“Bollinger Bandı önemli bir fırsat sunmakta”

29 Ağustos 2013 Forex Piyasası Parite ve Emtia Akşam Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda, Suriye endişeleri ile birlikte, öğleden sonra açıklanacak kritik veriler gündemde yer alırken, haftanın ilk gününden itibaren devam eden varlık fiyatlarındaki sert hareketlerin, günün ilk yarısında da sürdüğü görüldü. Sabah saatlerinde ise yurt içinden ve Almanya’dan gelen ekonomik göstergelerin yanında politika yapıcıların açıklamaları takip edildi.

“Suriye kararı için, Birleşmiş Milletler denetçilerinin raporu bekleniyor”

Birleşmiş Milletler (BM) denetçilerinin hafta sonu tamamlanması beklenen, Suriye’de kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığına ilişkin raporundan sonra ABD ve müttefiklerinin nasıl bir tutum sergileyecekleri merakla bekleniyor. ABD’nin tek başına askeri bir müdahaleye sıcak bakmadığı, yapılan açıklamalar sonrasında görülebilirken, İngiltere, bugün meclisin alt kanadında Suriye’ye ilişkin oylamasını erteledi. Parlamento bir araya gelerek sadece fikir alış-verişinde bulunacakken, alınacak karar BM raporu sonrasına bırakıldı. BM denetçilerinin ise Suriye’den Cumartesi günü ayrılmaları bekleniyor.

“FOMC öncesi gözler ekonomik verilerde”

Siyasi endişelerin yanında ekonomik göstergeler de piyasalarda etkili olmaya devam ediyor. Günün devamında Almanya ve Kanada’dan gelecek verilerin yanında FOMC üyesi Bullard ve Bundesbank Başkanı Weidmann’ın konuşmaları dikkatle takip edilecek. Günün ve haftanın en önemli verisi olarak da ABD’nin GDP (büyüme oranı) verisi piyasa katılımcıları tarafından dikkatle incelenecek. FED’in 2 gün sürecek ve 18 Eylül’de tamamlanacak kritik toplantısı öncesinde bu rakam büyük önem taşıyor.

Söz konusu veriler öncesinde ise sabah, Türkiye’nin, ithalatın ihracattan daha fazla artması ile ticaret açığının 9.80 milyar Dolar ile beklentileri aştığı görüldü. Diğer taraftan, Almanya’da, ülke ve Euro Bölgesi için yayınlanan son aylardaki olumlu veri serisine rağmen, işsizlik değişimi rakamları tahminlerin üzerinde olumsuz açıklandı. Söz konusu gösterge, Avrupa’nın lokomotif ekonomisinde, mevsim normallerinden daha soğuk geçen kış sonrası, işten çıkarmaların devam ettiğine işaret etti.

Olumsuz Almanya ve yukarı yönlü revize edilmesi beklenen ABD’nin büyüme oranı verilerinin fiyatlanması sonucu EUR/USD paritesi sert değer kayıpları yaşarken, altın ve petrol nispeten daha sakin bir görünüm sergiledi. Ayrıca hafta başından beri değer kaybeden küresel endekslerde hafif toparlanmalar görülse de piyasaların temkinli davranmayı tercih ettikleri görülüyor. Dün BOE Başkanı Carney’nin, yatırımcıları uzun süreli düşük tutulacak politika faizi konusunda ikna etmekte zorlanması sonucu yükselen Sterlin, Euro’ya göre daha sakin görünse de Dolar karşısında değer kaybetti.

 “Haftanın verisi ABD’nin büyüme oranı”

Ekonomik takvim üzerinde haftanın en önemli verileri arasında önde bulunan ABD’nin GDP verisi (büyüme oranı) hem dünyanın en büyük ekonomisindeki gidişata ait vereceği bilgiler hem de FED’in para politikasında etkili olabileceği için piyasalarda sert hareketlerin görülmesine yol açabilir. Yılın ikinci çeyrek büyümesine ilişkin ikinci tahmin olacak rakamın %2.2 olarak açıklanmasının beklendiği görülürken, ilk tahmin %1.7 olarak gerçekleşmişti. Ekonomisinin %70’ine yakını tüketim harcamasına dayalı olan bir ülkede, artması beklenen tüketici harcamalarının da, revize edilen rakamda etkisi olduğu söylenebilir. Ayrıca daha yüksek iş yatırımları ve düştüğü görülen ticaret açığı, bugünkü veriye ilişkin beklentinin arkasındaki nedenler olarak gösterilebilir. Rakamın beklentilerin üzerinde gelmesi, FED’in tahvil alım miktarını Eylül ayında kısmaya başlayabileceği beklentilerini artıracağı için Dolar’da yükselişlerin görülmesine neden olabilecekken, verinin tahminlerin altında gerçekleşmesi, gelecek FOMC toplantısında yetkililerin parasal genişlemenin kısılmasını iler tarihlere öteleyebilecekleri düşüncesinin oluşmasına yol açabilir. Böyle bir durumda ise ABD’nin para biriminde değer kayıpları oluşabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Perşembe

Zaman                       Haber                                                       Beklenti Önceki

15:00    EUR            Alman CPI (Aylık)                                 0,2%            0,5%

15:30    USD           GDP (çeyreklik)                                   2,2%            1,7%

15:30    USD           İstihdam Talepleri                                330K            336K

15:30    CAD           Cari Hesap                                          -14,9B          -14,1B

15:30    CAD           RMPI (Aylık)                                        1,2%            0,3%

15:50    USD           FOMC Üyesi Bullard Konuşması

19:00    EUR            Almanya Merkez Bankası Başkanı Weidmann Konuşması

EUR/USD ANALİZ

“Bollinger Bandı önemli bir fırsat sunmakta”

Teknik analiz stratejileri oluştururken hemen hemen herkesin kullanmış olduğu bir sistemdir bollinger bandı. Özellikle bant içi hareketlerde ve olası dönüş noktalarını gören Traderlar bu indikatörü kullanarak kazanç elde etmeye çalışırlar. Bu sistemi oluşturan John Bollinger için olası dönüş noktalarından ziyade trendin devam edip etmeyeceğini görmek ön şart ve bu strateji sonrasında kalan işlem stratejileri ile ilgilenmektedir.

EURUSD paritesini haftalık grafikte incelediğimizde 1,28 seviyesinden (bollinger bandın alt kanal noktası) başlatılan yukarı yönlü hareketlerle bollinger bandının üst kanal noktası olan 1,3458 seviyesine kadar çıkışlar gözlemlenmiş ve bu noktada trend değişiyor mu sorusu sorulmuştur. Ancak genel anlamda gerek aşırı çıkış gerek 200 günlük basit hareketli ortalama gerekse Dolar endeksindeki yükseliş isteği paritenin çıkışlarını sınırlandırdı ve EURUSD yeniden satış baskısına maruz kaldı. Satış baskısına maruz kaldıktan sonra bollinger bandını tekrar incelediğimizde net bir şekilde kanaldan dönüş gerçekleştirdiğini gözlemlemekteyiz. Böyle bir durumda olası senaryoda en güçlü ihtimal bandın orta noktasını test etme isteğidir. Bu da şuanda 1,3130 olarak belirlenmiştir. Özellikle de günlük ve haftalık kapanışlarını 1,3458 seviyesi altında gerçekleştirdiği müddetçe satış baskısının devam etmek istediğini, bandın orta (1,3130) ve alt kanal noktasını (1,2800) hedeflemek isteyeceğini net bir şekilde ifade edebiliriz.

Teknik olarak uzun vadeli bollinger bandını ifade ederken kısa vadeli olarak da gün içi ABD’den gelecek olan verilere dikkat etmek en önemli strateji olarak belirlenmiştir. Teknik olarak gözlemlediğimiz satış baskısı ABD’den gelecek olan Büyüme Oranı (GDP) tarafından desteklenecek mi yoksa desteklenmeyecek mi? Bu soru bugünün en önemli sorusudur. Bu bağlamda da TR saati ile 15:30’daki GDP verisi dikkatle takip edilmelidir.

Kısa vadeli olarak baktığımızda 1,3345 seviyesi önemlidir. EURUSD paritesi bariyer altında kalmayı sürdürmesi satış baskısının devam etme ihtimali sürecektir ve bu düşünce paritenin 1,3200 seviyesine yaklaşmasına katkı sağlayacaktır.

Pivot: 1,3345

Destek 1,3240-1,3200-1,3160

Direnç; 1,3300-1,3345-1,3375

eurusd

GBP/USD ANALİZ

Haftanın son iki işlem gününde piyasaların ABD’den gelecek olan Büyüme Oranı (GDP) verisine odaklanması paritenin sakin bir şekilde hareketler gerçekleştirmesini sağlamıştır. Gün içerisinde1,5547 ile 1,5495 seviyeleri arasında hareketlerine devam eden parite şuanda 1,5505 seviyesine yakın hareketlerine devam etmektedir. Teknik olarak baktığımızda 1,5555 seviyesinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe satış baskısının devam etmek isteyeceği ve dün test ettiği 1,5425 seviyesinin yeniden hedeflenmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Ancak burada dikkat edilmesi gerekilen husus ise TR saati ile 15:30’da ABD’den gelece olan GDP verisi olacaktır. Bu veri paritenin tekrar 1,5555 seviyesi üzerine mi çıkacak yoksa 1,5425 seviyesini mi test edecek sorusuna vereceğimiz en net cevap olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1,5555

Destek; 1,5470-1,5425-1,5375

Direnç; 1,5555-1,5605-1,5645

USD/TRY ANALİZ

Ortadoğu gerginliği, piyasaların BİST endeksinde aşağı yönlü hareketlerine devam etmesi ve Dolar endeksindeki yükseliş kur’un yükselmesini ve 2,0725 seviyesine kadar çıkmasına engel olamamıştı. TCMB başkanı Erdem Başçı ifadesinden sonra kısmi olarak yükselişlerine devam eden kur daha sonra BİST endeksindeki toparlanma ve Dolar endeksindeki kısmi satışlarla gerilemiş, 2,0245 seviyesini test etmişti. Gün içi gelişmelere baktığımızda Dolar ile Türk lirasının kıyasıya mücadelesi söz konusudur. İki para birimi de gün içi değerlenmekte ve şuanda Dolar endeksi Türk lirasına göre bir adım daha önde görünmektedir. Bu da paritenin tekrar 2,3 üzerine çıkmasını sağlamıştır.

Teknik olarak baktığımızda 2,0630 ile 2,0225 seviyesi arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini, bu bandın dışına çıkılması sonrasında sert hareketlerin oluşabileceğini söyleyebiliriz. Özellikle de 2,0225 desteğinin kırılmaması kur’un yeniden 2,0630 seviyesine kadar çıkış gerçekleştirmesini sağlayabilir. Bu bağlamda da 2,0225 seviyesi daha fazla dikkat edilmesi gerekmektedir.

Pivot: 2,0225

Destek; 2,0225-2,0175-2,0066

Direnç; 2,0400-2,0520-2,0630

usdtry

USD/JPY ANALİZ

99,25 ile 96,50 seviyeleri arasında gerçekleştirilen kanal hareketi sonrasında sabah saatlerinde 98,05 bariyerinin geçilmiş olması parite de yeniden 99,25 seviyesinin hedeflenme ihtimallerini güçlendirmiş ve bu tutum paritenin gün içi 98 seviyesi üzerinde kalmasına katkı sağlamıştır. Teknik olarak baktığımızda eğer USDJPY paritesi 97,75 desteği üzerinde kalmayı sürdürürse yukarı yönlü baskının devam etmek isteyeceğini ve paritenin yeniden kanalın üst noktası olan 99,25 seviyesini test etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Aksi takdirde yani paritenin gün içi 97,75 desteğini tekrar kırması kanalın alt noktası olan 96,50 seviyesinin gündemimize tekrar gelmesini sağlayacaktır.

Pivot: 97,75

Destek: 97,75-97,45-97,15

Direnç: 98,35-98,75-99,25

HAM PETROL ANALİZ

Ortadoğu ile ilgili gelişmelerin durulması sonrasında sakin bir seyirle hareketlerine devam eden ham petrol fiyatları, gün içerisinde 108,60 ile 109,70 seviyeleri arasında hareketlerine devam etmiştir. Şuanda da 109,28 seviyesinde hareketlerine devam eden ham petrol de 110,20 seviyesi önemlidir ve eğer ham petrol bu seviye altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Eğer Ortadoğu ile ilgili yeni gelişmeler piyasalar ile paylaşılır ve savaş ihtimalleri yeniden gündemde olursa ham petrol fiyatlarının yeniden 110 seviyesi üzerine çıkma ihtimallerini de göz ardı etmemek, güncel gelişmeleri takip etmek gerekmektedir.

Pivot; 110,20

Destek: 108,60-107,80-106,30

Direnç:  110,20-111,50-112,80

ALTIN ANALİZ

Savaş senaryolarının net bir şekilde konuşulduğu bu ortamda emtia ve enerji fiyatlarının yükseldiğini ve altın fiyatlarının 1432 gibi kritik bir bariyeri test ettiğini gözlemledik. Bu süreçten sonra olası savaş ihtimali, savaş sonrasında gerçekleşecek olası müdahalelerle askeri kontrolün sağlanıp sağlanamaması, savaşın süreceği zaman, gerçekten savaş olmadan bu sorunun çözülüp çözülmeme ihtimalleri piyasalarda sert hareketliliği tetikleyecektir.

Bütün bu senaryolar ışığında teknik olarak hala daha 1432 bariyeri çok kritik bir seviye olarak belirlenmiştir. Çünkü eğer bu bariyer altında kalmayı sürdürürse Altın fiyatlarının 1385-1335 desteklerini test etme ihtimalleri yeniden gündeme gelecektir. 1432 bariyeri geçilmesi durumunda ise Altın fiyatlarının son 2 yılın en çok dikkat çekilen seviyesi 1520 seviyesin çıkma ihtimali gündemimize gelecektir. Bu bağlamda da olası yükselişlerde uzun vadeli boğa piyasası oluştu ifadesini kullanmak yanlış olacaktır. Şuanda kısa ve orta vadeli yükseliş baskısı devam ederken uzun vadeli olarak hala daha düşüş baskısı sürmektedir. Bu nedenle de şuanda makro-ekonomik gelişmelerden dolayı piyasalarda hareketliliğin olduğu, altın işlemcilerinin anapara & margin oranına dikkat etmeleri ve olası sert hareketlilikte sakin ve sabırlı olmaları önemlidir. Teknik olarak da ilk dikkat edeceğimiz nokta 1432 olarak belirlenmiştir.

Kısa vadeli olarak baktığımızda da 1432 bariyeri gündemimizdedir. Bu bariyer geçilmediği müddetçe aşağı yönlü baskının devam etmek isteyeceğini ve yukarıda da ifade ettiğimiz gibi 1385-1335 seviyelerinin test edilmesinin güçlü bir ihtimal olduğunu söyleyebiliriz.

NOT: 1432 seviyesi altındaki günlük kapanışlar Altın’da sert satışların oluşmasını sağlayabilir. Ortadoğu ile ilgili gelişmeler ve bugün ABD’den gelecek olan Büyüme Oranı (GDP) verisi dikkatle takip edilmelidir.

Pivot; 1432

Destek; 1400-1385-1370

Direnç;  1422-1432-1445

altin

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız  setıklayın ve formu doldurun.

 

 

Add a Comment