Kritik Gün Geldi Çattı…

EUR/USD ANALİZ

KRİTİK GÜN GELDİ ÇATTI…

Ağustos ayından itibaren merakla beklediğimiz kritik veri olan Tarım dışı istihdam bugün açıklanacak. Bugün tarım dışı istihdam verisinin açıklanmasının önümüzdeki hafta yapılacak FED toplantısından çıkacak sonucu da direk olarak etkileyeceğini düşündüğümüzden bugünden itibaren çıkan sonuca göre fiyatlamaların olacağını söyleyebiliriz. Bu fiyatlamadan da en çok EUR/USD ve Altın nasibini alacaktır.

Bugünkü haberden önce dünkü toplantı ile ilgili kısa bilgi vermek istiyorum.

Avrupa Merkez Bankası faiz oranlarını 75 baz puanda bırakarak değişikliğe gitmedi. ECB Başkanı Draghi faiz oranlarında değişikliğe gitmemesi kararını şuanda doğru zamanın olmadığını düşünerek gerçekleştirdiğini belirtti. Bunun yanı sıra konuşma içeriğindeki en önemli içerik hiç şüphesiz tahvil programı ile ilgili gerçekleştirdikleri stratejiydi.

Tahvil alımları ile ilgili açıklamalar ise;

Eski tahvil programı sona ermesiyle beraber, yeni tahvil alımları 1 yıl ile 3 yıl vadeleri tahviller yapılacağını ve yeni tahvil programı önceki alımlardan çok farklı olacağını belirten Draghi, tahvil alımlarının gerçekleşmesi için EFSF/ESM programına bağlı koşulların yerine getirilmesi zorunlu olacağını ekledi. Tahvil alım programına karşı sadece bir kişinin karşı çıktığını, ancak basın mensuplarının sıkıştırmasına rağmen bunun kim olduğunu Draghi belirtmedi. Diğer yandan ECB Başkanı konuşmasında, Petrol fiyatlarının yaz ayından beri yükselişini devam etmesi enflasyonist baskıyı arttırdığını belirtti. Bu bağlamda, 2013 yılında enflasyon oranını yaklaşık olarak %2 altına indirmeye çalışacaklarını belirtti. Eğer fiyat istikrarı yerine getirilebilirse tekrar Euro’ya olan güvenin artacağını söyleyebiliriz.

Öncü tarım dışı istihdam verisi sonrasında EUR/USD paritesinin 1,2651 seviyesine kadar çıkışı gözlemlendi ancak Draghi’nin yapmış olduğu konuşma ile 1,2651 seviyesinden başlatılan satıcılı seyir paritenin 1,2560 seviyesine kadar gerilemesini sağladı. Bu düşüş sonrasında yeniden toparlanan ve yukarı yönlü atağına devam eden EUR/USD paritesi şuanda 1,2633 seviyesinde hareketine devam etmektedir. Bugün ise gerek Euro gerekse ABD’den gelecek olan haberlerin yoğun olması paritede sert hareketlerin oluşmasına neden olacaktır. Ancak bu haberlerin içinden ABD’den gelecek olan Tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verisi haberlerini günün en önemli verileri olarak belirlenmiştir. Bilindiği gibi dün öncü veri pozitif geldi ve bugünde piyasalar olumlu bir beklenti içerisindedir. Bu nedenle de piyasaların beklentinin altında mı üzerinde mi veri ile karşı karşıya kalması önemli olduğu gibi çıkacak sonucun da parite üzerine net işlem fırsatı yaratacağını söyleyebiliriz.

Teknik olarak baktığımızda 1,2650 ve 1,2750 dirençlerinin önemli olduğunu ve yükseliş trendine devam edebilmeleri için öncelikle 1,2750 direncini geçmesi gerektiğini söylemeliyiz. Ancak Avrupa’daki uzun vadeli sorunların devam etmesi EUR/USD paritesinin bu dirençlerin gerisinde kalmaya itebilir. Bugün makro-ekonomik verilerin etkisinin yüksek olması temel analiz dolu bir gün olmasına neden olurken haberler esnasında teknik seviyelerin esneyebilme ihtimalinin olduğunu ve buna göre destek direnç kırılışlarına dikkat etmenin önemli bir strateji olduğunu söyleyebiliriz.

Pivot: 1,2575

Destek; 1,2575-1,2530 -1,2490

Direnç; 1,2650-1,2700-1,2750

GBP/USD ANALİZ

GBP/USD paritesi 4 saatlik grafikte yükseliş trendinin alt kanal noktası olan 1,5820 seviyesine kadar geriledikten sonra kanal içi baskısının sürmesi ve paritenin bu kanalın alt noktasını kıramaması nedeniyle yeniden yükseliş gerçekleştirmiş ve gün içerisinde 1,59 seviyesinin üzerine çıkmıştır. Daha önce de 1,5920 seviyelerden gerileyen GBP/USD paritesi dün de 1,5933 seviyesinden geriledi ve şuanda 1,5903 seviyesinde hareketine devam etmektedir. Teknik olarak baktığımızda uzun vadeli olarak yükselişlerin devam etmesinin kaçınılmaz olduğu, ancak paritenin 1,59** üzerinde net bir şekilde duramaması tepki satışlarının oluşmasını tetikleyebilir. Diğer yandan da bugün İngiltere merkez bankası varlık alım programı ve faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Bu nedenle de gözler ECB başkanı Draghi’nin yapacağı konuşmaya çevrilmiştir. Teknik olarak baktığımızda 1,5840 desteği hala daha önemini korumaktadır ve şuanda 1,59 seviyesinde hareket eden GBP/USD paritesi için bu desteğin üzerinde kaldığı müddetçe 1,60 seviyesine yaklaşma ihtimalinin artacağını söyleyebiliriz. Düşüşlerde yer almak isteyenler 1,5840 desteğinin kırılmasını beklemesi gerekmektedir.

Pivot: 1,5875

Destek; 1,5875-1,5840-1,5820

Direnç; 1,5950-1,6000-1,6050

USD/TRY ANALİZ

USD/TRY paritesinin 1,83 seviyesine kadar yükselip bu direnci geçememesi tepki satışlarına maruz kalmasını tetiklediği gibi günlük kapanışını da 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,8110 seviyesi altında gerçekleştirdi. Bu etkilerin parite üzerinde olumsuz bir gelişme yarattığı ve paritenin günlük grafikteki kanalın alt noktası olan 1,7870 seviyesine kadar gerileme ihtimalini artırmaktadır. Ancak bugün makro-ekonomik verilerin yoğunluğu ve özellikle ABD merkez bankasının haftaya yapacağı toplantı öncesinde beklediği bazı önemli verilerin sonuçları paritenin temel analizden etkileneceğini ve bu nedenle de teknik seviyelerde esneme paylarının oluşacağını söyleyebiliriz. Gün içerisinde TR saati ile 15,30’da ABD’den gelecek olan Tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verisi parite de sert hareketlere neden olacaktır.

Teknik olarak baktığımızda 1,83 direncinin hala daha net bir şekilde paritedeki satış baskısına destek olduğu, bu nedenle de paritenin 1,83 direncini geçemediği müddetçe kanalın alt noktası olan 1,7870 seviyesine kadar geri çekilebileceğini söyleyebiliriz. Özellikle de bugünkü kapanışı günlük grafikteki 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,8110 desteği altında gerçekleşmesi kanalın alt noktayı test etme ihtimalini net bir şekilde artıracaktır.

Pivot: 1,8150

Destek; 1,8040-1,8000-1,7950

Direnç; 1,8150-1,8230-1,8300

USD/JPY ANALİZ

Dün gerek ABD gerekse Euro bölgesinden gelen veriler hiç şüphesiz ki en çok USD/JPY paritesine yaradı. Çünkü gelen açıklamalar neticesinde USD/JPY paritesi 78,38 seviyesinden 79,02 seviyesine kadar yükselerek net işlem fırsatlarının oluşmasını tetikledi. Bu yükselişin bir diğer nedeni ise hiç şüphesiz ki uzun bir süredir USD/JPY paritesinin 78,20 ve 77,90 desteklerini kıramamasından kaynaklanmaktadır. Bu sonuçlarının birbirini desteklemesi ile günlük grafikteki üst kanal noktasını test etmede başarılı olan USD/JPY paritesinde günlük grafikteki 100 günlük basit hareketli ortalama olan 79,25 direnci önemlidir ve paritenin bu direncin üzerine çıkması durumunda var olan yükseliş baskısına devam edeceğini söyleyebiliriz. Diğer yandan da uzun vadeli olarak baktığımızda düşüş trendi içinde olması ve uzun vadeli düşüş beklentimizin 80,50 seviyesi altında devam etmesi bu seviyelerin uygun satış fırsatı olarak kollanması gerektiğini göstermektedir. Bu nedenle de kısa vadeli yükselişlerde yer alınabileceği gibi uzun vadeli düşüş fırsatlarından yararlanabiliriz. Bunun yanı sıra bugün ABD’den gelecek olan verilere dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü dün gelen öncü tarım dışı istihdam verisi ile sert yükselişlere maruz kalan USD/JPY paritesi bugün gelecek olan verilerle de sert hareketlere maruz kalması beklenilmektedir. Haberin sonucuna göre de yükseliş mi yoksa düşüş mü olacağı da gözlemlenecektir.

Pivot: 78,65

Destek: 78,20-77,90-77,70

Direnç: 79,05-79,20-79,50

HAM PETROL ANALİZ

Ham petrol stoklarında yaşanılan azalmaya rağmen siyah inci yükselişlerine devam edemediği gibi sert satışlarına maruz kaldı. Bu satışlara en önemli katkı hiç şüphesiz ECB başkanı Draghi’nin yapmış olduğu konuşma olarak nitelendirebiliriz. Yüksek petrol fiyatlarının küresel ekonomi ve enflasyonist baskılarına neden oluyor açıklaması sonrasında gerilemesine devam eden ham petrol fiyatları 97,66 seviyesinden başlattığı satıcılı seyirle yeniden kanalın altına inerek gün içerisinde 94,53 seviyesini test etti. Bu düşüşün bir diğer önemli nedeni ise daha önce de üzerinde ısrarla durduğumuz ve yükseliş trendi için önemli bir seviye olarak belirlediğimiz 97,70 seviyesinin geçilememesidir. Hatırlarsanız 97,70 direncinin geçilmesi durumunda yükseliş trendinin teyit edileceğini ve kanalın üst noktası olan 102,55 direncinin hedefleneceğini belirtirken bu direncin geçilememesi durumunda yükseliş trendinin kırılabilme ihtimalin arttığını sizlerle paylaşmıştık. Dünkü konuşmadan sonra ham petrol’ün 97,70 direncini geçememesi sert satışların etkisi ile kanalın kırılmasına neden oldu.

Peki şuanda kanalın kırılmış olabileceğini net bir şekilde söyleyebilir miyiz? Şuanda kanal kırıldı artık düşecek diyemeyiz. Çünkü bu açıklamayı yapabilmemiz için ham petrol fiyatlarının 94,20 dolar desteğini kırması gerek ki şuanda da 95,11 seviyesinde hareketine devam etmektedir. Genel olarak baktığımızda 97,70 direncinin geçilmesi ile yükseliş trendinin devam etmesi beklenilirken 94,20 desteğinin kırılması ile var olan yükseliş trendinin artık geçerliliğini korumadığını söyleyebiliriz. Diğer yandan da bugün ABD’den gelecek olan veriler ham petrol fiyatları üzerinde direk olarak etkili olacağından temel analiz günü olarak belirlediğimiz bugünde dikkatli olmak ve haberleri doğru yorumlamak önemlidir.

Pivot; 96,00

Destek; 94,20-93,85-93,30

Direnç; 96,00-96,60-97,35

ALTIN ANALİZ

Bugün QE3 Sinyali Alacak mıyız?

Yatırımcıların merakla beklediği ve uzun bir süredir üzerinde ısrarla durduğumuz 12 Eylül FED toplantısı öncesi son sinyal diye nitelendirdiğimiz “Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı” verileri bugün TR saati ile 15,30’da açıklanacaktır. Haftanın ilk işlem günlerinde ABD’den gelen olumsuz ISM İmalat İndeksi verisi ile fiyatlanan QE3’ün bugün gelecek olan verilerle de fiyatlanabileceğini söyleyebiliriz. Ancak bugün gelecek olan verilerden elde edilecek olan sonucun altın fiyatlarında sert hareketlere maruz kalacağını, bu nedenle de gelecek olan sonuçları doğru yorumlamanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Genel olarak baktığımızda ABD’den gelecek olan bu iki verinin olumlu olması QE3 ihtimalini azaltacağından Altın fiyatlarında sert satışlar gözlemlenebileceği gibi ABD’den gelecek olan bu iki verinin olumsuz olması QE3 ihtimalini artıracaktır. Bu nedenle de çıkacak sonucu doğru fiyatlamak çok önemlidir. Bu verilerin bir diğer önemli tarafı ise önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan FED toplantısında QE3 için somut adım atılıp atılmayacağı kararıdır. Bu nedenle de bugün çıkacak sonuç bugünden itibaren bu ihtimallerin fiyatlanmasını sağlayabilir ve altın fiyatları önümüzdeki haftada gerçekleşecek olan toplantıya kadar sert hareketlerle karşılaşabilir.

Teknik olarak baktığımızda altın fiyatlarının dün gün içinde 1700 direncini geçerek 1714 direncine kadar yükseldiği ancak kar realizasyonlarının oluşması nedeniyle tekrar 1700 seviyesi altına gerilediği gözlemlenmektedir. Gün içerisinde Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı verilerinin önemli olması ile bugün piyasalar ve özellikle altın TR saati ile 15,30’u bekleyecektir ve bu durum altın fiyatlarının verilerin açıklanma saatine kadar sakin seyirde hareket etmesini sağlayabilir. Gün içinde 1567 dolar desteğinin önemli olduğunu ve bu destek kırılmadığı müddetçe yeniden dünkü zirve noktası olan 1714 dolar seviyesine yaklaşması gözlemlenebilir. 1567 dolar desteğinin kırılması durumunda ise var olan dünkü tepki satışlarının devam edeceğini söyleyebiliriz.

Pivot;1712

Destek;1685-1676-1665

Direnç; 1701-1712-1720

Kudret AYYILDIR

GCM Forex Başanalist

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com

Add a Comment