EURUSD ve GBPUSD’da dönüş için hazırlanmalı mıyız?

14 Ağustos 2013 Forex Piyasası Parite ve Emtia Akşam Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda öğleden önce yatırımcılar yoğun ekonomik veri akışına odaklanırken, varlık fiyatlarında dalgalı bir seyir izlendi. FED’in tahvil alım miktarına ilişkin sergileyeceği tutuma yönelik endişeler gündemde yer almaya devam ederken, İngiltere ve Euro Bölgesi’nden açıklanan ekonomik göstergeler yakından takip edildi.

“Euro Bölgesi toparlanıyor mu?”

Günün ilk yarısında Euro Birliği ve topluluğun en büyük iki üyesinden gelen olumlu büyüme oranları (GDP) Avrupa kıtasının merceği altında olan en önemli veriler arasında öne çıktı. Euro kullanan ülkelerin toplam ekonomik büyüklüğünün yaklaşık yarısını oluşturan Almanya ve Fransa’nın tahminleri aşan GDP rakamlarının ardından, parasal birliğin tarihindeki en uzun resesyon döneminin, yılın ikinci çeyreğinde beklentilerin üzerinde %0.3 büyüyerek sona erdiği görüldü.

Çeyreklik bazda 6 dönem sonra pozitif bir GDP rakamı kaydeden Euro Bölgesi, geçen yılın aynı dönemine göre %0.7 daralırken, Eurostat tarafından yayınlanan raporun ardından kıtanın ortak para biriminde değer kayıpları gerçekleşti. Avrupa borsalarında da yükselişlerin sınırlı kaldığı gözlemlenirken, kıtadaki borç sorunları, işsizlik ve halen zayıf sayılan büyüme verileri, son çeyrek için olumlu açıklanan verinin gölgede kalmasına neden oldu. Diğer taraftan 2013’in ilk çeyreğinde %0.2 daraldığı açıklanan para birliğinin bu verisi %-0.3’e revize edildi.

“Sterlin verilerden destek aldı”

BOE’nin 1 Ağustos toplantısının bugün yayınlanan tutanaklarında faiz ve parasal genişleme oylamalarında tüm Para Politikası (MPC) üyelerinin fikir birliği içerisinde olduğu görülürken, ada ülkesindeki istihdam piyasası verileri Sterlin’de değer kazanımları görülmesine destek verdi. İleriye yönelik rehberlik politikası ile para politikalarını işsizlik oranına bağlayan BOE’nin, söz konusu bu politikayı ise 8’e karşı 1 oyla kabul ettiği görüldü. MPC üyesi Martin Weale’in oylamada muhalif üye olduğu kayıtların satır aralarında görülebilirken, Weale’in politikadaki enflasyon ifadesinden dolayı karşı oy kullandığı belirtildi.

Öte yandan İngiltere’den açıklanan verilerde işsizlik oranı tahminler doğrultusunda %7.8’de kalırken, alacaklı sayım değişimi beklentinin altında olumlu açıklandı. Verilerin ardından ülkenin para biriminde yukarı yönlü hareketler gerçekleşti.

“James Bullard ve PPI verileri ABD gündeminde”

Beklentilerden iyi gelen verileri ile parasal genişlemenin yakın bir tarihte azaltılacağı düşüncesinin güçlenmesine yol açan ABD’nin ekonomik göstergelerinden günün devamında PPI rakamları gündemde olacak. Bullard’ın konuşmasından önce önem taşıyan verinin tahminlerin üzerinde gelmesi Dolar’da son yükselişlerin devam etmesini sağlayabilecekken, beklentileri karşılamayan bir PPI verisi ise ABD’nin para biriminde değer kayıplarının görülmesine yol açabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

15:30 USD Çekirdek PPI (Aylık) 0,2% 0,2%

15:30 USD PPI (Aylık) 0,4% 0,8%

17:30 USD Ham Petrol Envanterleri -1.4M -1,3M

20:20 USD FOMC Üyesi Bullard Konuşması

22:15 USD FOMC Üyesi Bullard Konuşması

EUR/USD ANALİZ

“Olumlu GDP verisi bile EUR/USD paritesini yükseltemedi”

Uzun bir süredir Euro bölgesi için olumlu ifadeler ve özellikle de bölgenin resesyondan çıktığı düşüncesinin yer aldığını, paritenin bu olumlu ifadeler neticesinde kısmi olarak yükseldiğini gözlemlemekteyiz. Ancak şu da bir gerçek ki gelen olumlu Euro bölgesi verilerinin aslında parite üzerinde çok da yukarı yönlü bir hareket gerçekleştirmediğini görüyoruz. Örneğin bugün açıklanan Euro bölgesi GDP verisinin beklentinin üzerinde açıklanmasına rağmen EUR/USD paritesinin gerilediği görülmektedir. Demek ki gelen olumlu Euro bölgesi verileri piyasalar için yeterli gelmemektedir. Hatırlanırsa EURUSD paritesi için 1,3405 seviyesinin öneminden bahsetmiş ve bu bariyer altında orta ve uzun vadeli düşüş baskısının devam etmek isteyeceğini belirtmiştik. EURUSD paritesi 1,3399 seviyesine kadar yükseldikten sonra satış baskısına maruz kalmış ve bugünde bu baskıyı devam ettirerek 1,3238 seviyesine kadar gerilemiştir.

Kısa vadeli olarak baktığımızda EURUSD paritesi için 1,3285 ve 1,3315 bariyerlerinin önemli olduğunu, bu bariyerler geçilmediği müddetçe satış baskısının devam etmek isteyeceğini net bir şekilde söyleyebiliriz.

Pivot: 1,3285

Destek; 1,3225-1,3185-1,3150

Direnç; 1,3285-1,3315-1,3345

eurusd

GBP/USD ANALİZ

“Dönüş yolculuğu başladı mı?”

Uzun bir süredir 200 günlük basit hareketli ortalamanın önemini sizlerle paylaşmış ve bu gösterge ile ilgili daha önce gerçekleştirmiş olduğumuz back – test çalışmasında destek konumunda olan 200 günlük basit hareketli ortalamanın şuanda direnç konumunda olduğunu ve son zamanlarda da çok net dönüşlerin olduğu görülmektedir. Gün içerisinde beklenti ile aynı açıklanan varlık alım ve faiz oranı programının Pound üzerinde pozitif yansıması ile gün içerisinde 1,5504 seviyesine kadar yükselen parite şuanda 1,5480 seviyesi yakınında hareketlerine devam etmektedir.

Başlığımızda da belirttiğimiz üzere parite için dönüş yolculuğunun başlayabilmesi için 200 günlük basit hareketli ortalama altında günlük kapanışların oluşması gerekti. Pazartesi ve Salı günlerinin günlük kapanışını incelediğimizde 1,5520 seviyesinin altında ve bollinger bandı da bu düşüşü desteklemektedir. Bu bağlamda eğer parite 1,5520 seviyesi altında günlük kapanışlarına devam ederse satış baskısının devam etme ihtimali güçleneceğinden satıcıların iştahının kabarmasına neden olacaktır. Bu senaryonun geçerliliğini yitirebilmesi içinse paritenin 1,5520 seviyesi üzerinde üst üste 2 gün günlük kapanış yapması gerekmektedir.

Kısa vadeli olarak GBP/USD paritesini incelediğimizde 1,5520 seviyesinin önemli olduğunu, bu seviye altında kalmayı sürdürmesi durumunda satış baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz.

Pivot: 1,5520

Destek; 1,5450-1,5410-1,5380

Direnç; 1,5520-1,5560-1,5605

gbpusd

USD/TRY ANALİZ

“1,9420 seviyesi dikkatle takip edilmelidir”

USD/TRY paritesi için uzun bir süredir 1,9138 seviyesinin öneminden ve bu destek üzerinde kalması durumunda yukarı yönlü çıkışlarını kanalın üst noktası olan 1,9420 seviyesine kadar sürdüreceğinden bahsetmiştik. USDTRY paritesi gün içerisinde gerçekleştirdiği çıkışlarla 1,9402 seviyesini test etmiş ve kanalın üst noktası artık kritik bir süreç olma özelliğine sahip olmuştur. Özellikle de 1,9420 bariyerinin geçilmesi paritedeki yukarı yönlü atağın devam edeceği anlamına gelecektir ki kanalın kırılması da bu durumu destekleyecektir. Aksi takdirde kanal içi hareketler devam edeceğinden yeni satış fırsatlarının oluşması kaçınılmaz olacaktır. Bu bağlamda gün içi 1,9420 bariyeri dikkatle takip edilmelidir. Diğer taraftan olur da geri dönüşler gerçekleşirse satış baskısı için teyit noktası olarak 1,9220 desteği dikkatle takip edilmelidir. Çünkü bu desteğin kırılması kanaldan dönüşün en önemli göstergesi olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda yükselişlerin devamı için 1,9420 direncinin geçilmesi, düşüşlerin devamı içinse 1,9220 desteğinin kırılmasını beklemek gerekmektedir.

Pivot: 1,9220

Destek; 1,9220-1,9160-1,9110

Direnç; 1,9420-1,9480-1,9560

usdtry

USD/JPY ANALİZ

Gerek Yen’in değer kaybetmesi gerekse Dolar’ın değerlenmesi ile yukarı yönlü çıkışlarını devam ettirmek isteyen ancak 98,42 seviyesine kadar yükseldikten sonra tekrar satış baskısına maruz kalan parite şuanda 98,20 seviyesine yakın hareketlerine devam etmektedir. Teknik olarak baktığımızda 98,74 ile 97,24 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştiren parite de 97,85 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktasına göre bandın alt ya da üst noktasının hedefleneceği stratejisini kullanabiliriz. Bu bağlamda da 97,85 desteği dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 97,85

Destek: 97,85-97,55-97,24

Direnç: 98,42-98,74-99,15

HAM PETROL ANALİZ

ABD borsalarında yaşanılan dalgalı seyrin etkisi ile belirli seviyeler arasında hareket ettiğini gözlemlediğimiz Ham petrol fiyatlarının 105,30 desteğinden güç almakta ve eğer ham petrol bu seviye üzerinde kalmayı sürdürürse yukarı yönlü hareketlerine devam etmek isteyeceğini ve 108,60 ile 109,30 seviyelerinin test edilme ihtimallerinin yükseleceğini söyleyebiliriz. Daha kısa vadeli bakacak olursak eğer ham petrol fiyatları 105,30 desteği üzerinde kalmayı sürdürürse gün içi 107,30 seviyesi hedef olarak belirlenmiştir.

Pivot; 105,30

Destek: 105,80-105,30-104,70

Direnç: 106,70-107,30-108,60

ALTIN ANALİZ

Para yönetimi için önemli bir strateji olarak görülen piyasayı yorumlama ( empati kurma ) genel anlamda yatırımcılar için tam bir baş belası durumdadır. Teori de ifade edilen kalıplaşmış bilgiler aslında uygulama alanlarında bazen “ters köşe” tabiri ile yanılmamızı sağlamaktadır. Çünkü piyasa dinamikleri sadece teknik ya da temel analiz ile işlememektedir. Eğer böyle olsaydı dünya genelindeki matematik profesörleri ve iktisatçılar para yönetimi konusunda ciddi başarılı olurlar ve kazanç elde ederlerdi. Ancak buradaki bilgiler aslında doğru psikoloji ulaştığımız anda kazanca dönüşebilir. Bu da piyasada empati kurma yeteneğini geliştirmekten geçmektedir.

Bir finans piyasasında piyasa işlemlerinin oluşabilmesi için her Alıcı’ya karşı bir Satıcı yer almak zorundadır. Bu yüzden de piyasada tek bir yön konusunda yer alan ifadeler aslında bilinçsiz yatırımcıların zarar etmesini sağlayacak en önemli göstergedir. Piyasada yer alan bilgiler ve bu bilgilerin yüksek sesle konuşulmaya başlanması aslında tam tersi hareketlerin oluşumu için önemli bir sinyal olarak belirleyebiliriz. Örneğin; Yunanistan’ın iflası ihtimalleri konuşulurken EUR/USD neden 1,23 seviyesinden 1,27 seviyelerine kadar yükseldi. Bu yükselişi sağlayan dinamikler bu olumsuzluğu neden dikkate almadı. Diğer örnek olarak da ülkelerin makro-ekonomik konumları ve güvenilirliklerini kaybetmesi ile değerlenmesi gereken Altın fiyatları neden düşüş trendi içerisinde hareket etmektedir. Şimdi de Altın fiyatları üzerinde yukarı yönlü çıkışlar için önemli spekülatif açıklamalar olmasına rağmen neden Altın fiyatları yükselmemektedir. İşte bu durumu çözebilmek doğru bir psikoloji de ve piyasa karşısında doğru bir empati kurabilme yeteneğine sahiptir.

Bütün bu psikolojik açıklamalarımız sonrasında Altın fiyatlarını günlük incelediğimizde 1336 bariyeri altında kaldığı müddetçe satış baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Buna ilaveten altın da 1312 desteğinin kırılması durumunda daha net düşüş baskısının oluşacağını söyleyebiliriz. Özellikle de 1350 bariyeri altında kalan altın için çok fazla olumlu düşüncemizin olmadığını, yaşanılacak olası yükselişlerin orta ve uzun vadeli olarak satış fırsatı olabileceğini sizlerle paylaşabiliriz.

Pivot; 1336

Destek; 1305-1297-1285

Direnç; 1328-1336-1348

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız setıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment