EUR/USD’da Hoşgeldin “Yükseliş”…

EUR/USD ANALİZ

Hoş geldin Yeni Trend Yükseliş…

Evet yanlış okumadınız. Uzun bir süredir ( 24 Nisan 2011’den itibaren ) devam eden düşüş trendi haftanın son işlem gününde gelen verilerin etkisiyle değişikliğe neden oldu. Hemen hemen herkesin merakla beklediği ve bizimde yatırımcılara ısrarla dikkatli olması konusunda uyardığımız verilere dikkat ettiğimizde özellikle ECB başkanı Draghi’nin sınırsız tahvil alımı ile başlayan hareketlilik haftanın son işlem günü gelen olumsuz tarım dışı istihdam verisi ile devam etti. Piyasalar özellikle tarım dışı istihdam verisi sonucuna odaklanmış ki aynı zaman diliminde gelen olumlu işsizlik oranı verisine hiç dikkat bile edilmedi. Çünkü bu hafta gerçekleşecek olan kritik FED toplantısında çıkacak olan sonucun tarım dışından çıkacak sonuçla bağdaştıran yatırımcılar gelen olumsuz tarım dışı haberi neticesinde QE3’ü fiyatladı ve EUR/USD paritesi 1,2816 seviyesine kadar yükseldi ve şuanda da 1,2784 seviyesinde hareketine devam etmektedir.

Yükseliş trendine yeni başlayan EUR/USD paritesinde hangi seviyeler hedeflenecektir sorusu da muhakkak beraberinde gelecektir. Bu sorunun cevabını paritenin günlük kapanışlarına bakarak net bir şekilde söyleyebiliriz. Çünkü geride bıraktığımız hafta net yükselişler gerçekleştiren parite bu hafta tepki satışlarına maruz kalabilir. Bunun içinde özellikle de günlük grafikteki 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,2830 seviyesine dikkat etmemiz gerekmektedir. EUR/USD paritesinin Cuma günü gerçekleştirdiği yükselişlerle 1,2816 seviyesine doğru çıkış gerçekleştirdikten sonra günlük kapanışını 1,2785 seviyesinde gerçekleştirmesi düzeltme satışların oluşma ihtimalini artırmaktadır. Bu nedenle de EUR/USD paritesinin kapanışına dikkat etmek ve kapanışının 200 günlük basit hareketli ortalamanın üzerinde mi yoksa altında olduğuna bakmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Bu stratejiyi belirtmemizdeki amaç EUR/USD paritesindeki ilk hedefin fibonacci %38,2 düzeltme noktası olan 1,3155 seviyesinin hedef olması ve bu hedef noktasına hangi aşamadan devam edip etmeyeceğidir. Eğer EUR/USD paritesi günlük grafikteki 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,2830 seviyesi altında günlük kapanış gerçekleştirirse 55 günlük basit hareketli ortalama olan 1,2385 seviyesine kadar tepki satışlarının oluşma ihtimali artmaktadır ve aslında böyle bir düşüş paritede uzun vadeli alışlarda yer alabilmek için önemli bir strateji olarak belirlenmiştir. Aksi takdirde yani EUR/USD paritesi düzeltme düşüşlerini gerçekleştirmemek için 1,2830 direnci üzerinde günlük kapanış gerçekleştirirse bu sefer düşüşlerin cansızlığı ile yükselişler kendisini göstermesi ve ilk etapta fibonacci %38,2 düzeltme noktası olan 1,3155 seviyesinin hedeflenmesi kaçınılmaz olacaktır. Diğer yandan da genel olarak EUR/USD paritesinin 1,23 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe yukarı yönlü atağının devam edeceğini ve uzun vadeli olarak da fibonacci %50 düzeltme noktası olan 1,3495 seviyesinin hedefleneceğini söyleyebiliriz.

Teknik analiz dışında özellikle bu hafta piyasalar FED toplantısından çıkacak sonuca odaklanmış durumdadır. Özellikle de gelen olumsuz ABD verileri sonrasında fiyatlanan QE3, bu toplantıda somut bir şekilde ifade edilecek mi yoksa tekrar ertelenecek mi? Daha QE3 ile ilgili somut adımlar atılmadan ABD’den gelen olumsuz veriler neticesinde net bir QE3 fiyatlaması gerçekleştiren piyasalar bu kararın 6 Kasım 2012 ABD seçimleri öncesinde kesin olarak verilmesine ne kadar izin verecek sorusunun cevabını Perşembe akşamı hep birlikte göreceğiz. Ancak şu da bir gerçek ki QE3 açıklamadan bu tür sert hareketleri gerçekleştirebilecek bir FED bu hafta bu kararı çıkartmayarak tüm piyasaların yine bekletebilir.

GBP/USD ANALİZ

GBP/USD paritesi geride bıraktığımız hafta gelen makro-ekonomik veriler neticesinde 1,6032 seviyesine kadar yükselen ancak ilk etapta 1,6060 direncini geçemediği için kar satışlarını sürdüren GBP/USD paritesi şuanda 1,5990 seviyesinde hareketini sürdürmektedir. Daha önce de GBP/USD paritesi 1,5920 seviyelerinden başlattığı tepki satışlarını ilk etapta 1,5750 seviyesi ile sınırlandırmıştı ve ve 1,5750 seviyesine kadar geri çekilme gerçekleştirmişti. 1,5750 seviyesinden güç alan ve bu güçle birlikte yukarı yönlü atağını sürdüren GBP/USD paritesinde şuanda 1,6060 direnci kritik bir seviye olarak belirlenmiştir. Eğer parite kar satışlarına devam etmek istiyorsa bu direnç altında kalması gerekmektedir ve böyle bir durumda ilk etapta fibonacci %61,8 düzeltme noktası olan 1,5905 seviyesi hedef olarak belirlenmiştir. Bu nokta aynı zamanda günlük grafikteki yükseliş trendinin alt kanal noktasıdır ve bu destek kırılmazsa yeniden yukarı yönlü hareketine devam edeceği gibi kanalın üst noktası olan 1,6160 seviyesinin hedeflenmesi kaçınılmaz olacaktır. Uzun vadeli hedef ise aylık grafikte üçgen formasyonunun üst noktası olan 1,6480 seviyesi olarak belirlenmiştir. Temel olarak ise bu hafta açıklanacak olan FED toplantısına dikkat etmek gerekmektedir. Çıkacak sonuca göre parite de sert hareketlerin oluşacağını söyleyebiliriz.

USD/TRY ANALİZ

Alçalan takoz formasyonunu 1,8042 seviyesi ile yukarı yönlü geçen USD/TRY paritesi 1,83 direncine kadar yükseldikten sonra 1,83 direncini geçemediği gibi ABD’den gelen olumsuz verilerin etkisiyle de tepki satışlarını oluşturdu. 1,83 direncini geçemediği için kar satışlarına giden USD/TRY paritesi 1,7958 seviyesine kadar geriledi ancak kapanışını 1,7965 seviyesinde gerçekleştirdi. Genel olarak baktığımızda günlük grafikteki 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,8105 seviyesi önemli olmakla beraber paritenin yapacağı günlük kapanışlar paritenin seyri açısından önemlidir. 1,8105 seviyesine göre hedef belirleyeceğimiz parite de yapılacak günlük kapanışlar 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,8105 seviyesi altında gerçekleşirse kanalın alt noktası olan 1,7830 seviyesine kadar sürmesi beklenilirken, paritenin kapanışını 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,8100 desteği üzerinde yapması USD/TRY paritesini yeniden 1,8300 seviyesine taşıması beklenilmektedir. Bu strateji dışında bütün piyasaların gözü hiç şüphesiz FED toplantısında olacak ve FED toplantısından çıkacak olan kararlar da USD/TRY paritesinde sert hareketlerin oluşmasını tetikleyecektir.

USD/JPY ANALİZ

USD/JPY paritesi 77,90 desteğini bir türlü kıramaması nedeniyle yukarı yönlü hareketlerine devam etti ve 79,02 seviyesini test etti. Günlük grafiğe baktığımızda 200 günlük basit hareketli ortalama olan 79,31 direnci paritedeki çıkışların devamlılığını etkileyecek en önemli seviyedir. Eğer parite bu direnci geçemezse satış baskısına maruz kalması ve kritik nokta olan 77,90 seviyesini test etmesi beklenilmektedir. Cuma günü de parite 78,90 seviyelerinden TERS CUP formasyonuna maruz kalarak gün içinde 78 seviyesine kadar geriledi. Genel olarak baktığımızda daha önceleri aslında bu yükselişlerin uzun vadeli satış fırsatı olduğunu her zaman dile getirdik ve paritede ki düşüş trendinin 80,50 seviyesi altında devam edeceğini sizlerle paylaşmıştık. Bu nedenle de bu tür yükselişlerde 80,50 direnci altında kaldığı müddetçe uzun vadeli düşüş trendinde yer alınabilir ve sırasıyla 77,90 ve 76,50 seviyeleri orta vadeli hedef olarak belirlenmiştir. 80,50 direnci altında da en önemli direnç noktası olarak 200 günlük basit hareketli ortalama olan 79,30 direnci olarak belirlenmiştir. USD/TRY paritesi 79,30 direnci altında günlük kapanışlarına devam etmesi durumunda ilerleyen zamanlarda parite 77,90 desteğini kırmak isteyecektir. 77,90 desteğinin kırılması ile satışlar teyit edilecek ve USD/JPY paritesinde uzun vadeli düşüşlerin devam etmesi kaçınılmaz olacaktır.

HAM PETROL ANALİZ

Temel veriler ham petrol fiyatlarındaki fiyatlamaları karıştırdı…

Bu hafta ham petrol fiyatlanmasında ilginç gelişmeler yaşandı. Genel olarak baktığımızda belirli bazı makro-ekonomik verilerin sonuçlarında net çıkışlar beklenilen ham petrol’ün tam ters etki yaratması bu enstrümanla işlem yapanların kısmi olarak canını sıkarken net olarak da zarar etmesine neden oldu. Ham petrol stoklarında yaşanılan azalma neticesinde yükseliş beklentisinin devam etmesi beklenilen ham petrol fiyatlarının düşüşlere maruz kalması ve daha sonra da olumsuz gelen tarım dışı verileri ile de yükselişini sürdürmesi beklenilirken gerileyen ham petrol fiyatlarında acaba temel veriler dikkate alınmamalı mı sorusunu da beraberinde getirmektedir. Bu temel verilerin aslında diğer emtia ürünlerinde olduğu gibi ham petrol fiyatlarında da yükselişlerine devam ettirmesi gerektiğini ancak ham petrol’ün şuan ki durumda bu verilerden pozitif etkilenmediğini söyleyebiliriz. Bu etkinin hiç şüphesiz ECB başkanı Draghi’nin konuşmasından kaynaklandığını düşünmekteyiz. ECB başkanı Draghi yüksek enerji fiyatlarının küresel ekonomiye zarar verdiğini ve enflasyonist baskının arttığını açıklaması ile beraber ham petrol fiyatları düşüşlerine başlamış ve bu şekilde devam etmiştir.

Peki ham petrol fiyatları bundan sonraki süreçte neler yapması bekleniliyor sorusuna ise özellikle de bu hafta piyasaların gözünün FED toplantısında olacağını ve QE3 ile ilgili çıkacak olan sonucun Petrol fiyatlarını direk olarak etkileyeceğini söyleyebiliriz. Diğer yandan da teknik olarak baktığımızda haftalık grafikte yer alan 55 günlük basit hareketli ortalama olan 94,90 desteğinin ham petroldeki düşüşlerin devam edip etmeyeceğini gösteren en önemli göstergelerden birisi olarak belirlenmiştir. Eğer ham petrol fiyatları 94,90 desteğini kırabilirse tepki satışlarına devam etmesi ve 89 dolar seviyesine kadar gerilemesi beklenilirken ham petrol fiyatlarının 94,90 desteğinin üzerinde kalması durumunda ise ilk etapta 103,42 seviyesinin hedeflenmesi kaçınılmaz olacaktır.

ALTIN ANALİZ

Draghi ve Tarım Dışı İstihdam Altın’ı Yukarı Fırlattı…

“Haftalık grafiği incelediğimizde özellikle de fibonacci fan içinde hareketlerini sürdüren altın fiyatları bu nedenle de fibonacci fan’ın üst kanal noktası olan1735-1740 bandına doğru çıkış gerçekleştirmesi, bu noktada kar realizasyonlarına gidip gitmeme konusunda karar vermek isteyeceği ve bu noktadan yaşayacağı kar satışları ile tekrar 1630 seviyesine kadar geri çekilmesi beklenilmektedir. 12-13 Eylül FED toplantısına kadar beklediğimiz hareketlerin olması durumunda FED’den çıkacak sonuç altın fiyatlarının genel anlamda hangi yöne hareket edeceğini gösterecektir. “

Yukarıdaki paragrafı geride bıraktığımız hafta haftaya bakış analizlerimizde sizlerle paylaşmış ve olası satışların hangi seviyede olabileceği ile ilgili genel bir bilgi vermiştik. Özellikle de piyasaların belirli haberlere odaklandığı şu günlerde önemli enstrümanlarda işlem girmek ve bu işlemlerde başarılı sonuçla elde edilmek teknik ve temel analizi bir arada götürmekten geçtiğini bir kez daha söyleyebiliriz. Teknik olarak baktığımızda fibonacci fan’ın üst kanal noktası olan1735-1740 bandına doğru çıkış gerçekleştireceğini belirtirken bir yandan da FED’in QE3 ihtimalini güçlendirecek olumsuz ABD verilerine de dikkat edilmesi gerektiğini yine sizlerle paylaşmış bulunmaktayız. Perşembe günü Draghi’nin sınırsız tahvil alımı yapacağız açıklamasından itibaren çıkışına başlayan Altın Cuma günü gelen olumsuz Tarım dışı istihdam verisi ile de çıkışını sürdürürsek 1742,40 seviyesine kadar çıkış gerçekleştirdi ve haftayı da 1735 dolar seviyesinde kapattı.

Bu hafta altın fiyatını ilgilendiren hiç şüphesi FED toplantısından çıkacak olan sonuçlar olarak belirlenmiştir. QE3 ile ilgili somut karar çıkacak mı sorusu da bir kez daha gündeme gelmektedir ve bu sorunun cevabını ise Perşembe akşamı net bir şekilde göreceğiz. Ancak şunu belirtmekte yarar var. FED daha QE3 ile kesin ve somut bir açıklama yapmazken piyasada gelen olumsuz ABD verileri ile bu denli sert fiyatlama gerçekleştirirken Perşembe akşamı bu somut kararı vermek istemeyebilir. Bu nedenle de Perşembe akşamı QE3 kararını FED ertelerse bu durum piyasa için sürprizden ziyade net işlem fırsatı olacağını söyleyebiliriz.

Peki Altın fiyatlarında nasıl bir strateji izlenmelidir sorusuna ise teknik olarak baktığımızda haftalık grafikteki fibonacci fan’ın üst kanal noktası olan 1749 direncinin önemli olduğunu ve bu direncin geçilememesi durumunda kar realizasyonlarının oluşma ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Peki bu düşüşler nereye kadar devam eder diyenlere cevap olarak ilk etapta gerek fibonacci fan’ın orta noktası gerekse 55 günlük basit hareketli ortalama olan 1671 ve bu desteğin kırılması durumunda ise ikinci etapta 1614 seviyesi olarak belirlenmiştir. Tepki satışlarının oluşması durumunda yaşanılacak bu geri çekilmelerde kısa vadeli düşüşlerde yer alınabileceği gibi yaşanılacak bu düşüşler uzun vadeli alım fırsatı olarak da değerlendirilebilir. Uzun vadeli olarak altın fiyatlarında 1814,55 seviyesi hedef olarak belirlenmiştir.

Kudret AYYILDIR

GCM Forex Başanalist

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com

Add a Comment