21-25 Mayıs 2012Haftaya Bakış Analizim

EUR/USD ANALİZ

EUR/USD paritesi Cuma günü göstermiş olduğu performans ile 12 yıldır devam eden kanal içerisinde kalmayı başaracak mı yoksa cuma günü yaşanılan düzeltme yükselişi sonrasın normal seyir olan düşüşlere devam edecek ve kanalın alt noktasını kırarak down trend devamlılığı sinyallerini bize verecek mi?

Genel olarak baktığımızda düşüş beklentimizin devam ettiği EUR/USD paritesinde özellikle de kanalın alt noktası olan (2012 yılı dip noktası) 1,2620 desteği paritenin önümüzdeki 6 aylık süreçte hangi yolda hareket edeceğini gösterecek en önemli seviyedir. (EUR/USD’da hedef 1,20 mi yoksa 1,40 mı?) Teknik olarak baktığımızda eğer parite 2012 yılı dip noktasını da kırabilirse var olan düşüş baskısının onaylanacağını ve paritenin 1,20**’li seviyelere düşüşünün habercisi olarak uzun vadeli düşüş beklentisi içerisinde olanları sevindirecektir. Ancak parite kanalın alt noktası olan 1,2620 desteğini kıramazsa işte o zaman uzun vadeli yukarı yönlü beklenti oluşacağından parite de sert yükselişler gözlemleyebiliriz. 12 yıldır devam eden kanalın kırılıp kırılmadığını önümüzdeki günlerde gelecek olan veriler neticesinde anlayabileceğiz.  EUR/USD paritesinde uzun vadeli işlem yapmak istiyorum diyenler için çok önemli fırsatın olduğu bir haftaya girmiş bulunmaktayız.

NOT: Cuma günü EUR/USD paritesi 1,2640 seviyesine kadar geriledi ancak 12 yıldır devam eden kanalın alt noktasını kıramadı. Bu durum kanalın ne denli güçlü olduğunun göstergesidir ve bu durum satıcıların işini biraz daha zorlaştıracak gibi gözükmektedir.

GBP/USD ANALİZ

GBP/USD paritesi 1,6305 seviyesinden başlattığı satıcılı seyri 1,5730 ile sınırlandırmış ve bu destekten aldığı güçle yukarı yönlü atak başlatmıştır. Genel olarak baktığımızda paritenin kanal içi hareketlerine devam etme düşüncesi olmakla birlikte haftalık trendin yukarı yönlü olması nedeniyle de mevcut düşüşlerini sonlandırma düşüncesi birbiriyle çatışmaktadır. Alıcı-Satıcı mücadelesi sonucunda parite haftayı 1,5815 seviyesinde kapattı. Genel olarak baktığımızda yukarı yönlü atağın daha baskın olduğu GBP/USD paritesinde geri çekilmenin nereye kadar devam edeceği paritenin bu hafta yapacağı günlük kapanışları ile belirlenecektir. Düşüşlerine devam etmek isteyen parite öncelikle günlük grafikte 200 günlük hareketli ortalama olan 1,5770 desteği altında kapanış yapması ve daha sonra da 1,5730 desteğini kırması gerekmektedir. Düşüşler için yukarı da belirttiğimiz şartların sağlanması paritenin kanal içi hareketine devam edeceğini ve bu gerileme kanalın alt noktası olan 1,5480 seviyesine doğru düşüşlerin devam edeceği anlamına gelmektedir. Ancak paritenin 1,5730 seviyesinden başlattığı yukarı yönlü hareket tıpkı EUR/USD paritesinin 1,2620 desteğini kıramaması gibi bir durumla özdeşleşirse var olan satıcılı seyirde dikkatli olmalı ve yukarı yönlü oluşacak net işlemlere dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü GBP/USD paritesinde haftalık trend hala daha yükseliştir. Genel olarak baktığımızda 1,5730 desteği kontrol edilmeli ve bu destek üzerinde kalındığı müddetçe yükselişlerin devam edeceğini söyleyebiliriz. Ayrıca 1,5770 üzerinde yapacağı günlük kapanışlar da yükselişlerin teyit edilmesi anlamında bize sinyal verecektir. 1,5730 desteği üzerinde kaldığı müddetçe hedef olarak 1,6275 seviyesi belirlenmiştir.

USD/JPY ANALİZ

USD/JPY paritesi uzun bir süredir bant içerisinde hareket etmekteydi ve uzun vadeli işlem stratejisi oluşturmamıza engel olmaktaydı. Ancak ABD’den gelen olumsuz haberler neticesinde USD/JPY paritesi 79,50 desteğini kırarak düşüş sinyallerini verdi. Daha önce de yükselişlerin teyit edilmesi için 81,90 direncinin geçilmesi konusunda sizleri bilgilendirmiştik. Şuanda da düşüş trendi içerisinde olduğumuzda paritenin 81,90 direnci altında düşüşlerine devam edeceğini söyleyebiliriz. 79,50 desteğini kırması ile trendin değiştiğini ve bu nedenle de yaşanılacak olası yükselişlerin satış fırsatı olacağını söyleyebiliriz. Genel olarak baktığımızda 19 Eylül 2010’dan itibaren paritenin belirli seviyelere kadar yükseldikten sonra sert düşüşlere maruz kaldığını ve bu durumun 2,5 yıldır devam ettiğini görmekteyiz. Bu süre içerisinde 86 ile 75,50 seviyeleri arasında yer alan bantta hareketlerini sürdüren parite de 81,90 direnci altında yeniden kanalın alt noktası olan 75,50 hedeflenmesi beklenilmektedir. Yükselişlerin devam edeceğini düşünecek yatırımcılar ise alım işlemleri gerçekleştirmek için muhakkak 81,90 direncinin geçilmesini beklemesi gerekmektedir. Aksi takdirde trendin tersine işlem gerçekleştirerek var olan işlemlerini riske sokmuş olacaklardır.

PETROL ANALİZ

Petrol fiyatları 110 dolar direncinden başlattığı düşüşlerle hafta içerisinde 90,90 seviyesine kadar gerileyerek düşüşlerin devam edip etmeyeceği konusunda kritik bir sürece yaklaşmış bulunmaktadır. 110 dolardan başlayan gerilemenin devam edip etmeyeceğine karar verecek olan kritik seviye olarak 89,50 desteğini belirleyebiliriz. Eğer petrol bu destek üzerinde kalmayı sürdürürse yeniden yukarı yönlü toparlanacağını ve ilk etapta yeniden 100 dolar seviyelerini test edeceğini söyleyebiliriz. Ancak petrol fiyatları 89,50 desteğini de kırarsa düşüş trendinin oluşacağını ve bu düşüş trendinin oluşması ile petrolün 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 86,80 ve kanalın alt noktası olan 83,60 seviyelerinin hedefleneceğini söyleyebiliriz.  Genel olarak ABD borsalarına baktığımızda yükseliş rallisinin düzeltme düşüşlerini tamamlama yolunda büyük bir adım attığını ve bu düşüşlerin yerini ilerleyen zamanlarda yeniden yukarı yöne çevirme ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumun gerçekleşmesi dolar’ın güçsüzleşmesine neden olacağı gibi petrol, gümüş ve altın gibi kıymetli madenlerin yükselmesini tetikleyecektir.

ALTIN ANALİZ

1526 dolar seviyesine kadar gerilediğinde bile yükseliş beklentimizi kararlılıkla sürdürdüğümüz altın beklentilerimize cevap vererek yukarı yönlü hareketlerini sürdürmektedir. Teknik olarak baktığımızda geçmişteki fiyat hareketlerinden etkilenen ve yeniden 1520 dolar üzerinde kalan altın da yükselişlerin devam edebilmesi için tek bir direnç kalmıştır. Bu direnç 1621 olarak belirlenmiştir. Eğer altın 1621 direncini de geçebilirse yukarı yönlü hareketler netleşecektir. Çünkü 1621 dolar direnci haftalık grafikte yükseliş trendinin başlangıç noktası olarak belirlenmiştir. Bu direncin üzerine çıkması yeniden kanal içi hareketlerin oluşacağı yönündeki beklentimizin devam edeceği anlamına gelmektedir. Diğer bir yandan da altın’ın üçgen formasyonunda yer aldığını ve 1520 üzerinde kaldığı için mevcut formasyonun devam etme ihtimalini yükseltmektedir. Bu nedenle de üçgen formasyonunun devam etmesi halinde hedef olarak formasyonun üst noktası olan 1697 dolar direnci hedef olarak belirlenebilir. Uzun vadeli hedefimiz ise 1520 dolar desteği üzerinde kaldığı müddetçe 1690 ve 1800 seviyeleri hedef olarak belirlenmiştir.

Genel olarak piyasalara baktığımızda özellikle EUR/USD,GBP/USD,Brent Petrol,Ham Petrol, Dolar Endeksi,Altın, Dow Jones, S&P, Dax ve Nasdaq gibi finansal varlıkların çok kritik noktalarda yer aldığını ve şuanda da karar aşamasında olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle de oluşacak trend de yer almak her zaman kazançlı işlemler oluşturmanızda size destek olacaktır. Unutmayınız ki trende yönelik açılan her pozisyon sizi başarıya götürecek en önemli unsurdur. Akıntıya karşı işlem açanlar da muhakkak zarar etme potansiyeli ile karşı karşıya kalacaktır.

Kudret AYYILDIR

GCM Forex Başanalist

Mail: [email protected]

Twitter : KudretAYYILDIR

Add a Comment