26-30 Ağustos 2013 Forex Piyasası Haftaya Bakış Analizi

Ekonomik Takvim bölümüneburadan ulaşabilirsiniz.

Makro-Ekonomik Gelişmeler

“Piyasada geçtiğimiz haftanın başlıkları”

Geride kalan hafta küresel piyasalarda sert hareketlerin gerçekleştiği önemli bir işlem dönemi olarak geçti. Çin’den, Avrupa ve ABD’ye kadar gelen veriler varlık fiyatlarında etkili olurken, yurt içerisindeki TCMB kararları ve ABD’den FOMC toplantı kayıtları yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilen gündem maddeleri arasında öne çıktı.

Geçen haftanın kuşkusuz en önemli olayı, FOMC tutanaklarının açıklanmasıyla, küresel piyasalarda Dolar’ın değer kazanmasının yanında, TRY, Hindistan Rupisi, Brezilya Reali ve Güney Afrika Randı gibi gelişmekte olan para birimlerinin büyük kan kaybı yaşamalarıydı. TCMB’den gelen faiz artışı ve döviz satım ihalelerinin ise, USD/TRY’deki yükselişi engellemekten uzak kaldığı görüldü. Kur, Cuma günü 2.00 seviyelerine kadar yaklaşarak yeni tarihi rekor seviyeleri gördü. BİST-100 Endeksinde ise sert düşüşler yaşandı.

Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’ye baktığımızda ise, FOMC toplantı tutanaklarının olumlu verilerle desteklenmesi durumunda yılsonunda azaltılacak olması, piyasalarda sert hareketlerin yaşanmasına neden oldu. Bunun yanında piyasalar hafta içerisinde ABD’den açıklanan makro-ekonomik verilerle yön bulmaya devam ettiler. ABD’den gelen verilere göre, mevcut konut satışlarında beklentilerin üzerinde olumlu veriler gerçekleşirken, işsizlik oranlarının olumsuz gerçekleşmesi ve özelliklede yeni konut satışlarının beklentilerin çok altında gelmesiyle, Dolar endeksinde sert düşüşlerin yaşandığı gözlemlenirken, altında yukarı yönlü yükselişlerin yaşandığı görüldü.

Asya ve Euro Bölgesi’nde ise geride bıraktığımız hafta Perşembe günü PMI günüydü. Gece açıklanan Çin HSBC flaş imalat PMI 50.1 ile beklentiden daha iyi gelirken, Euro Bölgesi PMI verileri de genel olarak beklentiden daha iyiydi. Fransa’nın yaşattığı hayal kırıklığı dışında, hem Almanya, hem Euro Bölgesi genel PMI verileri beklentiden daha güçlüydü. Böylece, ECB’nin faiz indirimi ihtimallerini de bir kademe daha azaltan, Euro Bölgesi’nin yılın ikinci yarısı için çizdiği toparlanma, veriler tarafından desteklenmeye devam etti. Bu verilerin ardından EUR/USD paritesinde yükselişlerin yaşandığını, ancak Dolar’ın küresel ölçekte değer kazanmasıyla paritede tekrar düşüşlerin yaşandığını gözlemledik.

Avrupa’nın bir diğer büyük ekonomisi olan İngiltere’den açıklanan büyüme oranı, beklentilerin üzerinde olumlu gelerek 0,7% olarak gerçekleşti. GBP/USD paritesinin verinin öncesinde yukarı yönlü çıkışını olumlu gelen veriyle biraz daha yukarı çektiğini gördük.

Yeni haftaya başlarken yatırımcıların dikkatlerinin özellikle ABD’den açıklanacak olan GDP, tüketici güveni, dayanıklı tüketim mal siparişleri ve işsizlik başvurularında olacaktır. Bunun yanında Alman IFO İş Endeksi, BOE’nin Başkanı Mark Carney’in yapacağı konuşma ve Kanada GDP verileri de piyasalarda dikkatle takip edilecektir.

‘Yeni haftada dikkatler yine ABD verilerinde olacak’’

İngiltere piyasalarının tatil nedeni ile kapalı olacağı haftanın ilk gününden itibaren başlayacak veri akışı içerisinde ABD’den gelecek rakamlar Ağustos ayının son haftasında da küresel yatırımcıların gündeminde olacak.

Pazartesi günü yayınlanacak dayanıklı tüketim mal siparişlerinin Temmuz ayında düşmesi beklenmektedir. Bunun başlıca nedeni ise Boing uçak firmasının uçak siparişlerinde yaşanan sert düşüşlerden kaynaklanacağı tahmin edilmektedir. Boeing’in Haziran ayında almış olduğu 287 yeni uçak siparişine rağmen, Temmuz ayında bu sayının 90 siparişe düşmesi, ABD dayanıklı tüketim mallarında yaşanacak olası düşüşün erken habercisi olarak görülebilir. Bunun yanında, Temmuz ayında sanayi üretimindeki dayanıklı tüketim mallarında meydana gelen 0,2% düşüşün de verilerde yaşanacak olası düşüşlerin ipuçları olarak değerlendirilebilir. Yine de sürpriz bir şekilde beklentilerin üzerinde gelebilecek dayanıklı mal siparişi verileri Dolar’da yukarı yönlü hareketlerin oluşmasına neden olabilecekken, tahminleri karşılamayan rakamlar, ABD’nin para biriminde düşüşlere yol açabilir.

ABD’den açıklanacak bir diğer ekonomik veri olan tüketici güveninin, Ağustos ayında bir önceki Temmuz ayına göre düşüş yaşayarak 79,6 olarak gelmesi beklenmektedir. Temmuz ayında bu rakam 80,3 olarak gerçekleşmişti. Ağustos ayındaki düşüşün asıl nedenlerinin mortgage faiz oranlarında yaşanan yükselişler ve sermaye piyasalarındaki yüksek volatiliteden kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Bunun yanında benzin fiyatlarında yaşanan artışlarda tüketici güvenini etkileyen bir diğer etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Ortalama bir galon benzin fiyatı ABD’de Temmuz ayında $3,56 iken, Ağustos ayında bu tutar $3,70’a yükselmiştir.

“Gözler ABD’nin büyüme oranında (GDP)”

Haftanın kuşkusuz en önemli verisi, ABD’den gelecek olan GDP verisi olacaktır. ABD büyüme oranının 2,3% olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Verinin olumlu gelmesinin beklendiği ve bunun en büyük nedenlerinden birinin, Haziran ayında ihracat rakamlarının beklentilerin üzerinde olumlu gerçekleşmesinden dolayı olacağı tahmin edilmektedir. Haziran ayındaki cari açık beklenenden çok daha az gelmişti. Bunun nedeni de ithalat rakamlarında yaşanan düşüş ve ihracat rakamlarının beklentilerin üzerinde gerçekleşmesiydi.

Haftanın bir diğer gelişmesi ise açıklanacak olan haftalık işsizlik başvuruları verisi olacaktır. ABD’de işsizlik başvuruları geçtiğimiz hafta yükseliş göstermesine rağmen aylık bazda gerileyerek istihdam piyasasının gelişim göstermeye devam ettiğine işaret etti. İşsizlik başvuruları önceki haftaya göre 13K artışla, 336K olarak gerçekleşmişti. Rakamın bu hafta 329K olarak gerçekleşmesi beklenmektedir.

Son dönemlerde dünyanın en büyük ekonomisinden olumlu gelen makro-ekonomik verilere bir yenisinin daha eklenmesi beklenmektedir. Haftanın son günü açıklanacak olan kişisel harcamaların, Temmuz ayında 0,3% olarak açıklanacağı tahmin edilmektedir. Bunun başlıca nedeni de geride bıraktığımız aylarda istihdam verilerinin genel anlamda olumlu sonuçlanması ve Temmuz ayındaki perakende satışlarda yaşanan yükselişler gösterilmektedir. Veriler açıklandıktan sonra, yatırımcıların piyasaların tepkisini görebilmesi açısından Dow Jones ve Dolar endeksini yakından incelemeleri faydalı olacaktır. Bu aynı zamanda yatırımcılara FOMC kayıtlarından sonra piyasada var olan psikolojinin nasıl şekillendiğini anlamak adına bir yarar sağlayabilir.

‘’Avrupa’da olumlu hava devam edecek mi?’’

Avrupa ve Euro Bölgesi’nin dinamosu Almanya’dan açıklanacak olan İFO iş endeksi verilerine baktığımızda, verinin son üç aydır beklentilere yakın seviyelerde geldiği görülüyor. Ağustos ayında ise yükseliş yaşayarak 107,1 olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Rakamın sürpriz yaparak tahminlerin altında olumsuz açıklanması, Euro para biriminde sert değer kayıplarına neden olabilecekken, beklentilerin üzerinde olumlu gerçekleşecek bir rakam, ortak para biriminde değer kazanımlarının görülmesini sağlayabilir.

Cuma günü 30 Ağustos nedeni ile dört günlük işlem dönemi yaşayacak olan Türkiye gibi İngiltere’de Pazartesi günkü tatil ile kısa bir hafta geçirecek. Haftanın kuşkusuz İngiltere için en önemli olayı ise, BOE Başkanı Mark Carney’in Çarşamba günü yapacağı basın açıklaması olacaktır. İşsizlik oranı 7%’ye gerileyinceye kadar faiz artırmama kararını açıklayan Mark Carney’in, FOMC toplantı kayıtlarının açıklanmasından sonra uluslararası piyasalarda yaşanan hareketlenmelerin ardından nasıl bir tavır takınacağı merakla beklenmektedir. Özellikle soru cevap kısmında Mark Carney’e rehberlik politikası ile ilgili sorulacak sorular dikkatle takip edilecektir.

EUR/USD ANALİZİ

“Kanal içi hareketlere devam”

Ağustos ayının son haftasına geldiğimiz bugün özellikle piyasalar Eylül ayında gerçekleşecek önemli haberler öncesinde yön bulma arayışındadır. Ancak piyasa katılımcılarının çoğunluğunun bu ay tatil yapması gerek işlem hacmini azaltmakta gerekse trend hakkında net bilgi vermemektedir. Özellikle de yeni ay ile birlikte piyasa katılımcıların tekrar iş başı yapması ve ardından FED’in “Parasal Genişleme” ile ilgili azaltmaya gidip gitmeyeceğine dair gerçekleştireceği toplantı nedeniyle Eylül ayı çok hareketli geçecektir. Eylül ayına gelmeden son hafta da ise piyasaların gelecek olan makro-ekonomik verileri dikkate alacağını ve özellikle de Dolar endeksine göre trend konusunda karar vermek isteyeceğini söyleyebiliriz.

EURUSD paritesini teknik olarak incelediğimizde özellikle Dolar endeksinin kısmi olarak tepki satışlarını sürdürmesi ve Euro bölgesinden olumlu verilerin gelme isteği paritenin yükselme isteğini artırmış ve EURUSD hafta içerisinde 1,3451 seviyesine kadar yükselmiştir. Bu yükseliş sonrasında geri çekilen ve 1,3380 seviyesi yakınında hareketlerine devam eden parite şuanda haftalı grafikte hem kanal içi hareketlerine devam etmektedir hem de bollinger bandı ve 200 haftalık basit hareketli ortalama altında hareketlerine devam etmektedir. Bu da uzun vadeli olarak EURUSD paritesi ile ilgili negatif seyrimizin devam etmesini sağlamaktadır. Eğer EUR/USD paritesinde belirlediğimiz bariyerler aşılmazsa kanal içi hareketler devam etmek isteyeceğinden 1,2980 seviyesine doğru atak gerçekleştirmek isteyebilir. Bu seviye öncesinde de 1,3230 ve 1,3120 seviyeleri daha önceki hedefler olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda da gerek kanalın üst noktası gerekse bollinger bandı ve 200 haftalık basit hareketli ortalama dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 1,3483

Destek; 1,3230-1,3110-1,2980

Direnç; 1,3483-1,3580-1,3709

eurusd

GBP/USD ANALİZİ

“200 günlük ve haftalık basit hareketli ortalamalar kritik”

Olumlu makro-ekonomik gelişmelerle son zamanların en önemli çıkışını sağlayan İngiltere ekonomisi ülke para biriminin değerlenmesine neden oldu ve 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,5510 seviyesi üzerine çıkarak trend değişimi olacak mı sorusunu sorgulamamızı sağlamaktadır. 1,5510 seviyesi üzerine çıktıktan sonra gerek Sterlin’in değerlenmesi gerekse Dolar endeksindeki tepki satışları paritenin yükselişlerine devam etmesini sağladı ve GBPUSD paritesi 1,5717 seviyesine kadar yükseldi.

Daha önceki raporlarımızda orta vadeli 1,5510, uzun vadeli olarak 1,5745 seviyesinin önemli olduğunu daha önceki analizlerimizde sizlerle paylaşmıştık. Şuanda GBP/USD paritesi 200 haftalık ile 200 günlük basit hareketli ortalama arasında hareketlerine devam etmektedir. 200 haftalık basit hareketli ortalamadan dönüş gerçekleştirerek 200 günlük basit hareketli ortalamaya yaklaşan parite de düşüşlerin devamı için 200 günlük basit hareketli ortalama altında günlük kapanışlar gerçekleştirmesi gerekmektedir. Böyle bir durumda dönüşlerden bahsedebilir ve aşağı yönlü hedefleri 1,5450, 1,5330 ve 1,5135 olarak ifade edebiliriz. Aksi takdirde paritenin bir süre daha 200 haftalık ile 200 günlük basit hareketli ortalama arasında hareketlerine devam edeceğini söyleyebiliriz.

Pivot: 1,5745

Destek; 1,5450-1,5330-1,5135

Direnç; 1,5745-1,5855-1,6015

gbpusd

USD/JPY ANALİZİ

“Üçgen formasyonuna devam”

USDJPY paritesini haftalık grafikte incelediğimizde üçgen formasyonu içerisinde hareketlerini sürdürdüğünü, özellikle de son zamanlardaki dalgalanmalar nedeniyle de yön konusunda kararsızlık yaşadığını, ilgili formasyonun önümüzdeki süreçteki yön ve hedefler konusunda bize sinyal vereceğini söyleyebiliriz. Buna göre dikkat edilmesi gerekilen seviyeler olarak üçgen formasyonunda kanalın alt ve üst noktaları olarak belirlediğimiz 95,70 ile 99,25 seviyelerinin önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Teknik olarak baktığımızda bu seviyeler arasında hareketlerine devam eden parite de 99,25 bariyerinin üzerinde kalması durumunda 101,18 ve 103,72 hedeflenmek istenecekken, 95,70 desteğini aşağı yönlü kırması durumunda 93,56 ve 92,10 seviyesine kadar gerilemek isteyecektir. Bu nedenle de bundan sonraki süreçte üçgen formasyonu ve bu formasyonda kanalın alt ve üst noktası dikkatle takip edilmelidir. Geçtiğimiz hafta parite 99,25 seviyesine yaklaşmayı başardı ancak geçemeyerek tekrar satış baskısına maruz kalmıştı. Eğer bu durum piyasalar olarak dönüş olarak yorumlanırsa parite yeniden 95,70 seviyesine kadar gerileyebilir. Bu bağlamda da 99,25 dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 95,70

Destek: 95,70-94,60-93,56

Direnç: 99,25-101,18-103,72

usdjpy

USD/TRY ANALİZİ

Finans piyasalarının FED başkanı Bernanke’nin “Parasal Genişleme ne zaman azalacak” sorusuna odaklanması ve Bernanke’nin piyasaları rahatlatacak ifadeler kullanmaması ile belirsizliğin hâkim olduğu bugünlerde özellikle yurtiçi piyasalarda USDTRY paritesindeki hareketlilik dikkat çekmektedir. Bir yandan Dolar’ın global piyasalarda güçlenmesi, diğer yandan da BİST-100 endeksindeki satış baskısı USDTRY paritesinin yukarı yönlü çıkış gerçekleştirmesini sağlamaktadır. Bu çıkış USDTRY paritesinin psikolojik bir seviye olan 2.00 seviyesine yaklaşmasını sağlamıştır. Buna karşın kur üzerindeki baskıyı hafifletmek ve fiyat istikrarını sağlamak isteyen TCMB ise üst bant faiz oranında (borç verme faiz oranı) 75 baz puan artışa gitmekle yetinmeyip gün içi döviz ihaleleri gerçekleştirmektedir. Gerçekleştirdiği müdahalelere rağmen kurdaki yükselişe engel olamayan TCMB’nin bundan sonraki süreçteki stratejileri dikkatle takip edilmelidir.

Yurtiçi piyasalar global piyasaların etkisi altında hareketlerine devam ederken bir yandan da kur üzerindeki tahminlerin yeni rekor seviyelerde olması da dikkat çekicidir. Örneğin Deutsche Bank ve Goldman Sachs’ın raporunda USD/TRY paritesindeki yılsonu beklentilerinin 2.20, 3 aylık beklentilerinin ise 2,00 olması dikkat çekmektedir.

Peki, aracı kurumların kur üzerindeki yukarı yönlü baskının devam edeceğine ilişkin beklentilerini güçlendiren nedir?

Aslında bu sorunun cevabının bir bölümünü yukarıdaki ifadelerimizde “Dolar’ın global piyasalarda güçlenmesi, diğer yandan da BİST-100 endeksindeki satış baskısı USDTRY paritesinin yukarı yönlü çıkış gerçekleştirmesini sağlamaktadır” belirtmiştik. Buna ilaveten USDTRY paritesini teknik olarak incelediğimizde yükseliş trendi içerisinde hareketlerine devam ettiğini, 50 günlük basit hareketli ortalama olan 1,9325 desteği üzerinde kaldığı müddetçe yukarı yönlü baskının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Eğer USDTRY paritesi 1,9325 seviyesi üzerinde kalmayı sürdürürse psikolojik bir seviye olan 2.00 bariyerini geçebileceği gibi kur 2.02 ve 2.08 seviyeleri hedefleyebilir.

Pilot: 1,9325

Destek; 1,9830-1,9690-1,9510

Direnç; 2,0000-2,0200-2,0427

usdtry

HAM PETROL ANALİZİ

“Bollinger Bandı içinde hareketlerine devam”

Uzun bir süredir ham petrol fiyatları belirli seviyeler arasında sıkışık bir seyirle hareketlerine devam etmekte ve bu durum da karar vermek için trendi daha net görebildiğimiz indikatörlerden Bollinger bandından yola çıkarak ham petrol için hala daha kararsız olduğunu gözlemlemektedir. Bollinger bandında bandın alt ve üst noktaları olarak gözlemlediğimiz 103,10 ve 108,53 seviyeleri bu haftanın dikkat edilmesi gereken iki kritik seviyesi olarak belirlenmiştir. Geçtiğimiz hafta bollinger bandının üst noktasından alt noktasına kadar gerilediğini gözlemlediğimiz ham petrol yine aynı hafta alt noktadan toparlanarak üst noktaya doğru çıkışlarına devam etme görünümündedir. Şuanda 107,00 seviyesinde hareketlerine devam eden ham petrol de yükselişlerin devamı için 108,60 seviyesi üzerinde günlük kapanışlara ihtiyaç vardır. Böyle bir senaryoda 110,50 seviyesini belirtmemiz yanlış olmayacaktır. Ancak çıkışlar 108,53 ile sınırlı kalır ve ham petrol satış baskısına maruz kalırsa bu sefer de hedef olarak bollinger bandın orta ve alt noktası olarak belirlediğimiz 105,90 ile 103,10 seviyeleri hedeflenmek isteyecektir. Bu bağlamda ilk etapta 108,53 bariyeri dikkatle takip edilmelidir.

Pivot; 103,10

Destek: 105,90-103,10-102,10

Direnç: 108,53-109,30-110,50

petrol

ALTIN ANALİZ

“FED toplantısı öncesi Altın yükselmek istemektedir”

Parasal genişlemenin azaltılmalı mı yoksa hala daha devam etmeli mi tartışmalarının devam ettiği, FOMC üyelerinin bile bu konuda hala daha belirsiz olması nedeniyle FED’in tatminkar açıklamaları olmaması Altın fiyatlarının dalgalı bir seyirle hareket etmesine neden olmaktadır. Buna ilaveten spekülatif olarak düşüş baskısının ortadan kalktığı şu günlerde özellikle Eylül ayındaki ABD kaynaklı açıklanacak haberler Altın’daki bu yükselişin devam edecek mi sorusunun cevabına önemli bir sinyal olacaktır. Eylül ayındaki ABD haberleri öncesinde Altın’ın son seyrini incelediğimizde gerek fiziki altın fonuna olan talep gerekse Dünya Altın konseyinden gerçekleşen olumlu açıklamalar altın fiyatlarının yukarı yönlü çıkışlar gerçekleşmesini sağlamış, spekülatörlerin altında dip çalışması başladı açıklamaları ile de kısa vadeli yükselişlerini sürdürmüştür.

Peki, tüm bu stratejiler Altın’da yeniden yükselişlerin başlayacağı anlamına mı gelmektedir?

Aslında bu sorunun cevabını FED toplantısı öncesi ve sonrası olarak yorumlayabiliriz. Çünkü özellikle Altın fiyatları dipten döndü mü yoksa dip öncesi bir dip mi olduğunu FED’in parasal genişleme ile ilgili son tutumu karar verecektir. Teknik olarak baktığımızda 1432 yükselişlerin devamı için geçilmesi gereken bir bariyerdir ve bu bariyerin geçilmesi ile uzun vadeli kanalın üst noktası ve aynı zamanda da 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1500 seviyesine kadar yükselişler gözlemlenebilir. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi bu senaryonun oluşabilmesi için 1432 geçilmesi gerekmektedir. 1432 seviyesi altında hareketlerine devam etmesi durumunda ise yeniden aşağı yönlü baskı kendisini gösterecektir. Her ne kadar açılış sonrası 1406 seviyesine kadar çıkış gerçekleştirse de yeniden 1400 seviyesi altına gerileyen ve şuanda da 1395 seviyesinde hareketlerini sürdüren Altın’da yükselen takoz formasyonu görünümü hala daha etkindir. Bu yüzden de formasyonun geçerliliğini yitirmesi için 1395 üzerinde günlük kapanışa bakmak gerekmektedir. Aksi takdirde yeniden formasyon gereği kanal içi hareketler oluşmak isteyebilir ve altın fiyatları kanalın alt noktası olan 1336 seviyesine kadar geri dönüş gerçekleştirebilir.

Pivot; 1432

Destek: 1384-1353-1336

Direnç; 1432-1460-1500

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız setıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment