Altın Düşüşüne Devam Edecek mi?

EUR/USD ANALİZ

Yunanistan Merkez Bankası Başkanı George Provopoulos, Cumhurbaşkanı Karolos Papoulias’a, derinleşen siyasi kriz ortamında, Yunan halkının paralarını bankalardan çekmeleri ile birlikte, finans kuruluşlarının hayatta kalma endişesi taşıdığını söyledi. Cumhurbaşkanı’nın Parti liderleri ile 14 Mayıs’ta bir araya geldiği toplantının dün yayınlanan metnine göre, Merkez Bankası Başkanı Provopoulos, Cumhurbaşkanı Papoulias’a, Yunan halkının 700 milyon Euro (891 milyon dolar) çektiğini ve durumun daha da kötüleşebileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı, “Provopoulos  bana, elbette panik yok, ancak paniğe dönüşebilecek büyük bir korku var, dedi” şeklinde görüş bildirdi. Yunanistan’ın Euro’daki geleceği, 6 Mayıs’taki sonuçsuz seçimlerden sonra ortaya çıkan siyasi kilitlenmeden dolayı şüpheli hale geldi. Cumhurbaşkanı Papoulias dün seçim çağrısında bulunmak zorunda kaldı. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, yeni seçimlerin Yunanistan’ın Euro’dan çıkışı konusunda referandum olacağını söyledi.

Gün içerisinde EUR/USD paritesi belirli bir düşüş gerçekleştirdikten sonra yeniden yukarı yönlü hareketler gerçekleştirmek istemektedir. Teknik olarak baktığımızda 1,2740 ile 1,2680 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştiren EUR/USD paritesi şuanda 1,2715 seviyesinde hareket etmektedir. Genel olarak baktığımızda şuanda karar aşamasında olan parite de her ne kadar düşüşler baskın görülse de gerek ABD borsalarının yeniden yükselme isteği ( düzeltme düşüşlerinin sona ermesi) gerekse 1999 yılından beri devam eden kanal hareketi pariteyi tekrardan yukarı yönlü hareketlerine devam ettirebilir. Teknik olarak baktığımızda aylık grafikte 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,2670 desteği bu sorumuza cevap verecek en önemli seviye olarak belirlenmiştir. Eğer EUR/USD paritesi 1,2670 seviyesi üzerinde kalmayı sürdürürse ilerleyen zamanlarda yeniden yukarı yönlü bir atak başlatmasına neden olacaktır. Bu nedenle de 1,2670-1,2620 aralığında dikkatli olmak ve net bir seyir görülmeden işlemlerden uzak durmak gerekmektedir. Çünkü uzun vadeli hareketlere devam etmek isteyecek olan EUR/USD paritesinde 1,2670 üzerinde 1,4000 hedeflenirken, 1,2620 altında da 1,1875 seviyesi hedeflenecektir. Gün içi al-sat yapacak olan yatırımcılarımız ise 1,2740 direncini takip etmesi gerekmektedir. Eğer parite 1,2740 direncini geçemezse düşüşlerine kaldığı yerden devam etmek isteyecektir. 1,2740 direncinin geçilmesi durumunda ise tepki alışlarına kaldığı yerden devam etmesi beklenilmektedir.

Pivot;1,2740

Destek; 1,2675-1,2650-1,2620

Direnç; 1,2740-1,2780-1,2810

GBP/USD ANALİZ

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King, ülkenin bu yılki büyüme tahminini yüzde 1,2’den, yüzde 0,8’e çekerek, Euro bölgesindeki krizin İngiliz ekonomisinin iyileşmesini engellediğini söyledi. King, düzenlediği basın toplantısında, ülkedeki enflasyon oranın da tahmin edilenden daha çabuk düşmeyeceğini kaydederek, hükümetin enflasyonu yüzde 2’e düşürme hedefine bu yıl ve gelecek yıl ulaşılamayacak gibi gözüktüğünü belirtti. ”Euro bölgesindeki kriz, İngiliz ekonomisinin iyileşmesi önündeki en büyük tehdit” diyen King, ”Ülkemize yaklaşmakta olan bir fırtına riski var” ifadelerini kullandı. 1930’lardan bu yana dünyanın en büyük finansal krizle karşı karşıya olduğunu belirten Mervyn King, ”1930’lardan bu yana İngiltere tarihindeki en büyük bankacılık krizi, en büyük bütçe açığı yaşanıyor. Ayrıca en büyük ticari ortağımız olan Euro bölgesi herhangi bir sonuç üretmeden kendi kendini parçalıyor” diye konuştu.

GBP/USD paritesi 1,6305 direncinden başlattığı düşüşlerine bugün İngiltere’den gelen olumlu İşsizlik oranı verisi ile son vermeye çalışırken İngiltere Merkez Bankasından gelen enflasyon raporuyla tekrar satış baskısına maruz kalmaktadır. Bu satış baskısı ile gün içerisinde 1,5889 seviyesine kadar gerileyen GBP/USD paritesi şuanda da 1,5940 seviyesinde hareket etmektedir. Teknik olarak baktığımızda günlük grafikte yer alan 200 günlük üssel hareketli ortalama ( 1,5877 ) üzerinde kaldığı müddetçe yukarı yönlü hareketlerin devam edeceğini ve bu nedenle de yaşanılacak olası düşüşleri alım fırsatı olarak devam edilmesini söyleyebiliriz. Yapılacak alım işlemlerinde hedef olarak 1,6275 ve 1,6450 seviyeleri hedeflenirken olası düşüşlerde de zarar durdur olarak 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,5877 desteği altında günlük kapanış yapması ile mevcut pozisyon kapatılmalıdır. Şuanda özellikle Avrupa’da yaşanılan krizin Dolar’ın üzerinde pozitif bir etki bıraktığı ve Dolar’ın tüm para birimlerine karşı değerlendiği görülmektedir. Bu nedenle de parite de yaşanılan düşüşlerin kaçınılmaz olduğunu ancak uzun vadeli trendin yükseliş olması nedeniyle bu düşüşlerin tepkiden ibaret kaldığını söyleyebiliriz. Gün içerisinde de BOE’den kaynaklı yapılan satışların etkisinin olduğunu ve bu nedenle de gün içerisinde satış baskısına maruz kalma ihtimalinin olabileceğini söyleyebiliriz. Gün içerisinde satış baskısının devam edebilmesi için paritenin 1,60 seviyesi altında kalması gerekmektedir.

Pivot: 1,6000

Destek; 1,5890-1,5860-1,5820

Direnç;  1,6000-1,6050-1,6085

USD/JPY ANALİZ

6 Mayıs’taki seçimlerin ardından hükümet kuramamış ve yeniden seçime giden Yunanistan’a ilişkin endişelerin, ABD’de beklenenden iyi gelen ekonomik verileri gölgelemesiyle Dow Jones Endeksi neredeyse 4 ayın en düşük seviyesine geriledi. Dolar Endeksi’nin en uzun rallisini kaydetmesinin ham madde taleplerini azaltmasıyla emtia hisseler düşüş kaydetti. Avon Products Inc., en yakın komşu kozmetik satıcısı Coty Inc.’in şirkete verdiği 10.7 milyar dolarlık teklifi gerçi çekmesinin ardından yüzde 11 değer kaybetti. ABD’nin en büyük ev araç ve gereçleri perakende satış mağazası Home Depot Inc., satışların azaldığı tahmini üzerine yüzde 2.4 düştü. Lennar Corp. ve D.R. Horton Inc., konut inşaatçılarının güveninin 2007’den bu yana en  yüksek seviyesine tırmanmasıyla yüzde 2.5’in üzerinde primlendi.

USD/JPY paritesi dolar’ın değerlenmesi sonucu yukarı yönlü hareketlerini sürdürdü ve yükselişler için umut tazeledi. Genel görünüm olarak baktığımızda 79,50 desteği üzerinde kalan ve bu yükselişlerle 80,49 seviyesini test eden parite de yükselişlerin netleşebilmesi için günlük grafikte yer alan 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 79,57 desteği üzerinde günlük kapanışlarına devam etmesi gerekmektedir. Bu durumun devam etmesi ile yukarı yönlü hareketlerini sürdürmesi beklenilen parite de 81,90 direncinin de geçilmesi ile yükselişlerin devam edeceğini ve 84,20 seviyelerinin yeniden hedefleneceğini söyleyebiliriz.

Pivot: 80,10

Destek:80,10-79,95-79,70

Direnç:80,55-80,85-81,15

PETROL ANALİZ

ABD ham petrol stoklarının artmasının ve Yunanistan’ın hükümet oluşturmakta tıkanmasının bölgedeki krizi alevlendireceğine dair endişe ile petrol New York’ta yaklaşık beş ayın düşüğünde işlem görüyor. ( Ham Petrol ) Batı Teksas WTI petrol vadelileri yüzde 1.5 gerileyerek kesintisiz düşüşünü dördüncü güne taşıdı. Amerikan Petrol Enstitüsü’nün raporuna göre ABD stokları geçtiğimiz hafta 6.6 milyon varil artış kaydetti. Bloomberg News’un araştırmasına göre  bugün açıklanacak resmi raporda artışın 1.8 milyon varil olduğu tahmin ediliyor. Yunanistan 10 haziran tarihinde yeni bir seçime gitmeye hazırlanırken Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble söz konusu seçimlerin Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalıp kalmayacağına dair bir manada referandum olacağını söyledi.

Siyah inci için yapmış olduğumuz analizlerde uzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiğini ve bazı geri çekilmeler sonrası yeniden yukarı yönlü hareketlerin oluşacağını sizlerle paylaşmıştık. Siyah inci lakaplı petrol 95,10, sonra da 100 günlük üssel hareketli ortalama olan 93,10 desteğini kırdı ve gün içerisinde 91,79 seviyesine kadar geriledi. Genel olarak baktığımızda kısa vadeli düşüşlerin sürdüğünü ve bazı kritik noktaları test etme ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Genel olarak baktığımızda uzun vadeli önemli bir pivot noktası olan 89,50 ve haftalık grafikte 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 86,85 destekleri petrol fiyatlarının yukarı yönlü hareketlerinin devam etmesi için önemli seviyeler olarak belirlenmiştir. Özellikle de 86,85 üzerinde yapmış olduğu günlük ve haftalık kapanışlar yukarı yönlü hareketlerin devamlılığı için önemlidir. Uzun vadeli yükseliş beklentimizin yukarıda belirlediğimiz seviyeler üzerinde kaldığı müddetçe sürdürdüğümüzü ancak kısa vadeli tepki satışlarının devam edeceğini söyleyebiliriz. Gün içi stratejimizde ise 93,40 direnci önemlidir. Gün içerisinde petrol fiyatları 93,40 direnci altında kaldığı müddetçe düşüşlerine devam etmesi ve 90 dolar seviyelerine yaklaşması kaçınılmaz olacaktır.

Pivot;93,40

Destek; 91,80-91,00-90,25

Direnç; 93,40-94,25-95,50

ALTIN ANALİZ

Hükümet kuramayan Yunanistan’ın yeni bir seçime doğru gitmesi ile ülkenin Euro Bölgesi’nden çıkacağına dair spekülayonlar Dolar Endeksine rekor kazanç sağlarken altın ise üstü üste dördüncü gün düşüşünde ayı piyasasına girmeye çalışıyor. Fat Prophets kaynak analisti David Lennox konuyla ilgili “İnsanlar altının güvenli liman özelliğini kaybettiğini söylüyorlar. Altın, Euro’nun düşüşünden beslenen Dolar tarafından kayba sürükleniyor. Külçe altın geçtiğimiz yıl 1921,15 dolar zirvesini gördüğünden beri eylül ve aralık ayında iki kere daha yüzde 20 kayıp yaşadı.” açıklamasında bulundu.

Genel olarak baktığımızda altın fiyatlarının düzeltme yükselişlerinin çok hacimsiz ancak düşüşlerin sert olduğunu görmekteyiz. Daha önce 1550 desteğinin kritik olduğunu belirtirken altın bu desteği de kırarak 1526,93 seviyesine kadar geriledi ve şuanda da 1536 seviyesinde hareket etmektedir. Teknik olarak baktığımızda 1526, 1522 ve son destek olarak 1500 dolar seviyeleri altın için ya tamam ya devam diyebileceğimiz bir seviye olarak belirlenmiştir. Genel olarak baktığımızda dönüşlerin gerçekleşmesi için tüm teknik ve temel olayların gerçekleştiğini ve ilerleyen zamanlarda yeniden yukarı yönlü hareketlerin oluşabileceğini söyleyebiliriz. Ancak bunun için ABD borsalarının düzeltmesini sonlandırması ve yeniden yükselişlerine geçmesi gerekmektedir. ( Buna bağlı olarak da Dolar Endeksinin düşüşlerini sürdürmesi) Psikolojik olarak da herkesin düşüş beklediği bu ortamda altın fiyatlarının yeniden yukarı atak başlatması da kaçınılmaz olacaktır. Ancak şu da unutulmamalıdır ki altın fiyatlarının yükselişlerinin gerçekleşebilmesi için dış piyasalardan rahatlatıcı bir haber gelmesi gerekmektedir. ( Örneğin; 3. Tur tahvil’e yeşil ışık yakması gibi) Aksi takdirde Avrupa’da var olan kriz dolar’ın değerlenmesine ve dolayısıyla altın’ın düşmesine neden olacaktır.

Pivot;1550

Destek; 1526-1522-1500

Direnç; 1550-1559-1565

Kudret AYYILDIR

GCM Forex Başanalist

Mail: [email protected]

Twitter : KudretAYYILDIR

Add a Comment