QE3: 4 Guvernor’den Veto

Son Fed toplantısından bu bu yana ekonomiden karmaşık sinyaller gelirken, sözü geçen iki “güvercin” guvernerün artık QE3’e ihtiyaç yok demesi ile ümitler azalıyor.

ABD’de Nisan ISM çok güçlü büyümeye işaret ederken, dün açıklanan ADP özel sektör istihdam raporunda artış 119 bin ile 175 bin konsensusun çok altında kaldı. Fabrika siparişleri %1.5 ile beklentilerin üstünde düşerken, Pazartesi açıklanan Mart nihai tüketim de %0.3 artışla tatmin etmemişti. ABD ekonomisinin yönü hala soru işaretleri altında, ama son Fed FOMC toplantısından bu yana görüşlerini kamuyla paylaşan 4 guvernör artık QE3’e ihtiyaç olmadığı görüşünü dile getirdiler.

Bunlardan Plosser ve Evans hem entellektüel hem de tecrübe olarak ötekilerden önde gidiyor. İki üye de daha önce şiddetle parasal gevşemeyi savunmuştu. Evans’ın “işsizlik bu seviyelerin altına gelirse, QE3’e gerek olmadığı” görüşü dikkat çekti. Plosser ise “Şu anda QE3’e gerek oluşturacak şartları öngöremiyorum” dedi.

QE3 umudu azalırken, ABD 10 yıllık getirileri dün akşam hala %2’nin altında seyrediyordu. Dolar da bir türlü QE3 yapılmayacağına inanmıyor. TSI 09:45’de Asya’da Euro/dolar 1.3142.

Atila Yesilada

Twitter: @AtillaYesilada1

Add a Comment