Altın’da Kritik Nokta 1621…

EUR/USD ANALİZ

Yunanistan’daki siyasi partiler, Yunanlıların vergileri önlediğini iddia eden Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde’ı eleştirdi. Sosyalist PASOK partisinin lideri ve ülkenin eski maliye bakanı Evangelos Venizelos, Lagarde’ı “Yunanlılara hakaret etmekle” suçlarken, radikal sol blok SYRIZA’nın lideri Alexis Tsipras da Yunan işçilerin, altından kalkmakta zorlandıkları vergileri ödediğini savundu. İngiliz The Guardian gazetesine röportaj veren Lagarde, Yunanistan için “hesap zamanı” olduğunu söylemişti. Facebook sayfasının duvarında öfkeli ve tepkili mesajlar toplayan IMF Başkanı, bu eleştirilerin üzerine “Yunan halkını ve yaşadıkları zorlukları anladığı” iletisini paylaştı. Lagarde’ın mesajından memnuniyet duyduğunu söyleyen Venizelos, ancak kimsenin kriz zamanında Yunan halkını küçük düşüremeyeceğini vurgulayarak, “Bugün Sayın Lagarde ve sergilediği tavır, Yunan halkına hakaret etmiştir” dedi.

Geride bıraktığımız hafta EUR/USD paritesinde görülen satışların 1,2495 ile sınırlı kaldığını ve kritik bir destek olan 1,2480 seviyesini kırmayı başaramadığını görmekteyiz. 1,2480 desteği gerek satışların devamlılığı konusunda gerekse tepki alımların başlayıp başlamaması konusunda bize fikir verip işlem stratejisi oluşturacak en önemli seviyelerden birisidir. Eğer EUR/USD paritesi 1,2480 desteği üzerinde kalmayı sürdürürse düzeltme yükselişlerinin başlayacağı anlamına gelmektedir. Ancak sadece bu durum paritenin yukarı yönlü hareketine başlayacağı anlamına mı gelecek sorusuna ise hayır diyebiliriz. Çünkü bu durumu teyit ettireceğimiz bir yükseliş olmalı. Bu yükseliş de hiç şüphesiz ki 1,2630 seviyesinden geçmektedir. Eğer EUR/USD paritesi 1,2630 direncini geçebilirse yukarı yönlü hareketlerin ( tepki alışlarının ) teyit edildiğini ve paritenin yukarı yönlü hareketlerini sürdüreceğini söyleyebiliriz. Böyle bir durumda 1,2730 ve1,2855 hedef olarak belirlenebilir. EUR/USD paritesi eğer tepki alışların gerçekleştirmek istemiyorsa o zaman da 1,2480 desteğini kırması gerekmektedir ve böyle bir durumda 1,2146 desteğine kadar düşüşlerin devam etmesi beklenilmektedir. Gün içerisinde ise anma günü nedeniyle ABD borsalarının tatil olduğu ve bu nedenle de düşük işlem hacimli hareket etmesi beklenilmektedir. Gün içi al-sat işlemleri gerçekleştirecek olanlar piyasadaki sakinlikten yararlanabilir ve kısa vadeli scalping işlemlerinde yer alabilirler. Gün içerisinde 1,2630 seviyesi altında düşüşlerin devam etmesi beklenilmektedir.

Pivot;1,2630

Destek; 1,2545-1,2495-1,2445

Direnç; 1,2600-1,2630-1,2645

GBP/USD ANALİZ

Londra’daki sigorta piyasası Lloyd’s’un CEO’su Richard Ward, İngiliz Telegraph gazetesine Pazar günü yaptığı açıklamada, Euro’nun iflasına karşı hazırlık planları yaptıklarını açıkladı. Yunanistan’ın Haziran’daki seçimlerinin öncesinde artan kemer sıkma karşıtı tablo, Atina’nın Euro Bölgesi’nden çıkarılabileceğine yönelik kaygılara neden olarak, birçok kuruluşu “hazırlık planı” yapmaya sevk ediyor. Lloyd’s’un CEO’su Ward, yönetiminde bulunduğu kuruluşun da benzer bir hazırlık içinde olduğunu söyledi. Lloyd’s’un çoklu para birimleri kullanarak talepleri kontrol altında tutabileceğini belirten Ward, “Yunanistan’ın Euro’dan çıkması ve yeniden drahmiyi kullanmaya başlaması hâlinde, sahip olduğumuz çok para birim fonksiyonlarını kullanmaya başlayacağız ve talepleri böyle karşılayacağız” dedi. Ward, Yunanistan’ın Euro’dan çıkışının Euro Bölgesi’ni iflasa sürükleyeceğini sanmadığını, ancak her ihtimale karşı hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.

GBP/USD paritesi de tıpkı EUR/USD paritesi gibi belirli seviyelerden dönüş gerçekleştirmek ve tepki alışlarına maruz kalmak istemektedir. Günlük grafikte 1,5585, haftalık grafikte ise 1,5485 desteği paritenin dönüşleri için önemli ve kritik noktalar olarak belirlenmiştir. Eğer GBP/USD paritesi bu destekler üzerinde kalmayı sürdürürse düzeltme yükselişlerinin devam edeceğini söyleyebiliriz. Bu durumun gerçekleşmesi için de paritenin 1,5585 desteği üzerinde kalması gerçekleşeceği gibi teyit amaçlı gün sonu kapanışın da 200 günlük hareketli ortalama olan 1,5765 direnci üzerinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Aksi takdirde paritedeki normal seyir olan satış baskısı devam etmekte ve yukarıda belirlediğimiz destek noktaları hedeflenmektedir. Gün içi al-sat stratejisi oluşturmak isteyen yatırımcılar ise 1,5660 desteğini dikkatle takip etmelidir. Çünkü bu destek üzerinde gün içi yükseliş beklentisi ( tepki alışları ) devam etmektedir.

Pivot: 1,5660

Destek; 1,5660-1,5625-1,5600

Direnç; 1,5740-1,5785-1,5825

USD/JPY ANALİZ

Asya hisse senetleri geçen hafta, Çin’de ekonomik yavaşlamanın derinleşmekte olduğuna ilişkin işaretler ve Avrupa borç krizinin kötüleşeceği endişeleri sonucu değer kaybetti. Bu hareketle birlikte dört hafta ard arda düşen gösterge endeks, son altı ayın en uzun süreli haftalık kayıp serisini gerçekleştirdi. MSCI Asya Pasifik Endeksi’ndeki hisse senetlerinin değeri 2008 küresel kredi daralma dönemindeki seviyelerine indi. Japonya’da Topix Endeksi ise son 35 yılın en uzun süreli haftalık düşüş serisini yaşadı. Avrupa’yı en büyük piyasası olarak gören Hong Kong merkezli tekstil şirketi Esprit Holdings Ltd. yüzde 2.4 değer kaybetti. Çin’in en büyük üçüncü bankası Agricultural Bank of China Ltd. yüzde 3.7 düştü.

USD/JPY paritesi gerek Japonya’dan gerekse ABD’den gelen haberler neticesinde dalgalı hareketler içerisinde hareketini sürdürmektedir. 80,15 ile 79,10 seviyeleri arasında sıkışan parite de özellikle de 79,10 desteğinin kırılması parite de sert hareketlerin oluşmasına neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda 81,90 seviyesi altında uzun vadeli düşüş beklentimizin devam ettiği parite de hedef olarak 79,10 desteğinin kırılması ile 78 ve 76 seviyeleri hedef olarak belirlenmiştir. Bu nedenle de yaşanılacak olası yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilebilir. Gün içerisinde 79,70 direnci altında düşüş beklentimiz devam etmektedir. Bu nedenle de alış işlemlerinde yer almak isteyen yatırımcılar gün içi en önemli seviye olan ( pivot ) 79,70 direncinin geçilmesini beklemesi gerekmektedir. Gün içerisinde 79,70 seviyesi altında hedef olarak 79,10 seviyesi belirlenmiştir.

Pivot: 79,70

Destek:79,30-79,10-78,95

Direnç: 79,70-79,85-80,15

PETROL ANALİZ

Pekin Hükümeti bankacılık sistemini özel sektör yatırımcılarına açarak, dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin’in güçlü ekonomik büyümeyi destekleme kararlılığını bir kez daha ortaya koydu. Çin, hafta sonu özel sektör yatırımcılarının bundan böyle yerli bankalara yatırım yaparken, devlet kuruluşlarıyla eşit hakka sahip olacağını açıkladı. Pekin Hükümeti, bu hamlelerle yabancı yatırımcıları çekerek, ekonomik kalkınma için gereken taze kanı bulmaya çalışıyor. Çin Bankacılık Düzenlemeleri Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, değişikliklerin kredileri destekleme ve bankacılık piyasasının etkinlik ve şeffaflığını artırmayı hedeflediğini söyledi. Yeni kurallara göre özel sektör yatırımcıları, Çinli bankalarda hisse pozisyonları, yeni hisse satın alınması, hisse transferleri ve şirket alım ve evlilikleri gibi işlemleri kapsayan bir dizi yatırım hakkına sahip olacak.

1 saatlik grafikte kanal içi hareketlerini sürdüren ve yükselişlerine kısa vadeli yükseliş trendinde devam eden petrol açılıştan itibaren yukarı yönlü hareketlerine devam etti ve şuanda da 91,63 seviyesinde hareketine devam etmektedir. Teknik olarak baktığımızda gün içerisinde 90,50 desteği önemlidir ve bu destek üzerinde gün içi yükselişlerin devam etmesi beklenilmektedir. Bu nedenle de düşüş pozisyonlarında yer almak isteyenler 90,50 desteğinin kırılmasını beklemesi gerekmektedir. Gün içerisinde ise anma günü nedeniyle ABD borsalarının tatil olduğu ve bu nedenle de düşük işlem hacimli hareket etmesi beklenilmektedir.

Pivot;90,50

Destek; 90,50-90,20-89,80

Direnç; 92,20-92,80-93,30

ALTIN ANALİZ

Kamuoyu yoklamasında kurtarma paketini destekleyen partilere olan güvenin arttığının görülmesi ile Euro Dolar karşısında güçlenirken altın da tırmanışını ikinci güne taşıdı. Yunanistan 17 Haziran tarihinde genel seçime gitmeye hazırlanırken kurtarma paketini destekleyen Yeni Demokrasi Partisi ND’nin kamuoyu yoklamasında öne geçtiği ortaya çıktı. Euro 2010 Temmuz ayından beri en düşük seviyesinden sıçrarken Asya hisse senetleri, petrol ve bakır da yükselişe geçti. New York Comex’teki Ağustos teslimli Altının onsu yüzde 0.5 kadar artışla 1578.90 dolar olurken 1,577 dolardan som işlem gördü. ABD piyasaları bugün Anma Günü sebebiyle kapalı olacak. SPDR Gold Trust’taki altın varlıkları 25 Mayıs tarihinde pek fazla değişim göstermeyerek 1270.26 metrik ton olurken bu yıl yüzde 1.3 artıda seyrediyor.

Altın fiyatları 1526 dolar seviyesine düştükten sonra toparlandı ve yukarı yönlü hareketlerine devam etmek istemektedir. Bu nedenle de haftanın son işlem günü yukarı yönlü atakla 1576 dolar seviyesine kadar yükselen altın kapanışını 1571 seviyesinde gerçekleştirdi. Açılışla beraber yukarı yönlü atak başlatan altın şuanda da 1578 dolar seviyesinde hareket etmektedir. Gün içerisinde ise anma günü nedeniyle ABD borsalarının tatil olduğu ve bu nedenle de düşük işlem hacimli hareket etmesi beklenilmektedir. Bu nedenle de gün içerisinde altın da çok sert hareketler olmayabilir. Teknik olarak baktığımızda gün içi 1565 desteği önemli ve bu destek üzerinde yükselişlerin devam etmesi beklenilmektedir. Uzun vadeli olarak 1520 dolar desteği üzerinde yükseliş beklentimizin devam ettiğini, 1697 ve 1800 seviyelerinin hedef olarak belirtildiğini söyleyebiliriz. Ancak bu hedeflerin gerçekleşebilmesi için altın fiyatlarının öncelikle haftalık trendde daha önce kırdığı yükseliş trendi içine girmesi gerekmektedir. Bu da 1621 direncini geçmesiyle gerçekleşecektir. Yani eğer altın uzun vadeli yükselmek istiyorsa 1621 direncinin geçmesi gerekmektedir.

Pivot;1565

Destek;1565-1557-1551

Direnç; 1585-1599-1621

Kudret AYYILDIR

GCM Forex Başanalist

Mail: [email protected]

Twitter :KudretAYYILDIR

Add a Comment