GBPUSD’da Karar Aşamasındayız

27 Kasım 2013 Forex Piyasası Parite ve Emtia Akşam Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda günün ilk yarısında Avrupa merkezli gelişmeler etkili olurken, ABD’den açıklanacak veriler öncesinde parite ve emtia fiyatlarında sert hareketler gerçekleşti. Endekslerde hafif yükselişler hakim iken, Euro ve Sterlin, Dolar karışışında değer kazandı.

Sabah saatlerinde Almanya’da büyük koalisyon hükümetinin kurulması için partilerin anlaşmaya vardığının açıklanması Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisindeki siyasi belirsizliği bitirirken, ülkede tüketici güvenin beklentilerin üzerinde bir artış gösterdiğine işaret Gfk verisi Euro’da yukarı yönlü hareketlerin hız kazanmasına katkı sağladı. İngiltere’nin merakla beklenen çeyreklik büyüme verisinin artından ise Sterlin’de yükselişler gerçekleşirken, ada ülkesinin ihracatının iki yıldan daha fazla bir süre içerisindeki en sert düşüşünü kaydettiği görüldü. Ancak yatırımlar ve konut sektöründeki gelişmelerin bu açığı kapatması ile İngiltere ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde %0.8 oranında büyüdü.

Avrupa’dan gelen bu haberlerin yanında piyasalarda FED’in para politikasına ilişkin endişelerin devam ettiği görülüyor. Kıtadaki olumlu gelişmelere rağmen borsalardaki yükselişler sınırlı kalırken, günün devamında açıklanacak ABD verileri bekleniyor. Dolar endeksinde Avrupa seansının başlaması ile birlikte aşağı yönlü hareketler etkili olurken, altın dünkü kayıplarından sonra yükseliş kaydetti. Ham petrol ise stok verileri öncesinde sakin, ancak kayıpların ağırlıkta olduğu bir gün geçiriyor.

Günün devamında FED’in tahvil alım miktarını ne zaman azaltmaya başlayacağına yönelik ipuçları verebilecek ABD verileri yatırımcıların takibinde olacak. Dayanıklı mal siparişleri ve istihdam talepleri verilerinin yanında Chicago PMI ve Michigan hassasiyeti gündemde yer alacak rakamlar arasında öne çıkıyor. Yarın Şükran Günü nedeni ile ABD borsaları bugünkü kapanıştan sonra Cuma günkü yarım günlük seans ile haftayı kapatacağı için yatırımcıların seans açılış ve kapanış saatlerinde oluşabilecek sert fiyat hareketlerine dikkat etmesi gerekmektedir.

“Dikkatler ABD verileri üzerinde yoğunlaşmaya devam ediyor”

Son FOMC toplantısının yayınlanan tutanaklarından sonra piyasalarda parasal genişlemenin Mart ayında azaltılmaya başlayacağına yönelik beklentilerde değişiklikler olduğu gözlemlendi. Aralık ayında yapılacak FOMC toplantısında tahvil alımlarının azaltılabileceği düşüncesi piyasalarda bir miktar daha ağırlık kazanırken, FED yetkililerinin açıklamaları paralelinde dikkatler ABD’nin ekonomik verilerine yöneltildi.

Dünyanın en büyük ekonomisinden bugün açıklanacak veriler de, parasal genişlemenin ne zaman azaltılacağına ilişkin beklentilerde değişiklik olmasına yol açabileceği için Dolar’da sert fiyat hareketlerine neden olabilir. Dolayısı ile dayanıklı mal siparişlerinden Chicago PMI ve istihdam talepleri gibi verilere kadar ABD’den açıklanacak önemli rakamlar varlık fiyatlarında sert dalgalanmalar gerçekleşmesini sağlayabilir.

“Dayanıklı mal siparişleri ABD ekonomisinin sağlığı için rehberlik yapabilir”

Dayanıklı ve çekirdek dayanıklı mal siparişleri verileri bir ülkedeki ekonomik aktivitelerin canlılığını görebilmek adına değerli ipuçları verdiği için yatırımcılar tarafından dikkatle incelenen rakamlar arasında yer almaktadır. Hükümetin ayın yarısında kapalı kaldığı Ekim ayı için açıklanacak dayanıklı mal siparişlerinde Eylül’de %3.7 oranında bir artış görülmüştü. Aynı dönem için açıklanan ve taşımacılık kalemlerini hariç tutarak hesaplanan çekirdek dayanıklı mal siparişlerinde ise %0.1’lik bir düşüş gerçekleşmişti. İki veriş arasındaki bu farkın büyük bölümünü, Eylül ayında 127 adet ticari uçak siparişi alan Boeing firmasının oluşturduğunu ifade edebiliriz. Bugün açıklanacak dayanıklı mal siparişlerinde %1.5 düşüş beklentisi olmasının altında da Ekim ayında Boing tarafından alınan ticari uçak siparişinin 79’a gerilemesi olduğu ifade edilebilir. Yerel FED anketlerine ve ISM-PMI verilerine göz atıldığında ise Ekim ayındaki taşımacılık hariç siparişlere yönelik beklentilerin olumlu olduğunu görebiliyoruz. İki verinin genel anlamda beklentilerin üzerinde olumlu gerçekleşmesi Dolar’da değer kazanımları görülmesini sağlayabilecekken, rakamların tahminlerin altında kalması düşüşlere yol açabilir. Ancak bu veri setleri ile birlikte açıklanacak istihdam talepleri verisi de yakından takip edilmelidir.

“ABD’de istihdam artışı hız kazanıyor mu?”

FED’in parasal genişleme programını ne zaman azaltacağı ile direkt olarak ilişkili olan ABD’nin istihdam piyasasındaki gelişmeler, yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilmektedir. Bugün de, geçen hafta işsizlik sigortasına başvuran Amerikalıların sayısını gösterecek istihdam talepleri verisi öncü bir gösterge olarak yakından incelenecek. 15 Kasım ile sonlanan haftada 323 bin başvurunun olduğunu gösteren bir önceki veri tahminlerin altında olumlu açıklanmıştı. İstihdam piyasasındaki gelişmenin hız kazandığına yönelik işaretler paralelinde gelen bu rakamın ardından bugün açıklanacak veride beklentinin 8 bin artış ile 331 bin olduğu görülüyor. Rakamın beklentilerin altında olumlu gerçekleşmesi Dolar’da yükselişler oluşmasını sağlayabilecekken, tahminlerin üzerinde olumsuz gelebilecek veri ABD’nin para biriminde değer kayıplarına yol açabilir.

Bu verilerin yanında ABD’den açıklanacak Chicago PMI ve Michigan hassasiyeti verileri de piyasalarda etkili olabilecek rakamlar olarak öne çıkıyor. Kasım ayı için açıklanacak bu göstergeler genelde ayın son iş günü açıklanırken, ABD’de Şükran Günü nedeni ile yarınki tatil ve Cuma günkü erken kapanış nedeni ile bugün yayınlanacakları görülüyor.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

15:30 USD Çekirdek Dayanıklı Malların Siparişleri 0,5% -0,2%

15:30 USD Dayanıklı Malları Siparişleri (Aylık) -1,5% 3,8%

15:30 USD İstihdam Talepleri 331K 323K

16:45 USD Chicago PMI 60,6 65,9

16:55 USD Michigan Hassasiyeti 73.1 72.0

17:30 USD Ham Petrol Envanterleri 0,606M 0,375M

EURUSD ANALİZ

Dolar endeksinin değer kaybetmesi ve buna ilaveten paritenin 1,3490 ile 1,3535 desteklerinden güç alması nedeniyle yukarı yönlü çıkışlarını sürdüren EURUSD 1,3612 seviyesine yükselerek gün içi zirve noktasını tazeledi ve şuanda da 1,36 seviyesine yakın hareketlerine devam etmektedir. Teknik olarak baktığımızda sabah analizimizde belirtmiş olduğumuz 1,3535 desteğinin öneminin güncel olduğunu ifade edebiliriz. Bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe parite 1,3655-1,3710 seviyelerini test etmek isteyecektir. Satış baskısı oluşacağına inanan foreks işlemcisinin 1,3535 desteğinin kırılmasını takip etmesi önemlidir.

Pivot: 1,3535

Destek 1,3570-1,3535-1,3490

Direnç; 1,3615-1,3655-1,3710

eurusd

GBP/USD ANALİZ

“Karar Aşamasındayız”

Uzun bir süredir GBPUSD paritesi için kritik bir seviye olan 1,6255 ve 1,6305 seviyelerinin önemini paylaşmış ve bu seviyeler altında gerçekleştirilecek günlük & haftalık kapanışların düşüşlerin için önemli sinyaller olduğunu ifade etmiştik. GPBUSD paritesi gün içerisinde gelen GDP verisinde herhangi bir değişiklik olmaması sonrasında yukarı yönlü çıkışlarını 1,6302 seviyesine kadar taşıdı. Bu süreçten sonra parite de 1,66 mı yoksa 1,58 mi sorusunun cevabını arıyoruz ve bu sorunun cevabını günlük & haftalık kapanışa bakarak cevaplayabiliriz. Eğer GBPUSD paritesi 1,6305 seviyesi altında günlük & haftalık kapanışlarına devam ederse 1,5850 seviyesinin hedeflenmesi beklenilen senaryo olarak bilinmektedir. Alternatif olarak biraz önce belirlediğimiz senaryonun geçersiz sayılabilmesi için paritenin 1,6305 seviyesi üzerinde ard arda iki gün günlük kapanış ya da bir defaya mahsus haftalık kapanış gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bu şart sağlanması ile de 1,66 gündeme gelecektir.

Kısa vadeli olarak baktığımızda 1,6235 ve 1,6195 destek noktaları önemlidir. Eğer parite bu destek noktaları üzerinde kalmayı sürdürürse yükselişlerine devam etmek ve 2012 yılının tepe noktası olan 1,6380 seviyesine yaklaşmak isteyecektir.

Pivot: 1,6235

Destek; 1,6275-1,6235-1,6195

Direnç; 1,6345-1,6380-1,6420

gbpusd

USD/TRY ANALİZ

Sabah analizimizde belirtmiş olduğumuz güncel seviyeler ve açıklamalarımızda herhangi bir değişiklik olmamıştır. Bu nedenle de sabah analizimizde belirttiğimiz tüm hususları yeniden incelersek; 1,9940 seviyesine kadar gerileyen ancak bu destekten toparlanarak yukarı yönlü çıkış gerçekleştiren kur bu çıkışlarla hafta içerisinde 2,0210 seviyesine yaklaşmış ve şuanda da 2,01 seviyesi üzerinde hareketlerini sürdürmektedir. Teknik olarak baktığımızda 2,0020 ile 1,9940 destek noktalarının önemli olduğunu, bu destek noktaları üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini ve haftanın tepe noktası olarak gözlemlediğimiz 2,0210 direncine doğru atak gerçekleştirmek isteyeceğini söyleyebiliriz.

Pivot: 2,0020

Destek; 2,0020-1,9940-1,9875

Direnç; 2,0160-2,0210-2,0300

usdtry

USD/JPY ANALİZ

Haftanın ortasına geldiğimizde USDJPY paritesinin 100,95 desteğinden güç alarak yukarı yönlü atağını sürdürdüğünü ve bu tutumun pariteyi 101,85 seviyesine kadar yükselttiğini gözlemlemekteyiz. Genel olarak baktığımızda sabah analizimizde de ifade etmiş olduğumuz 100,95 desteği önemini korumaktadır ve bu destek üzerinde yükseliş beklentimiz devam etmektedir. Eğer parite 100,95 desteği üzerinde kalmayı sürdürürse yukarı yönlü hareketlerine 102 direncini geçerek devam etmek isteyebilir. Bu bağlamda gün içi 100,95 ile 102,00 seviyeleri dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 100,95

Destek: 101,35-100,95-100,50

Direnç: 102,00-102,45-102,85

usdjpy

HAM PETROL ANALİZ

Kritik ABD verileri ve Ham petrol stokları verisi öncesinde ham petrol fiyatlarını incelediğimizde gün içerisinde 93,19 seviyesine kadar gerileme gözlemlenmiş ancak sabah analizimizde ifade ettiğimiz 93,05 desteği kırılamamıştır. Bu bağlamda da gelecek olan verilerin ham petrol fiyatlarında 93,05 desteğini kırıp kırmaması dikkatle takip edilmelidir. Eğer bu şart sağlanırsa yukarı yönlü çıkışların devam ederek 95,77 seviyesinin test edilmesi sağlanacaktır. Aksi takdirde haftaya bakışta da ifade ettiğimiz gibi kanalın alt noktası olan 91,30 desteği gündemimizde kalmaya devam edecektir.

Pivot; 93,05

Destek: 93,05-91,90-91,00

Direnç:93,60-94,70-95,77

petrol

ALTIN ANALİZ

Altın fiyatları gün içerisinde 1241,14 seviyesinden gerçekleştirmiş olduğu yükselişlerle 1254,60 seviyesine kadar yükselmiş olsa da gün içi beklentimizde herhangi bir değişiklik olmamıştır. Çünkü gerek haftaya bakış gerekse günlük analizlerimizde ifade ettiğimiz gibi 1261 bariyerinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kalmayı sürdürmesi durumunda kısa vadeli olarak düşüş baskısına devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Eğer altın fiyatları 1261 direnci altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü hareketlerde 1241 ve 1235 destekleri hedeflenmek isteyebilir. Alıcıların ise mevcut düşüş trendinde işlem için acele etmemesi, 1261 direnci geçilmesi durumunda ise kısa vadeli düşüş trendi bozulacağı için işlemlerde yer alması gerektiğini ifade edebiliriz.

Pivot; 1261

Destek; 1241-1235-1226

Direnç; 1255-1261-1279

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Kudret Google+ takip

Add a Comment