03 Nisan 2014 Forex Piyasası Parite, Emtia ve Endeks Sabah Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasaların merakla beklediği Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz oranı beyanatı ve basın toplantısı bugün yapılacak. Tüm dikkatler Banka’nın Başkanı Mario Draghi’nin üzerinde olacak ve kullandığı her bir kelime dikkatle çok yakından takip edilecek. Bunun yanında piyasalarda hafta başından itibaren süre olumlu seyir devam ederken, ABD ekonomisinin toparlandığı, ECB’nin para politikasını genişleteceği ve Çin’in ekonomisine teşvikler vereceği yönündeki beklentiler iyimser havaya destek oluyor.

“S&P-500 yeni zirvede”

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen’ın Pazartesi günkü konuşmasında geniş para politikalarını güçlü şekilde savunması yatırımcılar tarafından olumlu karşılanmıştı. Ülkeden açıklanan veriler incelendiğinde karışık bir seyir görülse de, istihdam piyasasının soğuk havaların etkisinden çıkmaya başladığı inancı endekslerde yükselişlere katkı sağlıyor. S&P-500 dün ise yeni rekor kırarak 1.890 puanı gördü. Diğer taraftan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin yapmış olduğu konuşmalarda FED’in ilk faiz artırımını 2015 ortalarında yapacağı düşüncesi ağırlık kazanırken, San Francisco ve Atlanta FED başkanları bu yöndeki görüşlerini tekrarladılar. St. Louis FED Başkanı Bullard ise enflasyon yavaşlarsa tahvil alımlarının azaltılmasının ertelenebileceğini ifade etti.

“Çin ekonomiye teşvik verecek”

ABD borsalarındaki olumlu hava bu sabah Asya tarafında da devam ederken, Çin’den gelen haberlerin ve bu ülkeye ilişkin spekülasyonların etkili olduğunu ifade edebiliriz. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip olan Çin’in, büyüme hedeflerini tutturabilmek adına demiryolu harcamaları ve vergi indirimlerini içeren bir destek paketi açıklaması bekleniyor. Hükümetin demiryollarının inşası için gerekli finansmanı ise 24 milyar Dolar tutarında tahvil satarak sağlamayı hedeflediği belirtiliyor. Söz konusu haberler piyasalarda iyimserliği artıran bir başka unsur olduğunu ifade edebiliriz. Ancak Rusya konusunda NATO gerginliğinin gündeme gelmesi ve Çin ekonomisinde yakın vadede yavaşlama olabileceği düşüncesi ham petrol fiyatlarında, talep yönlü endişeler ile baskı oluşturuyor.

“Piyasaları yoğun bir takvim bekliyor”

Bugün hem içeride hem dışarıda yoğun bir gündem piyasaları beliyor olacak. Türkiye’nin enflasyon verileri sonrasında gözler Euro Bölgesi ve üye ülkelerinden gelecek hizmet PMI rakamlarına çevrilecekken, İngiltere’den de açıklanacak aynı rakam yakıdan takip edilecek. ABD tarafından bugün istihdam talepleri, ticaret dengesi ve ISM imal olmayan endeks öne çıkarken, günün merakla beklenen gelişmesinin ise ECB’nin faiz beyanatı ve basın konferansının olduğu ifade edilebilir.

Günün Fırsatı; “Euro Bölgesi – Merkez Bankası Basın Konferansı”; Bugün küresel piyasalarda tüm dikkatler ECB Başkanı Mario Draghi’nin üzerinde olacak. Yatırımcılar, Banka’nın ilerleyen aylardaki para politikalarına ilişkin ipuçlarını yakalayabilmek adına Başkan’ın ağzından çıkacak her kelimeyi çok dikkatli bir şekilde anlayamaya çalışacakken, bugün yeni bir adım atılıp atılmadığı kararını da görmüş olacaklar. Özellikle faiz oranının %0.25’de sabit bırakılması durumunda Draghi’nin ifadelerinin çok daha önemli bir hale geleceğini ifade edebiliriz.

Geride kalan hafta içerisinde ECB Yönetim Kurulu üyelerinden gelen açıklamaların, Banka’nın daha gevşek para politikaları uygulayabileceği yönündeki beklentileri artırdığını söylemek yanlış olmayacaktır. Özellikle, ECB üyesi ve Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Jens Weidmann’ın, parasal genişlemenin halen masadaki seçeneklerden biri olduğunu belirtmesi bu konuşmalar arasında öne çıkarken, Euro Bölgesi’ndeki zayıf toparlanma işaretlerinin Banka’nın artık bir adım atabileceği düşüncesine destek verdiğini ifade edebiliriz.

Draghi’nin özellikle Euro Bölgesi enflasyonu, negatif mevduat faiz oranı, LTRO (Uzun Vadeli Yeniden finansman Operasyonu) ve OMT (Doğrudan Parasal İşlemler) hakkında seçeceği kelimeler yakından izlenecek. Başkan’ın söz konusu bu programlardan birinin yakın bir tarihte uygulanabileceği yönünde sinyal vermesi Euro’da sert kayıpların görülmesine neden olabilir. Ancak Draghi’nin herhangi bir adıma dair ipucu vermemesi ise, kıtanın ortak para biriminde yukarı yönlü hareketler için zemin oluşturabilir.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Türkiye – Enflasyon Oranı; Aylık ve yıllık bazda yurtiçinden açıklanacak enflasyon oranı rakamları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikaları üzerinde etkili olabileceği için yatırımcıların merceği altında olacak önemli rakamlar arasında bulunuyor. TCMB, enflasyon oranı %5 olan hedef seviyesinin üzerinde kaldığı sürece para politikası tarafında sıkılaştırıcı duruşunu koruyacağı söylemini korurken, piyasalar tarafından aylık ve yıllık Tüfe (CPI) ve Üfe (PPI) verileri yakından takip edilecek. Veriler hem BIST-100 endeksi, hem de Türk Lirası üzerinde etkili olabilir.

İngiltere– Hizmet PMI; İngiltere ekonomisini büyük bir kısmını oluşturan hizmet sektörüne ilişkin açıklanacak PMI verisi Sterlin’de sert hareketlerin görülmesine yol açabilir. Son 4 aydır gerileyen hizmet PMI, Şubat ayı için 58.2, yani Ocak ayındaki 53.3’lük rakamdan küçük bir düşüşe işaret ederek açıklanmıştı. Verinin, önceki ay ile bir değişiklik göstermeyeceği düşünülen tahmin rakamının üzerine çıkması Sterlin’e yükseliş getirebilecekken, olumsuz olarak değerlendirilebilecek beklentinin altındaki rakamlar kayıplara neden olabilir. (Beklenti:58.2)

Euro Bölgesi – Merkez Bankası Faiz Kararı; Son olarak Kasım ayı toplantısından sonra politika faiz oranını sürpriz bir şekilde 25 baz puan indirme kararı alan Avrupa Merkez Bankası (ECB), o tarihten bu yana faiz tarafında yeni bir adım atmadı. Küresel piyasaların merakla beklediği kararlarına ilişkin tahmine göz atıldığında ise, ECB’nin %0.25 olan faiz oranında bir değişikliğe gitmeyeceğinin düşünüldüğü görülüyor. ECB’nin sürpriz bir şekilde faiz indirimine gitmesi Euro’da sert düşüşler izlenmesine neden olabilecekken, Banka’nın tahminler paralelinde faiz oranında herhangi bir değişiklik yapmaması halinde ise kıtanın ortak para biriminde çok keskin değişiklikler oluşmayabilir. Ancak TSİ 14:45’deki faiz kararında değişiklik olmadığının görülmesi durumunda, 15:30’daki basın konferansı ve ECB Başkanı Mario Draghi’nin konuşmalarının bir kat daha fazla önemli hale gelebileceğini belirtmekte fayda var.

ABD – İstihdam Talepleri; Geride kalan hafta tahminlerin altında açıklanan istihdam talepleri verisi, daha az Amerikalının işsizlik haklarından yararlanmak için başvuruda bulunduğuna işaret ederek istihdam piyasasına ilişkin olumlu sinyaller vermişti. 29 Mart ile biten haftaya ilişkin beklenti ise 319 bin başvuru yapılmış olacağı yönünde. Açıklanacak veri, tarım dışı istihdam değişimi öncesinde Dolar üzerinde etkili olabileceği için yakından takip edilecek.

ABD – ISM İmal Olmayan PMI; Hafta boyunca ABD ekonomisine yönelik açıklanan veriler sonrasında, ISM imal olmayan PMI verisi, tarım dışı istihdam değişimi rakamı öncesinde yayınlanacak önem deresi yüksek son ekonomik gösterge olması nedeni ile dikkatle izlenecek. İmalat dışı sektörlere ilişkin bilgi verecek data, geride kalan Şubat ayı için 51.6 olarak gerçekleşerek tahminlerin altında kalmıştı. Mart ayına ilişkin tahminin ise 53.5 olduğu görülüyor. Verinin beklentinin üzerinde gerçekleşmesi, piyasaların yarın açıklanacak ekonomik göstergeleri fiyatlamaları ile Dolar’a yükseliş getirebilecekken, olumsuz rakamlar ABD’nin para biriminde kayıplara yol açabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Perşembe

Zaman Haber Beklenti Önceki

10:00 TRY Türkiye TÜFE (Yıllık) 7,89%

10:00 TRY Türkiye TÜFE (Aylık) 0,43%

10:00 TRY Türkiye ÜFE (Yıllık) 12,4%

10:00 TRY Türkiye ÜFE (Aylık) 1,38%

10:13 EUR İspanya Hizmet PMI 54,1 53,7

10:45 EUR İtalya Hizmet PMI 52,3 52,9

10:50 EUR Fransa Hizmet PMI 51,4 51,4

10:55 EUR Almanya Hizmet PMI 54,0 54,0

11:00 EUR Hizmet PMI 52,4 52,4

11:30 GBP Hizmet PMI 58,2 58,2

12:00 EUR Perakende Satış (Aylık) -0,3% 1,6%

14:45 EUR Faiz Oranı Bildirisi 0,25% 0,25%

15:30 EUR ECB Basın Konferansı

15:30 USD Ticaret Dengesi -38,3B -39,1B

15:30 USD İstihdam Talepleri 319K 311K

15:30 CAD Ticaret Dengesi 0,2B -0,2B

16:45 USD Hizmet PMI 55,5 55,5

17:00 USD ISM İmal Olmayan PMI 53,5 51,6

17:30 USD Doğal Gaz Stokları -75B -57B

EURUSD ANALİZ

Nisan ayının ilk haftasının son iki işlem gününe geldiğimizde piyasaların bazı makro-ekonomik haberlere odaklandığını görmekteyiz. Avrupa merkez bankası başkanı (ECB) Draghi’nin bugün gerçekleştireceği konuşma ve ABD’den yarın gelecek olan Tarım dışı istihdam ile İşsizlik oranı verilerinin etkisi EURUSD paritesi üzerinde sert hareketlere neden olabilir. Bu bağlamda da bugün ve yarın işlem stratejilerimizde özellikle de haberin açıklandığı zamanlarda daha dikkatli olmamız gerekmektedir.

Teknik olarak EURUSD paritesini incelediğimizde günlük grafikteki mevcut yükseliş trendi içerisindeki yeni yükseliş kanalının alt noktası olarak gördüğümüz 1,3733 destek noktası günün en önemli seviyesidir. Parite 1,3645-10 aralığına mı gerileyecek yoksa 1,3815-75 aralığına mı yükselecek sorusunun cevabını aramaktayız. 1,3733 destek noktası da bu sorumuzun cevabını bulmamıza katkı sağlayacaktır. Genel görünüm 1,3733 seviyesi üzerinde yükseliş baskısının devam etmesi şeklindedir.

Pivot: 1,3733

Destek: 1,3733-1,3695-1,3645

Direnç: 1,3785-1,3815-1,3855

eurusd

GBP/USD ANALİZ

1,6460 desteğinden almış olduğu güçle 1,6695 direncine yaklaşan ancak bir türlü bu bariyeri geçemeyen GBPUSD paritesi İngiltere’den gelen olumsuz PMI verilerin etkisiyle aşağı yönlü hareketler gerçekleştirdi ve bu tutum paritenin 1,6620 seviyesine kadar gerilemesine neden oldu. Bu gerileme GBPUSD paritesinde satış baskının devam edeceği anlamına gelir mi sorusunun cevabına büyük harflerle HAYIR diyebiliriz. 1,6605 desteği hala daha gündemimizde ve güncelliğini korumaktadır. Bu destek noktası üzerindeki hareketler yükselişlerin devam etme ihtimalini güçlendirmektedir. İlaveten 1,6565 destek noktası da mevcut yükseliş trendinde kanalın alt noktasıdır. Bu da düşüşlerin sınırlı kalma ihtimalini de güçlendirmektedir. Parite de düşüşlerin devam edeceğini ön gören Forex işlemcisinin daha temkinli ve dikkatli olması gerektiğini ifade edebiliriz. Çünkü yükseliş trendinin alt noktalarına yakın olduğumuza dikkat etmemiz gerekmektedir.

Pivot: 1,6605

Destek; 1,6605-1,6565-1,6525

Direnç; 1,6665-1,6695–1,6745

gbpusd

USD/TRY ANALİZ

USDTRY gerçekleştirmiş olduğu satıcılı seyirle kritik bir seviye olarak vurguladığımız 2,12 destek noktasını test etti. Bu destek noktası üzerinde kalmayı başaran kur şuanda 2,1320 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. 2,1200 destek noktası bundan sonraki süreçte dikkatle takip edilmesi gerekilen bir seviye olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer kur bu seviye üzerinde kalmayı başarırsa yukarı yönlü çıkışına devam etmek isteyebilir. Aksi takdirde mevcut yükseliş trendinin bozulacağını ifade edebiliriz. Bu nedenle de özellikle haftalık kapanış 2,12 seviyesinin üzerinde mi yoksa altında mı dikkatle takip edilmesi gerekmektedir. Gün içi de 2,12 destek noktası üzerinde yükseliş baskısının devam etme ihtimali güçlüdür.

Pivot: 2,1200

Destek: 2,1200 – 2,1000 – 2,0880

Direnç: 2,1350 – 2,1440 – 2,1570

usdtry

USD/JPY ANALİZ

Uzun bir süredir yükseliş eğiliminde hareketlerini sürdüren USDJPY paritesi mevcut yükselişlerini devam ettirerek hafta içerisinde 104,06 seviyesini test etti ve şuanda da 103,93 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Teknik olarak baktığımızda 103,55 destek noktası önemini korumaktadır. Bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısı devam etmektedir. Eğer USDJPY paritesi 103,55 destek noktası üzerinde kalmayı başarırsa 104,10 direncini geçmek isteyebilir. Bu durum 104,45 ve 104,85 seviyelerinin test edilmesine katkı sağlayabilir. Parite de satış baskısının oluşacağını düşünen Forex katılımcılarının ise 103,55 destek noktasının aşağı yönlü kırılmasını beklemesi önemlidir.

Pivot: 103,55

Destek: 103,55–103,18–102,62

Direnç: 104,10–104,45-104,85

usdjpy

HAM PETROL ANALİZ

“ 98,20 destek noktası ÖNEMLİ! “

Ham petrol fiyatı ile ilgili 150 günlük basit hareketli ortalamanın önemini vurgularken özellikle de düşüşlerin devam edebilmesi için fibonacci %50’lik düzeltme noktası olan 98,20 destek noktasının kırılması gerektiğini sizlerle paylaşmıştık. 98,20 seviyesi hem fibonacci seviyesi hem de kanalın alt noktasıdır diyebiliriz. Bu bağlamda da özellikle de ham petrol için satıcılı seyri düşünen Forex katılımcılarının 98,20 destek noktasının kırılmasını takip etmelidir. Genel görünüme baktığımızda ise 99,86 ile 98,20 arasında bant hareketin devam ettiğini, daha net hareketler için bu bandın dışına çıkılması gerektiğini söyleyebiliriz.

Pivot; 101,00

Destek: 99,00-98,20-97,50

Direnç: 99,85-100,40-101,00

petrol

ALTIN ANALİZ

1277 destek noktasından almış olduğu güçle yukarı yönlü çıkış gerçekleştiren ve bu çıkışını 1294 seviyesine kadar taşıyan Altın, kritik ECB toplantısı öncesinde sakin bir şekilde hareketlerine devam etmekte ve şuanda da 1292 seviyesine yakın hareketini sürdürmektedir. Teknik olarak baktığımızda 1300 direnci hala daha önemli ve yükselişleri sınırlayan bir seviye olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer Altın 1300 direnci altında hareketlerine devam ederse 1277 – 1265 seviyelerini test etmek isteyebilir. Aksi takdirde 1300 direnci geçilerek yükselişler için yeni bir adım atılabilir. Bu nedenle de 1300 direnci gün içi dikkatle takip edilmelidir.

Pivot; 1300

Destek: 1285-1277-1265

Direnç: 1300-1308-1317

altin

DAX30 ANALİZ

8900 desteğinden başlatmış olduğu ve yükseliş trendi ile desteklenen yukarı yönlü isteğin Nisan ayında da devam ettiği görülmektedir. 9665 direnci mevcut yükselişlerin devam edip etmeyeceği konusunda bize kısa vadeli önemli sinyaller verebilir. Şuanda 9657 seviyesinde hareketine devam eden endeks için 9665 direncinin geçilmesi mevcut yükselişlerin devam etmesi anlamına geleceği için 9800 ve 9985 gibi kritik seviyelerinin test edilme ihtimalini güçlendirecekken 9665 direncinin geçilememesi tepki satışlarının oluşmasına, 9543 ve 9382 gibi seviyelere doğru yeni bir hareketliliğin önünü açabilir. Bu nedenle de 9665 direnci günün en dikkatle takip edilmesi gerekilen seviyesidir. Genel görünüm olarak 9543 üzerinde yükseliş baskısı devam etmektedir.

Pivot: 9543

Destek: 9593-9543-9382

Direnç: 9665-9730-9800

dax30

S&P500 ANALİZ

Dax30 gibi S&P500 endeksi de yukarı yönlü çıkışına devam eden en önemli endeksler olarak değerlendirilmektedir. 7 Mart tarihinde test edilen, aynı zamanda da zirve noktası olarak bildiğimiz 1887 seviyesi dün gerçekleştirilen yükselişlerle yeniden test edilmek istendi. 1885,63 ile zirve noktasına yaklaşan S&P500 endeksi şuanda 1882,25 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Teknik olarak baktığımızda 1857 destek noktası günün en önemli seviyesidir. Endeks eğer bu destek noktası üzerinde kalmayı başarırsa yeni zirve noktaları test edilmek istenilebilir. Bu nedenle de 1857 ve 1887 günün en dikkat çeken seviyeleri olarak karşımızdadır.

Pivot: 1857

Destek: 1867-1857-1833

Direnç: 1887-1900-1916

s&p500

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment