30 Eylül-04 Ekim 2013 Forex Piyasası Haftaya Bakış Analizi

Ayrıntılı Ekonomik Takvim bölümüneburadanulaşabilirsiniz.

Makro-Ekonomik Gelişmeler

“Piyasada geçtiğimiz haftanın başlıkları”

Küresel piyasalarda geride kalan hafta içerisinde varlık fiyatlarında dalgalı bir seyir gözlemlenirken, önceki hafta 18 Eylül’de sonlanan FOMC toplantısının etkilerinin devam ettiği görüldü. FED yetkililerinin, beklentilerin aksine tahvil alım programının miktarını değiştirmemeleri sonrasında, ekonomik göstergeler ve politika yapıcıların konuşmaları gündemde yer aldı.

Parite ve emtia fiyatları, ABD’ye ilişkin belirsizlikler ile geçen işlem dönemi içerisinde salınım hareketleri gösterdi. FED’in parasal genişleme miktarını ne zaman kısacağına ilişkin belirsizlikler gündemde yer alırken, FOMC yöneticilerinin açıklamalarından, yetkililerin de konu hakkında farklı görüşlere sahip oldukları görüldü. Diğer taraftan, ABD Hazinesi’nin borçlanma limitine ilişkin endişeler de, Ekim aynına girmeden önce gündemde oldukça yer aldı. Senato’da Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasındaki anlaşmazlığın devam etmesi hükümetin kapanmasına yol açabilecekken, konuya ilişkin gelişmeler piyasa katılımcıları tarafından yakından takip ediliyor. Dünyanın en büyük ekonomisindeki verilere göz atıldığında ise ülkenin yılın ikinci çeyreği için açıklanan büyüme rakamında beklentilerin aksine bir revize yapılmadığı görüldü. Geçen hafta gelen veriler genel anlamda olumlu bir tablo çizemezken, tüketici güveninin de azaldığı gözlemlendi.

Avrupa cephesinde ise, BOE Başkanı Carney’nin, tahvil alım miktarını artırmak için bir neden görmediğini belirtmesinin Sterlin’de yukarı yönlü sert hareketler gerçekleşmesine neden oldu. Bunun yanında ada ülkesi 2013’ün ikinci çeyreğinde %0.7 büyüdü. Hafta sonunda İtalya hükümetinden 5 bakanın istifa etmesi Euro Bölgesi’ne ilişkin belirsizliklerin armasına neden olurken, yeni haftada gelecek önemli ekonomik haberler öncesinde ülkenin Cumhurbaşkanı Napolitano’nun ülkeyi seçime götürüp götürmeyeceği merakla bekleniyor.

Suriye’ye ilişkin endişelerin azalması ile ABD’ye yönelik belirsizliklerin varlık fiyatlarında genel anlamda etkili olduğu bir hafta geride kalırken, yeni işlem döneminde piyasaları oldukça yoğun bir ekonomik takvim bekliyor.

“Yeni haftada öne çıkanlar”

Kararsız görünümde geçen 5 günlük işlem dönemi sonrasında, Salı günü başlayacak olan Ekim ayının ilk haftası Asya’da ABD’ye kadar birçok önemli veri gündemde olacak. Piyasalarda yeni trendlerin ve sert hareketlerin oluşmasına yol açabilecek ekonomik takvim rakamları gelecek haftayı kritik bir seviyeye taşımaktadır. ABD bütçe görüşmeleri ve FED’in tahvil alımlarına yönelik FOMC üyelerinin konuşmaları yakından takip edilmeye devam edecekken, yapılacak açıklamalar ve yayınlanacak rakamlar, büyük merkez bankalarının önümüzdeki aylarda uygulayabilecekleri para politikaları hakkında ipuçları içerebilir.

Asya cephesinde haftanın ilk günü hariç olmak üzere Çin tatil nedeni ile kapalı olacakken, Avustralya Merkez Bankası RBA ve BOJ’un faiz kararları kıtadan gelecek haberler arasında yakından takip edilecek. Çin’in imalat PMI verilerinin yanı sıra, İngiltere ve Euro Bölgesi için yayınlanacak PMI rakamları piyasa katılımcılarının merceği altında olacakken, haftanın kritik gelişmeleri ECB’nin faiz beyanatı ve ABD’den gelecek istihdam verileri olarak öne çıkmaktadır.

“Avrupa’da gözler ECB ve Draghi’de”

Haftanın önem derecesi yüksek gelişmelerinden olan ECB faiz kararı ve Banka’nın Başkanı Mario Draghi’nin açıklamaları kıtanın ortak para birimi üzerinde sert hareketlere neden olabileceği için yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilecek. Büyük merkez bankalarının gevşek para politikalarından ilerleyen aylarda yavaş yavaş çıkmayı planladıkları düşüncesi piyasalarda konuşulmaya başlarken, ECB’in nasıl bir duruş sergileyeceği dikkatle izlenecek.

Euro Bölgesi’nden son aylar içerisinde genel anlamda olumlu ekonomik veriler açıklandı. Ancak Draghi, kıtada işsizlik oranının halen daha çok yüksek olduğunu ifade ederek, ihtiyaç olduğu sürece ECB’nin genişlemeci para politikalarını devam ettireceği yönündeki söylemlerini tekrarlamaya devam ediyor. İleriye yönelik rehberlik stratejisi ile faiz oranlarının uzun dönemde mevcut seviyesinde ya da daha altında kalacağını tahmin ettiklerini ifade eden ECB Başkanı, uzun dönem ile kastettiği sürenin ne kadar olduğuna yönelik basın mensuplarından gelen sorulara ise net bir cevap vermekten kaçınıyor. Mayıs ayında Banka’nın 25 baz puanlık indiriminden sonra, faizi düşürmeye devam edeceği beklentilerinin, gelen ekonomik veriler ile azaldığı gözlemleniyor. Bu paralelde ECB’nin Ekim ayı toplantısında da bir faiz indirimi yapmayacağı tahmin ediliyor. Ancak faiz beyanatının ardından Başkan Draghi’nin Euro Bölgesi ekonomisine ve ECB’nin ilerleyen aylardaki para politikasına yönelik değerlendirmeleri, Euro’da sert hareketlerin gerçekleşmesine neden olabilir. Eğer Draghi, ekonomik verilerin olumlu bir tablo çizdiği üzerinde ağırlıklı olarak duracağı bir konuşma yapmayı tercih ederse, ECB’nin faiz indiriminden uzaklaşacağı düşüncesi desteklenerek Bölge’nin para biriminde değer kazanımları görülebilir. Ancak Başkan, Euro Bölgesi’nin tarihinde görülen en yüksek işsizlik oranına yakın olan verileri öne çıkararak, ECB’nin ekonomiye destek vermeye devam edeceği yönünde ifadeler kullanırsa, faiz indirimi yeniden gündeme gelebilir ve Euro değer kayıpları izlenebilir.

“FOMC kararları sonrası ilk tarım dışı istihdam değişimi verisi”

FED’in, piyasalar için sürpriz sayılan tahvil alım miktarını değiştirmeme kararı, Dolar’da sert düşüşler gözlemlenmesine neden olmuştu. Yapılan açıklamada, FED’in ekonomik verileri yakından izleyeceği ve parasal genişleme programındaki değişiklikler için bu göstergelerin önemli olduğunun altı bir kez daha çizilmişti. Bu nedenle Bernanke’nin bu hafta St. Louis’de yapacağı konuşma ve ISM verileri ile birlikte ABD’den gelecek rakamlar küresel piyasaları hareketlendirebilir.

Hafta boyunca ABD’den gelecek veriler arasında, FED’in de yakından izlediği istihdam verileri öne çıkmaktadır. Sektör hakkında en sağlıklı bilgileri yansıttığı düşünülen, işsizlik oranı ve tarım dışı istihdam değişimi verileri ise piyasaların bu hafta yeni trendler oluşturmasına neden olabilecek kadar önem taşımaktadır. İşsizlik oranı rakamında bir değişiklik beklenmezken, tarım dışı istihdam verisinde ise tahminlerin 179 bin ile olumlu yönde bir resim çizdiği görülüyor. Verinin öngörülenin üzerinde olumlu açıklanması, FED’in yakın bir tarihte tahvil alımlarını azaltacağı beklentisini destekleyeceği için Dolar’da sert değer kazanımlarının görülmesini sağlayabilir. Ancak tarım dışı istihdam değişimi tahminlerin altında kalırsa, FED’in daha uzun bir süre parasal genişleme programında değişiklik yapmayacağı düşüncesi oluşabileceği için, ABD’nin para biriminde aşağı yönlü hareketler gözlemlenebilir.

EUR/USD ANALİZİ

“Tepki satışı düşüncesi için 1,36 altında kapanışa ihtiyaç vardır”

Gerek ABD’nin Suriye ile ilgili gerçekleştirmiş olduğu stratejiler gerek ECB başkanı Draghi’nin açıklamaları, gerek ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerinin etkisi gerekse FOMC toplantı tutanaklarından çıkan sonuçlar Eylül ayında piyasaların sert hareketler gerçekleştirmesini sağladı. İfade ettiğimiz makro-ekonomik verilerin etkisiyle 1,3567 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştiren EURUSD paritesi şuanda da 1,3500 seviyesine yakın hareketlerine devam etmektedir. Teknik olarak baktığımızda haftalık grafikte bollinger bandın orta noktası olan 1,3225 seviyesinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükselişlerine devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Ancak yükseliş trendi içerisinde hareketlerine devam eden EURUSD paritesi için tepki satışları devam edecek mi sorusunun cevabını yine bollinger bandının üst noktası olan 1,3600 seviyesi karar verecektir. Haftalık grafikte yer alan bollinger bandı ve bu bandın üst noktası olarak gözlemlediğimiz 1,3600 bariyerinin önemli olduğunu, bu bariyer altında günlük veya haftalık kapanışların oluşması ile tepki satışlarının gerçekleşme şansının artacağını, böyle bir durumda EURUSD paritesinin 1,3360 ile bandın orta noktası olan 1,3225 seviyeleri test edilebileceğini ifade edebiliriz. Aksi takdirde EURUSD paritesi 1,36 seviyesinin üzerine çıkacak ve bu tutum EURUSD paritesinin 1,3830 ve 1,4000 seviyesine doğru atak başlatmasını sağlayacaktır. Özet olarak EURUSD paritesi için bu hafta 1,3600 seviyesi dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 1,3225

Destek; 1,3360-1,3225-1,3100

Direnç; 1,3600-1,3710-1,3830

eurusd

GBP/USD ANALİZİ

“1,6305 seviyesi dönüş için dikkatle takip edilmelidir”

Gerek İngiltere’den gelen olumlu veriler gerekse Dolar endeksindeki satış baskısı ile değer kaybeden Dolar GBPUSD paritesinin yükseliş baskısına maruz kalmasını sağlamış ve parite bu nedenle de 1,6161 seviyesine kadar yükselmişti. Bu çıkış sonrasında kısmi olarak satış baskısına maruz kaldıktan sonra yeniden bu seviyeye yaklaşan GBPUSD paritesi için aylık grafikte 2008 yılında başlayan ve günümüze kadar devam eden kanal içi hareketlerde kanalın üst noktası olan 1,6305 seviyesine yaklaştığımızı ve tepki satışları düşünenlerin bu bariyerden gerçekleşecek olası dönüşlere dikkat etmesi gerektiğini ifade edebiliriz. Ancak genel görünüme baktığımızda şuanda 1,6145 seviyesinde hareket eden GBPUSD paritesi için 1,5880 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe yukarıda ifade ettiğimiz 1,6305 seviyesine yaklaşma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade edebiliriz. Bu süreçte karar verebilmek için ya geri çekilmeleri 1,6305 seviyesine kadar hedeflemek ya da 1,6305 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştirdikten sonra olası geri dönüşler için piyasalarda yer alma stratejileri oluşturulabilir.

Pivot: 1,5880

Destek; 1,6000-1,5880-1,5700

Direnç; 1,6161-1,6305-1,6460

gbpusd

USD/JPY ANALİZİ

“Üçgen formasyonu devam edecek mi?”

Üçgen formasyonu içerisinde uzun bir süredir devam eden ve son zamanlarda 100 seviyesi altında hareketlerine devam eden USDJPY paritesi için özellikle üçgen formasyonunda kanalın alt noktası olarak belirlediğimiz 96,80 desteği paritenin son seyri için önem arz etmektedir. Uzun bir süredir devam eden kanal içi hareketler tekrar devam edecek mi yoksa kanal kırılarak trend değişecek mi sorusunun cevabını 96,80 desteğine göre karar vereceğimizi ifade edebiliriz. Buna göre eğer parite kanal içi hareketlerine devam etmek isterse 96,80 desteği üzerinde kalmaya çalışacak ve bu tutum USDJPY paritesini kanalın üst noktası olan 99,70 direncine kadar yükseltecektir. Aksi takdirde yani düşüş baskısının devam ederek uzun bir süredir devam eden kanal içi hareketlerde kanalın alt noktası olan 96,80 desteğinin kırılması öncelikle yükseliş trendinin değişmesini sağlarken bir yandan da 95,78 ve 93,90 seviyelerinin hedeflenmesini sağlayabilir. Bu bağlamda da bu hafta 96,80 desteği dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 96,80

Destek: 96,80-95,78-93,90

Direnç: 98,25-98,85-99,70

usdjpy

USD/TRY ANALİZİ

“Tepki satışlarının devamı için 1,9930 seviyesi dikkatle takip edilmelidir”

ABD’de “Parasal Genişlemenin” devam edeceğine ilişkin yapılan açıklama sonrasında 1,9336 seviyesine kadar gerileyen ancak daha sonra toparlanarak yukarı yönlü çıkış gerçekleştiren USDTRY paritesi 2,000 seviyesi üzerinde kalıcı bir atak gerçekleştirerek 2,05 seviyesine yaklaşmış ve haftayı 2,03 seviyesinde kapattı. Teknik olarak baktığımızda USDTRY paritesinde yeniden düşüşlerin devam edebilmesi için 1,9930 desteğinin kırılmasını beklemek gerekmektedir. Eğer kur bu destek noktası üzerinde kalmaya devam ederse USDTRY paritesi yukarı yönlü çıkışlarına devam etmek isteyecektir. Böyle bir durumda USDTRY paritesi 2,0540 ve 2,0847 seviyelerini yeniden hedefleyecektir. Aksi takdirde yani USDTRY paritesi 1,9930 desteğini aşağı yönlü kıracak olursa tepki satışları kendisini gösterecektir ve bu durum kurun yeniden 1,9336 seviyesine kadar gerilemesine katkı sağlayacaktır.

Pilot: 1,9930

Destek; 2,0135-1,9930-1,9740

Direnç; 2,0540-2,0700-2,0847

usdtry

HAM PETROL ANALİZİ

“102,20 ve 104,30 seviyeleri dikkatle takip edilmelidir”

Uzun bir süredir yükseliş trendi içerisinde hareketler gözlemlediğimiz ham petrol fiyatlarında özellikle son 3 işlem günü kanalın alt noktası olan 102,20 seviyesi çevresinde hareketlerini gerçekleştirmekte ve bu nedenle de ham petrol fiyatları için önemli bir işlem stratejisi oluşmaktadır. Özellikle de kanal dönüşleri çok net olmamasından kaynaklı piyasa katılımcıların işlemlerde karar vermede kararsız kaldığı görülmektedir. Bu bağlamda da kanalın alt noktasına uygun yardımcı seviyeler belirlemek gerekmektedir. Bu da geçtiğimiz haftanın son 3 gününün geçemediği 104,30 seviyesi olarak belirleyebiliriz. Bu bağlamda da yükseliş trendinin korunabilmesi için 104,30 bariyerinin geçilmesi, yükseliş trendinin tam anlamıyla kırılması ve trend değişikliği için de 102,20 desteğinin altında günlük kapanış gerçekleştirmesi önemlidir.

NOT:Bu tür kararsız ortamlarda en önemli strateji “bekle-gör” olarak ilgili finansal varlığın karar vermesini sağlamaktır. Ancak çoğu işlemciler piyasa psikolojisi nedeniyle “bekle-gör” politikasını görmezden gelerek bir noktada pozisyona dahil olmakta ve olası zararda pozisyonu kapatmayarak ciddi zararlara maruz kalmaktadır. Bu nedenle de yukarıdaki “bekle-gör” stratejisi en önemli ve güvenli stratejidir.

***Bu ifademize rağmen işlem açmakta kararlı olan Forex yatırımcısı bulunduğu noktada1 ALIŞ, 1 SATIŞyaparak pozisyonunu dengelemeli (HEDGE), 104,30 üzerindeki günlük kapanışta Satışları, 102,00 altındaki günlük kapanışlarda iseAlışlarıkapatarak pozisyona dahil olabilirler.

Pivot; 102,20

Destek: 102,20-100,15-98,24

Direnç: 104,30-106,44-108,31

petrol

ALTIN ANALİZİ

“1375 ve 1432 seviyeleri altında düşüş baskısı devam etmektedir”

Uzun bir süredir altın fiyatları ile ilgili olumsuz seyrimizi korumuş ve yaşanılan yükselişlere şüphe ile yaklaşmıştık. Önce 1432 daha sonra da 1375 bariyerlerin önemi hakkında analizlerimizde ayrıntılı bir şekilde dikkat yazıları paylaşmış ve bu çıkışların satış fırsatı olması gerektiği konusunda yatırımcılarımızı bilgilendirmiştir. Sonuç olarak Altın önce 1432 daha sonra da 1375 bariyerlerinden satış baskısına maruz kalarak 1305 seviyesine kadar geriledi. Bu bağlamda da bu seviyeler geçilmediği müddetçe düşüş beklentimiz devam etmektedir. Düşüşler devam edecek mi sorusunun cevabını ise son zamanların kırılamayan desteklerine dikkat etmek gerekmektedir. Yeniden 1180 seviyesinin test edilebilmesi için Altın fiyatlarının 1290 desteğinin kırılması gerekmektedir. Ancak bu şart sağlanması durumunda 1180 seviyesi hedeflenebilir. Aksi takdirde 1432-1290 arası bant hareketi devam etmekte, 1375 bariyeri de kontrol noktası olarak devam edecektir.

Pivot; 1375

Destek: 1305-1290-1275

Direnç; 1355-1375-1400

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment