Altın’da 1272 desteği KIRILDI

13 Kasım 2013 Forex Piyasası Parite ve Emtia Sabah Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda FED’in tahvil alım programına yönelik belirsizlikler varlık fiyatlarında etkili olmaya devam ederken, FOMC üyelerinin konuşmaları, şirket karları ve ekonomik takvim verileri parite ve emtia fiyatlarına yön vermeyi sürdürüyor. Global endekslerde ise satışların öne çıktığı görülüyor.

FED’in tahvil alımlarını daha yakın bir tarihte kısmaya başlayabileceğine yönelik endişelerin yanında Çin Komünist Partisi’nin 4 gün süren toplantısının ardından çıkan sonuçların piyasalarda hayal kırıklığı yaşatması gündemdeki başlıklar arasında yer alırken, FOMC üyelerinin konuşmaları da piyasalarda belirsizliğin derinleşmesine katkı sağlıyor.

Dün konuşmalar gerçekleştiren FED üyelerinden Kocherlakota ve Lockhart parasal genişleme yanlısı ifadeler kullanırken, Fisher ‘Piyasaların bu programın sonsuza kadar devam edemeyeceğini aklında bulundurması lazım’ şeklinde konuştu. Geçen hafta tahminlerden daha iyi gelen tarım dışı istihdam değişimi verisi sonrasında oluşan, FED’in Aralık ayındaki toplantısında 85 milyar Dolar olan tahvil alımlarını azaltabileceği düşüncesi yatırımcıların tedirgin olmasına yol açıyor. Ancak yine de yapılan anket sonuçlarına göre çoğunluğun Mart’dan önce parasal genişlemede bir kesintiye gidilmeyeceği yönünde.

Hafta ortasına gelindiğinde Euro Bölgesi, ABD ve Yeni Zelanda’nın yanında özellikle İngiltere’den açıklanacak verilerin öne çıktığı görülüyor. BOE’nin istihdam rakamları, enflasyon raporu ve Mark Carney’nin sunumu, Sterlin’de sert hareketlerin gerçekleşmesin neden olabilir.

“Sterlin için kritik gün”

İngiltere’den dün açıklanan ve tahminlerden daha fazla düştüğü görülen enflasyon verisi sonrasında Sterlin’de sert değer kayıpları gözlemlenmişti. BOE’nin genişlemeci para politikasına daha uzun süre devam etmesini sağlayabilecek rakam, ada ülkesinin para birimindeki kayıpların nedeni olarak ortay çıkmıştı. Bugün ise BOE politikalarını direkt olarak ilgilendiren açıklamalar piyasaları bekliyor.

BOE’nin, %7’ye gerileyene kadar gevşek para politikalarına devam edeceğini belirttiği işsizlik oranı bugün yatırımcılar tarafından merakla beklenecek. BOE, işsizliğin 2016’dan önce belirlediği rakama gerileyeceğini tahmin etmediğini de belirtiyor. %7.7’den, Eylül ayında %7.6’ya gerileyeceği tahmin edilen oran Banka’nın politikalarında son derece etkili olabileceği için Sterlin’de de değişikliklere neden olabilir. Ülkede istihdam piyasasının öngörülenden daha çabuk bir toparlanma sergileyebileceğine işaret edecek beklentinin altındaki işsizlik oranı verileri Serlin’de sert yukarı yönlü hareketlere neden olabilecekken, rakamın tahminlerin üzerinde olumsuz açıklanması, ada ülkesinin para biriminde dünkü değer kayıplarının sürmesine yol açabilir. Bununla birlikte Ekim ayına ilişkin alacaklı sayın değişimi verisi de, önümüzdeki ay yayınlanacak işsizlik oranı verisine ışık tutabileceği için yakından incelenecek.

İstihdam piyasasına yönelik rakamların ardından gözler BOE’nin enflasyon raporuna ve bu raporun sunumunu yapması beklenen Carney’nin konuşmasına çevrilecek. Özellikle düşük gelen CPI rakamının ardından BOE yetkililerinin enflasyon konusunda nasıl bir tavır sergileyecekleri merak ediliyor. Son faiz toplantısında alınan kararların, bugün yayınlanacak raporun içeriğinden de yardım alınarak şekillendirildiği ifade edilmişti. Ayrıca rapor BOE’nin ileriye yönelik İngiltere ekonomisine ilişkin tahminlerini de içereceği için önem taşımaktadır. Banka’nın Başkanı Carney’nin konuşmasında ise son enflasyon verisinin BOE politikalarına nasıl yansıyabileceğine ait ipuçları yakalanmaya çalışılacak.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

11:30 GBP Alacaklı Sayım Değişimi -33,2K -41,7K

11:30 GBP İşsizlik Oranı 7,6% 7,7%

12:00 EUR Endüstriyel Üretim (Aylık) -0,2% 1,0%

12:30 GBP BOE Başkanı Carney Konuşması

12:30 GBP BOE Enflasyon Raporu

14:10 EUR BUBA Başkanı Weidmann Konuşması

20:00 USD 10-Yıllık Tahvil İhalesi

21:00 USD Federal Bütçe Beyanı -104,3B 75,1B

23:45 NZD Çekirdek Perakende Satışları (çeyreklik) 1,4% 2,3%

23:45 NZD Perakende Satış (çeyreklik) 0,9% 1,7%

EUR/USD ANALİZ

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen düşüşler sonrasında test edilen 1,3294 sonrası EURUSD paritesinin 200 haftalık basit hareketli ortalama olan 1,3315 seviyesi üzerinde kalmak için büyük bir çaba gösterdiği ve gerek haftalık kapanışı gerekse yeni haftanın ilk iki işlem gününde bu seviyenin üzerinde günlük kapanış gerçekleştirdiği gözlemlenmiştir. Her ne kadar parite için kısa vadeli düşüş baskısı kendisini hissettirse de kapanışların her seferinde 1,3315 üzerinde gerçekleştirmesi acaba parite tepki alışlarına mı geçecek sorusunu sormamızı sağlamaktadır. Bu bağlamda da gelecek olan makro-ekonomik verileri dikkatle takip etmeliyiz.

Haftanın ortasına geldiğimizde EURUSD paritesinin 1,3442 seviyesinde hareket ettiğini görmekteyiz. 1,3476 ile 1,3375 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştiren EURUSD paritesinde özellikle de 1,3476 direnci dikkatle takip edilmelidir. Eğer parite bu direnç noktasını geçemezse yeniden satış baskısı kendisini hissettirmek isteyecek ve bandın alt noktası olan 1,3375 hedeflenmek istenecektir. Bu bağlamda da 1,3476 direnci dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 1,3476

Destek 1,3425-1,3375-1,3335

Direnç; 1,3476-1,3520-1,3565

eurusd

GBP/USD ANALİZ

“Günlük kapanışa bakalım”

Dün İngiltere’den gelen olumsuz veriler sonrasında uzun bir süredir devam eden bant hareketinin ( 1,6255 – 1,5890 ) aşağı yönlü kırılışı gözlemlendi. Bu kırılış sonrasında GBPUSD paritesi gün içerisinde 1,5850 seviyesine yaklaştı ancak günlük kapanışını 1,5890 yakınında 1,5904 seviyesinde gerçekleştirdi. Bu durum dün üzerinde ısrarla durduğumuz 1,5890 seviyesi altındaki günlük kapanışın teyit kazanmadığını göstermektedir. Her ne kadar düşüş baskısı kendisini net bir şekilde gösterse de daha net işlemler yapmak adına bu teyidi istemiştik ancak sonucunda istediğimizi elde edemediğimiz gözlemlemekteyiz. Ama bu durum parite ile ilgili negatif görüntümüzde herhangi bir değişikliğe gitmemizi sağlamadı. Çünkü hala daha parite için negatif beklentimiz devam etmektedir. Özellikle de aylık grafiğimizi incelediğimizde 5 yıldır devam eden kanal içi hareketler aktif bir şekilde devam etmektedir. Bu da parite için uzun vadeli olarak 1,5250 hedefi çok net bir şekilde karşımıza çıkmaktadır.

Kısa vadeli olarak bakacak olursak 1,5980 ile 1,5840 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirmek isteyen GBPUSD paritesi için 1 saatlik grafikte düşüş kanalının üst noktası olarak belirlediğimiz 1,5925 seviyesinin önemli olduğunu, bandın alt ya da üst noktası hedeflenmelerinde bu seviyenin önemli bir yere sahip olduğunu ifade edebiliriz. Genel görünüm ise 1,5978 direnci altında kaldığı müddetçe düşüş baskısı devam etmektedir.

Pivot: 1,5978

Destek; 1,5880-1,5840-1,5790

Direnç; 1,5925-1,5978-1,6025

gbpusd

USD/TRY ANALİZ

TCMB’den parasal sıkılaştırma ile ilgili yeni adım atılması beklenilirken USDTRY paritesi gün içerisinde 2,06 seviyesine yaklaştıktan sonra satış baskısına maruz kalarak 2,05 seviyesine yaklaşmış ve şuanda da 2,0515 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Genel olarak baktığımızda 4 saatlik grafikte 2,0610, günlük grafikte ise 2,0835 seviyeleri kanal içi hareketlerde kanalın üst noktaları olarak belirlenmiştir. Yani USDTRY paritesi yükselişlerine devam ederse yukarıda belirlediğimiz hedefleri tutturması kaçınılmaz olacaktır. Teknik olarak günün dip noktası olan 2,0410 seviyesinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz.

Pivot: 2,0410

Destek; 2,0470-2,0410-2,0320

Direnç; 2,0610-2,0700-2,0830

usdtry

USD/JPY ANALİZ

Haftanın ortasına geldiğimizde değer kaybına devam eden Yen nedeniyle yükseliş gerçekleştiren USDJPY paritesinin 99,70 seviyesinde önemli bir sınava tabi tutulduğu görülmektedir. Dün ve bugün Asya seansı açılışında bu seviye test edilmiş olsa da üzerinde kalmama düşüncesi paritenin tekrar kısmi düşüşlere maruz kalmasını sağladı ve parite şuanda 99,50 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Genel olarak baktığımızda yükseliş baskısını daha net hissedebilmemiz için 99,70 direncinin üzerinde günlük kapanış gerçekleştirmesi gerekmektedir. Eğer parite 99,70 direnci üzerinde günlük kapanış yapabilirse hem formasyon gereği sert hareketlerin oluşmasını sağlanabilir hem de yukarı yönlü atağın devam edeceğini bir kez daha teyit etmiş oluruz. Ancak bu sağlanmazsa tepki satışları düşüncesi ile parite üçgen formasyonundaki kanalın alt noktası olan 97,60 desteğine taşınmak isteyecektir. Günlük olarak baktığımızda da 99,20 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz.

Pivot: 99,20

Destek: 99,20-98,90-98,50

Direnç: 99,70-100,10-100,55

usdjpy

HAM PETROL ANALİZ

Yeni yıla bir buçuk aylık bir zaman kaldığı bugün, yeni yılın tüm borsalara getireceği pozitiflik öncesinde ham petrol fiyatlarının yaklaşık 4 yıldır devam ettirdiği yükseliş kanalı üzerinde hareketlerine devam etmesi özellikle önümüzdeki aydan itibaren bu enstrüman üzerinde psikolojik bir yaklaşım sergilememizi sağlayacaktır. Bu nedenle de özellikle Aralık ayına kadar eğer yükseliş kanalı kırılmazsa (90,85 desteği kırılmazsa) günlük ve haftalık analizlerimizde psikolojik trade başlıklı raporlar paylaşmayı düşünmekteyiz. Şimdi sadece bu kanal aktif bir şekilde devam ediyor mu bu sorunun cevabını içi ham petrol fiyatlarını takip etmek gerekmektedir. Özellikle de gelecek olan verilerin sonuçlarının ham petrol fiyatlarında uzun vadeli yükseliş kanalını kırıp kırmaması için dikkatle takip edilmelidir.

Gün içi baktığımızda 94,50 seviyesinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddeçte düşüş baskısının sürmek isteyeceğini ve özellikle de yukarıda ifade ettiğimiz kritik bariyere yaklaşmak isteyeceğini ifade edebiliriz. Yükselişlerde yer almak isteyen foreks yatırımcıları ise 94,50 direncinin olası geçilmesini takip etmelidir.

Pivot; 94,50

Destek: 92,85-92,20-91,50

Direnç:93,50-94,50-95,10

petrol

ALTIN ANALİZ

“1272 desteği KIRILDI”

Uzun bir süredir düşüş baskısının devam ettiğini, yükselişlere şüphe ile yaklaşmamız gerektiğini ve özellikle bu yükselişlerde satış baskısının daha olası olduğunu ifade etmiş, seviye olarak da 1360 seviyesi altında öncelikli olarak 1272 desteğinin hedef olduğunu belirtmiştik. Bu hafta ise 1272 desteğinin tepki alışının devam edip etmemesi adına önemli bir seviye olduğunu, kırılması durumunda 1243 ve 1208 hedeflenmesinin kuvvetleneceğini söylemiştik. Haftanın ortasına geldiğimiz bugün uzun bir süredir ifade ettiğimiz ve hedeflediğimiz 1272 seviyesi test edildi. Bu seviye test edildikten sonra aşağı yönlü kırılış gerçekleşti ve altın fiyatları gün içi 1261 seviyesine kadar geriledi. Bu kırılış sonrasında Altın fiyatları için 1243 ve 1208 hedeflerimiz devam etmektedir.

Kısa vadeli olarak incelediğimizde 1288 direncinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının devam etmek isteyeceğini ve yukarıda belirlediğimiz hedeflere doğru ilerlemek isteyeceğini ifade edebiliriz. Tepki alışı düşüncesine sahip yatırımcılar 1288 direncinin geçilmesini beklemelidir.

Pivot; 1289

Destek; 1261-1252-1243

Direnç; 1277-1288-1299

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment