Savaş Boruları Çalınmaya Başladı.

28 Ağustos 2013 Forex Piyasası Akşam Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda, ABD ile birlikte müttefikleri İngiltere ve Fransa’nın Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı gerekçesi ile askeri müdahalede bulunma ihtimalinin artması, varlık fiyatlarında sert dalgalanmaların devam etmesine yol açıyor. Global hisse senetlerinde kayıplar sürerken, artan riskler ile gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışının devam ettiği görülüyor.

Tüm dünyanın yakından izlediği Suriye’ye ilişkin gelişmeler piyasa katılımcıları tarafından da dikkatle takip ediliyor. İngiltere’den sonra Fransa Parlamentosu da Suriye hakkında tartışmak için tatilden geri dönüyor. Diğer taraftan İngiltere Başbakanı David Cameron, sivillerin kimyasal silahlardan korunması yönünde bir karar için BM (Birleşmiş Milletler)Güvenlik Konseyi’ne başvuracaklarını açıklarken, Almanya Dışişleri Bakanlığı da dahil olmak üzere, İngilizlerin bu başvurusuna desteğin arttığı görülüyor. BM Suriye özel temsilcisi olan El Ahdar El İbrahimi, Suriye’ye askeri müdahale için uluslararası hukuk açısından BM’nin onayının şart olduğunu dile getirdi. İbrahimi ayrıca, Suriye’de yüzlerce insanın ölümüne bazı kimyasal maddelerin sebep olduğunun kanıtlandığını açıkladı.

Rusya başta olmak üzere bazı BM üyesi ülkelerin, Orta Doğu ülkesine askeri bir müdahale taraftarı olmadıkları biliniyor. Almanya Dışişleri Bakanı özellikle Rusya’ya seslendiğini ifade ederek İngiltere’nin hazırladığı Suriye tasarısına tüm üyelerin destek vermelerini istedi. Eğer BM’den onay çıkmazsa ABD ve müttefik ülkelerin kendi başlarına hareket etme ihtimallerinin olduğu basında yer alan haberler arasında öne çıkıyor. Diğer taraftan İsrail Radyosu’nun haberine göre, ülke füze savunma sistemlerini harekete geçirirken, Rusya Genelkurmay Başkanlığı Akdeniz’deki gelişmeleri uydudan izlediğini belirtti.

Bu görünüm altında piyasalara göz atıldığında, yapılan açıklama ve gelen haberler ile parite ve emtia fiyatlarında dalgalı bir seyir izlendiği görülüyor. Arz endişeleri ile son iki yılın en yüksek seviyelerine tırmanan petrolde, Avrupa seansı başlarından itibaren geri çekilmeler gerçekleşirken, Dolar endeksinde yukarı yönlü hareketlerin yeniden hız kazandığı görüldü. Altın ise Mayıs ayı ortalarındaki yüksek seviyelerine yakın işlem görmeye devam ederken, gelişmekte olan ülke paralarındaki kayıplar paralelinde TRY’nin değersiz seyri sürüyor.

Günün devamında Suriye’ye ilişkin gelişmeler ve açıklamalar gündemin ana gündem maddesi olmaya devam edecek. Bunun yanında ADB verileri ve BOE Başkanı Mark Carney’nin konuşması öğleden sonra yatırımcılar tarafından incelenecek.

“İngiltere’de gözler Cameron ve Carney’de”

Suriye’ye uluslararası düzeyde askeri bir müdahalenin gündeme gelmesi ile tatilde olan İngiliz Parlamentosu’nu yarın için olağanüstü toplanmaya çağıran Başbakan David Cameron ve BOE’nin para politikaları hakkında önemli ipuçları verebilecek Banka’nın Başkanı Carney, ada ülkesinde bugün yakından izlenecek iki isim olarak öne çıkıyor.

Piyasada oluşan genel beklentiye göre Carney’nin yatırımcıları cari faiz seviyesinin bulunduğu düşük seviyelerde kalacağına ikna etmeye çalışacağı tahmin ediliyor. İleriye yönelik rehberlik politikası ile piyasaları bilgilendirecek Başkan büyük ihtimalle, işsizlik oranı %7’ye gerileyene kadar faizlerin düşük tutulacağı mesajını yenileyecek. Diğer taraftan Carney’nin işsizlik oranının 2016’ya kadar %7’ye düşmeyeceği tahminini de ifade etmesi beklentiler arasında.

“ABD Konut satışlarında yine sürpriz olur mu?”

Geçtiğimiz hafta Cuma günü 394 bin ile beklentilerin çok altında açıklanarak hayal kırıklığı yaşatan yeni ev satış verilerinin ardından bugün, beklemedeki ev satışları verisinde %0.2’lik bir artış olacağı tahmin ediliyor. Satışa çıkarılan konut sayısındaki değişiklikler ile arz tarafında yaşanan gelişmeler sonucu zaman zaman yeni ve bekleyen ev satışlarının ayrıştığı görülüyor. Kontratları imzalanarak satışın tamamlanmasını bekleyen ev sayısı konusunda bilgi veren rakamın tahminlerin üzerinde açıklanması Dolar’ın değer kazanmasına neden olabilecekken, verinin tahminlerin altında kalması ABD’nin para biriminde düşüşlerin görülmesine yol açabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

15:45 GBP BOE Başkanı Carney Konuşması

17:00 USD Beklemedeki Ev Satışları (Aylık) 0,2% -0,4%

17:30 USD Ham Petrol Envanterleri 0.5M -1,4M

NOT: BOE Başkanı Mark Carney’nin TSİ 14:45’de yapılması planlanan konuşması 15:45’e alınmıştır.

EUR/USD ANALİZ

Her seferinde 1,34 seviyesine yaklaştıktan sonra gerçekleştirdiği satış baskısı aslında parite ile ilgili olumsuz beklentilerin hala daha güncel olduğu anlamına gelmektedir. Ancak bu tutumu destekleyecek temel verilerin olmayışı paritenin düşüşlerini sınırlamaktadır. Bu bağlamda da teknik olarak düşüşleri destekleyecek temel makro-ekonomik gelişmeler dikkatle takip edilmelidir. Haftanın açılış gününden itibaren EURUSD paritesi için 1,3415 bariyerinin öneminden bahsetmiş ve bu bariyer altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının devam etme ihtimalinin güçlülüğünden bahsetmiştik. Genel anlamda baktığımızda hala daha bu bariyerin önemli olduğunu, bu seviye altında kaldığı müddetçe satış baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Eğer bu düşüşler paritenin gün içi 1,3330 desteğini kırmasına katkı sağlarsa daha net düşüşlerin oluşabileceğini ifade edebilir. Böyle bir durumda 1,32 seviyesi yeniden hedeflenmek isteyecektir ve bu aşamada karar vermek isteyecektir.

NOT: Ortadoğu gerginliği, FED belirsizliği piyasalarda makro-ekonomik gelişmeleri ön plana çıkmasına neden olurken teknik olarak daha dikkatli olmak gerektiğini söyleyebiliriz. Sabırsız ve aceleci davranılan işlem stratejileri şuan ki spekülatif ortamda yatırımcın en büyük zaafı olarak görülmektedir. Bu bağlamda bu psikolojiye sahip olarak uygun kar – zarar oranları belirlenerek işlemler gerçekleştirilmelidir.

Pivot: 1,3415

Destek 1,3330-1,3290-1,3250

Direnç; 1,3415-1,3455-1,3500

eurusd

GBP/USD ANALİZ

200 haftalık basit hareketli ortalama olan 1,5745 bariyerini aşamayan ve satış baskısına maruz kalan GBPUSD paritesi gün içerisinde 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,5510 seviyesi altına düşerek 1,5462 seviyesine kadar gerilemiştir. Bu gerileme sonrasında şuanda 1,5470 seviyesine yakın hareket eden parite de artık düşüşler devam edecek mi sorusunun cevabını aramaktayız. Bu da paritenin 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,5510 altında gerçekleştireceği günlük kapanışlarla ifade edebilir. Bu bağlamda da bugünden itibaren paritenin günlük kapanışı dikkatle takip edilmelidir.

Kısa vadeli olarak baktığımızda 1,5555 bariyerinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe aşağı yönlü baskının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz.

Pivot: 1,5555

Destek; 1,5450-1,5410-1,5370

Direnç; 1,5500-1,5555-1,5605

USD/TRY ANALİZ

BİST-100 endeksinin haftanın ilk gününden itibaren gerilemesi Türk lirası üzerinde negatif bir etki bırakırken Ortadoğu ile ilgili gelişmeler nedeniyle 2,0686 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştiren parite şuanda 2,0586 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Genel anlamda Ortadoğu gerginliği ve BİST-100 endeksinin gerilemesi kur üzerinde yukarı yönlü bir hareketin oluşmasına katkı sağlarken bu çıkış teknik olarak da desteklenmektedir. Bu bağlamda da 2,04 desteği üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz.

Pivot: 2,0400

Destek; 2,0500-2,0400-2,0300

Direnç; 2,0686-2,0800-2,1000

usdtry

USD/JPY ANALİZ

99,25 seviyesinin önemi ve bu bariyerinin geçilememesi nedeniyle satış baskısının kısa vadeli oluşabileceğini gerek haftaya bakış gerekse günlük analizlerde sizlerle paylaşmış ve bu düşüşlerin oluşabilme ihtimallerinin güçlü olduğunu ifade etmiştik. USD/JPY paritesi gün içi gerçekleştirmiş olduğu satış baskısı nedeniyle 96,80 seviyesine kadar gerilemiş ve bu gerileme sonrasında şuanda 97,37 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir.

Teknik olarak baktığımızda 99,25 ile 96,50 seviyeleri arasında kanal içi hareketler mevcuttur. Bu bağlamda da kanal kırılacak mı yoksa tekrar 99,25 seviyesi mi test edilecek sorusunun cevabını olası düşüşlerde 96,50 seviyesini takip ederek karar vereceğiz. Kısa vadeli baktığımızda 97,60 bariyerinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe kritik bir seviye olan 96,50 seviyesinin test edilme ihtimalinin olduğunu söyleyebiliriz. 97,60 bariyerinin geçilmesi durumunda dönüş sinyalleri aldığımızı ve olası dönüşlerle kanal içi hareketlerin oluşma ihtimalini de göz ardı etmemek gerekmektedir.

Pivot: 97,60

Destek: 96,50-96,10-95,70

Direnç: 97,60-98,10-98,55

HAM PETROL ANALİZ

ABD’nin Suriye’ye gerçekleştireceği olası askeri müdahalesi ifadeleri ile yükselişe geçen emtia ve enerji fiyatları Ham petrol fiyatlarının gün içi 112,20 seviyesine kadar yükselmesini sağlamış ve ardından bu çıkış sonrasında ham petrol fiyatları kar realizasyonlarına geçmiştir. Gün içerisinde gerçekleşen kar realizasyonları ile 109 seviyesine kadar gerileyen ham petrol şuanda 109,55 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Teknik olarak baktığımızda uzun vadeli olarak 115 seviyelerine kadar çıkışların oluşabilme ihtimalleri hali hazırda mevcuttu ancak temel verilerin belirsizliği bu çıkışları engellemişti. Savaş senaryoları ile teknik beklentinin birbirini desteklediği ve bu nedenle de yaşanılan çıkışlar sonrası ham petrol fiyatlarını incelediğimizde teknik olarak 115 seviyesine doğru yükselişlerin olabilme ihtimalinin kuvvetli olduğunu, Ortadoğu ile ilgili gerginliğin devam etmesi durumunda ise bu ihtimalin destekleneceğini söyleyebiliriz. Bu bağlamda da spekülatif olarak hareket eden ham petrol fiyatlarında güncel gelişmeler dikkatle takip edilmelidir. Kısa vadeli olarak 109 desteği üzerinde yükseliş beklentimiz devam etmektedir.

Pivot; 109,00

Destek: 109,00-107,80-106,30

Direnç: 110,50-112,80-114,00

ALTIN ANALİZ

“Savaş için son hazırlık”

Hemen hemen herkesin tüm basın yoluyla öğrendiği olası Suriye müdahalesinde, ABD hükümeti Suriye’ye olası müdahaleler için keskin ifadeler kullanmak, İsrail başta olmak üzere Fransa ve İngiltere’de bu durumu desteklemektedir. Birleşmiş milletlerin de Suriye’nin kimyasal silah kullandığını belirtmesi ile artık savaş borularının çalınmaya başladığını gözlemliyoruz. Ancak bu ifadeler piyasaları etkilemeye devam ederken daha kesinleşmiş bir müdahale haberi yer almamaktadır. Bu bağlamda da gündemimizde Ortadoğu ve Suriye’nin emtia fiyatlarına olan etkisi olacaktır.

Savaş senaryolarının net bir şekilde konuşulduğu bu ortamda emtia ve enerji fiyatlarının yükselmesi de kaçınılmaz olmaktadır. Bu bağlamda da altın fiyatları 1432 seviyesine kadar gün içi çıkışlarını gerçekleştirmiştir. Bu süreçten sonra olası savaş ihtimali, savaş sonrasında gerçekleşen müdahalelerle askeri kontrolün sağlanıp sağlanamaması, savaşın süreceği zaman, bu tür ihtimaller Altın fiyatlarının 1500-1520 seviyesine kadar yükselmesine neden olabilir. Ancak burada şunu unutmamak gerekmektedir. Son 2 yılın en çok dikkat çekilen seviyesi 1520 olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda da olası yükselişlerde uzun vadeli boğa piyasası oluştu ifadesini kullanmak yanlış olacaktır. Şuanda kısa ve orta vadeli yükseliş baskısı devam ederken uzun vadeli olarak hala daha düşüş baskısı sürmektedir. Bu nedenle de şuanda makro-ekonomik gelişmelerden dolayı piyasalarda hareketliliğin olduğu, altın işlemcilerinin anapara & margin oranına dikkat etmeleri ve olası sert hareketlilikte sakin ve sabırlı olmaları önemlidir.

Kısa vadeli olarak baktığımızda 1411 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz.

NOT: 1432 seviyesi üzeri günlük kapanışlar 1520 seviyesini test etmesini destekleyebilir. Ortadoğu ile ilgili gelişmeler ve yarın ABD’den gelecek olan GDP verisi dikkatle takip edilmelidir.

Pivot; 1411

Destek; 1411-1399-1390-

Direnç; 1434-1445-1460

altin Sava

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız setıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment