Nuri Sevgen: PiyasalardA, Para Var; Huzur Var.

S&P’nin İspanya’nın notunu iki basamak düşürdüğü haberinin piyasalarda pek de etkili olmadağı geçen haftanın son iş gününde en önemli beklenti ABD’den gelecvek büyüme datalatıydı. Gelen ilk çeyrek büyüme datasının da beklentilerin altında kalması moralleri bozsa da gelen olumlu bilançolar borsaların haftanın son günü yükselerek kapatmasına neden oldu.
İlk çeyrekte %2,5 büyüme beklenirken %2,2 büyüyen ABD GSYİH datası moralleri bozduysa da; ekonominin %70’lik kısmını kapsayan hanehalkı harcamalarının beklentileri aşarak %2,9 artması, büyüme datası kaynaklı piyasalarda oluşabilecek ciddi moral kaybını engelledi. Hatta hanehalkı harcamalarındaki artış, büyümesini büyük oranda iç tüketime dayandıran ABD ekonomisinin dinamikleri açısından büyük önem taşırken; petrol fiyatlarındaki yükseliş için de bahane oldu.
Avrupa’da ise borç krizi İspanya hedef tahtasının ortasına konularak sürdürülüyor. S&P’nin zaten piyasalarca çok daha aşağıda fiyatlanan kredi notunu teyid etmesi şok bir etki yaratmadı. Bunun da ana sebebi; Euro MB’nın (ECB) yarattığı 1 trilyon euro etkisini gösteriyor ve kırılganlığın artmasını engelliyor olması. Ancak yine de paranın, güvenli liman olarak kabul gören; Alman tahvillerine kaçışını sürdürmesi ve Alman tahvil fiyatlarının rekor seviyelere yükselmesi, Avrupa’da aşılması gereken asıl sorunun “güven bunalımı” olduğunu kanıtlar nitelikte. Zira yakın zamanda Yunanistan’ı harcayan piyasalar; İspanya’ya gözlerini dikmiş, İtalya’yı sıradaki hedefe koymuş görünüyor.
İçeride ise; haftanın son gününe oldukça olumlu başlayan piyasalar TL ve faiz tarafında olumlu süreci gün sonuna doğru da sürdürdü. İMKB’de ise; yurtdışında ABD büyüme datası sonrası gelen satışlar ve VOB’da yakın vadeli sözleşmelerde vadenin sonuna gelinmesi sebebiyle oluşan volatilitenin etkisiyle kapanış satıcılı idi. Ancak geçen hafta genelinde ise; Dubai borsası’ndan sonra en çok yükselen borsa İMKB olduğunu da eklemek gerek.
Bu hafta yarın tatil nedeniyle içeride piyasalar kapalı olacak olsa da yurtdışında önemli datalar ve beklentilerin olduğu bir haftaya giriyoruz. Bu beklentilerden en önemlisi bu haftanın son iş gününde gelecek olan ABD istihdam dataları olacak.

Bugüne Dair Çok Önemli Not: Bugün VOB’da NİSAN vadeli sözleşmelerin son işlem günü. Bu nedenle en çok işlem gören sözleşmeler olan İMKB30 ve döviz sözleşmelerinin bugün sonunda vade sonu uzlaşma fiyatının nasıl açıklandığını her vade sonunda yaptığım gibi tekrar hatırlatmak isterim.
İMKB sözleşmelerinin vade sonu uzlaşma fiyatlaması; İMKB’de kapanış fiyatı uygulaması sonrası yapılan değişiklikle: Son işlem gününde İMKB sürekli müzayede hesaplama periyodunun son 30 dakikası (16:47 ile 17:17 arası dönem) ile kapanış seansı emir toplama süresine göre ağırlıklandırma metodu ile hesaplanır. Vade sonu uzlaşma fiyatı hesaplanması sürecinde teknik nedenlerle İMKB-30 ulusal hisse senedi endeks değerlerinin hesaplanmasında ve/veya Borsa tarafından alınmasında bir kesinti veya aksama olması durumunda alınan mevcut veriler baz alınarak vade sonu uzlaşma fiyatı hesaplanır. Vade sonu uzlaşma fiyatı olarak hesaplanan değer en yakın fiyat adımına yuvarlanır.
Döviz sözleşmelerinde ise; bugün 15:30’da TCMB’nın açıklayacağı satış kurları baz alınıyor.

Bugün İzlenecek Datalar :
10:00 – Türkiye, TÜİK mart ayı dış ticaret dengesi
12:00 – Euro Bölgesi, nisan ayı TÜFE
15:30 – ABD, mart ayı kişisel gelir ve harcamalar
16:45 – ABD, nisan ayı Chicaco PMI
17:00 – ABD, NAPM Milwaukee endeksi
17:30 – ABD, Dallas FED imalat sanayi endeksi

İMKB Bugün İçin Beklenti :
İMKB30 spot endeks, dün de önemle vurguladığım, 71000 seviyesindeki 200 günlük hareketli ortalamasının altında kalmayarak tepki hareketine başladı ve hedef olarak verdiğim 73500 direncine doğru tepkisini sürdürdü. Her ne kadar alımlar teknik açıdan güçlü gelse de İMKB30 spot endekste 73500-74000 bandı geçilmedikçe; yaşanan yükselişler teknik olarak tepki olarak kalacağını önemle belirtiyordum. Cuma günü de 73362 seviyesini gören ve 73500 direncinin baskısı altında kalan İMKB30 spot endeks, 72500 seviyesinin altına gerilemezse; teknik olarak 73500 direncini geçmeyi yeniden deneyebilir. Ancak tekrar önemle hatırlatmak isterim ki; 73500 – 74000 geçilmeden yükseliş yönünde teknik görüntü teyid etmeyeceğinden bu bölge dikkatle takip edilmelidir.
Diğer taraftan 72500 seviyesinin yeniden altına kayılması durumunda ise; yükseliş yönünde trend oluşumu beklentileri sonlanarak, yeniden 200 günlük hareketli ortalamanın geçtiği seviye olan 71000 seviyeleri hedefleneceğinden; 72500 aşağıda önemli destek konumundadır.

Euro/Dolar

Euro/Dolar paritesinde yeni bir beklenti oluşturulacak kırılma oluşmadığından yorumum hala aynı: Kısa vadeli hareketli ortalamaların 1,3170 civarında birbirlerini yukarı yönde kesmeleri; teknik yönden, hareketin 200 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 1,34 seviyesine doğru bir hamle yapma olasılığını artırmış görünüyor. Bu nedenle parite 1,3170 seviyesinin altında kalmadıkça; 1,34’e değin yükseliş pootansiyeli ihtimali, teknik açıdan yüksek görünüyor.
Diğer taraftan 1,3170’in altında kalınması durumunda ise; paritenin yeniden önemli desteği olan 1,30’a doğru sert bir geri çekilme yapabileceği unutulmamalıdır.

Dolar/TL

Yukarıda iki grafik vermeye bugün de devam ediyorum. Üstteki grafik Dolar/TL’nin, altındaki grafik de TCMB’nın TL değeri konusunda baz aldığı kur sepetinin grafiği. Bilindiği gibi kur sepeti Dolar/TL ile Euro/TL’nin fiyatının toplanarak 2’ye bölünmesi ile oluşturuluyor. Bu nedenle de TL’nin Euro ve Dolar karşısında Euro/Dolar paritesinden bağımsız olarak değerlenip değerlenmediğini göstermesi açısından önemlidir.
Grafiklere bakıldığında; TL’nin değer kazanma sürecine yeniden girdiğinin görüldüğünü son bültenlerimde önemle vuguluyordum. Zira kur sepetinin 200 günlük hareketli ortalmasının altına gelmesi ve bunu yaparken de kısa vadeli hareketli ortalamaların aşağı yönde birbirlerini kesmesi TL’deki değerlenme sürecinin devam edebileceğini gösteriyordu. Bu açıdan bakıldığında Dolar/TL’nin de bültenlerimde önemle uyardığım 1,79’un altına gelmesi ile 200 günlük hareketli ortalamasının geçtiği bölge olan 1,77’nin altına kayıldı. Cuma günü 200 günlük hareketli ortalamasının altına inen Dolar/TL, yeniden 1,77 civarından geçen bu ortalamasının üzerine çıkamaz ise; uzun vadeli yükselen trend yapısı bozulacak ve aşağı eğilimli bir trend sürecine girilecektir. Bu durumda ilk destek 1,73-1,75 bandı olsa da teknik hedef 1,69-1,70 seviyeleri olacaktır.



N. Nuri SEVGEN
Vadeli İşlemler Müdürü

Add a Comment