GCM Forex: Altın’da 1654 , EUR/USD’da 1,3255 Kritik…

EUR/USD ANALİZ

ABD Merkez Bankası Fed, Amerikan ekonomisindeki son gelişmeleri göz önünde bulundurarak, bu yıla ait ekonomik büyüme ve enflasyon tahminlerini yükseltti; işsizlik oranı konusunda ise daha iyimser bir öngörüde bulundu. Fed üyeleri, dünyanın en büyük ekonomisinin bu yıl yüzde 2.4-2.9 arasında büyüyeceğini öngörürken, bu rakamlar Ocak ayındaki yüzde 2.2-2.7 tahminlerinden yüzde 0.2 oranında bir artışa işaret ediyor. Fed, şu anda yüzde 8.2 ile son 3 yılın en düşük seviyesinde seyreden işsizlik oranlarının ise yıl sonu itibariyle yüzde 7.8-8’e gerilemesini bekliyor. Ocak ayında bu rakam yüzde 8.5 olarak belirlenmişti. Banka aynı zamanda enflasyon tahminlerinde de yukarı yönlü değişikliğe gitti ve yüzde 1.4-1.8 aralığından yüzde 1.9-2’e çıkardı. Enflasyon tahminindeki artışa rağmen, yeni oranlar da Fed’in yüzde 2’lik hedefinin altına işaret ediyor. ABD Merkez Bankası, artan petrol ve benzin fiyatlarının, enflasyonda geçici bir artışa neden olacağını ifade etti.

EUR/USD paritesi FED Başkanı Bernanke’nin yapmış olduğu konuşmalar ile birlikte 1,3170 seviyesine kadar gerilese de bu düşüşler sınırlı kaldı ve parite yeniden yukarı yönlü hareketlerine devam etti. Çünkü FED faiz oranlarını sabit bıraktığı gibi Fed yetkililerinin çoğunluğu rekor düşük seviyede seyreden faiz oranlarının 2014’ün sonlarına kadar devam edeceğini tahmin etti. 7 üye faiz artışını 2014’te beklerken, 4 üye 2015’te, 3 üye 2013’te ve 3 üye de bu yıl için faiz artışı öngörüyor. Faizlerdeki artışın hala daha 2014 sonu olarak belirlenmiş olması Dolar Endeksinde güç kaybına neden oldu. EUR/USD paritesi 1,3170’den almış olduğu güçle gün içerisinde 1,3233 seviyesine kadar yükseldi. Şuanda da 1,3220 seviyesinde hareketine devam eden parite de fibonacci fan’ın üst kanal noktası olan 1,3255 direnci yükselişlerin devam edip etmeyeceğini belirtecek en önemli seviyedir. Eğer parite bu direnci geçebilirse günlük grafikteki kritik bir seviye olarak belirlediğimiz 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,3385 direncine doğru hareket etmesi beklenilmektedir. Bu nedenle de 1,3255 direncinin geçilip geçilmemesine göre işlem stratejisi oluşturulabilir. Teknik olarak baktığımızda 200 günlük üssel hareketli ortalama altında günlük kapanışlar yapmamız paritenin ilerleyen zamanlarda yeniden düşüş gerçekleştireceğinin sinyali olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer parite 1,3255 direncini de geçemezse bu düşüş teyit edilecek ve parite 1,30 seviyesini tekrar test etmesi beklenilmektedir.

Pivot;1,3180

Destek; 1,3180-1,3140-1,3105

Direnç; 1,3255-1,3280-1,3330

GBP/USD ANALİZ

Apple Inc.’in kazançlarının neredeyse ikiye katlanması ve Fed Başkanı Ben Bernanke’nin ekonomiyi desteklemek için hazırlıklı olmayı sürdürecekleri ifadelerinin ardından Amerikan hisseleri değer kazandı. Nasdaq-100 Endeksi bu yılın en büyük sıçramasına işaret etti. Dünyanın en değerli şirketi Apple yüzde 8.9 primle, Kasım 2008’den bu yana en büyük kazancını kaydetti. Boeing Co., şirketin üretimini rekor seviyelere çıkararak daha fazla ticari jet satmasıyla daha fazla kazanç elde etti ve yüzde 5.3 değerlendi. Dünyanın en büyük inşaat ekipmanı üreticisi Caterpillar Inc., gelirlerin beklentinin altında kalmasının ardından yüzde 4.6 geriledi.

GBP/USD paritesi gün içerisinde olumsuz gelen GDP haberi ile 1,6080 seviyesine kadar gerilese de FED Başkanı konuşması sonrasında Dolar’ın değer kaybetmesi pariteyi yukarı yönlü taşıyarak yeniden kanalın üst noktasına doğru hareketlendirdi. Uzun bir süredir takoz formasyonundan bahsetmiş ve paritenin bu seviyeler arasında kalması durumunda kanalın alt noktasına doğru atak başlatacağını belirtmiştik. Kanal içerisinde hareket eden parite düşüşlerini sınırlayarak yukarı yönlü atağını başlatmak istemektedir. Çünkü uzun bir süredir mevcut olan düşüş trendi yerini yükselişlere bırakmış oldu. Çünkü günlük grafikte 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,5840 desteği üzerinde günlük kapanışlar gerçekleştirmesi pariteyi yukarıya taşıyan en önemli unsurlar olarak belirlenmiştir. Genel olarak baktığımızda parite eğer formasyon içerisinde hareketine devam ederse kanalın alt noktası olan ve aynı zamanda fibonacci %38,2 düzeltme seviyesi olan 1,5950 seviyesi hedef olarak belirlenmiştir. Formasyonun geçerliliğini yitirdiğini anlayabilmemiz için paritenin gün içerisinde fibonacci %61,8 düzeltme seviyesi olan 1,6206 direncini geçmesini beklemek gerekmektedir. Uzun vadeli olarak trendin değiştiğini ve yukarı yönlü hareketlerin devam edeceğini söylediğimiz GBP/USD paritesinde 1,5750 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe 1,6450 seviyesi hedef olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1,6170

Destek; 1,6070-1,6035-1,6000

Direnç; 1,6130-1,6170-1,6240

USD/JPY ANALİZ

Japonya Merkez Bankası’nın eski politika yapıcılarından Atsushi Mizuno, bankanın yarınki toplantısında varlık alım programını artırma konusunda her hangi bir başarısızlık olmasının, BOJ politikasına ilişkin kafa karışıklıklarına neden olacağını söyledi. 2004-2009 yılları arasında Japonya Merkez Bankası’nda görev yapmış olan Mizuno, “Hareketsizliğin” iletişim için bir felaket olacağını savundu. Bloomberg anketine katılan 14 ekonomistin hepsi yarın BOJ Başkanı Masaaki Shirakawa ve ekibinin yavaşlama tahminlerinden ötürü varlık alımlarını artıracağını öngörüyor. Şu anda Credit Suisse’de direktörlük yapan Mizuno, yarınki teşvikin miktarının da çok önemli olduğunun altını çizdi. BOJ’un, fiyat istikrarı sağlanıncaya kadar parasal teşviki sürdüreceğini söylemiş olmasına rağmen Shirakawa, son haftalarda yaptığı konuşmalarında, çok uzun süre ekstra teşvik uygulamanın finansal dengesizlik tehlikesini ortaya çıkardığını ifade ediyor.

USD/JPY pariteis 80 seviyesi üzerinde kalarak yükselişlerine uzun vadeli devam etmek istese de gün içerisinde yaşadığı kısa vadeli tepki satışları bu yükselişlerin süresini uzatmaktadır. Genel olarak baktığımızda yükselişlerin devam etmesini beklediğimiz parite için 81,90 direnci önemlidir. Çünkü parite eğer bu direnci geçebilirse 2012 yılı zirve seviyesi olan 84,20 seviyesini test etmesi beklenilmektedir. Gün içerisinde de 80,95 desteği paritenin düşüşlerine devam edip etmeyeceğine karar verecek güçlü bir destek olarak karşımıza çıkmaktadır. Teknik olarak baktığımızda 80,95 ile 81,45 seviyeleri arasında hareketlerine devam eden parite de bu seviyelerden hangisi kırılırsa o yöne doğru kısa vadeli hareketler gerçekleştirmesi beklenilmektedir. Genel olarak uzun vadeli işlem stratejisi oluşturmak isteyenler yaşanılacak olası düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendirebilirler. Çünkü parite için uzun vadeli olarak 80 seviyesi üzerinde yükselişlerin devam etmesi beklenilmektedir.

Pivot: 80,90

Destek: 80,90-80,50-80,25

Direnç: 81,65-81,90-82,20

PETROL ANALİZ

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin hazine bakanı Timothy Geithner, ülkesinin bir yandan Avrupa’daki “derin ve sürüncemeli” kriz, bir yandan da İran kaynaklı yüksek petrol fiyatları riskiyle karşı karşıya bulunduğunu savundu. Çarşamba günü açıklamalarda bulunan Geithner, risklerin varlığına dikkat çekerek, “Halen daha Avrupa’nın sürüncemeli ve derin bir resesyon ile katkıda bulunduğu tehlikelik ve belirsiz bir dünya içindeyiz. Ayrıca dünya İran ile kritik bir dönemden geçiyor ve bu da petrol fiyatlarına yukarı yönlü baskı yapıyor” dedi. Ekonominin kademeli bir şekilde güçlendiğini söyleyen Geithner, ancak yılsonundaki “mali uçurum” riskinin devam ettiğini belirtti.

Siyah inci 104,50 ile 102,30 seviyeleri arasında gün içerisinde hareketlerine devam ederken ABD’den gelen petrol stokları verisi siyah incinin gerilemesine ve gün içerisinde 103 dolar seviyesine kadar geri çekilmesine neden oldu. Stoklarda artış olması neticesinde değer kaybeden siyah inci FED başkanı Bernanke’nin konuşması sonrasında yeniden yukarı yönlü hareketlerine devam etti ve şuanda da 104,10 dolar seviyesinde hareketine devam etmektedir. Teknik olarak baktığımızda 103 dolar seviyesi üzerinde yükselişlerin devam etmesini beklediğimiz siyah inci de kanalın üst noktası olan 104,50 direncinin geçilmesi siyah inci deki yükselişlerin devam etmesini sağlayacaktır. Bu nedenle de gün içerisinde kanalın üst noktasını takip etmek gerekmektedir. Kısa vadeli olarak yükselişlerin devam etmesini beklediğimiz siyah inci de uzun vadeli de yaşanılacak olası düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilmelidir. Haftalık grafikte 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 97,50 desteği üzerinde kaldığı müddetçe petrol fiyatlarında yükselişlerin devam etmesi ve yeniden 110’lu seviyeleri test etmesi beklenilmektedir.

Pivot;103,00

Destek; 102,80-101,70-101,00

Direnç; 104,30-104,90-105,60

ALTIN ANALİZ

Amerikan Merkez Bankası Fed’in Başkanı Ben S. Bernanke, Açık Piyasa Komitesi’nin Washington’daki iki günlük toplantısının ardından ekonomi ılımlı büyüyor açıklamasında bulundu. Başkan Bernanke, Fed’in enflasyon hedefine yaklaşıldığını projeksiyonladığını belirtirken “Enflasyon bir şekilde düzeliyor.” vurgusu yaptı. Bernanke, Fed’in enflasyonu yüzde 2 seviyesine yaklaştırmayı planladığını açıklarken “Yüzde 2’nin üstünde seyreden bir enflasyon Merkez Bankasının kredibilitesini ‘aşındırır’.” Dedi. Başkan Bernanke, Fed’in gerekli olduğu takdirde ekonomiyi desteklemek adına gerekli tedbirleri almak için hazırlıkları sürdürdüğünü açıklarken “Komite para politikasındaki agresif tavrını koruyacak” dedi. Bernake, Fed’in büyük finansal şirketlerin gücünden emin olmak istediğini söyledi.

Sarı maden FED toplantısı neticesinde önce aşağı sonra yukarı yönlü hareketlerine devam etti. Genel olarak yükseliş beklentimizi koruduğumuz sarı maden dün FED toplantısı ile 1623 dolar seviyesine kadar gerilese de bu gerileme sonrasında tekrar toparlanarak yukarı yönlü hareketlerini sürdürdü. Gün içerisinde 1623 dolar seviyesinden almış olduğu güçle 1648 dolar seviyesine kadar yükselen sarı maden şuanda 1648 dolar seviyesinde hareket etmektedir. Gün içerisinde 1631 dolar desteği üzerinde yükselişlerin devam etmesini beklediğimiz sarı maden de 1654 dolar direncinin geçilmesi durumunda da yükselişlerin tetikleneceğini ve 1680 dolar seviyesine doğru hareketlerin oluşacağını söyleyebiliriz. Ancak 1654-1631 dolar seviyeleri arasındaki bant hareketine dikkat etmeli ve bu seviyelerden hangi yöne doğru kırılma gerçekleşirse o yöne doğru işlem stratejisi oluşturulabilir. Kısa vadeli olarak 1631 dolar seviyesi üzerinde yükselişlerin devam etmesini beklediğimiz sarı maden de uzun vadeli olarak da 1530 dolar seviyesi üzerinde yükselişlerin devam etmesi beklentisi içerisindeyiz.

Pivot;1631

Destek;1631-1623-1620

Direnç; 1654-1663-1676

Kudret AYYILDIR

GCM Forex Başanalist

Mail: [email protected]

Twitter :KudretAYYILDIR