EURUSD’da Tepki satışları tamam mı yoksa devam mı?

25 Eylül 2013 Forex Piyasası Parite ve Emtia Sabah Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Geçtiğimiz hafta FOMC toplantısından çıkan kararlar sonrasında yeni işlem dönemi içerisinde yön bulmakta zorlanan küresel piyasalarda, ekonomik takvim verileri ve politika yapıcıların açıklamaları varlık fiyatları üzerinde etkili oluyor. Dolar’da yukarı yönlü sakin bir seyir gözlemlenirken, emtia fiyatlarında dalgalanmalar dikkat çekiyor.

Dün açıklanan verilerde ABD’de tüketici güveninin azaldığının görülmesi endekslere olumsuz yansıdı. FED’in açıklamaları sonrasında dünyanın en büyük ekonomisinden gelen veriler yakından izlenmeye devam edilirken, yarın açıklanacak büyüme oranı (büyüme oranı) öncesinde bugün de ABD’nin verileri piyasa katılımcılarının takibinde yer alacak. Diğer taraftan ülkedeki borç tavanı tartışmaları yeniden alevlenmeye başlarken, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s ‘ABD’nin borç tavanını yükseltmemesinin, hükümetin kapanmasından daha kötü olacağı uyarısında bulundu. Güne satıcılı seyrin ağırlıkta olduğu bir görünüm ile başlayan Wall Street endeksleri ise dün Başkan Obama’nın Birleşmiş Milletler konuşmasının ardından kayıplarını azalttı. Obama Suriye konusunda uyarılarda bulunarak sorunun diplomatik yollar ile çözülmesini istediğini dile getirirken, Orta Doğu ülkesinin yükümlülüklerini yerine getirmemesinin sonuçlarının ağır olması gerektiğini söyledi. Bunun yanında, İran’dan ABD’ye gelen nükleer programa ilişkin teklifin, nükleer programlardan anlamlı bir uzaklaşma ifade ettiği değerlendirmesinde bulunması, Başkan’ın konuşmasında dikkat çeken noktalar arasında değerlendirildi.

Hafta ortasına gelindiğinde küresel piyasaların gündeminin ekonomik takvim ağırlıklı olduğu söylenebilir. Almanya ve İngiltere için açıklanacak dataların yanı sıra ABD verileri ve ham petrol stok rakamları parite ve emtia fiyatlarında sert hareketlerin oluşmasına neden olabilir.

“Gözler ABD verilerinde”

Dün FOMC üyesi Dudley, FED’in tahvil alım miktarını bu yıl içerisinde kısmaya başlayabileceğini söylerken, Bernanke’nin ifadeleri paralelinde ancak bunun ekonomik verilerin sağlığına bağlı olduğunu sözlerine ekledi. Diğer FOMC üyelerinin de genel anlamda dikkat çektikleri noktanın, dünyanın en büyük ekonomisinden gelecek verilerin istikrarlı bir şekilde olumlu sinyaller vermesi halinde tahvil alımlarının daraltılabileceği yönünde olduğu görülüyor.

Bugün gelecek ABD rakamlarına göz attığımızda ise dayanıklı mal siparişleri ver yeni konut satışlarının öne çıktığı görülüyor. Geçtiğimiz ay Ağustos 2012’den bu yana en büyük düşüşünü kaydeden dayanıklı mal siparişleri verisi, ülkede, ticari uçak, bilgisayar ve elektrikli ekipman satışındaki sert düşüşten etkilenmişti. Burada uçak üreticisi Boeing firmasının Temmuz ayında aldığı 90 ticari uçak siparişine karşılık Ağustos ayında 16 sipariş aldığını belirtmekte fayda var. Ancak geçen ayki keskin düşüşten sonra dayanıklı ve çekirdek dayanıklı mal siparişlerinde nispeten daha olumlu rakamların beklendiği görülüyor. Verilerin tahminlerin üzerinde olumlu açıklanması Dolar’da değer kazanımları görülmesini sağlayabilecekken, rakamların öngörülenin altında olumsuz açıklanması ABD’nin para biriminde düşüşler oluşmasına neden olabilir.

Dayanıklı mal siparişlerinden sonra ABD’den gelecek bir diğer önemli veri de yeni ev satışları olarak dikkat çekiyor. Geçen ay 394K olarak yayınlanan rakam son 9 ayın en düşük seviyesine işaret ederken, FED’in parasal genişlemesini daraltacağı spekülasyonu mortgage faizlerinin de yükselmesine yol açmıştı. Ancak sektöre ilişkin olumlu beklenti rakamlarının yine de ekonomik takvime de yansıdığı görülebiliyor. Bugün açıklanacak yeni en satışları verisinin yeniden 400K’lı seviyelere döneceği düşünülürken, FED endişelerinin fiyatlanması ile beklentilerin üzerinde olumlu gelecek bir rakam Dolar’ın yükselmesini sağlayabilir. Diğer taraftan verinin tahminlerin altında kalması ise, FED’in parasal genişlemeyi kısmak için acele etmek istemeyeceği beklentisin destekleyeceği için, ABD’nin para biriminde düşüşlerin gözlemlenmesine yol açabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

09:00 EUR GFK Tüketici Güven Endeksi 7,1 6,9

13:00 GBP CBI Gerçekleştirilmiş Satışlar 24 27

15:30 USD Çekirdek Dayanıklı Mal Siparişleri (Aylık) 1,1% -0,8%

15:30 USD Dayanıklı Malları Siparişleri (Aylık) 0,0% -7,4%

17:00 USD Yeni Ev Satışları 422K 394K

17:30 USD Ham Petrol Envanterleri -1.0M -4,4M

EUR/USD ANALİZ

“Tepki satışları tamam mı yoksa devam mı?”

Haftanın ortasına geldiğimizde EURUSD paritesinin 1,3570 seviyesinden başlatmış olduğu satıcılı seyrin 1,3460 seviyesine kadar gerilediğini ve bu süreçten sonra karar vermek için sakin bir şekilde beklediğini görmekteyiz. Teknik olarak baktığımızda 1,3530 bariyerinin altında kaldığı müddetçe satış baskısının kısa vadeli olarak devam ettiği EURUSD paritesinde tepki satışlarının devam edip etmeyeceği konusu ise merakla takip edilmektedir. Bu konuda bize yardımcı olacak en önemli sinyal hiç şüphesiz ki yükseliş trendinin orta kanal noktasıdır. 1,3450 seviyesi olarak belirlediğimiz bu destek tepki satışlarının devam edip etmemesini bizlerle paylaşacak bir seviyedir. Tepki satışları devam etmek istiyorsa 1,3450 desteği kırılmalı ve böyle bir durumda kanalın alt noktası olan 1,3300 desteğini test etmek isteyecektir. Alıcılar, tepki satışlarına izin vermezse ve parite 1,3450 desteğini kıramazsa yeniden yukarı yönlü çıkış gerçekleştirerek 1,36**’lı seviyeler yeniden hedef olmak isteyecektir. Bu bağlamda gün içerisinde 1,3530 seviyesi altında düşüşlerin devam etmesini beklediğimiz EURUSD paritesinde tepki satışları konusunda karar verebilmek için 1,3450 desteğini dikkatle takip etmeliyiz.

Pivot: 1,3530

Destek 1,3450-1,3400-1,3360

Direnç; 1,3500-1,3530-1,3570

eurusd

GBP/USD ANALİZ

1,6040 seviyesine kadar yükselse de tepki satışları düşüncesinin daha ağır bastığı GBPUSD paritesi gerçekleştirdiği satış baskısı ile aşağı yönlü hareketlerine devam etti ve gün içerisinde 1,5954 seviyesine kadar gerileyerek önemli sinyaller verdi. Uzun bir süredir yükseliş hareketlerini sürdüren GBPUSD paritesinde yaşanılan bu düşüşler tepki satışlarının devam edeceği ile ilgili düşüncelerimizi güçlendirmektedir. Özellikle de aylık grafikte (uzun vadeli) 1,6305 seviyesinin çok önemli bir yere sahip olması ve bu seviyeden dönme isteği paritenin daha öncelerden dönmesine (1,6161) destek olacak mı sorusunun da cevabını aramaktayız. Genel görünüme baktığımızda kısa vadeli tepki satışlarının 1,6018 ve 1,6058 seviyeleri altında kaldığı müddetçe devam etmesinin daha kuvvetli olduğunu ifade edebiliriz. Eğer parite yukarıda belirlemiş olduğumuz bariyerler altında kalmayı sürdürürse dünün dip noktası 1,5954 desteğini test edecek ve bu test sonrasında yeniden karar vermek isteyecektir.

Pivot: 1,6018

Destek; 1,5954-1,5910-1,5880

Direnç; 1,6018-1,6058-1,6100

USD/TRY ANALİZ

1,93 seviyesine yaklaştıktan sonra toparlanan ve tekrar yükselişlerine kaldığı yerden devam eden USDTRY paritesi TCMB’nin döviz satım ihalelerine rağmen yükselişlerine devam etmiş ve bu tutum kur’un 2.000 seviyesi üzerine çıkmasını sağlamıştır. Şuanda da 2.0014 seviyesinde hareketlerine devam eden USDTRY paritesini gün içi incelediğimizde TCMB’nin müdahalelerinin devam edeceğini ve bu durumun da kur üzerinde etkili olabileceğini ifade edebiliriz. Kısa vadeli olarak da 1,9850 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz.

Pivot: 1,9850

Destek;1,9935-1,9850-1,9740

Direnç; 2,0075-2,0180-2,0250

usdtry

USD/JPY ANALİZ

Haftanın açılış gününden itibaren USDJPY paritesi gerçekleştirdiği bazı çıkışlar sonrası tutunamayarak satış baskısına maruz kalmış ve bu satış baskısı kurun 99,25 bariyeri altında kalmasını sağlamıştır. Dün de bu bariyere yaklaşmış olsa da yeniden satış baskısına maruz kalan ve 98,50 desteğine yaklaşan USDJPY paritesi şuanda 99,67 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir.

Teknik olarak baktığımızda USDJPY paritesinin 98,40 ile 99,25 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini, özellikle de haftanın ilk işlem gününden itibaren gerileyen ancak bir türlü kırılamayan 98,40 desteği üzerinde kalması durumunda yeniden bandın üst noktası test edilmek isteneceğini ifade edebiliriz. Tepki satışlarının devamını düşünenler ise 98,40 desteğinin kırılmasını beklemesi riskini minimize etmesi anlamına gelecektir.

Pivot: 99,25

Destek: 98,40-98,00-97,50

Direnç: 98,95-99,25-99,65

HAM PETROL ANALİZ

“Yükseliş trendinin devamı için önemli bir sinyal”

Ham petrol fiyatlarını incelediğimizde 112 seviyelerinden başlatılan satış baskısının gün içerisinde 102,29 seviyesine kadar devam ettiğini gözlemlemekteyiz. Bu düşüş aslında dün de belirtmiş olduğumuz yükseliş trendinin alt kanal noktası ve aynı zamanda da 89 günlük basit hareketli ortalama olan 102,65 desteğinin kırılmasına neden oldu. Ancak piyasa psikolojisi bu kırılmanın henüz gerçekleşmediğini ifade etti ve ham petrol yeniden yukarı yönlü çıkış gerçekleşti. Bu da kanalda sadece bir spike görünümü olması nedeniyle hala daha bu fırsatın geçerli olduğu görülmektedir. Yani eğer ham petrol fiyatları yükseliş trendinde kanalın alt noktası üzerinde kalmayı başarırsa yeni yükseliş hareketlerine devam etmemiz kaçınılmaz olacaktır. Aksi takdirde orta vadeli görünüm negatife dönecektir ve bu tutum ham petrol fiyatlarını 95 dolar seviyesine kadar geriletecektir.

Pivot; 102,65

Destek: 102,65-102,20-101,50

Direnç: 104,10-105,00-105,70

ALTIN ANALİZ

“1332 ile 1305 arası hareketlere devam”

Uzun bir süredir altın fiyatları için negatif seyrimizi her zaman korumuş, yaşanılan olası yükselişlere şüphe ile yaklaşmış ve mevcut bazı çıkışların satış fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini net bir şekilde ifade etmiştik. Genel itibariyle baktığımızda yaşanılan her çıkışın muhakkak sert satışlara karşılaştığını düşüş trendinde yer alan altın hareketlerinden gözlemleyebiliyoruz. 1305 seviyesine yaklaşan ancak bu desteği kıramayan Altın fiyatları yeniden toparlanarak 1330 seviyesine yakın hareket etmeye çalışmaktadır ve şuanda da 1325,60 seviyesinde hareketini sürdürmektedir. Teknik olarak baktığımızda 1332 ile 1305 seviyeleri arasında hareketlerine devam eden Altın fiyatlarının özellikle de 1332 bariyerine dikkat etmesi gerekmektedir. Tepki alışları gerçekleştirmek isteyen alıcılar 1332 direncinin geçilmesini beklemeliyken normal seyirde düşüşlerde yer almak isteyen Forex katılımcıları ise 1332 seviyesinden gerçekleştireceği olası dönüşleri ya da 1305 desteğinin kırılmasını takip etmelidir.

Pivot; 1332

Destek; 1305-1290-1275

Direnç; 1332-1345-1358

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment