Altın’da Dönüşlere Hazır mısınız?

EUR/USD ANALİZ

S&P yayımladığı raporda, Avrupa’da ılımlı durgunluğun yılın üçüncü çeyreğine kadar süreceğini ancak yılsonuna doğru ya da 2013 yılı başında resesyondan çıkmasının öngörüldüğünü belirtti. S&P’nin Avrupa Başekonomisti Jean-Michel Six, bölgenin çekirdek ülkelerinin büyümeye geri dönüşte öncülük edeceğini ifade ederek, Almanya ve Euro Bölgesi’nin diğer çekirdek kuzey ülkelerinin gayri safi yurtiçi hâsılalarında (GSYH) bu yıl cansız büyüme beklendiğine, İspanya, İtalya ve Portekiz gibi güney ülkelerinin ise gerçek bir resesyonla karşı karşıya kalabileceğine dikkati çekti. Kuruluş, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 2 kez düzenlediği uzun vadeli refinansman operasyonlarının etkilerinin memnuniyet verici olduğuna işaret ederek, bu operasyonların yatırımcı güveninin canlanmasına katkı sağladığını vurguladı.

FED sonrası Dolar’ın güçlü seyrine devam etmesi paritenin düşüşlerine devam etmesine neden oldu. EUR/USD paritesi için üzerinde sıklıkla durduğumuz günlük grafikteki 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,34 seviyesi altında düşüşlerine devam etmesi beklenilen EUR/USD paritesi bugün ABD ve Avrupa’dan gelecek haberler sonrası sert hareketlerine maruz kalabilir. Gün içerisinde 1,3140 desteğinin önemli olduğu ve bu destek üzerinde kalması durumunda kanal içi hareketlerin görülebileceğini söyleyebiliriz. Eğer parite 1,3125 desteğini kıramazsa 1,3474 seviyesine doğru yeniden yukarı yönlü atak başlatabilir. Bu nedenle de gün içerisinde 1,3125 desteğinin takip edilmesi gerekmektedir. 1,3125 desteği altında da bollinger bandının alt noktası olan 1,3045 hedef olarak belirlenmiştir. Gün içerisinde ECB başkanı Draghi’nin yapacağı konuşma ve ABD’den gelecek olan öncü tarım dışı istihdam verisi gün içi hareketlerin devamlılığı için önemlidir.

Pivot;1,3125

Destek; 1,3140-1,3100-1,3045

Direnç; 1,3215-1,3245-1,3275

GBP/USD ANALİZ

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Euro Bölgesi’nde kalabilmek ve borçlarını azaltmak için Yunanistan’ın yapısal ve mali reformları sürdürmesinin gerektiğini söyledi. Fitch, üyeliğin devamının, sürdürülebilir ekonomik toparlanmanın temellerini ortaya koymadaki başarıya bağlı olduğuna dikkat çekti. Yunanistan’ın kredi notunu Mart’ta temerrütten, B’ye çeken kuruluş, özel sektör ve kamu sektörü katılımının Yunanistan’a fırsat penceresi sağladığını, ancak program başarılı olursa zorlu bir iç devalüasyonun görüleceğini belirtti. Fitch, 2014’ten önce ekonomik toparlanma beklemiyor.  Mart ayında Yunanistan, özel sektör kreditörleri ile 110 milyar Euro’luk zarar yazılmasını öngören borç takası anlaşmasını imzaladı.

GBP/USD paritesi uzun bir süredir üzerinde durduğumuz 1,6080 direncini geçemeyerek satış sinyalleri oluşturmuştu ve üzerine FED’den gelen haberlerin de etkili olması nedeniyle gün içerisinde 1,59 seviyesinin altına geriledi. Şuanda da 1,5865 seviyesinde hareket eden parite için düşüşlerin devam etmesi durumunda kanalın alt noktası olan 1,5775 seviyesine kadar gerileyebilir. Ancak paritenin düşüşlerine devam edebilmesi için günlük grafikte 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,5810 altında günlük kapanış yapması gerekmektedir. Her ne kadar parite de sert düşüşler gözlemlense de 1,5810 desteği paritedeki düşüşlerin kalıcı mı geçici mi olacağına karar verecek en önemli seviyedir. 1,5810 desteği altında kapanış gerçekleşmediği müddetçe paritenin 1,6080 direncini geçmek isteyeceği ve böyle bir durumda 1,6240 seviyesinin hedefleneceğini söyleyebiliriz. 1,5810 desteği altında günlük kapanış gerçekleştirirse o zaman da 1,5585 seviyesi hedeflenecektir.

Teknik analizde fiyatların geçmişteki fiyat hareketliliğinden etkilendiğini ve bu nedenle de günümüzdeki hareketlerin aslında geçmiştekilere benzer olduğunu söylemekteyiz. Kısaca tarihin tekerrür ettiğini ve fiyatları incelerken geçmişteki verileri muhakkak incelememiz gerektiğini belirtmekteyiz. Bu nedenle de aylık grafikteki hareketleri teknik olarak incelersek parite için uzun vadeli yükselişlerin devam edeceği gözlemlenmektedir. Her ne kadar haftalık trend düşüş olsa de geçmiş fiyat hareketlerinin etkisini görmekteyiz ve bu durum pariteyi yukarı yönlü taşıyabilir. Bu nedenle de paritedeki düşüşlerin devam etmesi için öncelikli şart 1,6080 altında kalmak, diğeri ise 1,55 desteğini kırmasıdır.

Pivot: 1,5930

Destek; 1,5865-1,5835-1,5795

Direnç;  1,5930-1,5970-1,6030

USD/JPY ANALİZ

Dolar’ın değerlenmesi ile güç kazanan ve tepki satışlarını 81,50 ile sınırlandıran USD/JPY paritesi yeniden 83 seviyesinin üzerine çıkmaya çalışmaktadır. Gün içerisinde eğer 82,55 direnci altında kalmaya devam ederse düşüşlerin devam edeceğini ve yukarı yönlü atağın gerçekleşmesi içinde bu direncin geçilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Böyle bir durumda da yeniden 84,20 seviyelerine kadar yükselişlerin devam edeceğini gözlemleyebiliriz. Teknik olarak baktığımızda orta ve uzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiğini ve bu nedenle de yaşanılacak kısa vadeli düşüşleri takip etmemiz gerekmektedir. Çünkü yaklaşık 5 yıldır devam eden düşüş trendinin geride bıraktığımız aylarda kırılması ve yükselişe geçmesi paritenin uzun vadeli 85-88 seviyelerinin hedeflenmesine neden olacaktır. Bu nedenle de özellikle de 80 seviyesi üzerinde yükselişlerin net bir şekilde devam ettiği parite için yaşanılacak olan düşüşlerde kademeli bir şekilde alım pozisyonları alınabilir. Ancak olası zararlı işlem hesaplamaları ve hesabınızdaki bakiyenin marjin durumunu da göz önüne alarak yatırım için açacağınız lot miktarına dikkat etmek gerekmektedir.

Pivot: 82,55              

Destek: 82,15-81,85-81,55

Direnç: 82,55-83,00-83,30

PETROL ANALİZ

ABD’de son 6 ayın en yüksek seviyesine işaret eden istihdamdaki kazançların büyük ihtimalle devam edeceğini öngören Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, bunun, merkez bankasının para politikasını gevşetmesi ihtiyacını da azalttığını söyledi. Bloomberg’e konuşan Lockhart, yeni bir tur parasal genişlemeye gidilmesi için, çok ciddi şeylerin olması gerektiğini belirterek, görünümün, buna ihtiyaç olacağını gerektirmeyecek kadar olumlu olduğunu söyledi.  Fed, ekonomik büyüme durmadıkça ya da fiyatların yüzde 2’nin üzerine çıkması hâlinde parasal genişlemeyi artırmayacak. 13 Mart’taki Fed toplantısı, daha fazla teşvik uygulanması için aciliyeti azalttı. Ocak’taki toplantıda bazı üyeler, ekonomik şartların, çok geçmeden daha fazla tahvil alımına gidilmesini gerektirebileceğini söylemişti. Mart’ta ise bu şekilde bir söylem, ancak ekonomik şartların çok kötülemesi durumları için kullanıldı.

Dolar’ın değerlenmesi kıymetli maden olarak belirlenmiş siyah inci lakaplı petrol fiyatlarının da gerilemesine neden olmaktadır. Özellikle altın ,petrol ve gümüş’ün dolar’a bağlı olarak yapmış olduğu sert hareketler siyah incinin gün içerisinde 102,80 seviyesine kadar gerilemesine neden oldu. Gün içerisinde ECB başkanı Draghi’nin yapacağı konuşma ve ABD’den gelecek olan öncü tarım dışı istihdam verisi gün içi hareketlerin devamlılığı için önemlidir. Ancak bugün için petrol fiyatlarında önemli olan Ham petrol stokları verisi sonuçlarıdır. Geçtiğimiz hafta stoklarda rekor düzeyde yapılan artış nedeniyle değer kaybeden ham petrol bugünkü stok haberi sonrasında sert hareketler gerçekleştirebilir. Beklenti stoklarda azalış olması yönündedir. Eğer stoklarda azalma gerçekleşirse ham petrol fiyatları artacağı gibi stoklarda artış gerçekleşmesi durumunda ise ham petrol fiyatları değer kaybedecektir.

Pivot;104,30

Destek; 102,80-102,15-101,50

Direnç;  103,60-104,30-105,15

ALTIN ANALİZ

Dün, hafta başından bu yana beklenen FED Para Politikası Kurulu tutanakları açıklandı. Ekonomiye ilişkin görüşlerin iyileştiği ifade edilirken herhangi bir ivme kaybı olmadığı takdirde parasal genişlemeye gerek duyulmayacağı belirtildi. Bu açıklamaların ardından hisse senetleri değer yitirdi. INTL FCStone analisti Edward Meir, yazdığı bir raporda “Altında kırılmaya neden olacak herhangi bir baskı olmadığı müddetçe metalin Nisan ayında iyi bir performans göstereceğini düşünmüyoruz. Altın için destekleyici olan küresel yavaşlama işaretlerine rağmen bu, yeni bir parasal genişleme dalgasını tetiklemek için yeterli değil” ifadesini kullandı. ABD’de istihdam ve imalat sanayi iyiye giderken Avrupa’da son çeyrekte büyümenin daralmasıyla bölge hafif bir resesyondan geçiyor. Diğer yandan Çin ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 8.4 oranında büyümüş olması bekleniyor. Bu, 2009’un ilk yarısından beri en düşük büyüme oranı.

FED toplantısı sonuçları açıklandı açıklanmasına ancak piyasada adı geçen 3. Tur tahvil programlarının akibeti neticesinde sarı madenin sert hareketlere maruz kaldığı ve bu hareketlerle yatırımcıların stres olabileceği görülmektedir. Daha önce Bernanke’nin yapmış olduğu 2 konuşmanın birisinde 3. Tur tahvil programları ile ilgili herhangi bir konuşma gerçekleşmemesi neticesinde altın fiyatlarında sert düşüşler gerçekleştirirken diğer konuşmasında 3. Tur tahvil programı sinyalini vermişti ve altın 1700 dolara yaklaşmıştı. Şimdi de toplantı tutanaklarında 3. Tur tahvil programlarına şuanda sıcak bakmamakta ve bu durumun gerçekleşmesi için enflasyonun %2’nin altına düşmesi gerektiğinde gerçekleştireceğiz açıklaması yapıldı. 3. Tur tahvil programının gerçekleşmeyecek düşüncesi emtialar içerisinde en çok sarı madeni etkiledi. Sarı maden gün içerisinde 1670 dolar seviyelerinde hareket ederken gelen haber neticesinde 1637dolar seviyesine kadar geriledi. Bugünde kaldığı yerden düşüşlerine devam eden sarı maden şuanda da 1622 dolar seviyesinde hareket etmektedir. Sarı maden ile ilgili son birkaç yorumumuzda 1708 dolar seviyesi altında kaldığı müddetçe kar satışlarının gelebileceğini, kar satışları sonrasında yine eski seyrine geri döneceğini belirtmiştik. Tepki satışları dün itibariyle net bir şekilde gerçekleşti. Peki bu düşüş altın ile ilgili uzun vade yükseliş beklentimizi değiştirdi mi sorusuna kocaman bir şekilde HAYIR diyebiliriz. Beklentimiz geri çekilmeleri takip etmek ve mümkün olabildiğince alt noktaları yakalayarak alım pozisyonlarında yer almaktadır. Beklentimiz çekilmelerde hedefin aylık grafikte kanalın alt noktası olan 1610 dolar seviyeleridir. Bu seviye kademeli alım açılabilmesi için uygun seviyeler olmakla birlikte zararı durdur seviyesi olarak 1530 seviyesi belirlenmelidir. Hedef belirtirken yatırımcıların uzun vade bekleme stratejisine göre değişmektedir. Hedef seviye olarak 1700,1800 ve 1920 dolar seviyeleri belirtilebilir.

Pivot; 1641

Destek; 1616-1605-1590

Direnç; 1632-1641-1648

Kudret AYYILDIR

LiderForex Başanalist

Mail: [email protected]

Twitter : KudretAYYILDIR