Altında 1680, EUR/USD’da 1,3220 Seviyeleri Kritik…

EUR/USD ANALİZ

Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde, ABD gibi ekonomilerden gelen rakamların ilerlemeye işaret etmesine rağmen, Avrupa’daki borç krizinin, küresel büyüme karşısındaki en temel risk olduğunu belirtti. Önümüzdeki ayki toplantının öncesinde konuşan Lagarde, Avrupalı hükümetlerin, kriz savunmalarını artırmalarının, çözümün yalnızca bir parçası olduğuna dikkat çeken Lagarde, IMF kaynaklarını artırma çağrısının ardından görülen ilerlemelerden memnun olduğunu aktardı. Risklerin geçtiğimiz yılki kadar büyük olmayabileceğinin altını çizen Lagarde, “Ancak yine de hata yapmayalım. Riskler ve ihtiyaçlar hâlen daha yüksek boyutta ve bunu umursamazlıktan gelemeyiz” dedi. IMF Başkanı’nın 6 aydır üzerinde uğraştığı Avrupa’daki borç krizine daha fazla katkı yapılması için 500 milyar dolarlık  ek kredi kaynaklarının bulunması, uzun süredir üye ülkelerin isteksizliğiyle karşılanıyor. Lagarde’ın açıklamaları dün İspanya’nın borçlanma maliyetlerinin, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz’in uluslararası yardıma başvurduğu zamanki seviyelerine tırmanmasının ardından geldi.

Defalarca denendi ancak bir türlü kırılışı gerçekleşmedi. Bu destek üzerinde kaldığı müddetçe alıcı&satıcı mücadelesinin doruğa ulaşacağını ve bu seviye üzerinde düşüşlerin sorgulanacağını daha önceki analizlerimizde sık sık vurgulamıştık. Bu seviye bollinger bandın alt noktası olan 1,3035 desteğidir. Parite haftanın ilk gününden itibaren bu destek üzerinde çıpalanarak yukarı yönlü hareketlerin oluşacağı yönünde hareketlerin sinyallerini vermişti. Nitekim de bu yükselişler paritenin 1,3211 seviyesine kadar ( bollinger bandının orta kanal noktası) yükselmesine neden oldu. Eğer parite 1,3220 direncini geçebilirse yukarı yönlü hareketin sertleşebileceğini ve bollinger bandının üst noktası olan 1,3430 seviyesini test etmek isteyebilir. Bu nedenle de 1,3220 direncinin geçilip geçilmemesine dikkat etmek gerekmektedir. Hala daha 200 günlük üssel hareketli ortalama altında kaldığımız için düşüş baskısının uzun vadeli devam ettiğini, ancak paritenin günlük grafikteki 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,3380 seviyesinin üzerinde günlük kapanış yapması durumunda ise var olan düşüşlerin yerine yükselişlerin geçmesi gözlemlenecektir

Pivot;1,3120

Destek; 1,3145-1,3085-1,3035

Direnç; 1,3220-1,3250-1,3280

GBP/USD ANALİZ

Financial Times gazetesinde bir makale kaleme alan milyarder yatırımcı George Soros, şimdi çok daha ölümcül bir safhaya giren Euro Bölgesi kriziyle savaşmak için, Avrupa’nın bütçe disiplinine odaklanan mali stratejisinin işe yaramayacağını ve mevcut politikaların değişmesinin gerektiğini yazdı. “Uzaklaşması bir yana, aksine borç krizi daha da kötüleşti” ifadelerini kullanan Soros, Avrupa Merkez Bankası’nın uzun vadeli refinansman operasyonlarıyla yeni başlamış olan kredi sıkılaşmasını hafiflettiğini söyledi. Soros, bu hamlelerin sonucunda finansal piyasalarda görülen rallinin, altta yatan bozulmayı gizlediğini, ancak bunun da uzun sürmeyeceğini belirtti.  Temel sorunların çözülmediğinin altını çizen Soros, kreditör ve borçlu ülkeler arasındaki açığın genişlediğini vurgulayarak, “Kriz şimdi daha az oynak, ancak daha ölümcül bir safhaya girdi” yazdı. Soros, Avrupa’nın istikrarı bozan sıkıntılarda ayakta kalmasının zor olduğunu ve bu sebeple kıtayı uzun süreli ekonomik durgunluk, hatta daha kötüsünün beklediğini söyleyerek, Latin Amerika ve Japonya örneklerini verdi.

GBP/USD paritesi de EUR/USD paritesi gibi uzun vadeli yön seçiminde karar verme aşamasındadır. Düşüşlerin devam edebilmesi için üzerinde ısrarla durduğumuz günlük grafikteki 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,5810 desteğinin altında günlük kapanış gerçekleştirmeyen ve defalarca bu testi test ettikten sonra yukarı yönlü hareketlerine devam ettiren GBP/USD paritesi bu tutumunu devam ettirirse kritik bir seviye olan 1,6080 seviyesini test etmek isteyecektir. Kısa vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiği parite için uzun vadeli olarak yönü 1,5810 ile 1,6080 seviyeleri belirleyecektir. 1,5810 seviyesinin altında ya da 1,6080 seviyesinin üzerinde yapacağı günlük kapanışlar paritenin orta ve uzun vadeli hareketlerini belirleyecek en önemli faktörlerdir. Bu nedenle de uzun vadeli GBP/USD paritesinde ben ne yapmalıyım diyen yatırımcılar yukarıda belirttiğim seviyeleri takip edebilirler. Kısa vadeli baktığımızda ise 1,60-1,59 seviyeleri arasında sıkışan GBP/USD paritesinde öncelikle orta ve uzun vadeye geçilebilmesi için kısa vadeli bu aralığın dışına çıkması gerekmektedir. Bugün İngiltere ve ABD’den gelecek olan haberler paritede sert hareketlere neden olabilir.

Pivot: 1,5880

Destek; 1,5880-1,5840-1,5810

Direnç;  1,6000-1,6040-1,6080

USD/JPY ANALİZ

USD/JPY paritesi 84,20 direncinden başlattığı tepki satışlarına devam etmekte ve 80,50 desteğini test etmektedir. Acaba parite 80 desteğini kırabilecek mi? Bu desteğin kırılmaması için Japonya’dan olası bir müdahale gelecek mi? Genel olarak baktığımızda Japonya’dan parasal genişleme ilgili haberlerin gündemde olduğunu ve bu durumunda Japonya para birimi olan Yen’e zarar vereceğini belirtebiliriz. Böyle bir ihtimalin olması ile paritenin yukarı yönlü hareketlerine devam etmesini ve uzun vadeli yükseliş beklentimizin de teyit edildiğinin göstergesi olarak belirtilecektir.  Kısa vadeli düşüş baskısının 81,20 direnci altında devam ettiğini ancak 80 seviyesinin kırılıp kırılmamasına göre kısa vadeli düşüşlerin orta ve uzun vadeye dönüşmek isteyebileceğini söyleyebiliriz. Genel beklentimiz paritenin 80 seviyesi üzerinde kalıp yukarı yönlü atak başlatmasıdır. Çünkü 2007 yılından itibaren devam eden düşüş trendi 5 yıl aradan sonra kırılıyor ve yerini yükselişe bırakıyorsa paritenin bu yükselişlerine devam etmesi beklenilmektedir. Bu nedenle de Japonya’dan gelecek olası müdahale haberlerine dikkat etmek gerekmektedir.

Pivot: 81,20

Destek: 80,70-80,55-80,20

Direnç: 81,20-81,45-81,80

PETROL ANALİZ

ABD’de faizlerin düşük seyretmeye devam edeceğine yönelik açıklamalar New York Borsası’nı yukarı taşıdı ve Standard&Poor’s 500 Endeksi 2012’deki en büyük 2 günlük rallisine işaret etti. S&P 500 Endeksi’ndeki 10 sektör arasında en çok kazanan emtia hisseleri oldu.  Ekonominin seyrini gösteren Dow Jones Ulaştırma Endeksi yüzde 2.2 yükseldi. Hewlett Packard Co., Gartner Inc.’in küresel kişisel bilgisayar sanayisinin ilk çeyrekte büyüdüğünü, şirketin ise pazar liderliğini sürdürdüğünü söylemesinin ardından yüzde 7.2 değer kazandı. Google Inc., beklentinin üzerinde gelen kar rakamlarının ardından yüzde 0.5 primlendi. S&P 500 Endeksi yüzde 1.4 kazançla 1,387.57 puana yükseldi ve iki günde kaydettiği kazançlarını yüzde 2.1’e çıkardı. Dow Jones Endeksi yüzde 1.4 artışla 12,986.58 puan oldu. Endeksteki işlem hacmi dün 6.2 milyar hisse ise 3 aylık ortalamanın yüzde 8 altına işaret etti.

Siyah inci ham petrol stoklarında yaşanılan artışa rağmen değer kaybetmedi ve gün içerisinde 102,50 seviyelerine kadar yükseldi. Ancak teknik olarak tepki satışlarının devam etmesi petrol fiyatlarının düşüşüne katkı sağlamak istemektedir. Genel görünüm olarak 103,35 direnci altında düşüşlerin devam etmesini beklediğimiz siyah inci eğer bu direncin altında kalmaya devam ederse haftalık grafikteki 50 günlük üssel hareketli ortalama ve aynı zamanda fibonacci %50 fan olan 97,20 desteğine kadar geri çekilme beklenilebilir. Bu nedenle de özellikle gün içerisinde 103,35 direncinin geçilip geçilmemesi kontrol edilmelidir.

Pivot;103,35

Destek;  102,35-101,75-100,75

Direnç;  104,20-104,70-105,40

ALTIN ANALİZ

ABD Merkez Bankası Fed’in yöneticilerinden Sarah Bloom Raskin, ABD ekonomisinden gelen sinyallerin güçleniyor olabileceğini, ancak toparlanmanın hâlen daha uzun bir yolu olduğunu savundu. Los Angeles’ta konuşan Raskin, bazı ekonomik verilerin oldukça iyi olduğunu ve toparlanmanın hız kazanmaya başladığına işaret edebileceğini, ancak ekonomik aktivite ve istihdam piyasasındaki şartların son 2.5 yılda ilerleme kaydetmesine rağmen, konut fiyatlarındaki düşüşün sürdüğüne dikkat çekti. Raskin, bu zamanların milyonlarca Amerikalı için zor günler olduğunu söylemenin yetersiz bir şfade olduğunu kaydetti.  Fed Açık Piyasa Komitesi’nin geçtiğimiz ayki toplantı tutanakları, Fed yetkililerinin, faizleri 2014’ün ilerleyen zamanlarına kadar düşük tutulması konusunda görüş ayrılığı yaşadığını gösteriyor.

Daha önce üzerinde sıklıkla durduğumuz 1610 dolar desteğinin önemini ve bu desteğin üzerinde yukarı yönlü atağın devam edeceğini geçmiş analizlerimizde sizlerle paylaşmıştık. Bu desteğe istinaden 1615 dolar seviyesinden yapmış olduğumuz alış pozisyonunda önce 1530 dolar seviyesine zarar durdur belirtmiş ve altın 165*’li seviyelerde de zararı durdur seviyemizi başabaş noktası olan1615 dolar seviyesi olarak belirtmiştik. Alış pozisyonumuzu açık olması ile beraber altın yukarı yönlü hareketlerine devam etmekte ve gün içerisinde 1680 dolar seviyesine kadar yükselmiştir. Bugün 1615 dolar seviyesinden açmış olduğumuz alım pozisyonuna ya tamam ya devam diyebileceğimiz bir gündür. Eğer altın 1680 direncini geçebilirse var olan alım pozisyonumuzu tutmayı devam ettireceğiz ve zararı durdur seviyesini de 1615’den 1645 dolar seviyesine doğru çıkartacağız. Aksi takdirde yani sarı maden 1680 dolar direncini geçemezse mevcut pozisyonumuzu kapatıyoruz ve altın için yeni bir fırsat oluşana kadar beklemede kalıyoruz. Şuanda altın ile ilgili açmış olduğumuz pozisyon karlılığı 10.000$ hesabı olan bir yatırımcının 1 lotluk açmış olduğu Altın alımında 6000$ kazancı vardır.

Pozisyonumuz ile ilgili bilgi verdikten sonra altında gün içi beklentimizi sizlerle paylaşırsak; Gün içerisinde 1680 direncinin önemli olduğunu ve bu direncin geçilememesi durumunda kar satışlarına başlanacağını, bu durumda da sarı madenin yeniden 1653 dolar seviyesine kadar gerilemesi beklenilmektedir. Altın için ya tamam ya devam diyebileceğimiz bir seviye olan 1680 dolar direnci orta ve uzun vadeyi de etkileyecek en önemli seviyedir. Gerek 4 saatlik grafikte kanalın üst noktası gerekse haftalık grafikteki bollinger bandın orta kanalı olan 1680 direncinin geçilmesi durumunda düşüş beklentilerinin unutulacağını ve yeniden herkesin altın alımına odaklanacağını belirtebiliriz.

Pivot;1660

Destek; 1668-1660-1650

Direnç; 1680-1683-1695

Kudret AYYILDIR

LiderForex Başanalist

Mail: [email protected]

Twitter : KudretAYYILDIR