“Son söz FOMC’de”

21 Ağustos 2013 Forex Piyasaı Parite ve Emtia Akşam Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

FED’in para politikasında ilerleyen aylarda yapılabilecek olası değişlikler küresel piyasalarda varlık fiyatlarına yön vermeye devam ederken, günün ilk yarısında Dolar endeksinde dalgalanmalar gerçekleşti. Haftanın en önemli verisi olarak son FOMC toplantısının bugün yayınlanacak tutanakları, yatırımcıların dikkatle takip edeceği veriler arasında öne çıkıyor.

FED’in parasal genişleme programının Eylül ayında kısılmaya başlanıp başlanmayacağına ilişkin ipuçlarının görülebileceği FOMC toplantı tutanakları öncesinde piyasalarda salınım devam ederken, son düşüşlerinden sonra Asya ve ABD seanslarında toparlanmaya başlayan Dolar endeksi bu sabah yükselişlerini hızlandırdı. Parite emtia fiyatlarında da genel olarak Dolar’ın değer değişikliklerinin etkili olduğu görülürken, FOMC tutanakları öncesinde gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinden gelen çıkış ile USD/TRY 1.9660 seviyesine kadar tırmandı. Global borsalarda ve ABD vadeli kontratlarda ise satıcılı bir seyir gözlemleniyor.

“TCMB’den sözlü müdahale”

Dün Para Politikası Komitesi’nin (PPK) faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan artırarak borç verme faiz oranını %7.75’e çıkarmasının etkisi USD/TRY paritesinde uzun sürmemişti. Küresel fiyatlamalardan etkilenerek değer kayıplarına devam eden Türk Lirası, bugün Dolar endeksindeki yükseliş paralelinde 1.96’lı seviyeleri aşarken, TCMB Başkanı Erdem Başçı kurdaki son hareketler karşısında öğle saatlerinde açıklamalarda bulundu.

Başçı, ikinci bir açıklamaya kadar ek parasal sıkılaştırmanın her gün uygulanmaya devam edeceğini belirtirken, “Bugünden itibaren, ek parasal sıkılaştırma uygulanan günlerde saat 16:30’da en az 100 milyon Dolar tutarında bir döviz satım ihalesi açılacaktır” ifadeleri kullandı. Açıklamaların ardından USD/TRY paritesi 1.9565 civarına kadar çekildi.

“Emlak sektörüne ilişkin iyimserlik devam ediyor”

Son aylarda genel olarak olumlu sinyaller veren ABD’nin emlak piyasasına yönelik bilgiler veren ekonomik göstergelere, piyasa katılımcıları bugün bir yenisinin daha ekleneceğini tahmin ediyor. FOMC toplantı kayıtları öncesinde dikkatleri üzerine çekecek şu anki ev satışları verisinin 5.15M ile son iki yıldır görülen en yüksek seviyeye yaklaşacağı öngörülüyor. Geçen ay 5.08 ile beklentilerin altında kalan veriye ilişkin iyimser beklenti sonrasında açıklanacak rakamın tahminlerin üzerinde gelmesi Dolar’ın değer kazanmasını sağlayabilecekken, öngörülerin altında kalacak satış miktarlarını işaret eden rakamlar ABD’nin para biriminde düşüşlerin görülmesine yol açabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken noktanın, son haftalarda FED’e ilişkin beklentiler ile değişiklikler gösterebilen piyasa psikolojisi olduğunu söylemekte yarar vardır. Bu nedenle gelecek verinin öncelikle Dolar’a mı yoksa ABD borsalarına mı etki edeceğini incelemek faydalı olacaktır.

“FOMC tutanaklarından Eylül ayı için sinyal gelecek mi?”

Bugün piyasaların odak noktası, açıklanacak olan FOMC toplantı tutanaklarında olacak. Küresel yatırımcılar, FED’in parasal genişlemeyi Eylül ayında kısmayı tartışıp tartışmadıkları hakkında ipuçlarının aranacağı kayıtlarda, Banka üyeleri arasındaki fikir ayrılıkları da incelenecek detaylar arasında yer alacak. FED’in karar verme mekanizmasında görev alan yetkililerin parasal genişlemenin ne zaman azaltılmaya başladığı ile ilgili ciddi tartışmalar içerisinde olduklarının görülmesi, piyasalarda Eylül ayında tahvil alım miktarının azaltılabileceği beklentilerinin artmasına neden olabilir. Dolar’ın değer kazanmasına neden olabilecek bu durumun yanında, son FOMC toplantısında gündemde parasal genişlemenin önceki toplantılarda olduğu kadar yer aldığının görülmesi de, parasal genişleme programında değişiklik yapılmadan bir süre daha devam edilebileceği düşüncesinin güçlenmesine ve ABD’nin para biriminde düşüşler görülmesine yol açabilir. Tutaklar yayınlandıktan sonra yatırımcıların dikkatleri ABD devlet tahvil faizlerinde ve Dolar endeksindeki hareketlenmelerde olacaktır.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

17:00 USD Şuan ki Ev Satışları 5,15M 5,08M

17:30 USD Ham Petrol Envanterleri -1.6M -2,8M

21:00 USD FOMC Toplantı Kayıtları

EUR/USD ANALİZ

“Son söz FOMC’de”

Eylül ayı öncesinde gerçekleşecek FED toplantısı öncesinde parasal genişleme ile ilgili azalacak mı devam mı edecek sorusunun cevabı hakkında sinyal vermesi beklenilen FOMC toplantısında piyasalar bu toplantıya odaklanmış ve bu nedenle de EURUSD paritesi sakin bir şekilde 1,34 seviyesine yakın hareketlerine devam etmektedir.

Bu hafta üzerinde ısrarla durduğumuz 1,3405 bariyeri bugün FOMC toplantısı sonrasında gerçekleşecek olan hareketlerle dikkat edilmesi gerekilen bir seviye olarak belirlenmiştir. Eğer parite 1,3405 seviyesi altında kalmayı sürdürürse ( 1,3450 seviyesine çıksa bile ) aşağı yönlü baskısına devam etmesi beklenilmektedir. Bu senaryonun geçersiz olması için yani düşüş trendindeki EUR/USD paritesi trendi değiştirerek yükselişlerine devam edebilmesi için 1,3405 seviyesi üzerinde art arda 2 gün günlük kapanış ya da 1 defa haftalık kapanış gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bu bağlamda da bugünden itibaren paritenin günlük kapanışları dikkatle takip edilmelidir.

Kısa vadeli olarak baktığımızda 1,3300 ve 1,3470 seviyelerin önemli olduğunu, bu bariyerlerden hangi noktada kırılma gerçekleşirse o yöne doğru daha keskin hareketler olma ihtimalinin güçlü olacağını söyleyebiliriz. Buna ilaveten gün içi 1,3470 bariyeri altında satış baskısı devam etmektedir.

NOT: Gün içi 1,3405 seviyesi üzerine çıksa bile günlük kapanışlar önemle takip edilmelidir. Buna ilaveten karar aşamasında olan EURUSD paritesinin FOMC toplantısına denk gelmesi “teknik analiz sinyal verir, temel analiz teyit eder” sloganımız piyasaların hangi dinamiklerle çalıştığının en önemli sinyali olarak ifade edebiliriz.

Pivot: 1,3470

Destek 1,3345-1,3300-1,3250

Direnç;1,3430-1,3470-1,3520

eurusd

GBP/USD ANALİZ

FOMC toplantısı öncesinde belirli seviyeler arasında dalgalanmalar içerisinde yer alan GBPUSD paritesinde tüm gözler parite için belirlemiş olduğumuz uzun vadeli kritik bariyer olan 1,5750 seviyesinin geçilip geçilmemesidir. Genel olarak baktığımızda uzun vadeli olarak gerek 200 haftalık basit hareketli ortalama gerekse ichimoku indikatöründe down kumo olarak bildiğimiz düşüş bulutunun üst noktasına denk gelmesi hala daha satış baskısının devam etme ihtimallerini ( İngiltere’den olumlu veriler gelse bile ) düşünmemizi sağlamıştır.

Gerek FOMC öncesi gerekse FOMC sonrası GBPUSD paritesi için 1,5750 bariyerine dikkat etmemiz gerekmektedir. Kısa vadeli olarak bu bariyer altında kaldığı müddetçe satış baskısının devam etmek isteyeceği ve 1,5640 seviyesine kadar geri çekilme isteyeceğini söyleyebiliriz. FOMC sonrası ise paritenin daha agresif hareketler gerçekleştireceğini, 1,5750 ile 1,5600 seviyelerinin dikkatle takip edilmesi gerektiğini söyleyebiliriz.

Pivot: 1,5750

Destek; 1,5640-1,5600-1,5545

Direnç; 1,5700-1,5750-1,5800

USD/TRY ANALİZ

“TCMB, Üst Bant Faizleri artırsa da Ek Sıkılaştırmaya Devam Edecektir”

Dün TCMB’nin kur üzerindeki yukarı yönlü baskısı azaltmak için gerçekleştirmiş olduğu üst bantta 75 baz puanlık faiz artışı sonrasında bugün TCMB başkanı Erdem Başçı bugünden itibaren ek parasal sıkılaştırma uygulayacağını ifade etmiş ve böylelikle sadece müdahalelerin faiz artışı ile sınırlı kalmayacağı sinyalini vermiştir. Özellikle gün içerisinde gerek BİST-100 endeksinin %2’lere yaklaştığı geri çekilme ve akabinde Dolar endeksindeki yukarı yönlü çıkış kur üzerinde yukarı yönlü baskının oluşmasını sağlayarak 1,9664 seviyesine kadar yükselmesini sağlamıştır. TCMB başkanı Başçı’nın uyguladığı strateji ile Türk lirası üzerindeki yükselme çabasına destek olan hamleler aslında kur üzerinde kısa vadeli işe yaramış ancak Dolar endeksindeki yükselişler bu stratejinin başarısız olmasını sağlamıştır. Bu bağlamda da gün içerisindeki FOMC toplantısı sonucu ve bu sonucun Dolar endeksi üzerindeki etkisi dikkatle takip edilmelidir.

Kısa vadeli olarak baktığımızda 1,9430 seviyesinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yukarı yönlü hareketlerin devam edeceğini söyleyebiliriz. Buna ilaveten gün içi açıklamalarla birlikte 1,9664 seviyesinden gerçekleştiren satışlarla şuanda 1,9564 seviyesinde hareket eden parite de daha net düşüşlerin oluşabilmesi ve satış düşüncesinin gün içine taşınabilmesi için aceleci davranmamalı, 1,9430 desteğinin kırılması beklenilmelidir.

Pivot: 1,9430

Destek; 1,9520-1,9430-1,9320

Direnç; 1,9664-1,9730-1,9820

usdtry

USD/JPY ANALİZ

Para birimlerinin birbirleri üzerinde gerçekleştirdiği kıyasıya mücadele ve bu mücadele nedeniyle dalgalı bir seyir izleyen USDJPY paritesi gün içerisinde 97 ile 98 seviyeleri arasında hareketlerine devam etmektedir. FOMC toplantı sonrasında parite üzerinde daha net hareketlerin oluşacağını gözlemleyeceğimiz USDJPY paritesini gün içi incelediğimizde 98 seviyesinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe satış baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Yükselişlerde yer almak isteyenler alıcılar ise muhakkak 98,00 bariyerinin geçilmesini beklemesi gerekmektedir. Özellikle de FOMC toplantısında Dolar üzerindeki baskı dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 98,00

Destek: 97,11-96,82-96,50

Direnç: 97,65-98,00-98,55

HAM PETROL ANALİZ

Bollinger bandı içerisinde yer alan ve bandın üst noktasından tepki satışlarına maruz kalarak aşağı yönlü baskı gözlemlediğimiz ham petrol fiyatları hafta içerisinde 108 seviyesine yakın başlattığı satıcılı seyrini 104,60’a kadar devam ettirmiş ve gün içerisinde de 104,42 seviyesine kadar geriledikten sonra toparlanarak yukarı yönlü atak başlatmak istemektedir. Teknik olarak baktığımızda bu düşüşün bollinger bandında kanalın alt noktasına kadar gerileme ihtimalinin kuvvetli olduğunu, ancak FOMC toplantısı sonucu nedeniyle özellikle Avrupa borsaları ( Euro + İngiltere bölgesi ) kapanışı sonrasında (18:00-19:00 arası) daha dikkatli olmamız gerekmektedir.

Kısa vadeli olarak baktığımızda 106,30 seviyesinin önemli olduğunu, bu bariyer geçilmediği müddetçe satış baskısının devam etmek isteyeceğini ve bollinger bandında kanalın alt noktası olan 103,20 seviyesine kadar gerileme ihtimalinin güçlü olduğunu söyleyebiliriz.

Pivot; 106,30

Destek: 104,25-103,20-102,50

Direnç: 105,45-106,30-107,40

ALTIN ANALİZ

“1385 seviyesi ve FOMC sonucuna DİKKAT”

Uzun bir süredir Altın ile ilgili olası dönüş senaryoları üzerinde duruyoruz ve bu dönüş senaryoları için 3 tane kritik Fibonacci rakamları bizler için önemli. Bu seviyeler sırasıyla Fibonacci % 61,8, % 50 ve % 38,2 düzeltme noktalarına denk gelen 1.337, 1.385 ve 1.432 dolar seviyeleri olduğunu sizlerle daha önce paylaşmıştık. Piyasalarda gerek fiziki altın fonuna olan talep gerekse Dünya Altın Konseyinden gerçekleşen olumlu ifadeler, altın fiyatlarının 1.385 seviyesine kadar yükselmesine katkı sağladı ancak bu bariyer tekrar satış baskısı oluşmasına yardımcı oldu.

Bu süreçten sonra altın için iki kritik nokta dikkatle takip edilmelidir. Bu seviyeler sırasıyla, Fibonacci % 50 düzeltme noktasına denk gelen 1.385 ve Fibonacci % 38,2 düzeltme noktasına denk gelen 1.432 seviyeleridir. Eğer altın fiyatları belirlediğimiz direnç noktaları altında kalmayı sürdürürse daha önce test ettiği ancak kıramadığı 1.180 dolar seviyesini yeniden hedeflenmek isteyecektir. Bugün FOMC toplantısı, ardından Jackson Hole sempozyumu ve akabinde Eylül ayı beklentileri, Altın fiyatlarının son seyri için bize sinyal verecek önemli makro-ekonomik gelişmelerdir.

Kısa vadeli olarak baktığımızda 1385 seviyesinin önemli olduğunu, bu bariyer geçilmediği müddetçe satış baskısının devam etmek isteyeceğini ve kısa vadeli olarak 1356 seviyesine doğru gerileme ihtimalinin olduğunu söyleyebiliriz. Buna ilaveten 1385 bariyeri altında kalması yükselen takoz formasyonunun hala daha devam ettiğinin güçlü bir sinyali olacağından formasyonda kanalın alt noktası olan 1326-1332 arası hedeflenmesi de kaçınılmaz olacaktır. Bunu sağlayabilmemiz için 1356 desteğini kırması önemli bir sinyaldir. Bu bağlamda gün içi 1356-1385 seviyeleri dikkatle takip edilmelidir.

Pivot; 1385

Destek; 1356-1342-1326

Direnç; 1375-1385-1400

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız setıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment