Asya’da PIIGS Korkusu Hortladı

TSI ile 07:00’de Asya’da MSCI Asya-Pasifik Endeksi %0.3 değer yitirken, Hang Seng %1.5 kayıpla son iki haftanın en sert sarsıntısını yaşıyor. ABD’den gelen zayıf istihdam verisi, Çin bankalarında satış ve AB’nin bozulan görünümü Asya’lı yatırımcıları endişelendiriyor. S&P500 futures ilk işsizlik başvuruları öncesi yatay. Euro dolara karşı değer yitiriyor.

AB’de derinleşen resesyon ve Fransız seçimleri ardından istikrar paktının bozulması endişesi satışların birincil nedeni. Singapur Milli Servet Fonu Temasek’in yoğun miktarda Çin banka hissesi satması ve ABD’den gelen ADP özel sektör istihdam verisinin 119 bin ile 175 bin olan beklentinin bir hayli altında kalması da kaygı yaratıyor.

Yein Zelanda’da tüektici güveni ile birlikte yerel para birimi de sarsıntı yaşadı. Altın 1.650 dolar, hareketsiz, ama WTI 105 doların üstünde.

AB’de bugün AMB’nın faiz değiştirmesi beklenmiyor, ama Draghi’den ekonomiye destek mesajı çıkabilir. Fransız seçimleri çok yakından takip ediliyor. ABD’den gelecek ilk işsizlik başvurularında toparlanma ihtimali yüksek. İyi veri günü kurtarır, aksie halde satışlar yarın tarımdışı istihdama kadar sürebilir.

Türkiye’de TÜFE’de beklenti %1.31. Bu rakam kaygı yaratmaz. Önemli olan çekirkdek enflasyon göstergelerinin yeniden hızlanmaması. TCMB dün efektif fonlama faizini 7 baz puan artırarak tedbir aldı. TL ve DİBS’de yatay seyir olası, İMKB toparlanma çabasında olacak.

İY-AY

@AtillaYesilada1

Add a Comment