Jackson Hole’de Bernanke Günü…

EUR/USD ANALİZ

Borç krizindeki Yunanistan’ın başbakanı Antonis Samaras,Avrupa Birliği ve IMF’nin isteği üzerine 2013-2014 yılları için hazırlanan 11,5 milyar Euro’luk kesinti içeren tasarruf paketinin son tedbirler olduğunu, daha fazlasına Yunan ekonomisinin dayanmasının mümkün olmadığını söyledi. Samaras, Yeni Demokrasi partisinin (ND) siyasi komite toplantısında yaptığı konuşmada, tasarruf paketinin “acı tedbirler” içerdiğini ancak, bunun ülkenin kaostan kurtulması için belki de son fırsat olduğunu ifade ederek, “Unutmayın ki, Yunan halkı yeniden drahmiye dönmeme ve krizden çıkmamız konusunda bize ve oluşturduğumuz üç parti hükümetine güveniyor” dedi. Ülkenin krizden çıkarak bir an önce yeniden kalkınmaya geçmesi için Avro Bölgesi’nde kalmasının ve müzakere etkisinin güçlendirilmesinin gerekli olduğunu belirten Samaras, “Ancak tüm bunlar, bugüne kadar yaptığımız anlaşmaları uygulamamızı bekleyenlere bağlı. Çünkü anlaşmalara uymayan bir ülkenin müzakere gücü sıfırdır” diye konuştu.

Haftanın ve ayın son işlem gününe geldiğimizde EUR/USD paritesi 1,2575 seviyesine kadar yükselse de paritenin çıkışlarından yararlanmak isteyen trend takipçilerin belirli noktalardan tekrar satışa katılması ve düşüş trendinin net bir şekilde devam etmesi hemde alıcılı seyirde olanların kar realizasyonlarına gitmesi ile gün içerisinde EUR/USD paritesi 1,2486 seviyesine kadar geriledi ve şuanda da 1,2514 seviyesinde hareketini sürdürmektedir. Teknik analize başlamadan önce temel analiz ile ilgili kısa bilgi verecek olursak; Bugün Jackson Hole toplantısının 2. Günü ve özellikle de bugün FED başkanı Bernanke’nin yapacağı konuşma önemlidir. Daha önce de bahsettiğimiz üzere Jackson Hole toplantısı ile başlayacak veri akışımız özellikle Eylül ayının ilk iki hafta içinde yoğun bir şekilde devam edecek ve bu süreçte EUR/USD paritesinde sert harektelenmeler gerçekleşecektir. Bu nedenle de bugünden itibaren başlayacak ve Eylül ayında da devam edecek bu hareketlenmelerden kazançlı çıkabilmek için gelecek olan makro-ekonomik verileri doğru yorumlamız gerekmektedir.

Teknik olarak baktığımızda günlük grafikte yer alan 100 günlük basit hareketli ortalama olan 1,2580 direncinin parite için önemli olduğunu ve bu direnç altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının devam edeceğini belirtebiliriz. Diğer yandan parite de düzeltme yükselişlerinin devam edip etmeyeceğini de anlayacağımız bu seviyenin geçilememesi durumunda düzeltme yükselişlerin sonlanabileceği ve 50 günlük basit hareketli ortalama olan 1,2360 desteğinin kırılması ile de var olan düzeltme yükselişlerin sonlanacağını söyleyebiliriz. Bu nedenle de 1,2580 seviyesi üzerinde 1,2650 ve 1,2745 hedefleneceği gibi 1,2360 seviyesi altında ise 1,2150 ve 1,1850 seviyesi hedeflenecektir. Teknik olarak baktığımızda paritedeki düşüş trendinin de etkisiyle yaşanılacak olası yükselişlerin satış fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyebiliriz.

Pivot;1,2580

Destek; 1,2490-1,2460-1,2420

Direnç; 1,2540-1,2580-1,2650

GBP/USD ANALİZ

Jackson Hole toplantısının 1 gün öncesinde konuşan Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, ABD Merkez Bankası’nın, güçlü ekonomik büyümeyi desteklemek için daha fazla parasal genişlemeye gidip gitmemek konusunda “zorlu bir karar” ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Daha fazla parasal genişlemenin uzun vadeli yan etkilerinden çok da fazla endişe duymadığını anlatan Lockhart, ancak bu hamlenin etkilerinin sınırlı olacağına inandığını söyledi. Fed’in son toplantı tutanakları, politika yapıcıların, ABD ekonomisindeki toparlanma sürdürülebilir bir zemine oturtulamazsa, yakın zamanda daha fazla teşviğe yaklaştıklarını gösterdi. Üçüncü tur tahvil alım programının seçeneklerden biri olduğunu belirten Fed Başkanı Ben Bernanke, bugün Kansas City Fed’in Jackson Hole sempozyumunda politika görünümüne ilişkin değerlendirmelerde bulunacak.

GBP/USD paritesi Dolar endeksinin değerlenmesi neticesinde düşüşlerine devam etmek isterken haftanın başından itibaren başladığı kar satışlarını devam ettirme düşüncesindedir. 1,5920 seviyesiden başlayan satış baskısının hafta için de de devam ettiğini ancak var olan düşüşlerin sakin hareket ettiği gözlemlenmektedir. 1,5920 seviyesinden başlattığı satıcılı seyrin 1,5752 seviyesi ile sınırlı kaldığı parite şuanda 1,5792 seviyesinde hareketine devam etmektedir. Teknik olarak baktığımızda 1,5830 direnci altında gün içi düşüş baskısının devam ettiği parite de günlük grafikte yer alan 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,5719 seviyesi önem arz etmektedir. Eğer GBP/USD paritesi günlük kapanışlarını bu destek noktası üzerinde yapmaya devam ederse düzeltme satışları dediğimiz bu düşüşlerin yakın zamanda sonlanacağı ve paritenin yeniden yukarı yönlü hareketlerine devam edeceğini söyleyebiliriz. Böyle bir durumda 1,5920 direncinin test edilip geçilmesi ve ardında da 1,60 seviyesini kısa zamanlı test etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Bu nedenle de her ne kadar gün içi düşüş baskısı devam etse de paritenin orta ve uzun vadeli seyri için yapacağı günlük kapanışların hangi seviyede olduğu çok önemlidir. ( Günlük kapanış = TR saati ile 00.00’da paritenin hangi seviye olduğu)

Pivot: 1,5830

Destek; 1,5750-1,5715-1,5680

Direnç; 1,5830-1,5865-1,5895

USD/TRY ANALİZ

Uluslararası piyasaların merkakla beklediği Jackson Hole toplantısı bugün başlıyor. İlk kez 1978 yılında düzenlenen toplantı ABD Merkez Bankası (FED) tarafından her yıl düzenli olarak Wyoming eyaletinin Jakson Hole kasabasında gerçekleştiriliyor. Toplantıya merkez bankası başkanları, dünyaca ünlü akademisyenler ve basın mensupları katılıyor. Bu yıl ki toplantıya Avrupa Merkez Bankası Başkanı (ECB) Mario Draghi’nin katılmayacağı açıklanırken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın da toplantıya katılması bekleniyor. Finansal piyasalar bu yılki Jackson Hole toplantısına büyük önem veriyorlar. Daha önceki iki parasal genişlemenin duyurulduğu bu toplantıda FED Başkanı Ben Bernanke’nin konuşması piyasaların en öncelikli gündem maddesini oluşturuyor.

Daha önce USD/TRY paritesi için 1,8485 seviyesinin hedeflendiğini ve bu hedeflemenin bazı kritik şartlar tanıdığını sizlerle paylaşmış ve bu duruma göre fırsat analizi oluşturmuştuk. Bu fırsat analizinde;

1-Paritenin alçalan takoz formasyonunun üst kanal noktası olan 1,8042 seviyesini yukarı yönlü geçmesi,

2-Günlük grafikte yer alan 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,8113 seviyesi üzerinde günlük kapanış gerçekleştirmesi,

Bu iki durumun gerçekleşmesi durumunda 1,8485 seviyesinin hedefleneceğini ve bununla ilgili fırsat analizimizi sizlerle paylaştıktan sonra USD/TRY paritesi bu şartları taşıdı ve 1,8485 seviyesinin hedefleneceğini net bir şekilde sinyalini verdi. Fırsat analizine istinaden işlem stratejisi oluşturan yatırımcılar kazançlarına devam ederken 1,8485 seviyesini hedeflemiş ve işlemlerin kapanmasını beklemektedir. USD/TRY paritesi gün içi çıkışlarla birlikte 1,8298 seviyesine kadar yükseldi ve şuanda da 1,8260 seviyesinde hareketini sürdürmektedir.

Teknik olarak baktığımızda 1,8170 desteğinin önemli olduğu ve bu destek üzerinde kaldığı müddetçe yükselilerin devam edeceğini söyleyebiliriz. 1,8170 seviyesi üzerinde orta vadeli olarak fırsat analizimizde de belirttiğimiz üzere 1,8485 seviyesi hedeflenmesi beklenilmektedir. Gün içi hedef olarak da 1,8330 seviyesi hedef olarak belirlenmiştir. Düşüşlerde yer almak isteyenler 1,8170 desteğinin kırılmasını beklemelidir.

Pivot: 1,8170

Destek; 1,8170-1,8110-1,8050

Direnç; 1,8290-1,8330-1,8400

USD/JPY ANALİZ

Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi Japonya’da sanayi üretimi Temmuz’da sürpriz bir şekilde düşüş kaydetti ve küresel taleplerin, ülkenin toparlanmasını yavaşlattığı sinyallerine bir yenisini daha ekledi Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre Japonya’nın sanayi üretimi Temmuz’da Haziran’dan yüzde 1.2 düştü. Bloomberg anketine katılan 27 ekonomistin medyan tahmini, sanayi üretiminin yüzde 1.7 artacağı yönündeydi. İhracattaki yavaşlama ve otomobil alımı için sunulan teşviklerin etkisinin azalması, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinin görünümünü karartıyor. Japonya Merkez Bankası Başkanı Masaaki Shirakawa 24 Ağustos’ta geçtiğimiz yılki deprem ve tsunaminin ardından başlayan yeniden inşa taleplerinin “kademeli olarak hızlandığını” ve büyümeyi sürdürmeye yardımcı olabileceğini söylemişti.

Gece saatlerinde Japonya’da gelen işsizlik oranı ve sanayi üretimi verisi sonrasında 78,60 seviyesinden başlattığı satıcılı seyrine 78,37 ile sınırlayan USD/JPY paritesi şuanda 78,43 sevişyesinde hareketine devam etmektedir. Teknik olarak baktığımızda hemen hemen her analizimizde paritedeki düşüş baskısının devam ettiği ve bu nedenle de kısa vadeli yaşanılacak olası yükselişlerin uzun vadeli olarak satış fırsatı olduğunu sizlerle paylaşmıştık. USD/JPY paritesi 79,65 seviyesinden başlattığı satıcılı seyrine devam etmekte olup düşüşlerine teyit aramaktadır. Bu teyit ise paritenin 77,90 desteğini kırmasından geçmektedir .Eğer USD/JPY paritesi 77,90 desteğini kırabilirse satıcıların devreye gireceğini ve düşüş rallisinin pariteyi 77,00 seviyesine kadar geriletebileceğini söyleyebiliriz.

Gün içi al-sat stratejisi oluşturacak yatırımcılar 78,70 direncini kontrol etmesi gerekmektedir. USD/JPY paritesinin bu direncin altında kalmasını sürdürmesine devam etmesi satış baskısının süreceğine ve paritenin 77,90 desteğine yaklaşacacağını söyleyebiliriz. Yükselişlerde yer almak isteyenlerse 78,70 direncinin geçilmesini beklemelidir.

Pivot: 78,70

Destek: 78,25-78,10-77,90

Direnç: 78,70-78,85-79,05

HAM PETROL ANALİZ

Yükseliş kanalı içinde hareketlerini sürdürürken Dolar’daki olumlu havanın etkisi ile gerileyen ham petrol fiyatları ham petrol stoklarının da artması ile değer kaybederken dün yükseliş kanalının alt noktası olan 94,40 desteğini kırarak 93,94 seviyesine kadar geriledi ve şuanda da 94,63 seviyesinde hareketine devam etmektedir. Kanalı kırdığı için düşüşlerine devam etmesi beklenilen ham petrol de tekrar toparlanabilmesi için ham petrol fiyatlarının günlük grafikteki 200 günlük basit hareketli ortalama olan 96,48 seviyesi üzerinde günlük kapanış yapması gerekmektedir. Aksi takdirde 90 dolar seviyesine doğru düşüşlerin sürmesi kaçınılmaz olacaktır.

Temel olarak bugün FED başkanı Bernanke’nin yapacağı konuşma ham petrol fiyatlarını etkileyecek en önemli haber olarak belirlenmiştir. Gün içi işlem stratejisi oluşturacak yatırımcılar ise 95,00 direncini takip etmelidirler. 95 direncinin geçilememesi durumunda düşüş baskısının süreceğini ve gün içi 93 seviyesinin hedefleneceğini, 95 direncini geçmesi durumunda ise yukarıda belirlediğimiz kritik nokta olan 96,48 seviyesine kadar gerileyeceğini söyleyebiliriz.

Pivot; 95,00

Destek; 93,85-93,00-92,00

Direnç; 95,00-95,55-96,48

ALTIN ANALİZ

Fed’in Jackson Hole toplantısının hemen öncesinde parasal genişleme konuşmaları tırmanırken, Moody’s Analytics’in başekonomisi Mark Zandi, ABD Merkez Bankası’nın yeni bir tur tahvil alım programını büyük ihtimalle seçimlerin sonrasına bırakacağını söyledi. Zandi, seçim sonrası dönemindeki olası mali sorunların, halihazırda durağan olan toparlanmayı daha da tehdit edeceğine dikkat çekti. Ancak Zandi, ABD’deki başkanlık seçimlerinin sonrasında yaşanacak zorlukların ardından ülke ekonomisinin özellikle 2014’te hızını toparlayacağını öngördü. “Parasal genişleme hemen gelmeyecek, ancak yolda” diyen Zandi, Fed’in önceki politika toplantılarındaki ifadelerin, hatırlatarak, hepsinde “ilerleme kaydedilmezse harekete geçileceği” mesajının bulunduğunu, ancak henüz bir hamle görülmediğinin altını çizdi.

Altın fiyatlarının 1680 direnci altında kalması ile birlikte kar satışlarının oluşacağını ve bu nedenle de dikkatli olunması gerektiğinden hemen hemen her analizimizde bahsetmiş ve özellikle de 1680-90 direncinin geçilmemesi durumunda alımlarda aceleci davranılmaması gerekildiğini sizlerle paylaşmıştık. Ayrıca bu durumla ilgili Dolar endeksi ile arasındaki korelasyona bakılması gerektiğini, Dolar endeksinde 81,05 desteğinin kırılmaması durumunda altında kar realizasyonlarının devam edeceğini sizlerle paylaşmıştık. Dolar endeksi bu destekten aldığı güçle yukarı yönlü atak başlatmak istemesi Altın fiyatlarının düşüşüne katkı sağlayacak en önemli özellik olarak gözlemleyebiliriz. Bu nedenle de dolar endeksi ne zaman 81,05 desteğini aşağı yönlü kırar o zaman altın için yükselişler rahat bir şekilde devam edecek diyebiliriz. Ancak şuanki durumda altındaki kar realizasyonlarının oluşma ihtimali teknik olarak devam etmektedir.

Temek olarak baktığımızda Jackson Hole toplantısında konuşacak olan FED başkanı Bernanke’nin ağzından çıkacak QE3 sözcükleri altın fiyatlarını net bir şekilde etkilemesi beklenilmektedir. Eylül ayının ilk haftasında gelecek olan tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verisini de görmek isteyecek olan Bernanke bugünkü konuşmasında QE3 ile ilgili sinyal vermeyebilir. Ancak 12-13 eylül toplantısında bu konuda kesinlikle açıklık getirmesi beklenilmektedir. Bilindiği üzere QE3 için yeşil ışık yakılması altın fiyatlarının yukarı yönlü atak başlatmasına neden olmakta ve böyle bir durumda 1690 direnci geçilerek 1800 seviyesi hedeflenecektir. Aksi takdirde kar realizasyonları altın fiyatlarını 1635-1585 bandına tekrar geriletmesi beklenilmektedir.

Pivot;1652

Destek;1652-1646-1635

Direnç; 16631673-1680

Kudret AYYILDIR

GCM Forex Başanalist

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

2 Comments

Add a Comment