EUR/USD ve Altın’da Kar Satışlarına Dikkat…

EUR/USD ANALİZ

IMF Başkanı Christine Lagarde, ABD’de önümüzdeki yıl devreye girecek olan ve “mali uçurum” olarak tabir edilen vergi artışları ve harcama kesintilerinin küresel ekonomi karşısındaki en büyük risklerden biri olduğunu savundu. Rusya’nın Vladivostok kentindeki Asya-Pasifik Ekonomik Kooperasyonu Zirvesi’nde konuşan Lagarde, daha önce de ABD’nin mali durumuna ilişkin uyarılarda bulunmuş olmasına rağmen bu kez direk olarak liderlere seslendi. Mali uçurumun küresel ekonomi karşısındaki “3 temel riskten biri” olduğunun altını çizen IMF Başkanı, diğer iki risk arasında ise Euro krizi ve orta vadeli kamu finansmanını saydı. APEC liderleri ile küresek ekonomik durumu ve 3 temel riski görüştüklerini belirten Lagarde, gelişen ekonomilerdeki kırılganlığı artırabilecek faktörler birleşimi konusunda uyardı. APEC üyesi ülkeler, küresel ekonomik büyümenin yüzde 56’sını oluşturuyor. Lagarde aynı zamanda Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alım planına da destek vererek, gerekirse ve devreye girerse IMF’nin de programın tasarımı ve denetlenmesinde yardımcı olmak isteyeceğini söyledi.

EUR/USD paritesi Perşembe gününde Draghi’nin konuşması ile hareketliliğine başlamış ve Cuma günü gelen olumsuz tarım dışı istihdam verisi ile var olan sert hareketlerine devam etmiştir. Özellikle de Cuma günü gerçekleştirdiği hareketle düşüş trendinin sonlandığını ve yukarı yönlü hareketlerine devam ettiğini gözlemlediğimiz EUR/USD paritesinde haftanın açılış günü piyasalarda önem derecesi yüksek haberler olmaması ile beraber Euro ve ABD bölgesinden gelecek olan bono ihalelerinde bono faizlerine dikkat etmek gerekmektedir. Diğer yandan teknik olarak EUR/USD paritesine baktığımızda gün içerisinde 1,2690 ile 1,2880 seviyeleri arasında hareketine devam etmesi beklenilen EUR/USD paritesinde 1,2745 desteği kontrol noktası olarak belirlenmiştir. Bu destek noktasına göre gün içi hareketlerine devam etmesi beklenilen EUR/USD paritesi şuanda 1,2780 seviyesinde hareketini sürdürmektedir. Haftanın açılış gününde piyasaların Perşembe günü gerçekleştirecek olan FED toplantısına odaklanmış olması nedeniyle ABD borsalarının açılışına kadar sakin bir seyirle hareketlerini sürdürmesi beklenilmektedir.

Pivot: 1,2745

Destek; 1,2745-1,2690 -1,2650

Direnç; 1,2830-1,2880-1,2905

GBP/USD ANALİZ

Yunan Hükümeti ile AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF temsilcilerinden oluşan troyka heyeti, gelecek iki yıl için yapılacak 11,5 milyar Euro’luk kesinti paketi üzerindeki nihai görüşmelere başladı. Alınan bilgiye göre, görüşmede troyka heyeti, Yunan Hükümeti’nin sunduğu bazı alternatif önlem önerilerine itiraz etti, bazılarının ise ayrıntılarını öğrenmek istedi. Troyka yetkililerinin, maaş ve emekliliklerde yapılacak kesintiler yerine sunulan yedek işgücü, vergi gelirleri ve savunma harcamalarını kapsayan yaklaşık 2 milyar avroluk alternatif önlemlere itiraz ettiği öğrenildi. Maliye Bakanlığındaki görüşmede, bakanlık yetkilileri troyka heyetine, alternatif önlemlerle birlikte itirazları da göz önüne alarak hazırladıkları toplam 17 milyar Euro’luk önlem sundu.

GBP/USD paritesi de tıpkı EUR/USD paritesi gibi belirli çıkışlarını gerçekleştirdikten sonra sakin seyirle hareketlerini sürdürmekte ve şuanda da 1,5991 seviyesinde hareketini sürdürmektedir. Teknik olarak baktığımızda gün içerisinde 1,6060 ile 1,5940 seviyeleri arasında hareketine devam etmesi beklenilen GBP/USD paritesinde 1,5940 desteği kontrol noktası olarak belirlenmiştir. Bu destek noktasına göre gün içi hareketlerine devam etmesi beklenilen GBP/USD paritesi şuanda 1,5990 seviyesinde hareketini sürdürmektedir. Haftanın açılış gününde piyasaların Perşembe günü gerçekleştirecek olan FED toplantısına odaklanmış olması nedeniyle ABD borsalarının açılışına kadar sakin bir seyirle hareketlerini sürdürmesi beklenilmektedir.

Pivot: 1,5940

Destek; 1,5940-1,5910-1,5875

Direnç; 1,6060-1,6095-1,6145

USD/TRY ANALİZ

1,83 direncini geçemeyen ve 1,8110 seviyesi altında günlük kapanış gerçekleştiren USD/TRY paritesi Cuma günü gelen olumsuz tarım dışı istihdam verisi ile düşüşlerini sürdürmüş ve bu düşüş USD/TRY paritesini 1,7958 seviyesine kadar geriletmiştir. Teknik olarak baktığımızda bu düşüşlerin sürmesini ve günlük grafikte kanalın alt noktası olan ve aynı zamanda fibonacci %76,4 düzeltme noktası olan 1,7818 seviyesine kadar geri çekilmesi beklenilmektedir. Ancak beklediğimiz bu düşüşü gerçekleştirebilmesi için 1,8050 direnci altında kalması beklenilmektedir. Şuanda 1,80 seviyesinde hareketine devam ede USD/TRY paritesi için teknik analiz dışında bugün gelecek olan büyüme verisi ve sanayi üretimi verisi parite üzerinde sert hareketlerin oluşmasına neden olacaktır. TR saati ile saat 10.00’da açıklanacak olan bu veriler neticesinde parite de sert hareketler beklenileceği gibi gelen olan verilerin pozitifliği var olan teknik düşüşleri destekleyeceğinden belirleyeceğimiz hedefe yaklaşması kaçınılmaz olacaktır. Aksi takdirde yani gelecek olan verilerin Türkiye için olumsuz sonuçlanması paritedeki düşüşleri sınırlandırabilir ve gün içi önemli direnç noktası olan 1,8050 seviyesinin geçilmesini sağlayabilir. Bu nedenle de TR saati ile 10,00’daki verilere dikkat etmek gerekmektedir.

Pivot: 1,8050

Destek; 1,7950-1,7910-1,7860

Direnç; 1,8050-1,8080-1,8130

USD/JPY ANALİZ

Japonya’nın 2. çeyrek büyümesini yarısına düşürerek, aşağı yönlü revize eden Tokyo hükümeti, Avrupa’daki borç krizinin ihracatı azaltmasıyla oluşan daralma riskine bir kez daha ışık tuttu. Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya’nın GSYH’si 2. çeyrekte yüzde 0.7 büyüdü. Bakanlar Kurulu’nun revizyondan önceki büyüme verisi yüzde 1.4 büyümeye işaret ediyordu. Bloomberg anketine katılan 26 ekonomistin medyan tahmini ülkenin GSYH’sinin yüzde 1 büyümeye revize edileceği yönündeydi. Japonya’nın cari fazlası da yüzde 41 azalarak 625.4 milyar yene geriledi. Parlamentodaki siyasi düğüm, zayıf küresel talepler, güçlü yen ve etkisi azalan otomobil teşvikleri arasında sıkışmış Japonya’nın genişlemesini daha da baskılıyor. Çin ekonomisinin hız kaybettiğine işaret eden veriler, Asya’daki yavaşlamanın Japonya’nın ihracatında daha fazla düşüşe neden olarak, parasal genişlemeye ilişkin baskıları artırabilir.

Cuma günü gelen olumsuz Tarım Dışı İstihdam verisi hiç şüphesiz ki karakteristik özelliği olan TERS CUP formasyonunun oluşumunu destekledi ve USD/JPY paritesi gerçekleştirdiği satıcılı seyirle gün içerisinde 78 seviyesine kadar geriledi. Şuanda da 78,22 seviyesinde hareketine devam eden USD/JPY paritesinde 77,90 desteği kritik bir önem taşımaktadır. Özellikle de USD/JPY paritesi daha öncelerde de 77,90 desteğini kıramadığı için yukarı yönlü hareketlerine devam etmiş ve bu nedenle de bu destek noktası önemini korumuştur. Bu nedenle de paritenin kısa vadeli yükseliş mi yoksa uzun vadeli düşüş hareketine mi başlayacağı sorusuna ise 77,90 desteği net olarak cevap verecektir. Gün içerisinde baktığımızda ise 78,50 direnci önemini korumaktadır ve bu direnç altında düşüş baskısının süreceğini söyleyebiliriz.

Pivot: 78,50

Destek: 77,90-77,60-77,30

Direnç: 78,50-78,80-79,05

HAM PETROL ANALİZ

ABD ve Avrupa’daki merkez bankalarının parasal genişlemeye gideceği beklentileri Amerikan hisselerini değerlendirdi. Standard&Poor’s 500 Endeksi bu hafta 2008’den bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. Bank of America Corp. ve JP Morgan Chase&Co., Avrupa bankalarındaki yükselişin peşinden gitti. ABD’nin en büyük altın üreticisi Newmont Mining Corp., altının 6 ayın zirvesine tırmanması üzerine yüzde 2 değerlendi. Amazon.com Inc., yeni Kindle ve tablet bilgisayarlarını tanıtmasının ardından yüzde 4.4 yükseldi. Facebook Inc., şirketin CEO’su Mark Zuckerberg’in en azından bir sene boyunca elindeki hisseleri satmayacağını söylemesinin ardından yüzde 5.1 primlendi. S&P 500 Endeksi yüzde 2.2 kazanla 1,437.92 puana yükselerek, Haziran’dan bu yana en büyük rallisini kaydetti. Endeks Ekim 2007’den bu yana kaydettiği en yüksek düzeyinin yalnızca yüzde 10 gerisinde seyretti. Dow Jones Endeksi de yüzde 1.6 artışla 13,306.64 puana çıkarak Aralık 2007’den bu yana en yüksek seviyesine işaret etti.

Ham petrol fiyatları haftanın açılış gününde geçen hafta yaşadığı sert hareketlerden sonra sakin bir seyirle hareketine devam etmek istemektedir. Teknik olarak baktığımızda yükseliş trendinin dışına çıkan ve belirli seviyeler arasında sıkışık seyrini sürdüren ham petrol şuanda 96,35 seviyesinde hareketine devam etmektedir. Uzun bir süredir 97,70 ile 93,80 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştiren ham petrol de belirlediğimiz seviyelerden hangisi kırılırsa o yöne doğru net hareketlerin oluşması beklenilmektedir. Gün içi işlem stratejisine baktığımızda da 93,80 desteğinin önemli olduğu ve bu destek üzerinde gün içi yükselişlerine devam etmek istenildiği gözlemlenmektedir. Gün içi yükselişlerin devam etmesi ve bu yükselişlerin orta vadeli yükselişlere geçebilmesi için yukarıda da belirttiğimiz gibi 97,70 direncini geçmesi gerekmektedir ve böyle bir durumda yeniden 100,**’lü seviyeler hedeflenecektir. Aksi takdirde 93,80 ile 97,70 bandı bir müddet daha devam etmesi beklenilmektedir.

Pivot; 93,80

Destek; 94,00-93,80-93,10

Direnç; 96,60-97,70-98,40

ALTIN ANALİZ

Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao, ihracattaki yavaşlamanın, dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki aşağı yönlü baskıları artırdığının altını çizerek, iç talebi destekleme ve dengeli büyümeyi teşvik etmeyi vaat etti. Ekonomik büyümenin ciddi aşağı yönlü baskı ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Hu, küçük ve orta ölçekli şirketlerin sıkıntılı dönemden geçtiğini ve ihracatçıların da daha fazla zorlukla karşı karşıya bulunduğunu söyledi. Rusya’nın Vladivostok kentindeki Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği CEO Zirvesi’nde konuşan Hu, işgücüne yeni katılacaklara istihdam yaratmak gibi zahmetli bir görevleri olduğunu belirtti. Komünist Parti Kongresi’nde on yılda bir olan liderlik değişiminin sorunsuz gerçekleşmesine çalışan Çin’deki yavaşlama, Hu üzerindeki baskıları artırıyor. Avrupa’daki borç krizi ve ABD’nin durağan büyümesi ihracattaki sıçramayı zorlaştırırken, Çinli şirketlerin kazançlarındaki bozulma da harcamaları azaltıyor ve bankaların da borçları artıyor.

Altın fiyatları Cuma günü gelen olumsuz tarım dışı verisinin QE3’ü fiyatlaması ile 1742 dolar seviyesine kadar çıkış gerçekleştirmiş ve bu çıkış sonrası kısmi olarak geri çekilme gözlemlenmiştir. Perşembe günü gelecek olan FED toplantısına göre sert hareketlere maruz kalması beklenilen altın fiyatlarında kar satışlarına dikkat etmeli ve olası düşüşleri uzun vadeli alım fırsatı olarak değerlendirmeliyiz. Peki altın fiyatları kar realizasyonları gerçekleştirirse nereye kadar düşer sorusuna ise haftaya bakış analizimizde net bir şekilde inceleyebilirsiniz. Gün içerisinde önem derecesi yüksek makro-ekonomik verilerin olmaması piyasaların sakin bir gün geçirmesine neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda 1710 desteğinin önemli olduğu ve bu destek noktası üzerinde gün içi yükselişlerine devam etmesi beklenilmektedir.

NOT: Altın fiyatlarının 1740-1750 seviyesi arasından dönüş gerçekleştirmesi kar realizasyonlarının oluşma ihtimalini artırmaktadır. Bu nedenle de olası düşüşlere dikkat etmek gerekmektedir. Özellikle de 1750 direnci geçilmeden kar realizasyon ihtimali zayıfladı diyemeyiz. Bu nedenle de gün içi yükselişlerin devam edebilmesi için altın fiyatlarının 1750 direncini geçmesi gerekmektedir. Aksi takdirde 1710 seviyesi hedeflenmek isteyecektir.

Pivot;1710

Destek;1727-1722-1710

Direnç; 1747-1760-1775

Kudret AYYILDIR

GCM Forex Başanalist

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com

Add a Comment