22 Ağustos 2013 Forex Piyasası Parite ve Emtia Sabah Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasaların merakla beklediği Temmuz ayında yapılan FOMC toplantısının kayıtları dün gece yayınlanırken, piyasalarda sert dalgalanmaların gerçekleştiği ve Dolar’ın değer kazandığı görüldü. FED’in parasal genişleme programının ilerleyen aylardaki değişikliklerine ilişkin kritik ipuçları içeren kayıtlar yatırımcılar tarafından dikkatle incelendi.

“FOMC üyeleri Bernanke’yi destekliyor?”

Eylül ayında FED’in tahvil alım miktarını azaltmaya başlayacağı beklentilerinin ağırlık kazanmaya başlaması ile önemi artan toplantı tutanakları bazı önemli sinyaller içerse de, bazı konularda da belirsizliklerin devam etmesine neden oldu. Üyelerden çoğunun Başkan Bernanke’nin yıl içerisinde varlık alımlarının kısılması planını desteklediği görülürken, bazı yetkililerinde daha fazla ekonomik iyileşme görmek istedikleri belirtildi. Diğer taraftan parasal genişlemenin ne zaman azaltılmaya başlayabileceğine ilişkin net bir ifade ya da ipucu olmaması, konunun bir tarafının halen daha karanlıkta kalmasına neden oluyor.

Sonuç olarak dünkü tutanaklarda, FED’in bu yıl içerisinde parasal genişleme miktarını azaltma isteği net şekilde görülebilirken, yine de üyeler arasında fikir ayrılıklarının olduğu dikkat çekti. ABD ekonomisinden gelecek verilerin ise, parasal genişlemenin ekonomik iyileşmeye endeksli olduğunun bir kez daha belirtilmesi ile önemi vurgulanırken, tahvil alımlarının yıl içerisinde ne zaman başlanabileceğine dair sinyal verilmedi. Tutanakların yayınlanmasının ardından piyasalarda ilk olarak sert salınım hareketlerin görülürken, Dolar endeksindeki yükseliş diğer varlık fiyatlarında da etkili oldu.

“FOMC sonrası Euro Bölgesi PMI verileri önem taşıyor”

Son günlerde küresel piyasalarda dikkatlerin ABD’de çevrilmesinden sonra Yunanistan’ın yeni bir yardım paketine ihtiyaç duyabileceği haberleri ile gündeme gelen Euro Bölgesi’nden bugün önemli ekonomik veriler açıklanacak. Parasal birliğin tamamı, Almanya ve Fransa için yayınlanacak imalat ve hizmet PMI rakamları dikkatle izlenecek.

Son günlerde ECB’nin politikaları konusunda bazı yetkililerden gelen açıklamalar Banka’nın gerektiğinde faiz de artırabileceği yönünde ifadeler içerse de, yapılan söz konusu açıklamanın içeriğindeki gibi bir enflasyon sorunu kıtada henüz olmadığı için, ECB Başkanı Draghi’nin konuşmaları ile rakamlar değerlendirmek daha doğru olacaktır.

Verilere ilişkin beklentileri inceleceğimizde, PMI verilerinin tümü için olumlu tahminler olduğunu görüyoruz. Euro Bölgesi’nden son aylarda gelen iyimser verilere bugün yenilerinin ekleneceği öngörülürken, ECM’nin de yakından takip ettiği PMI rakamları kıtanın ortak para birimi açısından da önem taşıyor. Bu noktada yatırımcıların imalat PMI verilerine daha fazla dikkat etmesi gerektiğini belirtmekte fayda vardır. Genel anlamda Almanya, Fransa ve Euro Bölgesi’nden gelecek rakamların beklentilerin üzerinde açıklanması, ECB’nin faiz indirimi konusunda daha yavaş davranacağı düşüncesini destekleyecekken, Euro’da değer kazanımlarının görülmesini sağlayabilir. Diğer taraftan özellikle Almanya imalat PMI başta olmak üzere, verilerin tahminlerin altında kalması, ECB’nin faiz indirimini daha yakın bir tarihte yapabileceği beklentilerinin oluşmasına ve kıtanın ortak para biriminin değer kaybetmesine neden olabilir.

“Jackson Hole bugün başlıyor”

Her yıl dünyanın birçok yerinden ekonomistin katılımı ile gerçekleştirilen Jackson Hole toplantısı bugün başlıyor. Üç gün sürmesi planlanan sempozyumda bir çok bakan ve politika yapıcı da yer alacakken, bu seneki toplantının öneminin diğerlerinden bir miktar daha az olduğunu ifade etmekte fayda vardır.

FE Başkanı Bernanke’nin yer almayacağı Jackson Hole’de yardımcısı Yellen da sadece moderatör olarak görev yapacak. Yani üst düzey FED yetkililerinden hiçkimse konuşma yapmayacak. Bunun yanında ECB ve BOE başkanları da toplantıya katılmayacakken, büyük merkez bankalarından sadece BOJ Başkanı Kuroda ABD’deki sempozyumda yerini alacak.

“FOMC sonrası gözler ABD verilerinde”

FOMC tutanaklarından sonra ABD’den gelecek veriler bir kat daha önem kazanırken, parasal genişlemenin açıklanacak olan ekonomik rakamların istikrarına bağlı olduğu, kayıtların satır aralarında bir kez daha altının çizildiği görüldü. Bu açıdan bugün ABD’den gelecek istihdam talepleri verisi yatırımcıların merceği altında olacak veriler arasında öne çıkmaktadır. Geçtiğimiz hafta, olumlu bir şekilde son yılların en düşük seviyelerine düştüğü görülen veriye ilişkin beklenti rakamının 329 bin olduğu görülüyor. açıklanacak verinin tahminlerin altında olumlu gelmesi FOMC kayıtları sonrasında Dolar’da değer kazanımları görülmesine neden olabilecekken, rakamın tahminleri aşması, ABD’nin para biriminde değer kayıplarına yol açabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Perşembe

Zaman Haber Beklenti Önceki

09:00 CHF Ticaret Dengesi 2,91B 2,82B

10:00 EUR Fransız Servisleri PMI 49,3 48,6

10:00 EUR Fransız İmalat PMI 50,4 49,7

10:30 EUR Alman İmalat PMI 51,1 50,7

10:30 EUR Alman Servisleri PMI 51,7 51,3

11:00 EUR Hizmetler PMI 50,2 49,8

11:00 EUR İmalat PMI 50,9 50,3

15:30 USD İstihdam Talepleri 329K 320K

15:30 CAD Çekirdek Perakende Satışları (Aylık) 0,1% 1,2%

15:30 CAD Perakende Satış (Aylık) -0,3% 1,9%

16:00 USD Ev Fiyat Listesi 0,6% 0,7%

16:00 USD Üretim PMI 54,1 53,71

Jackson Hole Sempozyumu

21:00 USD FOMC Üyesi Fisher Konuşması

22:15 USD Hazine Sekreteri Lew Konuşması

EUR/USD ANALİZ

Piyasaların merakla beklediği FOMC toplantısı açıklandı ve FOMC ile ilgili sonuçların piyasaya etkisine bakacak olursak özellikle Dolar endeksinde yukarı yönlü çıkışların devam ettiği ve yükseliş trendi desteklediği görülmektedir. Bu da EUR/USD paritesinin aşağı yönlü baskı gerçekleştirmesine kakı sağladı ve parite çok sert olmasa da 1,3330 seviyesine kadar gerileme gösterdi. 4 saatlik grafiği incelediğimizde OBO yani Omuz Baş Omuz Formasyonu oluşacak mı sorusunu sormamızda fayda var. Çünkü EUR/USD paritesi eğer bir müddet yatay bir seyirde hareket eder ve ardından da 1,33 desteğini aşağı yönlü kırarsa OBO formasyonu oluşacağı için 1,32 seviyesine kadar gerileme ihtimali mevcuttur. Bu bağlamda da gün içi EURUSD paritesi hareketlerini dikkatle takip etmek gerekmektedir.

Daha öncelerde üzerinde sıklıkla durduğumuz 1,3405 bariyeri her ne kadar geçilse de günlük ve haftalık kapanışların önemli olduğu üzerinde durduk ve dünkü FOMC toplantısına rağmen parite 1,3405 bariyeri altında kapanış gerçekleştirdi. Bu bağlamda da 1,3450 seviyesine çıkışın şuanda trend değişimi için herhangi bir somut kanıt oluşturmadığını düşünmekteyiz. Buna ilaveten eğer parite düşüşlerine devam etmek istiyorsa ilerleyen zamanlarda muhakkak 1,3190 desteği altına gerilemesi gerekmektedir.

Kısa vadeli olarak EURUSD paritesini incelediğimizde 1,3409 bariyerinin önemli olduğunu, bu bariyer geçilmediği müddetçe satış baskısının devam edeceğini, 1,3300 desteğini kırması durumunda ise düşüşlerin daha net etkisini göreceğimizi söyleyebiliriz. Bu bağlamda da gün içi 1,3409 ve 1,3300 seviyeleri dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 1,3409

Destek 1,3300-1,3265-1,3230

Direnç;1,3375-1,3409-1,3450

eurusd

GBP/USD ANALİZ

FOMC sonrasında Dolar endeksinin yukarı yönlü çıkış gerçekleştirmesinden fırsat bulan GBP/USD paritesi her ne kadar gün içerisinde 1,5720 seviyesine yaklaşmış olsa da satış baskısına maruz kaldı ve bu durum paritenin 1,5587 seviyesine gerilemesini sağlamıştır. 200 haftalık basit hareketli ortalama olan 1,5750 seviyesinin önemli olduğunu ve bu bariyer altında satış baskısına maruz kaldığını daha önceki analizlerimizde sizlerle paylaşmıştık. Buna ilaveten düşüşlerin teyit edilebilmesi için 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,5512 seviyesi altında günlük kapanış gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu şart sağlandığı takdirde aşağı yönlü hem orta hem de uzun vadeli trendin devam edeceğini söyleyebiliriz.

Kısa vadeli olarak baktığımızda GBPUSD paritesi için 1,5669 bariyerinin önemli olduğunu, bu bariyer geçilmediği müddetçe satış baskısının devam edeceğini, 1,5570 desteğini kırması durumunda ise düşüşlerin daha net etkisini göreceğimizi söyleyebiliriz. Bu bağlamda da gün içi 1,5669 ve 1,5570 seviyeleri dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 1,5669

Destek; 1,5570-1,5512-1,5480

Direnç; 1,5638-1,5669-1,5717

USD/TRY ANALİZ

TCMB, gerçekleştirdiği müdahalelerine rağmen global piyasalarda yer alan gelişmelerin etkisinde kalmaya mecbur kaldı ve bu gelişmelerin Dolar endeksi üzerindeki olumlu etkisi kur üzerindeki yukarı yönlü baskının devam etmesini sağladı. Bu bağlamda da 1,99 seviyesine yaklaşan USDTRY paritesi şuanda 1,9815 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. TCMB’nin dün başlattığı sözlü müdahalelerin bundan sonraki süreçteki etkisi dikkatle takip edilmelidir. Eğer TCMB şuan ki kur seviyesinden memnun değilse yeni agresif politikalarla kur üzerindeki baskıyı oluşturmaya çalışacaktır. Ancak şu unutulmamalıdır ki USDTRY paritesi hala daha yükseliş trendinde ve piyasalarda ne kadar müdahale olursa olsun şuanda bu trend hala daha aktif bir şekilde devam etmektedir. Teknik olarak baktığımızda 1,9670 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası kırılmadığı müddetçe yukarı yönlü hareketlerin devam edeceğini söyleyebiliriz. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi bundan sonraki süreçte TCMB’nin atacağı adımlar kur üzerindeki kısa vadeli hareketleri de belirleyici olacaktır.

Pivot: 1,9670

Destek; 1,9670-1,9540-1,9430

Direnç; 1,9865-1,9920-2.0000

usdtry

USD/JPY ANALİZ

Dolar endeksinin FOMC sonucu sonrasında değerlenmesi USDJPY paritesinin gün içi yukarı yönlü çıkış gerçekleşmesine katkı sağlamış ve bu durum paritenin 98,33 seviyesine kadar yükselişini sağlamıştır. Şuanda da 98,23 seviyesinde hareketlerine devam eden parite de 97,75 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde yükseliş baskısının devam etek isteyeceğini söyleyebiliriz. Eğer parite gün içi 97,75 desteği üzerinde kalmayı sürdürürse 98,65 seviyesine kadar yükselişlerin oluşması kaçınılmaz olacaktır.

Pivot: 97,75

Destek: 97,75-97,25-96,85

Direnç: 98,33-98,65-99,10

HAM PETROL ANALİZ

Ham Petrol stokları verisindeki artış ve buna ilaveten FOMC toplantısından çıkan sonuçların Dolar üzerindeki olumlu etkisi Ham petrol fiyatlarının aşağı yönlü hareketler gerçekleşmesini sağlamış ve gün içi ham petrol 103,50 seviyesine kadar gerilemiştir. Teknik olarak baktığımızda bollinger bandında kanalın alt noktası olarak bildiğimiz 102,85 desteğinin önemli olduğunu, ham petrol fiyatlarının gün içi bu destek noktasını test etmesi sonrasında petrol fiyatlarının yeniden karar aşamasına geçeceğini söyleyebiliriz. Gün içerisinde 105,15 bariyerinin önemli olduğu, bu bariyer altında satış baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz.

Pivot; 105,15

Destek: 103,50-102,85-101,80

Direnç: 105,15-106,30-107,40

ALTIN ANALİZ

Gerek haftaya bakış gerek günlük analizlerimizde gerekse gün içi raporlarımızda Altın için iki kritik nokta üzerinde (1385 ve 1432) ısrarla durmuş ve özelikle de bu seviyeler arasında ilki olan 1385 bariyerine dikkat edilmesi gerektiğinden sizlerle paylaşmıştık. Altın fiyatları haftanın açılış gününde test etmiş olduğu 1385 bariyerini bir daha test edemedi, FOMC sonucu da Altın fiyatlarının satış baskısına maruz kalmasını sağladı. FOMC sonuçları açıklandıktan sonra ilk etapta dalgalı bir hareket gözlemlediğimiz Altın’da kalan zamanlarda ise 1379 seviyesine doğru satış baskısına maruz kaldı ve şuanda da 1361 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Teknik olarak baktığımızda 1385 bariyeri hala daha kritik bir seviye olmakla beraber gün içi düşüşlerin devam edebilmesi için en önemli seviyelerden birisidir. Eğer altın bu seviye altında kalmayı sürdürürse günlük grafikteki yükselen takoz formasyonu gereği 1330 seviyesine kadar geri çekilme ihtimali mevcuttur. Bu bağlamda da gün içi 1385 bariyerine dikkat etmek gerekmektedir.

Pivot; 1385

Destek; 1352-1342-1330

Direnç; 1373-1385-1400

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız setıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment