30 Ekim 2013 Forex Piyasası Sabah Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasaların merakla beklediği dün başlayan kritik FOMC toplantısı bugün sona eriyor. Tüm dünyanın dikkatini üzerinde toplayan ABD’li politika yapıcıların alacağı kararlar varlık fiyatlarındaki yönü belirleyebileceği için çok yakından incelenecek. FED’in parasal genişlemeye devam kararı almasının beklendiği toplantı öncesinde global hisse senetlerinde alımlar öne çıkarken, Dolar endeksinde hafta boyunca süren yukarı yönlü sakin hareketlerin devam ettiği görüldü.

Dün ABD’den açıklanan verilerin tahminlerin altında kalarak ekonominin, FED’in desteğine ihtiyaç duyduğuna işaret etmesi, Banka’nın aylık 85 milyar Dolar tutarındaki tahvil alım programını kısmayacağı düşüncesine destek verdi. Buna karşın geçen haftanın son gününde 9 ayın en düşük seviyesine düşen Dolar endeksinde hafta içi toparlanmalar sürerken, küresel piyasa katılımcıları FED kararlarına odaklandı.

Yarınki faiz toplantısı öncesinde Yen değer kayıpları yaşarken, haftanın devamında İngiltere’den açıklanacak konut ve imalat sektörüne ilişkin veriler öncesinde Sterlin de düşüşler kaydetti. Altın 5 haftanın en yüksek seviyesi yakınında işlem görürken, ABD’de stokların artmaya devam etmesinin ham petrol fiyatları üzerindeki baskısı sürüyor. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde yatırımcıların FED öncesinde risklerini azaltma isteği paralelinde değer kayıpları gözlemlendi.

Ekonomi takvimine bakıldığında haftanın en önemli veri akışının bulunduğu güne girildiğini ifade edebiliriz. Euro Bölgesi ve üye ülkeleri, İsviçre, ABD ve Yeni Zelanda’dan gelecek veriler ile piyasa katılımcılarını oldukça yoğun bir gün bekliyor. Yeni Zelanda Merkez Bankası’ndan faiz oranında bir değişiklik beklenmezken, ham petrol stoklarında üst üste altıncı kez artış olacağı tahmin ediliyor. Ancak haftanın ve günün en önemli gelişmesi olarak FOMC toplantısının yatırımcıların öncelikli gündemi olacağını söyleyebiliriz.

“Avrupa’da veri akışı yoğun”

Hafta ortasında Avrupa’nın gündeminde Euro Bölgesi ülkelerinden gelecek verilerin yanında Almanya ve İtalya’nın 10-Yıllık tahvil ihraçları yer alıyor. İspanya’nın iki yıl sonrasında %0.1’lik büyüme oranı (GDP) ile durgunluktan çıkması beklenirken, Almanya’da işsizlik değişiminin olumlu yönde düşeceğinin tahmin edildiği görülüyor. ABD’den gelecek önemli veriler ve tamamlanacak FOMC toplantısı öncesinde yatırımcılar Avrupa’daki gündemi dikkatle takip edecekler.

“FOMC öncesinde ABD verileri piyasalarda sert hareketlere yol açabilir”

Piyasa katılımcılarının dikkatleri FOMC toplantısından çıkacak sonuçlar üzerinde toplanırken, ABD’den gelecek veriler parite ve emtia fiyatlarında etkili olabilir. Hükümetin kapanması nedeni ile açıklanması gereken normal tarihten 14 gün sonra yayınlanacak enflasyon rakamları (CPI) ve özel sektör işgücü piyasasına yönelik bilgiler verecek ADP tarım dışı istihdam değişimi verisi, kritik FOMC kararları öncesinde Dolar ve bu paralelde birçok finansal araç üzerinde sert hareketlerin oluşmasına neden olabilir. Dün beklenmeyen bir şekilde düşüşe işaret eden PPI rakamlarının sonrasında Eylül ayı enflasyonunda %0.2’lik yükseliş öngörülüyor. Diğer taraftan beklentinin altında olumsuz açılanacak bir ADP tarım dışı istihdam değişikliği Dolar’da sert değer kayıplarının oluşmasına neden olabilecekken, verinin 151K olan tahminin üzerinde olumlu açıklanması ABD’nin para biriminde yükselişlerin görülmesine yol açabilir.

“Piyasalar FOMC ile yön arıyor”

Küresel piyasaların odak noktasında olan ve bugün TSİ 20:00’da tamamlanacak FOMC toplantısı yatırımcılar tarafından merakla bekleniyor. Varlık fiyatlarında sert hareketlerin oluşmasına neden olabilecek FED kararları haftanın en önemli verisi olarak öne çıkıyor. Eylül ayındaki toplantıda aylık 85 milyar Dolar olan tahvil alımlarının 10 milyar Dolar tutarında azaltılması beklentisine karşılık herhangi bir değişiklik yapmayan FED yetkililerinin para politikasında yeni bir hamleye gerek görmeyerek parasal genişleme miktarını sabit bırakacakları tahmin ediliyor. ABD’de hükümetin 16 gün boyunca kapalı kalması ve borç tavanı konusunda politikacıların uzlaşmaya varmak için geç kalmalarının, FED’in tahvil alımlarına devam kararı almasında etkili olacağı tahmin ediliyor. Diğer taraftan hayal kırıklığı yaratan tarım dışı istihdam değişimi verisi de, ekonominin halen daha FED’in teşviklerine ihtiyaç duyacağı yönünde sinyaller verdiği düşünülüyor. Yapılan son anketlere göz atıldığında ise ekonomist ve analistlerin Banka’nın gelecek yılın Mart ayından önce tahvil alımlarını kısmayacağı beklentisinin oluştuğu görülüyor.

Politika yapıcıların tahvil alım miktarını değiştirmeyerek, hükümetin kapalı kalmasının ABD ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerine vurgu yapmaları, düşük değerli Dolar görünümünün devam etmesine neden olabilir. Ancak sürpriz bir şekilde FED’in varlık alım miktarının bu yıl içerisinde azaltılabileceği yönünde sinyaller vermesi ya da varlık alımlarının azaltılması, Dolar’da çok sert yükselişlerin görülmesine yol açabilir. Bu paralelde global hisse senetleri ve altın gibi emtia fiyatlarında keskin kayıplar gerçekleşebilir. Küresel piyasaların tüm dikkatleri FOMC toplantısı sonrasında alınacak karar ve yapılacak açıklamada parasal genişlemenin geleceğine ilişkin alınacak ipuçlarında olacak.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

10:00 EUR İspanyol GDP (çeyreklik) 0,1% -0,1%

10:00 CHF KOF Ekonomik Göstergesi 1,56 1,53

10:00 TRY Türkiye Tüketici Güveni 72,10

10:55 EUR Alman İşsizlik Değişimi 1K 25K

10:55 EUR Alman İşsizlik Oranı 6,9% 6,9%

11:10 EUR Perakende PMI 48,6

EUR İtalya 10-Yıllık Tahvil İhalesi

EUR Almanya 10-Yıllık Tahvil İhalesi

14:15 USD ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği 151K 166K

14:30 USD Çekirdek CPI (Aylık) 0,2% 0,1%

14:30 USD CPI (Aylık) 0,2% 0,1%

15:00 EUR Alman CPI (Aylık) 0,0% 0,0%

16:30 USD Ham Petrol Envanterleri 1.9M 5,2M

20:00 USD Faiz Oranı Beyanatı 0,25% 0,25%

20:00 USD FOMC Beyanatı

22:00 NZD Faiz Oranı Beyanatı 2,50% 2,50%

22:00 NZD RBNZ Kur Beyanatı

EUR/USD ANALİZ

EURUSD paritesi uzunca bir süredir 1,38**’li seviyelerden satış baskısına maruz kalmakta ve bu tutumunu dün de devam ettirerek gün içi 1,3812 seviyesine kadar yükseldikten sonra satış baskısına maruz kalarak 1,3732 seviyesine kadar gerilediği gözlemlenmiştir. Özellikle de Dolar endeksinin 78,80 desteğinden güç alarak tepki alışlarına devam etmesi EURUSD paritesinde ister istemez satış baskısının oluşmasını sağlamıştır. Diğer yandan 2013’ün tepe noktası olan 1,3832 ve geri dönüşler için önemli bir seviye olarak belirlediğimiz 1,3880 dirençleri EURUSD paritesinin bundan sonraki süreçte daha fazla dikkat edilmesi gerekilen seviyeler olarak belirlenmiştir. Özellikle de bugün sonuçlanacak FOMC toplantı tutanaklarının Dolar üzerinde direk etkisi olacağından EURUSD paritesi bu tutanaklar sonrasında sert hareketlere maruz kalması kaçınılmaz olacaktır.

Teknik olarak EURUSD paritesini incelediğimizde 1,3795 direncinin önemli olduğunu, bu direnç noktası geçilmediği müddetçe aşağı yönlü hareketlerin devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Eğer EURUSD paritesi gün içerisinde 1,3795 direnci altında kalmayı sürdürürse 1,3650 seviyesine kadar geri çekilme ihtimali mevcuttur.

Pivot: 1,3795

Destek 1,3715-1,3685-1,3650

Direnç; 1,3755-1,3795-1,3835

eurusd

GBP/USD ANALİZ

Her seferinde 1,62**’li seviyelerden gerçekleştirilen satış baskısı ile aşağı yönlü hareketlerine devam ettiğini gözlemlediğimiz GBPUSD paritesi 1,6206 seviyesinden başlatmış olduğu satış baskısı sonucunda 1,60 seviyesine yaklaşan GBPUSD paritesi şuanda 1,6047 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Kritik FOMC toplantısı öncesinde aşağı yönlü hareketlerine devam ettiğini gözlemlediğimiz GBPUSD paritesi için 1,6117 seviyesinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Eğer GBPUSD paritesi 1,6117 direnci altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü hareketlerini 1,60 seviyesi altına taşıyabilir ve bu durum paritenin 1,5945 seviyesine kadar gerilemesine yardımcı olacaktır.

Pivot: 1,6117

Destek; 1,5998-1,5945-1,5900

Direnç; 1,6065-1,6117-1,6155

USD/TRY ANALİZ

Kritik FOMC toplantı tutanakları sonucu beklenirken USDTRY paritesi düşüş trendinde kanalın üst noktası yakınında hareketlerine devam etmekte ve özellikle de kur üzerinde ısrarla durduğumuz 2,0015 direncinin mevcut trendin devamı için önemli olduğunu sizlerle daha önceki analizimizde paylaşmıştık. 1,9890 direncini geçerek artık sadece 2,0015 bariyerinin önemli kaldığı kur da bu akşam sonuçlanacak FOMC toplantı tutanakları dikkatle takip edilmelidir. Eğer kur var olan düşüş trendinde hareketlerine devam etmek ister ve bu tutum kurun 2,0015 seviyesi altında hareket etmesini sağlarsa yeni başlayacak satış rallisinin önemini de buradan gözlemlemiş olacağız. Aksi takdirde yani bugün sonuçlanacak olan FOMC toplantı tutanakları sonrasında kurda yukarı yönlü bir çıkış gerçekleşir ve bu tutum paritenin 2,0015 direncini geçmesini sağlarsa mevcut düşüş trendi artık geçerliliğini yitirecektir.

Pivot: 2,0015

Destek; 1,9854-1,9785-1,9715

Direnç; 1,9920-2,0015-2,0130

usdtry

USD/JPY ANALİZ

Uzun bir süredir USDJPY paritesi için 97,00 ve 96,55 destek noktalarının önemini vurgulamış, bu seviyelerinin gerek kanal içi hareketlerden gerekse bullish gartley formasyonundan dolayı önemli yükseliş sinyalleri verdiği üzerinde konuşmuş ve yatırımcılarımızı yükselişlerde yer alması konusunda bilgilendirmiştik. Sonuç olarak arkamızı dönüp baktığımızda paritenin 96,93 seviyesinden başlatmış olduğu yükselişi ( 25 Ekim 2013 Cuma günü 96,93 seviyesi test edildi ) bugün 98,27 seviyesine kadar yükseldiği gözlemlenmiştir. Yani Cuma günü yatırımcı parite de ALIŞ pozisyonuna dahil olabilseydi bugün yaklaşık 130 pips’lik bir kazançlı işleme dahil olmuş olacaktı.

Peki, bundan sonraki süreçte neler olacak sorusuna gelecek olursak, FOMC toplantı tutanakları öncesinde paritedeki yükselişlerin devam etmek isteyeceğini ve var olan yükseliş baskısı ile paritenin 98,58 ile 99,10 seviyelerinin test edilmek isteneceğini ifade edebiliriz. Ancak yukarıda da ifade ettiğimiz gibi bu akşam açıklanacak FOMC toplantı tutanakları dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 97,80

Destek: 98,10-97,80-97,40

Direnç: 98,58-99,10-99,50

HAM PETROL ANALİZ

99,00 ile 97,00 seviyeleri arasında sakin bir şekilde hareketlerine devam eden ham petrol fiyatları bugün FOMC toplantı tutanakları sonrasında yukarda belirlediğimiz bandın dışına çıkabilir ve daha agresif işlemler gerçekleştirebilir. Bu nedenle de gün içerisinde yukarıda belirlemiş olduğumuz bant noktaları takip edilirken bir yandan da FOMC tutanaklarından çıkacak sonuçlar da takip edilmelidir.

FOMC öncesinde ham petrol fiyatlarını incelediğimizde şuanda 97,71 seviyesinde hareketlerine devam etmekte ve eğer 98,25 direncini geçemezse yeniden satış baskısına maruz kalmak isteyecektir. Bu bağlamda da yeni işlem stratejileri için 98,25 direnci dikkatle takip edilmelidir.

Pivot; 98,25

Destek: 97,40-97,00-96,00

Direnç: 98,25-99,00-100,30

ALTIN ANALİZ

Haftanın ilk işlem gününden itibaren Altın fiyatlarını incelediğimizde her seferinde 1360 direncine kadar yükselmekte ve bu yükseliş sonrasında tekrar satış baskısına maruz kalmaktadır. FOMC öncesine kadar 1360 ile zirve yapan ve ardından satış baskısına maruz kalarak 1340 desteğine kadar gerileyen Altın fiyatları şuanda da 1345 seviyesine yakın hareketlerine devam etmektedir. Teknik olarak Altın fiyatlarını incelediğimizde 1360 direncinin hala daha önemli ve kritik bir bariyer olduğunu, bu direnç noktası altında kaldığı müddetçe düşüş trendinin devam etmek isteyeceğini ve 1336 desteğini kırmak isteyeceğini ifade edebiliriz.

Pivot; 1360

Destek; 1336-1328-1317

Direnç; 1352,40-1360-1374

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment