“Artık son söz FOMC ve Bernanke’de”

18 Aralık 2013 Forex Piyasası Akşam Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda bu akşam tamamlanacak olan FOMC toplantısından çıkacak sonuçlar merakla beklenirken, günün ilk yarısında gündemde ekonomik veriler yer aldı. Avrupa borsaları FED öncesinde pozitif görünüm sergilerken Dolar endeksinde sıkışık hareketler gözlemlendi.

Öğleden önce piyasalarda Almanya ve İngiltere’den açıklanan ekonomik takvim verileri ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) bu ayın başında yapılan toplantısının yayınlanan tutanakları incelendi. Alman IFO endeksi beklentiye yakın bir şekilde 109.5 olarak gerçekleşirken, yükselişini ikinci aya taşıdı. BOE toplantı tutanaklarından ise sürpriz olark değerlendirilebilecek bir gelişme çıkmazken, Banka’nın Para Politikası Komitesi’nin tüm üyelerinin faiz ve toplam parasal genişlemenin değiştirilmemesi konusunda aynı fikirde oldukları görüldü. Ancak ada ülkesinden açıklanan istihdam verileri piyasaları şaşırttı. Alacaklı sayım değişimi verisi beklentilerin altında olumlu gelirken, İngiltere’nin işsizlik oranının da tahminlerin altında %7.4 olarak gerçekleştiği görüldü. BOE’nin para politikasını sıkılaştırmaya başlayabileceği %7.0 oranına yaklaşan veri sonrasında Sterlin’de sert değer kazanımları görüldü. İşsizlik oranı son 4.5 yılın en düşüne geriledi.

Avrupa’da düzenlenen maliye bakanları toplantısında ise çeşitli bakanların, Avrupa geneli için uygulanması planlanan tek elden bankacılık çözüm mekanizmasına ilişkin açıklamalar basında yer aldı. Fransa Maliye Bakanı konu üzerinde bu gece bir anlaşmaya varılması gerektiğini dile getirirken, Almanya Maliye Bakanı Schaeuble, çözüm mekanizması üzerinde hükümetlerin anlaşmaya varmaları gerektiğini ifade etti. Üçüncü kez Almanya Başbakanı olan Angela Merkel ise bugün yaptığı bir konuşmada maliye bakanlarının konuyu çözüme kavuşturmalarını istedi.

Yurtiçinde rüşvet ve yolsuzluk iddialarını içeren ve dün önemli isimlerin de göz altına alınması ile başlayan politik risk endişeleri bugün de varlık fiyatları üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Diğer taraftan Dünya Bankası’nın Türkiye’ye ilişkin yaptığı değerlendirmelerde, 2013 yılı için büyüme tahminini %4.3’e (Önceki:%3.5) yükseltirken, 2014 için ise %3.5’e (Önceki:%4.5) indirdi. Ayrıca 2013 enflasyon tahmini %7.5 ile korunurken, 2014 yılı öngörülen rakam %6.2 (Önceki:%5.2) olarak açıklandı.

Küresel piyasalarda dikkatler FOMC toplantısından çıkacak sonuçlara ve FED Başkanı Ben Bernanke’nin konuşmasına odaklanırken, Banka’nın tahvil alımlarında değişiklik yapmayacağı beklentisinin ağırlık kazanması endekslere olumlu yansıdı. Ancak piyasalarda endişelerin de var olduğu görülürken, yurtiçi piyasalar soruşturma kaygıları ile dünkü negatif seyrini korudu. FOMC kararlarından önce yatırımcılar ABD’nin konut verilerine, hizmet PMI verisine ve ham petrol stok rakamlarına odaklanacak.

“Beklenen gün geldi; Gözler FOMC toplantısında”

Küresel piyasa katılımcılarının merakla beklediği ve finansal enstrümanların fiyatına yön veren FED’in para politikasına ilişkin sorular, bugün tamamlanacak olan FOMC toplantısı ile cevap bulmaya çalışacaklar. Piyasa katılımcıları, FED’in, aylık 85 milyar Dolar tutarındaki tahvil alım miktarını azaltıp azaltmayacağını dikkatle izleyecekler.

Piyasalarda yer alan anket sonuçları incelendiğinde beklentilerin, FED’in tahvil alım miktarını bugün azaltmayacağı yönünde ağırlıkta olduğu görülüyor. Son gelen olumlu tarım dışı istihdam değişimi, işsizlik oranı verileri ve büyüme rakamlarına rağmen Banka’nın parasal genişlemesini yine de bu toplantısında azaltmayacağını düşünen analist ve ekonomistlerin çoğunlukta olmasının nedenlerinin başında, Başkan Bernanke’nin Şubat ayında görevini Janet Yellen’a teslim edecek olması olarak gösterilebilir. Bernanke’nin, yeni gelecek Başkan’ın tahvil alımlarına ilişkin kararı kendisinin açıklamasına izin vermesi beklenirken, Mart ayından önce para politikasında herhangi bir değişiklik yapılacağının tahmin edilmediği görülüyor. Ancak piyasalarda varlık alımlarının azaltılacağını düşünen ekonomistlerin sayısının da artış gösterdiğinin altını çizmek gerekmektedir.

FOMC toplantısında parasal genişleme miktarında beklentiler doğrultusunda değişiklik yapılmaması halinde, sürpriz bir karar çıkmasını fiyatlayan yatırımcıların pozisyonlarını güncellemeleri ile Dolar’da bir miktar değer kayıpları görülebilir. Diğer taraftan FED, piyasaları şaşırtarak tahvil alım miktarını sembolik bir miktar ile azaltsa bile, bu hamle piyasalarda büyük yankı bulabilir. Bu gibi bir durumda ise FED’in parasal sıkılaştırmaya başladığı düşüncesi Dolar’da sert yükselişlerin gerçekleşmesini sağlayabilir. Bu paralelde bir çok parite ve emtia fiyatından keskin hareketler görülebilir.

İlk senaryomuzdaki, FED’in para politikasında değişiklik yapmaması durumunda TSİ 21:30’da Bernanke’nin gerçekleştireceği konuşma bir kat daha önem kazanacaktır. Bu noktada da Başkan’ın ağzından tahvil alımlarının yakın bir zamanda azaltılıp azaltılamayacağına yönelik ipuçları aranacak ve Bernanke’nin her bir kelimesi yakından izlenecektir.

“FOMC öncesinde konut verileri takip edilecek”

Kritik FOMC toplantısından önce, FED’in dikkatle izlediği bilinen konut sektörüne ilişkin veriler bugün yakından takip edilecek. Hükümetin Ekim ayında kapalı kalmasından dolayı bazı verilerin açıklanmasında aksaklıklar oluşmuştu. Bu yüzden bugün konut başlangıçları verisinin Eylül, Ekim ve Kasım ayı rakamlarının birlikte açıklanması bekleniyor. Kasım ayı yapı ruhsatları verisi ise konut başlangıçları rakamları ile birlikte yatırımcıların merceği altında olacak. FOMC kararlarından önce bu verilere olan piyasa hassasiyeti artabilir ve piyasa katılımcıları özellikle Kasım ayı konut başlangıçları ve yapı ruhsatları verilerine odaklanabilir. Rakamların olumlu bir tablo çizmesi halinde Dolar’da değer kazanımları görülebilecekken, konut sektörüne ilişkin beklentileri karşılayamayacak rakamlar, ABD para biriminde değer kayıplarının gerçekleşmesine neden olabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

15:30 USD Yapı Ruhsatları 0,99M 1,04M

15:30 USD Konut Başlangıçları 0,95M

15:30 USD Konut Başlangıçları (Eylül Verisi) 0,91M 0,89M

15:30 USD Konut Başlangıçları (Ekim Verisi) 0,92M

15:30 CAD Toptan Satışlar (Aylık) 0,4% 0,2%

17:00 USD Hizmet PMI 56.4 55.9

17:30 USD Ham Petrol Envanterleri -3,300M -10,585M

21:00 USD FOMC Toplantısı

21:30 USD FOMC Basın Konferansı

23:45 NZD GDP (çeyreklik) 1,1% 0,2%

EURUSD ANALİZ

“Artık son söz FOMC ve Bernanke’de”

Piyasaların merakla beklediği, FOMC tutanakları ve akabinde gerçekleşecek başkan konuşmasına artık çok az kaldı. Tüm finansal varlıkların bu akşam sonuçlanacak olan toplantıya odaklanması gün içi işlemcilerin stratejilerini kısıtlarken ABD borsaları kapanışı öncesi gerçekleşecek bu toplantı sırasında işlemcilerin daha aktif rol oynayacağını söyleyebiliriz. Tabi herkes kritik veri sonuçlanmasını beklerken bir yandan da spekülatörler de piyasaya fısıldamaya ve olası beklenti raporlarını piyasa ile paylaşmaya devam edecektir. Bu bağlamda da gün içi gelecek spekülatif açıklamalar işlem psikolojimizin değişmesini engellememesi gerekmektedir.

Günün konusu FOMC olmuşken, tutanakların sonucunun EURUSD paritesinde 1,40 mı yoksa 1,35 mi hedeflenecek sorusunun cevabını aramaktayız ve karşımıza parasal genişleme miktarı çıkmaktadır. Parasal genişleme de azalma gerçekleştirilir ya da azalım sözü verilirse Dolar’ın değerlenmesi ile EURUSD için 1,3490 ile 1,3315 seviyeleri tekrar konuşulmak isterken, parasal genişleme ile ilgili oyalayıcı cevaplar ve parasal genişlemenin yapılmayacağını belirtecek imalar da paritenin 1,3850 ile 1,3960 seviyelerine çıkışı için önemli bir sinyal olarak karşımıza çıkmaktadır.

Teknik olarak EURUSD paritesini incelediğimizde 1,3720 ile 1,3805 seviyeleri arasında sıkışık seyrini sürdürmeye devam etmektedir. Dün ABD borsaları açılışı sonrasında kısmi olarak düşüş gerçekleştiren EURUSD paritesi daha sonra Avrupa borsaları kapanışı öncesinde yükselişler gerçekleştirerek 1,3800 seviyesine yaklaşmak istedi. Şuanda da 1,3752 seviyesinde hareketlerini sürdüren parite için yukarıda belirtmiş olduğumuz bant aralığı dikkatle takip edilmesi gerekmektedir. FOMC öncesinde sert hareketler gözlemleyemezsek bant içi hareketler kendisini gösterecektir ancak toplantı tutanaklarının açıklanması ve akabinde FED başkanı Bernanke’nin başkan olarak yapacağı son konuşma ile paritenin bu bant dışına çıkılması beklenilmektedir.

Pivot: 1,3805

Destek: 1,3720-1,3680-1,3640

Direnç; 1,3805-1,3850-1,3890

eurusd

GBP/USD ANALİZ

FOMC toplantı tutanakları öncesinde İngiltere’den gelen olumlu açıklamalar GBPUSD paritesinin yukarı yönlü çıkışına destek sağlamış ve parite gün içi 1,6370 seviyesine yakın hareketlerine devam etmiştir. Genel olarak baktığımızda GBPUSD paritesi için 1,6195 desteğinin kırılmaması şartıyla yukarı yönlü hareketlerin devam edeceğini ve bu tutumun yükseliş kanalı ile desteklendiğini daha önceki analizlerimizde ifade etmiştik.

NOT-1: Var olan yükseliş beklentimiz devam etmekle birlikte güncel seviyemizi 1,6195’dan 1,6160 olarak revize etmekteyiz.

Kanal içi hareketlerin devam etmesi, verilerin pariteyi trend yönünde hareketlerine devamı için desteklemesi GBPUSD için olumlu bir gelişme olarak belirlenmiştir. Eğer bugün FOMC tutanakları ve akabinde gerçekleştirilecek FED başkanı Bernanke’nin konuşmaları paritenin 1,6160 desteği üzerinde kalmasına yardımcı olursa yükseliş baskısının devam edeceğini ve 1,6465 direncini geçmek için önemli bir çaba sarf etmek isteyeceğini söyleyebiliriz.

NOT-2: Net bir şekilde ifade edebiliriz ki FOMC açıklamaları ile birlikte GBPUSD paritesi satış baskısına maruz kalsa bile 1,6160 desteği kırılmadığı müddetçe yükseliş beklentimizin devam ettiğini, yaşanılacak bu düşüşlerin alım fırsatı olarak değerlendirmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Böyle bir durumda da hedef olarak 1,6465 ve 1,6630 seviyeler olabileceğini ifade edebiliriz.

Kısa vadeli olarak pariteyi incelediğimizde 1,6260 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısına devam etmek isteyeceğini ve 1,6400 seviyesi üzerine çıkış gerçekleştirmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Düşüşlerde yer almak isteyen Forex katılımcıları 1,6465 direncinden gerçekleştirilecek olası dönüşleri ya da 1,6260 desteğinin kırılmasını beklemelidir.

Pivot: 1,6260

Destek; 1,6310-1,6260-1,6215

Direnç; 1,6385-1,6425-1,6465

gbpusd

USD/TRY ANALİZ

Yurtiçinde dün gerçekleştirilen operasyon ile çok sayıda önemli kişilerin gözaltına alınması ile BİST-100 endeksinde dün %5,2, bugünde ortalama %3’lere yakın düşüşler gerçekleşmiş, Türk lirası da bu durumdan olumsuz etkilenmiştir. Türk lirasının değer kaybını bugün de devam ettirmesi ile kurda yukarı yönlü hareketlerin sürdüğünü ve 2,05 seviyesine yaklaştığını görmekteyiz. Gün içi 2,0468 seviyesini test eden USDTRY paritesi FOMC tutanakları öncesinde şuanda 2,0450 seviyesine yakın hareketlerine devam etmektedir.

Teknik olarak baktığımızda günün dip noktası olan 2,0345 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini ve uzun bir süredir test edip her seferinde satış baskısına maruz kaldığı 2,05 seviyesini geçmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Düşüşlerde yer almak isteyen Forex katılımcılarının kurun 2,0345 desteğini kırmasını beklememiz gerekmektedir.

Pivot: 2,0345

Destek; 2,0345-2,0265-2,0215

Direnç; 2,0500-2,0610-2,0700

usdtry

USD/JPY ANALİZ

Kritik FOMC tutanakları öncesinde USDJPY paritesi gün içi sakin bir şekilde 102,90 seviyesine yakın hareketlerine devam etmekte ve 103,38 ile 102,40 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirmektedir. Piyasaların FOMC tutanaklarına odaklanması ile hareket alanının kısıtlanması özellikle de ABD borsaları açılışı sonrasında gelecek olan haberler ve akabinde de FOMC tutanakları sonucuna göre sert hareketlerin olacağını söyleyebiliriz. Gün içi işlemcilerin de FOMC tutanakları öncesinde belirlediğimiz bant noktaları içerisinde “destekten al-dirençte sat” stratejisini kullanabileceği ancak FOMC tutanakları ile bu senaryonun geçersiz kalacağını söyleyebiliriz.

Pivot: 102,40

Destek: 102,75-102,40-102,00

Direnç: 103,02-103,38-103,80

usdjpy

HAM PETROL ANALİZ

“FOMC tutanakları ile birlikte 100,00 seviyesine DİKKAT!”

Haftalık grafiği incelediğimizde 200 haftalık basit hareketli ortalama ve aynı zamanda da 4 yıldır devam eden kanal nedeniyle 91,30 üzerinde yükseliş beklentisinin devam ettiği ham petrol, son zamanlarda 100 seviyesinin etkisi altında kalmıştır.

Günlük grafikte 200 günlük basit hareketli ortalama olan 98,73 ile ichimoku indikatöründe bulutun üst noktası olan 100,00 seviyesinin ham petrol fiyatları için orta vadeli önem taşıdığını, yükselişlerin devam edebilmesi için bu bariyerlerin geçilmesi gerektiğini net bir şekilde ifade etmekteyiz. Ancak geçtiğimiz hafta ham petrol fiyatları gerek 98,73 gerekse 100,00 seviyesi altında günlük ve haftalık kapanış gerçekleştirerek düşüşlerin, yükselişlerden daha olası bir ihtimal olduğunu gözlemlemekteyiz.

Kritik FOMC toplantısı öncesinde haftalık performansa baktığımızda 98 seviyesi yakınında hareket etmekte ve 200 günlük basit hareketli ortalama olan 98,73 altında günlük kapanışlarına devam etmektedir. Bugünkü FOMC toplantı tutanaklarına dikkat etmeli ve özellikle de yükselişler için aceleci davranmamalıyız. Özellikle de 100 seviyesi üzerindeki günlük kapanışlar ham petrol fiyatlarının 105 ve 112 seviyelerinin test edilebilmesi için önemli adımların atılmasına katkı sağlayabilir. Ancak ham petrol fiyatları orta vadeli olarak 100 seviyesi altında kalması durumunda uzun vadeli olarak kritik olarak belirlenmiş olan 91,30 destek noktası test edilmek istenecektir.

Pivot; 98,15

Destek: 97,25-96,50-95,60

Direnç: 98,73-100,00-101,00

petrol

ALTIN ANALİZ

“FOMC tutanakları Altın’ın yönünü değiştirebilecek mi?”

Piyasaların merakla beklediği, yılın en son ve en önemli toplantısı olarak bilinen FOMC bu akşam sonuçlanacak ve gerek toplantıdaki açıklamalar gerekse akabinde gerçekleştirilecek başkan konuşması Altın ve Gümüş gibi kıymetli madenler üzerinde sert hareketlerin oluşmasına neden olacaktır. Bu açıklamalar öncesinde altın fiyatlarının son durumunu özetlersek;

Haftalık grafikteki düşüş kanalını incelediğimizde uzun vadeli düşüş trendinin devamı için önemli olan kanalın üst noktasının 1355, orta vadeli düşüş trendinin için önemli olan kanalın orta noktasının 1292 ve yine uzun vadeli düşüşlerin devamı için önemli olan 1200 seviyesi altın fiyatlarının bundan sonraki kritik seviyeleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seviyelere ilaveten kısa vadeli olarak dikkatle takip edeceğimiz 1255 dolar direnci bu hafta ve önümüzdeki süreçlerde dikkatle takip etmemiz gereken seviyeler olarak belirlenmiştir.

Yukarıdaki seviyeleri yorumlarsak eğer Altın fiyatlarının yeniden 1355 dolar seviyesini test edebilmek için öncelikle 1255 dolar direncini daha sonra da 1292 dolar seviyesini geçmesi gerektiğini, bu şartların sağlanması durumunda 1355 dolar direncine doğru hareket imkânı olabileceğini ifade edebiliriz. Ancak genel görünümün uzun vadeli 1355, orta vadeli olarak da 1292 direnç noktaları altında kaldığı müddetçe düşüş baskısı olduğunu bildiğimizden dolayı olası yükselişlerde yer almaktansa bu çıkışları sabırla bekleyerek mümkün olabildiğince kanala yakın noktalarda düşüş trendinin gereklerini gerçekleştirmemiz önemli bir strateji olarak belirlenmiştir. Hedef olarak da daha önceki raporlarımızda da paylaştığımız gibi 1180 ve 1120 destek noktalarının test edilme ihtimalinin hala daha güçlü bir ihtimal olduğunu düşünmekteyiz.

“Bugün günlerden FOMC”

Dün başlayan ve bugün akşam sonuçlanacak olan FOMC toplantı tutanaklarına geldiğimizde özellikle konumuz parasal genişleme miktarında bir azalma olacak mı olmayacak mı olacaktır. FED başkanı olarak son konuşmasını yapacak olan Bernanke, yeni başkan koltuğa oturmadan herhangi bir aksiyon alması beklenilmezken piyasalardaki beklentilerin kararsız kalması olası senaryoları da konuşmamızı sağlamaktadır. Bu bağlamda da parasal genişleme miktarında bir azalma gerçekleşmez ve ifadelerinde herhangi bir azalım ifadesi geçmezse altın fiyatlarının yukarıda belirlediğimiz kanal noktalarından 1292 dolar seviyesini test etme ihtimali mevcuttur. Ancak FOMC toplantısı sonucunda ve FED başkanı Bernanke son konuşmasında parasal genişleme miktarında olası bir azalma gerçekleştirir ya da azalması ile ilgili net bir açıklama yaparsa var olan düşüş trendindeki Altın için satış baskısının oluşacağı bir senaryo karşımıza çıkacaktır ve bu tutum Altın fiyatlarının yeniden 1198 dolar seviyesine yaklaşmasına katkı sağlayacaktır.

NOT: FOMC tutanaklarından çıkacak olan sonuçlardan ziyade, sonucun Altındaki düşüş trendini değiştirip değiştirmemesi sorgulanmalıdır. Bu bağlamda da sonuç ne olursa olsun düşüş trendinin şuan için bozulmayacağını, olası yükselişlerin satış fırsatı olarak devam edilmesi gerektiği yönündeki beklentilerimizin devam ettiğini söyleyebiliriz. ( Düşüş trendi nasıl olsa bozulmayacak diye her yükselişleri satış olarak değerlendirmek riskimizi büyütür ve sermayemizi kaybetmemizi sağlar. Bu bağlamda da trend gereği açılacak satış noktaları dikkatle incelenmelidir)

Pivot; 1255

Destek: 1233-1211-1198

Direnç: 1244-1255-1268

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment