22-26 Temmuz 2013 GCM Forex Haftaya Bakış Analizi

Ekonomik Takvim bölümüne aşağıdaki adresten ulaşmak için tıklayınız

Makro-Ekonomik Gelişmeler

“Piyasada geçtiğimiz haftanın başlıkları”

Geride kalan hafta içerisinde Asya’dan ABD’ye kadar birçok gelişme küresel piyasa katılımcılarının gündeminde yer aldı. Ancak gündemin ana başlığı önceki haftalarda olduğu gibi yine FED’in parasal genişlemesi idi. Banka’nın, uygulanmakta olan tahvil alım programının miktarını ne zaman azaltmaya başlayacağı varlık fiyatlarına yön verirken, Başkan Bernanke’nin Kongre ve Senato’daki sunumları dikkatle incelendi.

FED Başkanı’nın Çarşamba günü yayınlanan sunum metninin içeriğinde, Bernanke’nin, parasal genişleme programından çıkış için FED’in ekonomik verileri takip etmeye devam edeceğini yeniden dile getirdiği görüldü. Ayrıca Başkan, FED’in tahvil alımlarından çıkış için önceden hazırlanmış bir planının olmadığının da altını çizerken, parasal genişlemede, ekonomik veriler eşliğinde ayarlamalar yapılabileceğini ifade etti. Küresel yatırımcıların endişeleri bu açıklamalar ile bir miktar azlırken, işlem yapıcılar, toparlanması hız kazanan ABD ve FED’in varlık alımlarını ekonomi düzelmeye başladıkça kısacağı düşüncesinin arasında kaldığı görüldü. Dolar ve dolayısı ile diğer varlık fiyatlarında buna paralel olarak dalgalanmalar gerçekleşti. Dolar endeksi ise sonuç olarak Temmuz ayının üçüncü haftasını kayıpla kapattı.

Piyasanın önceliği olan Bernanke’nin konuşmasının yanında Çin, İngiltere ve Japonya’dan gelen haberler hafta içerisinde paritelerde etkili oldu. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinden gelen tahminlere yakın büyüme verisi ile birlikte, Çin hükümetinin taban kredi faizlerini kaldıracağını açıklaması Asya cephesinde gündemde yer alırken, hafta sonu yapılan seçimlerde Abe’nin Japon Parlamentosu’nun üst kanadında da çoğunluğu sağladığı görüldü. Seçimden galip çıkan Abe’nin büyüme ve ekonomiyi canlandırma odaklı politikalarında bundan sonra daha rahat davranabilmesi bekleniyor. Öte yandan yeni merkez bankası başkanı unvanı ile ilk toplantısında yer alan Mark Carney’nin BOE’de oldukça önemli değişikliklere imza attığı görüldü. 4 Temmuz’da yapılan toplantının parasal genişlemeye ilişkin oylama sonuçlarında, bu hafta yayınlanan toplantı tutanaklarında sürpriz bir değişiklik olması dikkat çekti. Daha önce varlık alımlarının 25 milyar Sterlin artırılması gerektiğini savunan iki üyenin, Carney ile birlikte bu düşüncelerinden vazgeçmeleri, oylamada tüm üyelerin parasal genişlemenin aynı kalması yönünde oy kullandıkları sonucunu ortaya çıkardı. Böylelikle BOE’nin tahvil alım miktarını artırma ihtimali düşerken, bu paralelde Sterlin’de değer kazandı.

Hafta geneli değerlendirildiğinde parite ve emtia fiyatlarında FED politikalarına ilişkin beklentilerin etkili olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Yeni haftada ise gelecek yeni veriler ve ABD ekonomisine ilişkin beklentiler, küresel piyasaların gündemindeki ana konu olmaya devam edecektir.

“Yeni haftada öne çıkanlar”

Üçüncü çeyrekte ilk ayının sonlarına yaklaşırken, yeni haftada ekonomik verilerin öne çıktığını görüyoruz. Çin, Avrupa ve ABD gelecek rakamlar ile birlikte içeride TCMB’nin faiz kararı dikkatle takip edilecek gelişmeler arasında yer alırken, özellikle ABD’nin emlak sektörüne ilişkin açıklanacak veriler piyasalarda sert hareketlerin görülmesine neden olabilir.

“ABD’nin konut verilerine dikkat”

Haftanın ilk iş gününe dünyanın en büyük ekonomisinin mevcut ev satışları rakamları ile başlayacak olan küresel piyasalarda, ABD’nin konut sektörüne ilişkin gelecek verilerin yine olumlu beklentilere sahip olduğu görülüyor. Açıklanacak bu rakamların kritik önemi ise, verilerin ABD borsalarını mı, yoksa Dolar’ı mı direkt olarak etkileyeceği olacaktır. FED’in para politikasına ilişkin endişelerin son aylarda artması ile ülkeden gelen her veri, Dolar üzerinde fiyatlandı. Bernanke’nin yatırımcıları yatıştıracak konuşmalarının ardından, genelde hisse senetlerinde görülen konut verilerinin etkisinin bu kez ne yönde olacağı, bu açıdan büyük önem taşımaktadır. Yatırımcıların da söz konusu bu piyasa davranışları ve fiyatlamalar çerçevesinde dikkatli olması gerekmektedir. Hafta sonuna doğru ise konut verileri ile nispeten ilişkili dayanıklı tüketim malları siparişleri, her hafta açıklanan istihdam talepleri verisi ile birlikte ABD ekonomisi ve FED’in politikalarında yapabileceği etkiler açısından işlem yapıcıların merceği altında olacak.

“Gözler büyük ekonomilerin PMI verilerinde”

Diğer taraftan, özellikle Çarşamba ve Perşembe günleri yoğunlaşacak veri akışı içerisinde, önemli ülkelerin PMI verileri dikkat çekiyor. Euro Birliği’nin lokomotifleri olan Almanya ve Fransa’dan açıklanacak servis ve imalat PMI rakamları, parasal birliğin ekonomik gidişatı hakkında değerli bilgiler verebilecekken, ECB’nin de yakından takip ettiği bilinen aynı veriler Euro kullanan ülkelerin geneli için de yayınlanacak. Genel anlamda olumsuz gelecek PMI verileri ECB’nin faiz indirim ihtimalini artıracağı için ortak para biriminde değer kayıplarına neden olabilecekken, olumlu rakamlar ise ECB’nin faiz değişikliği için acele etmeyeceği düşüncesi ile Euro’da yükselişler görülmesini sağlayabilir.

Bununla birlikte Çin’in de imalat PMI verisi özellikle bölge ülkelerinin para birimi değerlerinde etkili olabileceği ve yatırımcıların risk iştahını yönlendirebileceği için yakından izlenmesi gereken önemli bir rakam olarak öne çıkmaktadır. Yeni konut satışları ile birlikte ABD’den de aynı veri yine piyasa katılımcıları tarafından masaya yatırılacak rakamlar arasında yer almaktadır.

Asya cephesinin diğer önem derecesi yüksek gelişmeleri arasında yer alan Yeni Zelanda Merkez Bankası’nın faiz kararının yanında İngiltere’nin ikinci çeyrek büyümemesine ilişkin açıklanacak olan ilk rakam Perşembe günü gündemde yer alacak. Hükümetin uyguladığı harcama kesici politikalar nedeni ile büyümede istenen canlanmanın yakalanamadığı ada ülkesinde, bu kez GDP’nin (büyüme oranı) % 0.6 olarak açıklanması bekleniyor. BOE’nin gevşek para politikası üzerinde etkili olabilecek rakam, Sterlin’de sert değer değişikliklerinin görülmesine yol açabilir.

“İç piyasalar merakla TCMB’yi bekliyor”

İç ve dış gelişmeler ile son haftalarda hareketli günler yaşayan Türkiye’nin finansal piyasalarında bu hafta gözler TCMB’nin kritik faiz kararında olacak. Alınacak kararlar özellikle USD/TRY partisinde yeni trendler oluşmasına neden olabileceği için büyük önem taşımaktadır.

TCMB’nin döviz satım ihaleleri ile kura olan müdahalelerinin etkisiz kalması, geride kalan haftada Banka’nın Başkan’ı Erdem Başçı’nın yazılı bir açıklama yapmasına neden oldu. Başçı, 15 Temmuz tarihinde yaptığı yazılı açıklamada, 23 Temmuz’da yapılacak olan PPK toplantısında faiz koridorunu genişletici yönde ölçülü bir adımın, Kurul toplantısının gündemine alınacağını belirtirken, bu beyanat yatırımcılar tarafından faiz artırım sinyali olarak değerlendirildi. Bu açıdan TCMB’nin Salı günkü açıklamaları kritik bir öneme sahip hale gelirken, Banka’nın politika faiz oranını değiştirmemesi ancak, koridorun üst bandını yukarı çekmesinin beklendiğini söyleyebiliriz.

Genel çerçeveden küresel finansal piyasaları değerlendirdiğimizde, yatırımcıların ABD verilerine ve FED politikalarına ait beklentiler ile Dolar’a olan hassasiyetine ilişkin gelişmelerin bu hafta da öncelikli gündem konuları arasında yer alacağını ifade edebiliriz. Öte yandan, Japonya seçimlerinden sonra Yen’deki fiyat hareketleri, Çin, ABD, İngiltere ve Euro Bölgesi ekonomik verilerinin varlık fiyatları üzerindeki etkileri piyasa katılımcıları tarafından yakından takip edilmelidir.

EUR/USD ANALİZİ

“Satış baskısının devamı için 1,3230 ve 1,3340 seviyeleri geçilmemeli”

EUR/USD paritesi uzun bir süredir gerçekleştirmiş olduğu satış baskısı sonrasında (1,3415 seviyesinden 1,2745 seviyesine kadar) daha önce defalarca test ettiği ancak kıramadığı 1,2745 seviyesinden dönüş gerçekleştirmiş ve bu dönüş EUR/USD paritesinin 1,32 seviyesine yaklaşmasını sağlamıştır. Bu yükselişten sonra piyasalarda EUR/USD paritesi yükseliş trendine mi girdi soruları sorgulanmaya başlanmış ve bu durum özellikle bu hafta gerçekleştirilecek hareketlerle kendisini belli edecektir. Ancak bilmemiz gereken bir husus var ki özellikle de haftalık grafikte EUR/USD paritesi hala daha ayı piyasasında hareketlerine devam etmektedir. Özellikle de fibonacci %50’lik düzeltme noktası olan 1,3230 ile düşüş kanalının üst noktası olarak gözlemlediğimiz 1,3340 bariyerleri paritedeki satışların devamı için önemli bariyerlerdir. Genel olarak baktığımızda paritede yaşanılacak olası yükselişler, yukarıda belirlemiş olduğumuz bariyerler altında kaldığı müddetçe satış fırsatı olarak değerlendirilmelidir.

Peki, EUR/USD paritesi yukarıda belirlemiş olduğumuz iki kritik bariyerleri test eder mi? Bu sorunun cevabı özellikle günlük kapanışlarla sonuçlanabilir. Eğer parite günlük kapanışını 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,3077 seviyesi üzerinde devam edebilirse kısa vadeli bu çıkışlar gerçekleşebilir. Ancak bu çıkışlar oluşsa bile paritedeki negatif seyrimiz devam edecektir.

EUR/USD paritesi ayı piyasasında devam ederse önümüzdeki süreçteki düşüş hedefleri nedir? Bu sorunun cevabını da yine fibonacci rakamlarına göre verecek olursak, fibonacci %76,4 ve %100’lük düzeltme seviyeleri olarak gözlemlediğimiz 1,2970 ve 1,2745 seviyeleri olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1,3340

Destek; 1,3050-1,2970-1,2875

Direnç; 1,3230-1,3340-1,3450

eurusd

GBP/USD ANALİZİ

Geride bıraktığımız hafta 1,5280 seviyesinin önemli olduğunu ve bu seviyenin tepki alışına devam edip etmeyeceği konusunda bize sinyal vereceğini sizlerle paylaşmıştık. GBP/USD paritesi kısa vadeli olarak tepki alışlarını gerçekleştirerek 1,5280 seviyesine yaklaşmış ancak bu bariyeri geçememişti. Bu hafta da bu bariyere dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü GBP/USD paritesinde tepki alışları geçici mi yoksa kalıcı mı sorusunun cevabını bu seviyenin son durumuna göre verebiliriz. GBP/USD paritesi 1,5280 seviyesi altında kalmayı sürdürürse paritedeki tepki alışlarının sonlanma ihtimalleri güçlenecektir ve böyle bir durumda parite yeniden satış baskısına maruz kalacaktır. Bu bağlamda paritedeki kısa ve orta vadeli işlemcilerin 1,5280 bariyerine dikkat etmesi gerekmektedir. ( Teyit için günlük kapanışlara bakmak gerekmektedir)

GBP/USD paritesi satış baskısına devam ederse önümüzdeki süreçteki düşüş hedefleri nedir? Bu sorunun cevabını teknik olarak fibonacci %76,4 ve %100’lük düzeltme seviyeleri olarak gözlemlediğimiz 1,5030 ve 1,4810 seviyeleri olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1,5280

Destek; 1,5170-1,5030-1,4920

Direnç; 1,5280-1,5390-1,5530

gbpusd

USD/JPY ANALİZİ

“21 günlük basit hareketli ortalama paritenin yükselişini desteklemektedir”

21 günlük basit hareketli ortalamadan almış olduğu destekle hafta boyunca yükselişlerine devam eden USD/JPY paritesi hafta içerisinde 100,85 seviyesine kadar yükselmiş ve tepki satışlarına maruz kalmıştı. Ancak tepki satışları beklenilenden daha kısa sürerek yeniden yükselişlerin devam etmesi sağlandı ve haftayı 100,60 seviyesinde kapattı. USD/JPY paritesi yükselişlerine devam edecek mi sorusuna ise teknik olarak baktığımızda fibonacci %50’lik düzeltme noktası olan 98,75 seviyesinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükselişlerine devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Buna ilaveten fibonacci %50’lik düzeltme noktası öncesi bir süredir önemli bir destek konumunda olan 21 günlük basit hareketli ortalama da dikkatle takip edilmelidir. 99,60 olarak belirlediğimiz bu destek noktası da paritenin yukarı yönlü çıkışlarına devamlılığı için önemli bir seviye olarak belirlenmiştir. Eğer USD/JPY paritesi bu destek noktası üzerinde kalmayı sürdürürse yukarı yönlü çıkışlarını 101,40 ile 102,50 devam edebilir ancak genel hedef olarak daha önce test edilip geçilemeyen 103,72 olarak belirlenmiştir.

Pivot: 98,75

Destek: 99,60-98,75-97,50

Direnç: 101,40-102,50-103,72

usdjpy

USD/TRY ANALİZİ

“Yükseliş trendi hala daha etkin, 1,9050 seviyesine DİKKAT”

23 Temmuz 2013 günü TCMB’nin gerçekleştireceği PPK toplantısında özellikle üst bantta gerçekleştirilmesi beklenilen artış ile Türk lirasının değerlenmesini, dolayısıyla da kur üzerindeki baskının azaltmasını sağlayacak stratejiler beklenilmektedir. Ancak o güne kadar piyasalar bekleyiş içerisinde mi olacak yoksa makro-ekonomik gelişmelerin etkisiyle sert hareketlere maruz kalacak mı? Geride bıraktığımız hafta piyasalarda yer alan haberler ve bu haberlerin sonuçları ile birlikte parite 1,91 seviyesine kadar gerilemiş ve ardından toparlanarak yukarı yönlü çıkışlarına devam etmişti. Haftayı da 1,9170 seviyesinde kapatan parite şu sıralarda bu seviyeye yakın hareketlerini sürdürmektedir.

Teknik olarak USD/TRY paritesini incelediğimizde günlük grafikteki yükseliş trendinin alt noktası olarak takip ettiğimiz 1,9050 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası kırılırsa satış baskısı devam edeceği gibi günlük bazda trendin aşağı yönlü revize edileceğini söyleyebiliriz. Ancak şuanda satıcıların aceleci davranmaması, 1,9000 desteğinin kırılması durumunda aktif olarak piyasada yer alması önemlidir. Çünkü kanalın alt noktası kırılmazsa yükseliş trendi hala daha aktif bir şekilde hareketlerine devam etmesi beklenilmektedir.

NOT:USD/TRY ilk test denemesinde 1,9050 desteğinden güç alarak 1,9250 seviyesine kadar yükselmiş ve şuanda da 1,9170 seviyesine yakın hareketlerine devam etmektedir. Bu bağlamda da şuanda yükseliş trendi aktif bir şekilde devam etmektedir.

Pivot: 1,9050

Destek; 1,9050-1,8930-1,8818

Direnç; 1,9250-1,9384-1,9510

usdtry

HAM PETROL ANALİZİ

ABD borsasının yükselişlerine devam etmesi, bilanço dönemindeki ABD şirketlerinin beklentinin üzerinde kar açıklamaları ham petrol fiyatlarının yukarı yönlü çıkışlarının sürmesini sağladı. Bu çıkışlara ham petrol trendinin de yükseliş olması da desteklenince geride bıraktığımız hafta ham petrol fiyatları 110 seviyesine yaklaşmak istedi (109,29 seviyesi test edildi ) Peki bundan sonraki süreçte ne olacak sorusuna ise teknik olarak baktığımızda 103,80 seviyesinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükselişlerin devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Trendin yükseliş olması nedeniyle (103,80 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe) yaşanılacak olası geri çekilmeler alış fırsatı olarak değerlendirilmelidir.

Pivot; 103,80

Destek:106,00-103,80-101,90

Direnç: 110,47-112,33-114,83

petrol

ALTIN ANALİZ

“1366 seviyesi altında orta vadeli düşüş trendi devam etmektedir”

Altın fiyatları için uzun bir süredir olası yükselişlerin satış fırsatı olduğunu, çünkü orta ve uzun vadeli olarak hala daha düşüş trendinde olduğunu sizlerle paylaşmıştık. Uzun vadeli olarak baktığımızda 1425, orta vadeli olarak baktığımızda ise 1366 seviyeleri önemli dönüş noktaları olarak gözümüzde çarpmaktadır.

Trend yönünü tahmin etmek kullandığımız sistemlerden birisi olan RSI indikatörünün daha öncelerde back-test çalışmalarında her seferinde 50 seviyesinden dönüş gerçekleştirdiğini sizlerle paylaşmıştık. Daha önce gerçekleştirdiğimiz back-test çalışmasında sırasıyla 1681, 1615, 1585, 1490 ve 1425 seviyelerinin dönüş noktaları olduğunu RSI indikatörünün 50 seviyesinden gerçekleştirdiği dönüşlerden gözlemledik. Haftanın açılışında sert bir şekilde yukarı yönlü çıkış gerçekleştiren Altın fiyatları gün içi 1318 seviyesine kadar yükseldi ve RSI indikatörü de 50 seviyesinin üzerine çıkarak 55 seviyesine kadar yükseldi. RSI 50 seviyesini geçti diye yükselişler devam edecek düşüncesine kapılmak yerine back-test yapmaya devam ediyoruz ve karşımıza Altın fiyatlarının RSI indikatöründe 50-56 arasında dönüş gerçekleştirdiğini görebiliyoruz. Bu bağlamda da şuanda 50-56 arasında olması nedeniyle alışlarda aceleci davranılmamak gerekmektedir.

Orta vadeli olarak baktığımızda geride bıraktığımız haftanın en önemli seviyesi olan 1265 desteği ile fibonacci %23,6’lık düzeltme noktası olan 1366 seviyelerinin bu hafta için dikkatle takip edilmesi gerektiği, özellikle de Altın fiyatlarında net hareketler için bu bariyerin dışına çıkılması gerektiğini söyleyebiliriz. Tepki alışlarının devamının sürmesi durumunda ( 1301 desteğinin üzerinde kalması durumunda) 1330 ve 1366 seviyeleri hedefleneceği gibi geçen haftanın dip noktası olarak gözlemlediğimiz 1265 desteğinin kırılması durumunda ise 1208 ve 1180 seviyelerinin hedeflenmesi kaçınılmaz olacaktır.

Pivot; 1366

Destek: 1301-1265-1237

Direnç; 1330-1366-1425

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

One Comment

Add a Comment