3 Nisan 2012 LiderForex Akşam Analizi

EUR/USD ANALİZ

İngiliz Financial Times gazetesinde Rachman, Euro’nun, kimsenin etkisiz hâle getiremeyeceği bir bomba hâline geldiğini savundu. Rachman,  Euro projesinin ilk hayata geçirildiği zamanlar “ortak paranın” başarılı olabileceği ihtimaline şüpheyle yaklaşanların bile şimdi Euro’yu bir arada tutmak için ellerinden geleni yaptığını yazdı. İngiltere başbakanı David Cameron ve maliye bakanı George Osborne’un da Euro’nun kötü bir fikir olduğunu önceden söylediğini hatırlatan Rachman, iki liderin şu anda şaşırmadığını, ancak yine de Euro’yu ayakta tutmaya çalıştığını belirtti. Zira ikili, Euro’nun dağılmasının bir felaket olacağına, bunun Avrupa genelinde bankalar ve şirketleri iflasa sürükleyebileceğine inanıyor. İngiliz liderler, başından bu yana şüpheyle yaklaştıkları bir projeye, şimdi daha kötü senaryoyu önlemek için destek vermek durumunda kalıyor. Euro labirentinden çıkışın olup olmadığını sorgulayan Rachman, bir lordun, bu soruna çözüm bulana 250 bin sterlinin verileceği bir yarışma düzenlenmesi fikrini öne attığını belirtti.

EUR/USD paritesi fırtına öncesi sessizliği andıran bir görünüm içerisinde belirli seviyeler arasında sıkışık seyrine devam etmektedir. Genel olarak kısa vadeli çıkış gerçekleştirmesi beklenilen EUR/USD paritesinde bu çıkışı gerçekleştirebilmesi için daha önce de belirttiğimiz 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,3406 üzerinde günlük kapanış gerçekleştirmesi gerekmektedir. Eğer parite günlük kapanışını bu direncin üzerinde gerçekleştirirse önümüzdeki günlerde daha net yükselişler gözlemleyeceğimiz gibi paritenin 1,3625 direncine çıkışı görülebilir. Ancak bu yükselişler paritenin uzun vadeli yönünü değiştirecek yükselişler olması beklenmemektedir. Çünkü Euro bölgesinden gelen haberlerin Euro’yu değerlendirmesi kısa vadeli etki yarattığı gibi Dolar endeksinde de düşüşlerin geçici olduğunu söyleyebiliriz. Uzun vadede ise Euro bölgesi için sorunların devam edeceğini, buna ilaveten Dolar Endeksinde de yükselişlerin devam edeceğini söyleyebiliriz. Bütün bunları birleştirdiğimizde ise uzun vadeli tek senaryo kalmaktadır. Bu senaryo da paritenin 1,3625 direnci altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının devam edeceğidir. Şuanda parite hangi noktadan tekrar satış baskısına maruz kalacağına karar veremedi. 1,3625, 1,3510, 1,3406 çok önemli ve güçlü dirençler olarak belirlenmiştir. Bu seviyeler dışında da haftalık kapanışın hangi seviye de olacağı önemlidir. Eğer parite 1,3250 desteği altında haftalık kapanış yaparsa kısa vadeli yükseliş baskısının sonlandığından bahsedebiliriz.

Günlük olarak baktığımızda EUR/USD paritesi için 1,3305 desteğinin önemli olduğunu ve bu destek üzerinde 1,3406 seviyesine kadar yükselişlerin gözlemleneceğini söyleyebiliriz. Eğer 1,3305 desteğini kırabilirse düşüşlerin sertleşebileceğini söyleyebilir ve 1,3260 seviyesini hedef olarak belirtebiliriz. Gün içerisinde gelecek olan haberler paritenin seyrini etkileyebilir. Bu nedenle de makro-ekonomik haberlerin gün içerisinde takip edilmesi gerekmektedir.

Pivot;1,3305

Destek; 1,3305-1,3275-1,3250

Direnç; 1,3360-1,3385-1,3420

GBP/USD ANALİZ

Avrupa hisse senetleri, gösterge endeks Stoxx Europe 600’ün dün Şubat ayından bu yana en hızlı iki günlük yükselişini tamamlamasının ardından, yatırımcıların bugün açıklanacak olan ABD fabrika siparişleri verisini beklemeleri ile birlikte, fazla bir değişiklik göstermedi. ABD endeks vadeli kontratları dalgalı seyrederken, Asya hisseleri yukarı yönde hareket etti. Lonza Group AG, CEO’luğa Richard Ridinger’i getirmesinin ardından yüzde 3.1 yükseldi. Cairn Energy Plc, RIT Capital Partners Plc ve Jacob Rothschild’in sahibi olduğu Agora Oil & Gas AS’yi satın alma konusunda anlaşmaya varmasının ardından yüzde 3.3 prim yaptı. Stoxx 600 yüzde 0.1 yükselerek, Londra saati ile 08:36’da 267.47 puana çıktı. Gösterge endeks dün, ABD ve Çin’de imalat sanayi verilerinin beklenenden iyi çıkmasının ardından yüzde 1.5 yükseldi ve son iki ayın en büyük çaplı iki günlük yükselişini gerçekleştirdi. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.1’in altında bir düşüş gösterirken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

GBP/USD paritesi dün 1,6060, bugünde 1,6045 seviyesine kadar yükseldi. Ancak 1,6080 direncinin güçlü olması bu direncin geçilememesine neden olmakta ve yeniden satış baskısına maruz kalmaktadır. GBP/USD paritesi eğer 1,6240 ve 1,6450 seviyelerini test etmek istiyorsa muhakkak 1,6080 direncini geçmesi gerekmektedir. Teknik olarak 1,6080 seviyesi altında düşüşlerin devam etmesini beklediğimiz GBP/USD paritesinde 1,6080 üzerine çıkılması durumunda mevcut satış pozisyonların kapatılıp, yükseliş pozisyonu açabilir. Ancak bu alım için geri çekilmeleri beklemeniz gerekmektedir. Gün içerisinde İngiltere ve ABD’den gelecek olan veriler paritenin seyrini etkileyecek en önemli etkenler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Pivot: 1,6000

Destek; 1,6000-1,5975-1,5935

Direnç;  1,6070-1,6100-1,6120

USD/JPY ANALİZ

Dünyanın en büyük iki ekonomisinde imalat büyümesinin beklentinin üzerinde gerçekleşmesi, Asya’daki riskli varlık talebini destekledi ve Asya paraları üçüncü gününde de üst üste yükseldi. Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi, ABD’de ISM imalat endeksinin Şubat’ta 52.4’ten Mart’ta 53.4’e çıkmasının ardından 2 haftanın zirvesine tırmandı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini, endeksin 53 puana yükseleceği yönündeydi. Çin’de de satın alma yöneticileri PMI Endeksi 1 yılın zirvesine ulaştı. Bu hafta açıklanacak diğer veriler, Tayvan ve Filipinler’de enflasyonun, yüksek petrol fiyatlarından ötürü hızlandığına işaret edebilir. ABD ve Çin verilerinin risk iştahını artırdığını belirten Singapur’daki ABN Amro Private Bank’ın döviz stratejistlerinden Roy Teo, enflasyonun kısa vadede yüksek seyretmeye devam edeceğini, bu sebeple Asya’nın biraz güçlü para birimine sahip olmasının iyi olabileceğini söyledi.

Japonya’dan gelen veriler neticesinde gün içerisinde 81,50 seviyesine kadar gerileyen ancak bu destekten toparlanıp yeniden tekrar 82 seviyesine kadar yükselen USD/JPY paritesi şuanda 82,02 seviyesinde hareket etmektedir. Teknik olarak baktığımızda orta ve uzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiğini ve bu nedenle de yaşanılacak kısa vadeli düşüşleri takip etmemiz gerekmektedir. Çünkü yaklaşık 5 yıldır devam eden düşüş trendinin geride bıraktığımız aylarda kırılması ve yükselişe geçmesi paritenin uzun vadeli 85-88 seviyelerinin hedeflenmesine neden olacaktır. Bu nedenle de özellikle de 80 seviyesi üzerinde yükselişlerin net bir şekilde devam ettiği parite için yaşanılacak olan düşüşlerde kademeli bir şekilde alım pozisyonları alınabilir. Ancak olası zararlı işlem hesaplamaları ve hesabınızdaki bakiyenin marjin durumunu da göz önüne alarak yatırım için açacağınız lot miktarına dikkat etmek gerekmektedir.

Pivot: 82,25

Destek: 81,55-81,30-81,00

Direnç: 82,25-82,50-82,70

PETROL ANALİZ

Çin’deki yavaşlama endişelerini değerlendiren İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fische, ekonomik büyüme tehdidinin artması hâlinde Pekin hükümetinin para politikası da dahil olmak üzere büyümeyi korumaya yönelik politika araçlarını kullanacağını belirtti. Çin’in büyümeyle ilgili bir sorunla karşılaştığında her zaman çok hızlı cevap verdiğine dikkat çeken Fischer, ancak Çin’in sonsuza kadar bu oranlarda büyüyemeyeceğini söyledi. Çin Başbakanı Wen Jiabao, ihracatlardaki zayıflama ve konut piyasasının, ilk çeyrekte büyük ihtimal son 3 yılın en düşük hızında büyümüş olan ekonomiyi baskılamasıyla, gerek oldukça politikalarda ince ayar yapılacağını söyledi. Fischer, Çin’in gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesindeki yüzde 1’lik bir düşüşün, ülkeye 50 milyar dolara mal olacağına dikkat çekti.

Tepki satışları sonrasında toparlanan ve yukarı yönlü atak başlatan siyah inci gün içerisinde  105,10 ile 104,35 seviyeleri arasında hareketine devam etti ve şuanda da 104,50 dolar seviyesine yakın hareket etmektedir. Genel olarak uzun vadeli yükseliş beklentimizin sürdüğünü ancak kısa vadeli yaşanılacak olası düşüşlerin orta ve uzun vadeli yükseliş beklentimizi etkilemeyeceğini daha önceki analizlerimizde belirtmiştik. Özellikle de haftalık grafikte 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 97 dolar seviyesi siyah incinin uzun vadeli hareketlerini etkileyecek en önemli seviyedir. 97 dolar üzerinde yükselişlerin devam etmesini beklediğimiz siyah inci de yaşanılacak olası geri çekilmeler alım fırsatı olarak değerlendirilmedir. Eğer siyah inci 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 97 dolar seviyesi üzerinde kalmayı sürdürürse hedef olarak fibonacci %23,6 düzeltme seviyesi olan 120 dolar seviyesi hedeflenecektir.

Pivot;103,50

Destek; 102,15-101,00-100,00

Direnç;  105,70-106,20-107,10

ALTIN ANALİZ

HSBC Securities’de analist olan James Steel bir raporunda “Altın fiyatları riskli varlıklardaki yükselişten destek buluyor” ifadelerini kullandı. Analist, “Eğer Hindistan’da düşük talebin olduğu bir durumda fiyatlar yükselirse ya diğer gelişen piyasaların talebi artıyordur ya da yatırım talebi Hindistan’daki düşüşü dengelemeye yeterlidir” ifadesini kullandı. Dünya Altın Konseyi’ne göre geçen sene yıllık bazda en büyük altın talebi Hindistan’dan gelirken bu yıl Çin’in ülkeyi geçmesi bekleniyor. Verilere göre Hindistan’ın külçe altın ithalatı Mart ayında 15 ila 20 ton arasında gerçekleşti. Geçen sene aynı dönemde bu rakam 75-80 ton civarındaydı.

Sarı maden gün içerisinde 1674 ile 1680 seviyesi arasında sıkışık seyirle hareket etmekte ve ABD’den gelecek olan haberler öncesinde sakinliğini korumaktadır. Genel olarak uzun vadeli yükseliş beklentimizi koruduğumuz sarı maden acaba 1708 direncini geçebilecek mi? Yükselişlerin devam etmesi için bu direncin geçilmesi gerektiğini, aksi takdirde yeniden kar realizasyonlarına maruz kalacağını söyleyebiliriz. En son 1800 ve 1700 dirençlerini geçemediği için kar satışlarına maruz kalan sarı maden yine aynı senaryoyu tekrarlarsa tepki satışlarının devam edeceğini ve ilerleyen zamanlarda yeniden 1645 dolar seviyesinin test edileceğini söyleyebiliriz. Ancak bu durumun oluşabilmesi için sarı madenin 1708 seviyesi altında kalması gerekmektedir. Sarı maden 1628 dolar seviyeden başlattığı yukarı hareketine devam etmek istiyorsa muhakkak 1708 dolar direncini geçmesi gerekmektedir.  Yaşanılacak olası geri çekilmeleri alım fırsatı olarak değerlendirebileceğiniz gibi, aşağıdan alım pozisyonunu yakalayamayan yatırımcıların da 1708 seviyesini geçmesi durumunda alımlarda yer alabileceğini belirtebiliriz.

Pivot; 1671

Destek; 1671-1665-1659

Direnç; 1685-1692-1697

Kudret AYYILDIR

LiderForex Başanalist

Mail: [email protected]

Twitter : KudretAYYILDIR