06 –10 Ağustos 2012 Haftaya Bakış Analizi

Ekonomik Takvim bölümüne aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.

http://www.gcmforex.com/Ekonomik-Takvim/

EUR/USD ANALİZ

Geride bıraktığımız hafta özellikle haftanın son iki işlem gününde gelen makro-ekonomik verilerin etkisi tüm piyasalarda etkisini gösterdi. Özellikle de Perşembe günü ECB başkanı Draghi’nin konuşması ile başlayan sert hareketler haftanın son işlem günü ABD’den olumlu gelen Tarım Dışı istihdam ile olumsuz gelen İşsizlik oranı ile devam etti. Bu gelişmeler ile birlikte haftaya 1,2296 seviyesinde başlayan EUR/USD kapanışını da 1,2386 seviyesinde gerçekleştirdi ve şuanda da 1,2392 seviyesinde hareketini sürdürmektedir. Geride bıraktığımız hafta düşüşlerini 1,2133 seviyesinde sınırlandıran ve tekrar yukarı yönlü atak başlatan EUR/USD paritesinde acaba düzeltme yükselişleri devam edecek mi sorusu da beraberinde gelmektedir. Geçen hafta 1,2404 seviyesinde iken Draghi’nin konuşmaları ile birlikte 1,2133 seviyesine kadar gerileyen paritenin yeniden toparlanması aslında düzeltme yükselişlerinin devam edeceğinin bir göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki bu düzeltme nereye kadar devam eder sorusuna ise teknik olarak yapmış olduğumuz analizler neticesinde bu çıkışların iki direnç ile sınırlı kalacağını söyleyebiliriz. Birinci direnç olarak paritenin 1,2520 seviyesini test etmesi ve bu seviyeden dönme ihtimalinin kuvvetli olduğunu, bu direncin geçilmesi durumunda ise kritik ve trend değişimi için bir o kadar önemli bir seviye olan 1,2725 seviyesi olarak belirlenmiştir. Özellikle de 1,2725 hem haftalık trendde düşüş kanalının üst noktası hem de 21 günlük basit hareketli ortalama olarak belirlenmiştir. Bu nedenle de EUR/USD paritesinin 1,2725 direnci altında kalmayı sürdürmesi “Düşüş Trendi’nin” devamlılığı için önemlidir. Düşüş trendi içerisinde devam etmesi beklenilen EUR/USD paritesi eğer 1,2725 direnci altında kalmayı sürdürürse 1,1850 ve 1,1600 seviyeleri hedef olarak belirlenmiştir.

Teknik olarak yukarıda belirlemiş olduğumuz kritik iki seviyelerin düşüş trendinin devamlılığı için önemli olduğunu ve bu nedenle de yaşanılacak olası yükselişlerin satış fırsatı olabileceğini söyleyebiliriz. Özellikle de ilk direnç noktası olan 1,2520 seviyesine dikkat etmek ve bu noktadan başlayacak satıcılı seyri kontrol etmek gerekmektedir.

Temel olarak baktığımızda geride bıraktığımız haftadan daha sakin geçmesi düşünülen piyasalarda Salı günü FED başkanı Bernanke’nin konuşması ile piyasaların kısmi olarak hareketleneceğini, Perşembe günü Euro bölgesi aylık rapor ve ABD’den istihdam talepleri verileri ile de bu hareketliliğin devam etmesi beklenilmektedir.

GBP/USD ANALİZ

GBP/USD paritesi EUR/USD paritesi gibi belirli kısmi yükselişler gerçekleştirdi ve kritik bir nokta olan 1,58 seviyesine yaklaştı ancak bu direnç geçilemeyerek tekrar satış baskısına maruz kaldı. Defalarca 1,58 seviyesinin test edilmesi ve bu direncin ısrarla geçilememesi var olan satış baskısının ne denli kuvvetli olduğunu göstermektedir. Ancak bu düşüşler fibonacci %50 düzeltme noktası olan 1,5270 ile sınırlı kalmaktadır. Bu nedenle de paritenin düşüş trendi içinde devam edebilmesi için 1,5270 desteğini kırması gerekmektedir. Geride bıraktığımız hafta 1,5750 seviyesine kadar yükselişe geçen ancak 1,5800 direncini geçemediği için düşüşlerini sürdüren parite 1,5490 seviyesine kadar geriledikten sonra 1,5642 seviyesinde haftayı kapattı ve şuanda da 1,5615 seviyesinde hareketini sürdürmektedir.

Pariteyi teknik olarak incelediğimizde 1,58 direncinin uzun vadeli işlem stratejisi oluşturmasında önemli bir nokta olduğunu ve bu seviyeye göre işlemlere devam edilebileceğini söyleyebiliriz. Öncelikle bu parite de uzun vadeli alış pozisyonlarında yer almak isteyenler kesinlikle 1,58 direncinin geçilmesini beklemelidir. Eğer GBP/USD paritesi 1,58 direncini geçemezse yeniden satış baskısına maruz kalacaktır. Satış baskısına maruz kalacağını anlayabilmemiz içinse paritenin günlük grafikteki 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,5716 direnci altında kalmayı ve bu seviye altında günlük kapanışlar gerçekleştirmesi gerekmektedir. Eğer parite günlük grafikteki 200 günlük basit hareketli ortalama altında günlük kapanışlar gerçekleştirirse satış baskısının devam edeceğini ve kritik bir destek noktası olan fibonacci %50 düzeltme noktası olan 1,5270 seviyesine yaklaşacağını belirtebiliriz. Peki GBP/USD paritesi 1,58 direncini geçerse nereye kadar çıkış gerçekleştirir sorusuna da 1,6175 ve 1,6585 seviyeleri diyebiliriz. Çünkü eğer parite 1,58 direncini geçerse trendin değişiminden söz edeceğiz ve yükseliş trendi içinde 1,6585 seviyesinin test edilmesi de kolaylaşacaktır.

USD/TRY ANALİZ

Türkiye’de yaşanılan gelişmelerin Türk Lirasına gerçekleştirdiği katkıya ek olarak ABD Dolar’ının da değer kaybetmesi hiç şüphesiz ki paritenin aşağı yönlü hareketlerini sürdürmesine katkı sağladı ve USD /TRY paritesi 1,7736 seviyesine kadar geriledi. Günlük grafiği incelediğimizde demark trendline kanalı içinde hareketlerini sürdüren USD/TRY paritesi için bu hafta kritik bir hafta olarak belirlenmiştir. Özellikle de 1,7735 desteğinin önemli olduğu ve bu destek noktasına göre – 400 / +400 pips’lik bir hareketin oluşabileceğini söyleyebiliriz. Şuanda 1,7780 seviyesinde hareketini sürdüren parite eğer 1,7735 desteğini kırabilirse 1,7350 desteğine kadar geri çekilme ihtimalinin oluşacağını söylemekle birlikte 1,7735 desteğinin kırılamaması durumunda ise 1,8130 seviyesi hedeflenecektir. Bu nedenle de özellikle de haftanın açılış günün paritedeki hareketlere dikkatlice gözlemlemek gerekmektedir.

USD/JPY ANALİZ

77,90 desteği üzerinde kalma çabası ve güçlü Yen’e müdahale gelebilir spekülasyonu neticesinde yukarı yönlü hareketlerin oluşması gözlemlenen ve bu çıkışla birlikte 78,76 seviyesine kadar yükselişe geçen USD/JPY paritesi şuanda 78,45 seviyesinde hareketlerini sürdürmektedir. Genel olarak baktığımızda düşüş baskısının devam edeceğini ancak bu düşüşlerin devam edebilmesi için öncelikli olarak 50 günlük basit hareketli ortalama olan 78,70 direnci altında kalması gerekmektedir. Eğer parite 78,70 direnci altında kalmayı sürdürürse düşüşlerine kaldığı yerden devam etmeyi ve kritik bir nokta olan 77,90 desteğine kadar gerilemesi gözlemlenecektir. 77,90 desteğinin de kırılması durumunda ise düşüş trendinin teyit edildiğini ve 76 seviyesine doğru yeni bir düşüş dalgasının oluşacağını söyleyebiliriz. Yükselişlerin devam etmesi 78,70 direncinin geçmesi durumda ise100 günlük basit hareketli ortalama olan 80,15 seviyesi önemini koruyacaktır. Genel olarak beklentimiz ise 80,15 direnci altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının devam etmesi ve 77,90 desteğinin kırılması ile de bu düşüşlerin teyit edilmesidir.

NOT: 77,90 desteğinin kırılması durumunda satışların hızlanması beklenilmektedir. Bu nedenle de 77,90 desteğine dikkat!!!

HAM PETROL ANALİZ

77 dolar seviyesi üzerinde kalma çabası ve bu çabayı 200 günlük basit hareketli ortalama olan 80,25 desteği üzerinde bırakma çabasının ham petrol fiyatlarının yukarı yönlü oluşmasına katkı sağladı ve bu durum ham petrol’ün 92 dolar seviyesine yaklaşmasına neden oldu. Genel olarak baktığımızda yukarı yönlü atağın devam etmesinin kuvvetli olduğunu görmekteyiz. Ancak bu yükselişlerin devam edebilmesi için 50 günlük basit hareketli ortalama olan 94,70 direncinin geçilmesi gerekmektedir. Genel olarak baktığımızda yükselişlerin devam etmesini beklediğimiz parite de 94,70 direncinin geçilmesi ile100 ve 105 dolar seviyeleri hedefleneceği gibi bu direncin geçilememesi durumunda ise tepki satışlarının oluşma ihtimalinin artacağını ve bu tepki satışlarının ham petrol fiyatlarını yeniden 85 dolar seviyesine doğru geriletebileceğini söyleyebiliriz. Özellikle de bu çıkış ya da düşüşlerin oluşmasını kontrol edebilmek için dolar endeksini takip etmek gerekmektedir. Bilindiği üzere Dolar ile ters korelasyon içinde olduğu ham petrol fiyatlarında Dolar’ın değerlenmesi petrol fiyatlarının değer kaybına neden olduğu gibi, Dolar’ın değer kaybetmesi Ham petrol fiyatlarını yukarı yönlü taşımasına yardımcı olacaktır.

ALTIN ANALİZ

Alıcı&Satıcı mücadelesinin arttığı bir dönem içerisinde altın fiyatlarının belirli dalgalanmalar içinde olduğunu ve özellikle de Merkez Bankalarının belirli noktalarda piyasalara gerçekleştirdiği müdahalelerle belirli seviyelerin arasında altın fiyatlarını sıkıştırdığını görmekteyiz. Ancak bu sıkıştırma altın için önemsiz bir gelişme gibi görülse de aslında çok sert hareketlerin oluşacağı sinyallerini de beraberinde getirmektedir. Aslında merkez bankaların satıcılı seyirde olduğu bilinse de genel olarak altın’daki düşüşleri kontrol eden bir mekanizma içinde stratejilerine devam ettirmekte ve bu nedenle de altın fiyatlarının net bir düşüş kaydetmesine izin vermemektedir. Gerek fiziki altın alımcılarının alımlardaki ısrarı gerekse Merkez Bankasının belirli yükselişlerdeki satış baskısının karşı karşıya geldiği şu dönemde Merkez bankasının 1560-1530 seviyeleri arasında gerçekleştirdiği yeni alımlarla altın fiyatının yeniden yükseldiği görülmektedir. Bu nedenle de altın satıcılarının çok dikkatli olması gerektiğini çünkü yükselişlerin devam etme ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Haftalık grafiği incelediğimizde 50 günlük basit hareketli ortalama olan 1618 ile 100 günlük basit hareketli ortalama olan 1562,50 seviyeleri arasında hareketlerine devam ettiği ve bu aralığın gün geçtikçe daraldığı gözlemlenmektedir. Bu nedenle de özellikle bu noktalara dikkat etmek gerekmektedir. Genel olarak baktığımızda pembe renkli çizgilerin yani üçgen formasyonu olarak adlandırdığımız formasyonun içerisinde hareketlerini sürdürdüğü ve yukarıdaki seviyelerin kırılışlarına göre kanalın alt ya da üst noktalarının hedefleneceğini söyleyebiliriz. Bu nedenle de 1618 direncinin geçilmesi ile kanalın üst noktası olan 1667 direnci hedefleneceği gibi 1562,50 desteğinin kırılması durumunda ise kanalın alt noktası olan 1500 seviyesi hedeflenecektir. Genel beklentimiz ise altın fiyatlarının kanalın üst noktası olan 1667 direncini test etmesi yönündedir.

NOT: Merkez bankası son zamanlarda Altın’ın düşmesi için satış pozisyonları açmak yerine altın’ın düşmemesi için kritik noktalarda alım’a geçtiği görülmektedir. Bu noktalar ise ( 1560-1530 arası) olarak belirlenmiştir.

Kudret AYYILDIR

GCM Forex Başanalist

Add a Comment