritesini incelediğimizde 1,3885 seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareketlerine devam etme düşüncesi ile hareketlerine devam etmektedir. 1,3960 – 1,3885 seviyeleri arasında sıkışık seyrini sürdüren parite de başkan Draghi’nin basın açıklaması, paritenin bu bandın dışına çıkılmasına neden olabilir.

2

Gerek günlük gerekse haftalık grafiği incelediğimizde 1,4020 seviyesine doğru yukarı yönlü bir potansiyelin oluştuğunu ifade etsek de bu düşüncemizin gerçekleşebilmesi için Draghi’nin Euro üzerinde pozitif ifadeleri olmalıdır. Aksi takdirde 1,3775 kritik bölgeye doğru yeniden tepki satışları oluşabilir.

eurusd

Pivot: 1,3885

Destek: 1,3885-1,3830-1,3775

Direnç: 1,3960-1,4020-1,4060

GBP/USD ANALİZ

1,7000 seviyesine kadar yükselse de bu çıkışlarını devam ettiremeyen ve kritik toplantı gününe kadar sakin bir bekleyiş içerisinde 1,6950 çevresinde hareketini sürdüren GBPUSD paritesi için bugün önemli bir gün olabilir. Gerek İngiltere (BOE) gerekse Avrupa Merkez Bankaları (ECB) faiz kararları açıklaması akabinde ECB başkanı Draghi’nin gerçekleştireceği açıklamalar GBPUSD paritesinin bundan sonraki süreçteki hareketlerinde yön tayini gerçekleştirebilir. Burada özellikle sorulması gereken soru parite trend yönünde yukarı yönlü hareketler mi gerçekleştirecek yoksa mevcut yükseliş trendi içerisinde tepki satışına mı maruz kalacaktır. Bu sorunun cevabı TR saati ile 15:30’da başkan Draghi’nin konuşması ile belirginleşebilir.

Teknik olarak GBPUSD paritesini incelediğimizde 1,6930 destek noktasının önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde yukarı yönlü hareketlerin 1,7050’ye kadar devam etme ihtimalinin güçlenebileceğini ifade edebiliriz. Eğer parite gün içi 1,6930 destek noktasını aşağı yönlü kırabilirse tepki satışları düşüncesi ağırlık kazanabilir ve bu tutum paritenin 1,6890-50 aralığına doğru yeni işlemlerin oluşumunu destekleyebilir.

Pivot: 1,6930

Destek; 1,6930-1,6890-1,6850

Direnç; 1,6970-1,7000-1,7050

gbpusd

USD/TRY ANALİZ

USDTRY kuru uzun bir süredir üzerinde ısrarla durmuş olduğumuz kritik 2,0884 seviyesini geride bıraktı ve aşağı yönlü baskısını sürdürme düşüncesi ile 2,08 seviyesine yakın hareketlerine devam etmektedir. USDTRY kuru için 2,0884 seviyesinin neden önemlidir sorusunun cevabı ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için hafta başında sizlerle paylaşmış olduğumuz raporumuzu inceleyebilirsiniz.

Teknik olarak USDTRY kurunu incelediğimizde negatif baskının devam ettiğini ve düşüş trendinde kanalın alt noktası olan 2,0560 destek noktasına yaklaşmak isteğinin güçlü olduğunu ifade edebiliriz. Eğer kur gün içi 2,0925 direnç noktası altında hareketlerine devam ederse bu düşüncemizin oluşma ihtimali güçlenebilir. Bu bağlamda da gün içi 2,0925 direnci dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 2,1015

Destek: 2,0800-2,0710-2,0560

Direnç: 2,0880-2,0925-2,1015usdtry

USD/JPY ANALİZİ

FED Başkanı Yellen’ın ekonomiyi destekleyeceklerini açıklaması ve hemen öncesinde Putin’in Ukrayna sınırından askerlerini çekerek uzlaşmaya hazır olduğunu belirtmesi Yen’in yükünü biraz hafifletmişti. Diğer yandan Ukrayna’nın doğusunda olayların halen devam etmesi nedeniyle temkinli olmak gerekmektedir.

Dün kanal alt noktasından (101,50) yaşanan dönüşler dikkat çekiciydi. Ancak kısa vadeli incelediğimizde düşüş baskılarının ivme kazandığını gördüğümüz 102,15 seviyesi altında aşağı yönlü hareket potansiyeli devam ediyor. Aynı zamanda 155 günlük üssel (exponential) hareketli ortalama olan 101,50’nin kırılması Yen üzerindeki baskıyı tekrar artırabilir. Diğer yandan kanal içine dönüşle birlikte, orta vadeli kanalı aktif hale geldiğini görebilmek için, 102,15 seviyesinin geçilmesi gerekmektedir. Böyle bir durumda alımların tekrar etkili olması beklenebilir.

Pivot: 102,15

Destek: 101,80 – 101,50 – 101,15

Direnç: 102,15 – 102,55 – 102,85

usdjpy

EUR/JPY ANALİZİ

Haftanın dördüncü işlem gününde, EUR/JPY paritesinin 115 günlük hareketli ortalama üzerinde hareketini sürdürdüğünü görüyoruz. Dünkü hareket aralığı içinde seyreden paritenin, bugün gerçekleşecek Avrupa Merkez Bankası faiz beyanatı ve Başkan Draghi’nin açıklamalarıyla hareketlenmesi bekleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, dün 141,15 paritesinin test edilmesi sonrasında, net bir geri dönüş hareketi gerçekleşmişti. Fakat 142,45 seviyesinden başlayan ve eğimini koruyan kısa vadeli düşüş hareketinin devamı beklenebilir. Ancak aşağı yönlü potansiyelin sürebilmesi için 141,15 seviyesinin kırılması gerekmektedir. Bu durumda 140,42 seviyesi hedeflenebilecek nokta olarak takip edilebilir. Kanalın ve özellikle 115 günlük hareketli ortalamanın devam etmesi nedeniyle, paritenin 141,15 seviyesi üzerinde kalmaya devam etmesi 142,45’in tekrar test edilmesini sağlayabilir.

Pivot: 142,45

Destek: 141,15 – 140,42 – 139,80

Direnç: 142,00 – 142,45 – 143,05

eurjpy

HAM PETROL ANALİZİ

Ham petrolde, fiyatın 150 günlük basit hareketli ortalama (98,50) üzerinde yaşadığı dönüşle birlikte, 100,70 bölgesine kadar ulaştığını görüyoruz. Dün açıklanan ABD ham petrol stoklarında negatif bir görünüm oluşmasının fiyatın yükselmesine oldukça etkili olduğunu belirtebiliriz.

Günlük grafiği incelediğimizde, ham petrol fiyatı için oldukça önemli bir seviye olan 100,70 seviyesi üzerinde tutunma çabalarının olduğunu görüyoruz. Fiyatın yükseliş kanalının alt noktası durumundaki 98,50 üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü hareketlerinin sürmesi beklenebilir. Ancak yükselişlerin devam edebilmesi için, 101,40 seviyesinin geçilmesi gerekmektedir. Bu, kısa vadede 102,35 seviyesinin hedeflenmesine katkıda bulunabilir. Diğer yandan daha kalıcı hareketler için geçilmesi gereken asıl önemli seviye 102,35 durumunda. Kanal içinde zayıflayan ham petrol fiyatı için, düşüş yönlü beklenti oluşturabilmek için ise, kanal alt noktası olan 98,50 seviyesinin kırılması gerekmektedir.

Pivot: 98,50

Destek: 100,70 – 99,67 – 98,50

Direnç: 101,40 – 102,35 – 103,80

petrol

ALTIN ANALİZ

Piyasalar dün ABD merkez bankası (FED) başkanı Janet Yellen’in gerçekleştirdiği açıklamalar eşliğinde sert hareketlere maruz kaldı. Altın ve Gümüş gibi kıymetli madenlerse başkan Yellen’in ifadeleri sonrasında aşağı yönlü hareketlerini hızlandırdı. Altın fiyatı 1286 seviyesine kadar gerçekleştirdiği gerileme sonrasında şuanda 1290 seviyesine yakın hareketini sürdürmektedir. Teknik olarak baktığımızda günlük grafikte bollinger bandının orta noktası olarak gördüğümüz 1298 direncinin önemli olduğunu, Altın fiyatının bu seviye altında kalmayı sürdürmesi durumunda bollinger bandının alt noktası olan 1276 seviyesine doğru gerileme ihtimalinin olduğunu ifade edebiliriz. Altın için yükseliş baskısının oluşacağını düşünen Forex işlemcisi ise 1298 direncini dikkatle takip etmelidir. Bu bariyerin geçilmesi durumunda mevcut düşüncesi teyit kazanmış olabilir ve bollinger bandının üst noktası olan 1320 seviyesi test edilmek istenebilir.

NOT: Dün FED başkanı Yellen açıklamaları sonrasında bugün ECB (Avrupa Merkez Bankası) başkanı Draghi TR saati ile 15:30’da basın açıklaması gerçekleştirecektir. Başkanın konuşması ile birlikte piyasalarda sert hareketler gözlemlenebilir. Özellikle de enflasyonist baskılar ile ilgili açıklamaları kıymetli madenler üzerinde etkili olabilir.

Pivot: 1298

Destek: 1286-1277-1268

Direnç: 1298-1309-1320

altin

DAX30 ANALİZ

Endeks güne 9405 seviyesinden başladı, en düşük seviye olarak da 9405 seviyesi görüldü. Yellen’ın konuşması sırasında 9459 seviyesine kadar gerileme yaşansa da gün sonu kapanış 9600 direncine yakın bir noktadan, 9553 seviyesinden gerçekleşti. Bugün ECB ve Draghi günü. Endeks içinde bulunduğu zirveye yakın ama sıkışık seyirden çıkmayı deneyebilir. Hisse senetleri piyasalarının pozitif algılayacağı açıklamalar gelir ve endeks günü 9600 seviyesi üzerinde kapatırsa ilk hedef 9650-9700 bölgesi olabilir. Tersi durumda 9400 seviyesi altında günlük kapanışlarsa 9360-9250 bölgesine geri çekilmeyi gündeme getirebilecek. 9495 seviyesi 50 günlük hareketli ortalamaya tekabül eden seviye. Özellikle son 3 işlem gününde ortalamaya yakın seviyelerde aşağı veya yukarı yönde kapanışlar izliyoruz. Son dönemde anlamlı sinyal üretmede zayıf kalmış olsa da ortalamanın altında veya üstünde en az 3 günlük birbirini aynı yönde izleyen kapanışlar görülürse kısa vadede yön tayini açısından destek bulunabilir.

Endeks için kritik olabilecek veri ve açıklama saatleri;

09.00 Almanya aylık endüstriyel üretim verisi
14.45 ECB Faiz Oranı beyanı
15.30 ECB başkanı Draghi basın toplantısı

Pivot: 9506

Destek: 9451-9349-9294

Direnç: 9608-9663-9765

dax30

S&P500 ANALİZ

Güne 1863 seviyesinden başlayan endeks en düşük 1854, en yüksek 1875 seviyelerini gördü, gün içi en yüksek seviyeye çok yakın bir noktadan, 1874 seviyesinden gün tamamlandı. Endeks bir kez daha 1850 desteğine yaklaşıp yukarıda kapatmayı başardı. 1850 seviyesi üzerinde günlük kapanışlar gerçekleştiği sürece ilk hedef 1900-1950 bölgesi olabilecek. Tersi durumda, 1850 seviyesi altına inilmesiyle ilk güçlü destek 1800 seviyesi olabilecek. 50 günlük hareketli ortalama 1858 seviyesinde. Öncü gösterge olması açısından hareketli ortalama da kullanılabilir. Endeks hareketli ortalama altına kapanışlarla iniyorsa aşağı önde baskıdan bahsetmek mümkün olabilir.

Endeks için kritik olabilecek veri ve açıklama saatleri;

14:45 ECB faiz oranı beyanı
15:30 Draghi basın toplantısı
15:30 Haftalık işsizlik başvuruları

Yukarıdaki kritik verilere ilaveten açıklama yapacak olan FED yetkilileri ve konuşma saatleri;

15:00 Plosser konuşması
16:25 Evans konuşması
16:30 Tarullo konuşması
21:00 Bullard konuşması

Pivot: 1867

Destek: 1860-1846-1839

Direnç: 1881-1888-1902

s&p500

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”

Araştırma Müdürü: Erdoğan TURAN – “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR
– “EURUSD, GBPUSD, USDTRY ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOGAN – “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER – ” USDJPY, EURJPY ve Ham Petrol Analizi”

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment