18-22 Kasım 2013 Forex Piyasası Haftaya Bakış Analizi

Ayrıntılı Ekonomik Takvim bölümüneburadanulaşabilirsiniz.

Makro-Ekonomik Gelişmeler

“Piyasada geçtiğimiz haftanın başlıkları”

Kasım ayının ilk yarısı geride bırakılırken küresel piyasalarda dünyanın gelişmiş ülkelerinden gelen haberlerin etkili olduğu gözlemlendi. FED’in para politikasına yönelik beklentiler, Çin’in piyasa merkezli reformları ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) yeni ekonomik beklentileri gündemde yer alan ana başlıklar arasında yer buldu. Ayrıca Euro Bölgesi’ne ait gelişmelerin de varlık fiyatlarında belirleyici olduğu ifade edilebilir.

Haftanın ilk günlerinde zayıf veri akışının etkisi hissedilirken, Pazartesi günü ABD bankalarının tatil olması piyasalarda düşük bir işlem hacmi gerçekleşmesine yol açtı. Çin Komünist Partisi’nin kapsamlı reformları onaylamasının ardından yapılan ilk açıklamalar yatırımcıları tatmin etmezken, Cuma günü yayınlanan karar metninin daha ayrıntılı kayıtları piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Komünist Partisi’nin Merkez Komitesi piyasa merkezli reformların hızla uygulamaya geçirilmesinin ülkedeki büyümenin devamı için önemli olduğunun altını çizdi.

Veri akışı açısından en yoğun takvime sahip ülke geride kalan haftada İngiltere olarak öne çıkarken, ada ülkesinin istihdam piyasasına yönelik olumlu veriler dikkat çekti. Tahminlerin altında kalan enflasyon ve perakende satış verileri ise, BOE’nin parasal sıkılaştırmadan daha erken çıkabileceği düşünesinin gölgesinde kalırken dalgalı bir hafta geçiren Sterlin’de yükselişler daha etkili oldu. BOE işsizlik %7’ye düşene kadar gevşek para politikalarını devam ettireceği taahhüdünü sürdürürdü.

Geride kalan 5 günlük işlem döneminin en önemli gelişmesinin ise Obama’nın FED Başkan adayı olan Janet Yellen’ın Senato’nun Bankacılık Komitesi’ndeki konuşması olarak değerlendirilebilir. Yellen adaylık sunumunda tahvil alımlarını azaltmaya doğru zamanda başlanması gerektiğinin altını çizerken, parasal genişlemenin bitirilmesi için bir takvim olmadığını ifade etti. Genişlemeci para politikasına daha yakın olduğu görülen FED Başkan adayının konuşmaları piyasalarda, tahvil alımlarının daha ileri bir tarihte azaltılmaya başlanacağı beklentisini destekledi. Dünyanın en büyük ekonomisinden haftanın son günlerinde açıklanan olumsuz veriler ise söz konusu tahminlerin güçlenmesine katkı sağladı.

Önceki hafta sürpriz bir şekilde faiz indiren ECB’nin para politikalarını yönettiği Euro Bölgesi’nde ise genel olarak tahminlerden kötü gelen verilerin öne çıktığı görüldü. Sanayi üretiminin tahminlerden daha fazla azalması dikkat çekerken, Bölge’nin büyüme verisi (GDP) ise %0.1 ile tahminlerin altından kaldı.

Genel anlamda FED’in para politikalarına ilişkin fiyatlamalar ile yön arayışı içerisinde olan varlık fiyatlarında, artan risk iştahı ve Nikkei endeksindeki kazançlar ile Yen’deki değer kayıpları dikkat çekti. Yeni hafta ise piyasaları BOJ’un faiz kararından yayınlanacak FOMC toplantı tutanaklarına kadar önemli haberlerin beklediği görülüyor.

“Yeni haftada öne çıkanlar”

Kasım ayının üçüncü haftasına başlarken ekonomik takvimde piyasaları önemli verilerin ve haberlerin beklediğini görüyoruz. FED Başkanı Bernanke ve Banka’nın diğer yetkililerinin konuşmalarının yanında FOMC toplantı tutanakları parasal genişlemenin geleceğin geleceğine ilişkin alınacak ipuçları açısından kritik öne taşıyor. ABD ekonomisinin sağlığı hakkında sinyaller verecek olan ekonomik veriler de yine yakından takip edilecek. Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) faiz kararı, Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA) para politikası toplantı tutanakları ve Çin’den gelecek PMI verisi Asya cephesinden öne çıkan başlıklar olarak dikkat çekerken, bu hafta yayınlanacak olan İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) son toplantısının kayıtları ve Euro Bölgesi’nden gelecek rakamlar yatırımcıların merceği altında yer alacak. içeride ise herhangi bir değişik yapılmasının beklenmediği TCMB’nin faiz beyanatı gündemde yer alacak.

“FED’in para politikaları piyasalara yön vermeye devam ediyor”

Bu hafta ABD’den, ülkenin ekonomisindeki gidişata ait bilgiler verecek CPI, konut satışları ve Philadelphia imalat endeksi gibi önemli veriler açıklanacak. Yatırımcılar, “Olumlu veriler FED’in daha erken tahvil alımlarını azaltmaya başlamasına neden olabilir”, ya da “Olumsuz veriler parasal genişlemeyi kısmak için FED’in daha uzun bir süre beklemesine yol açabilir” düşünceleri etrafında ekonomik göstergeleri incelemeye devam edecekler. Bunun yanında Dudley’den George ve Bullard’a kadar birçok FOM yetkilisi, FED Başkanı Bernanke’nin konuşması ile birlikte parasal genişlemenin geleceğine ilişkin yorumlarda bulunabilecekleri için yakından takip edilecekler. Tabi Çarşamba günü yayınlanacak FED’in 30 Ekim’de tamamlanan toplantısının tutanakları, piyasalarda sert hareketlerin görülmesine yol açabilecek önemli bilgiler verebileceği için dikkatleri üzerinde toplayacak.

FED’in son iki toplantısından çıkan sonuçlar küresel piyasa katılımcıları tarafından sürpriz olarak değerlendirildi. Eylül ayında beklentilerin aksine tahvil alımlarını azaltmayan yetkililer, Ekim toplantısında ise ABD hükümetinin 16 gün boyunca kapalı kalmasını ekonomik faktörler arasında değerlendirerek parasal genişlemenin geleceğine ilişkin önemli bir unsur olarak görmemişlerdi ve bu da yatırımcıların Dolar talebini artırmalarına neden olmuştu. 30 Ekim’de sonlanan toplantının ayrıntılı kayıtlarının ve yetkililerin görüşlerinin yer alacağı tutanaklar, tahvil alım programının ne zaman kısılmaya başlanacağına ilişkin bilgiler verebilir. Aralık ayında parasal genişlemenin kısılacağı beklentisini destekleyebilecek tutanakların satır aralarındaki detaylar Dolar’da yükselişlere neden olabilecekken, parasal genişlemenin daha uzun bir süre değişiklik yapılmadan devam edeceği düşüncesini güçlendirecek kayıtlar ABD’nin para biriminde değer kayıplarına yol açabilir. Birçok finansal araç üzerinde etkili olabilecek ABD’ye ilişkin bu gelişmeler, global yatırımcıların öncelikli gündem maddesi olmaya yeni haftada devam edecek.

“BOJ sessizliğini bozacak mı?”

Japonya Merkez Bankası yeni başkanı Kuroda ile Nisan ayından itibaren önemli adımlar atmış ve ülkenin Başbakanı Abe’nin hedefleri doğrultusunda hareket etmişti. Genel anlamda Japon ekonomisi incelendiğinde ise ikinci ve üçüncü çeyreklerde nispeten daha olumlu bir görünümün oluşması dikkat çekiyor. Ancak BOJ’un uzun zamandır yeni hamle yapmaması ve geride kalan hafta içerisinde Japonya’da ekonomik büyümenin üçüncü çeyrekte hız kestiğinin görülmesi, bu haftaki toplantıyı diğerlerine göre daha önemli bir konuma taşıdı. Kuroda ve ekibinden para politikasına gelebilecek yeni bir müdahale beklentileri geçtiğimiz hafta Yen üzerinde baskı oluşturdu ve USD/JPY paritesi 100 seviyesinin üzerine çıktı.

BOJ’un para politikasını daha fazla gevşetme yönünde atacağı yeni bir adım ülkenin para biriminde değer kayıplarının devam etmesine neden olabilecekken, Banka’nın son aylarda yaptığı gibi Perşembe günü de bekle-gör stratejisi çerçevesinde kalmayı tercih etmesi, Yen’de yükselişlerin gerçekleşmesini sağlayabilir.

“Avrupa’da dikkatler İngiltere ve Almanya üzerinde yoğunlaşıyor”

BOE’nin bu ayın başında gerçekleştirdiği faiz beyanatının ardından, yapılan toplantının kayıtları 20 Kasım’da yayınlanacak. Tutanaklarda, değişiklik yapılmayan faiz oranı ve toplam parasal genişlemeye ilişkin oylamalar incelenecek. BOE’nin 9 üyeden oluşan Para Politikası Komitesi’nin (MPC) her iki kararı da oy birliği ile almış olması bekleniyor. Tüm üyelerin %0.50 olan faiz oranın ve 375 milyar Sterlin olan parasal genişlemenin aynı kalması yönünde oy verdiği tahmin ediliyor. Ancak tutanaklarda yer alacak oylama sonuçlarında, parasal genişlemenin aynı kalma kararının 9 üyenin oyu ile gerçekleşmediğinin, yani bir veya daha fazla üyenin parasal genişlemenin artırılması ya da azaltılması yönünde oy verdiğinin görülmesi Sterlin’de sert hareketlerin gerçekleşmesine yol açabilir. Azaltım yönünde oy kullanmış MPC üyesi/üyelerinin olduğunun görülmesi ada ülkesinin para biriminde sert yükselişlere yol açabilecekken, parasal genişlemenin artırılması gerektiği görüşünde olan üyesi/üyelerin olduğunun görülmesi Sterlin’de değer kayıplarına neden olabilir.

Euro Bölgesi’ne göz atıldığında ise Perşembe günü açıklanacak Almanya ve Fransa gibi büyük parasal birlik üyelerinin yanında Euro Bölgesi geneli için yayınlanacak PMI verileri dikkat çekiyor. Diğer taraftan kıtanın lokomotifi Almanya’dan gelecek ZEW ekonomik hassasiyet ve Ifo iş ortamı endeksi verileri kritik önem taşıyor. Önceki hafta Euro kullanan ülkelerde ekonomik aktivitelerin zayıflaması nedeni ile faiz indiren Avrupa Merkez Bankası (ECB), bu haftaki göstergeleri yakından izleyecektir. Verilerin genel anlamda olumsuz bir tablo çizmesi, ECB’nin yeni adımlar atabileceği beklentisini güçlendirerek Euro’da sert değer kayıplarının oluşmasına yol açabilecekken, rakamların tahminlerden iyi açıklanması, kıtanın ortak para biriminde yükselişler izlenmesini sağlayabilir.

TCMB faiz beyanatı, Çin’in imalat sektöründeki sağlığa ilişkin bilgiler verecek PMI verisi ve Kanada’nın haftanın son günü gündeme gelece enflasyon oranları haftanın diğer öne çıkan gelişmeleri arasında yer alıyor. Ancak piyasalara yön veren FED’in para politikasına ilişkin gelişmelerin, yeni haftada da son derece yakından izleneceğini belirtmekte fayda var.

EUR/USD ANALİZİ

“1,3315 üzerinde satıcılar güçsüz”

Yaklaşık Eylül ayından itibaren (EURUSD paritesinin 1,38**’li seviyesinden itibaren) paritenin 1,40 seviyesi altında baskı ile karşı karşıya kalacağını ve bu tutumun 8 yıllık trendin devam etmesine katkı sağlayacağını ifade ettiğimizden sonra EURUSD paritesi 1,3831’den 1,3294 seviyesine kadar geriledi. Bu gerileme sonrasında toparlanan ve 1,3530 seviyesine kadar bu çıkışı sürdüren EURUSD paritesinde 200 haftalık basit hareketli ortalama olan 1,3315 seviyesi üzerinde 7 gün üst üste ve aynı zamanda da 2 defa haftalık kapanış gerçekleştirerek satıcıların güçsüz kalmasını sağlamıştır. Genel görünüm olarak 1,40 altında uzun vadeli olumsuz görüşümüzü sürdürmemiz dahilinde orta vadeli olarak 1,3315 desteğinin dikkatle takip edilmesi gerektiğini, satıcıların daha aktif bir şekilde piyasada yer alabilmesi için de 1,3315 desteğinin altında günlük kapanış gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade edebiliriz.

Orta vadeli olarak 1,3315 desteği üzerinde günlük kapanışların satıcıları güçsüz yapması nedeniyle yeniden 1,3830 seviyesi test edilebilir mi sorusuna ise yine günlük kapanışlar dikkate alınmalıdır ve bu sefer de karşımıza 1,3530 seviyesi çıkmaktadır. Eğer EURUSD paritesi 1,3545 seviyesi üzerinde iki gün art arda günlük kapanış yaparsa alıcılar rahat bir nefes almak isteyecek ve bu tutum paritenin yeniden 1,3830 seviyesine kadar yükselişlerine katkı sağlayacaktır. Özetler EURUSD paritesi için bu hafta 1,3315 ile 1,3545 seviyeleri dikkatle takip edilmeli ve olası günlük kapanışlara göre yeni işlem stratejileri oluşturulmalıdır.

Pivot: 1,3315

Destek; 1,3315-1,3206-1,3130

Direnç; 1,3545-1,3640-1,3746

eurusd

GBP/USD ANALİZİ

“1,6255 ve 1,6305 seviyeleri hala daha KRİTİK”

Dolar endeksindeki gerilemenin etkisi ve İngiltere’den gelen olumlu verilerin daha ağır basması ile 1,5850 seviyesinden toparlanan ve yukarı yönlü çıkış gerçekleştiren GBPUSD paritesi geride bırakmış olduğumuz yükselişler sonrasında 1,6133 seviyesine kadar yükselmiş ve haftayı da 1,6115 seviyesinde kapatmıştır. Genel anlamda baktığımızda 5 yıldır devam eden kanal içi hareketler 1,6255 ve 1,6305 seviyeleri altında kaldığı müddetçe devam edecektir. Bu da paritenin uzun vadeli olarak bu seviyeler altında kalmayı sürdürmesi durumunda düşüş olarak değerlendirilmelidir. Ancak bu durum satıcıların güçlü olduğu anlamına gelmemektedir. Çünkü İngiltere’den gelen olumlu veriler Sterlinin değerlenmesine katkı sağlarken paritenin çıkışları dikkat çekicidir. 2013 yılının tepe noktası olarak bilinen 1,6255 seviyesi yeniden test edilir mi sorusuna ise 1,6130 üzerinde gerçekleşecek günlük kapanışlarla bu hedefin gerçekleşeceğini, aksi takdirde yeniden 1,5850 seviyesine doğru atak başlatacağını ifade edebiliriz. Özetle GBPUSD paritesi 1,5850 ile 1,6305 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirmekte ve 1,6130 seviyesi de kontrol noktası olarak belirlenmektedir.

Pivot: 1,6305

Destek; 1,6000-1,5850-1,5725

Direnç; 1,6130-1,6255-1,6305

gbpusd

USD/JPY ANALİZİ

99,40 ve 99,70 seviyelerini geçerek üçgen formasyonun bozulmasına ve yukarı yönlü çıkışların oluşmasını sağlayan USDJPY paritesi hafta içerisinde 100,42 seviyesine kadar yükselerek önemli sinyaller vermiş ve bu tutum paritede yukarı yönlü sinyallerin güçlenmesini sağlamıştır. Genel görünüme baktığımızda bozulan üçgen formasyonunda kanalın alt noktası ve aynı zamanda da fibonacci %50’lik düzeltme noktası olan 97,29 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini ve 102,15 seviyesine doğru hareketlerin oluşma ihtimalinin kuvvetli olacağını ifade edebiliriz. Düşüşlerde yer almak isteyen Forex katılımcıları ise kısa vadeli 99,40, orta vadeli ise 97,29 desteklerinin aşağı yönlü kırılmasını beklemesi gerekmektedir.

Pivot: 97,29

Destek: 99,40-98,80-98,00

Direnç: 100,70-101,60-102,15

usdjpy

USD/TRY ANALİZİ

TCMB’nin ek parasal sıkılaştırmaya gideceğiz ifadesine karşın BİST endeksindeki kayıpların artması, buna ilaveten Dolar endeksinde kısmi olarak yaşanılan güçlenme, kurun yukarı yönlü çıkışının oluşmasına katkı sağlayarak 2,0605 seviyesine kadar yükseliş gerçekleşti. Ancak ABD merkez bankası başkanı Ben Bernanke’den sonra başkanlık koltuğuna oturmasını beklediğimiz Janet Yellen’in geçtiğimiz hafta gerçekleştirmiş olduğu konuşmasında Bernanke’nin son söylediklerini yinelemesi ile Dolar endeksi üzerinde yaratılan negatif etki var olan çıkışların sonlanmasına ve kurun tekrar satış baskısına maruz kalmasını sağladı. 2,0605 seviyesinden başlatılan satış baskısı sonucu 2,03 seviyesi altına gerileyen kur bu seviye altında haftalık kapanış gerçekleştirdi.

Bundan sonraki süreçte USDTRY paritesindeki son durum nedir sorusuna ise teknik olarak 21 günlük basit hareketli ortalama ve aynı zamanda da yükseliş kanalının alt noktası olarak belirlediğimiz 1,98 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe geçtiğimiz haftanın tepe noktası olan 2,0610 direncini geçmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Eğer parite geçtiğimiz haftanın tepe noktası olan 2,0610 direncini geçebilirse kanal içi hareketlerine (yükseliş trendi) daha net devam edeceği için 2,0830 ile 2,1000 seviyelerini hedeflemek ve 2013 yılı rekor tepe noktasını tazelemek isteyecektir. Özetle 1,98 seviyesi üzerinde yükseliş baskısı devam etmek isteyecektir.

Pilot: 1,9800

Destek; 2,0170-2,000-1,9800

Direnç; 2,0610-2,0830-2,1000

usdtry

HAM PETROL ANALİZİ

92,50 seviyesine kadar geriledikten sonra 4 yıldır devam eden kanalın etkisi altında kalan ve bu kanalın üzerinde hareketlerine devam etmek isteyerek tekrar yükseliş baskısına maruz kalan ham petrol haftayı 93,68 seviyesinde kapatmıştır. 2009 Mart’tan itibaren devam eden yükseliş kanalının alt noktası olan 91,00 ile bu kanal öncesinde yer alan 200 haftalık basit hareketli ortalama olarak gözlemlediğimiz 91,60 desteği ham petrol fiyatlarının uzun vadeli yükselişlerine devam etmesi için önemli seviyeler olarak belirlenmiştir. Yani yukarıda belirlemiş olduğumuz bu iki destek noktası aslında var olan düşüşlerin sınırlanmasını sağlayacak en önemli dönüş noktalarıdır. Bu bağlamda da düşüşler devam mı edecek yoksa sonlanacak mı sorusunun cevabını yukarıda belirtmiş olduğumuz 2 seviye ve bundan sonra sonuçlanacak makro-ekonomik gelişmeler karar verecektir. Eğer ham petrol fiyatları yukarıda belirlemiş olduğumuz bu iki destek noktasını kırabilirse satıcıların daha da aktif bir şekilde piyasada yer alacağını ifade edebilir ve böyle bir düşünce yapısı ile 85,00 seviyesinin hedeflenmesi sağlanabilir. Ancak kanal içi hareketlerin devam etme ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünürsek belirlediğimiz destek noktaları üzerinde yükseliş baskısının daha etkin olacağını ve bu tutumun ham petrol fiyatlarını 95,77 ve 98,91 seviyesine doğru çıkartmak isteyeceğini söyleyebiliriz.

Pivot; 91,00

Destek: 92,50-91,00-89,90

Direnç: 95,97-97,20-98,91

petrol

ALTIN ANALİZİ

Yılın sonlarına yaklaştığımız bu aylarda özellikle Altın ile ilgili gelen haberler altın fiyatlarının sert hareketlere maruz kalmasını ve bu gelişmelerden en önemlisi de hiç şüphesiz ki Parasal genişleme ile ilgili FED’in gerçekleştireceği son tutum olarak ifade edebiliriz. Ben Bernanke’den sonra başkanlık koltuğuna geçmesi güçlü bir kişi olan Janet Yellen’in son toplantısında parasal genişleme azalsa dahi devam edeceğini ifade ederek Altın fiyatlarının kısa vadeli çıkışına destek olan Altın fiyatlarında teknik olarak hala daha negatif seyir devam etmektedir. Özellikle de RSI ( Göreceli Güç Endeksi ) indikatörünün de bu düşüşü desteklemesi nedeniyle bu hafta 1325 direnci dikkatle takip edilmelidir. Kısa vadeli olarak baktığımızda düşüş kanalının üst noktası olarak gözlemlediğimiz 1325 direncinin altında kalmayı sürdürmesi durumunda satış baskısının süreceğini ve bu düşüncenin altın fiyatlarını 1252 ve 1180 seviyesine doğru geri çekilmesine katkı sağlayacağını ifade edebiliriz. Yükselişlerde yer almak isteyen Forex işlemcilerinin düşüş trendinin bozulması ile işlemlerine kaldığı yerden devam edebilir. Özetlersek, 1325 direncinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığımız müddetçe düşüş baskısının devam edeceğini ifade edebiliriz.

Pivot; 1325

Destek: 1270-1252-1230

Direnç; 1300-1325-1345

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment