Lider Forex​: EUR/USD Nereye…

EUR/USD ANALİZ

Borç krizindeki Yunanistan’ın 2. kurtarma paketianlaşması, 300 sandalyeli Yunan parlamentosunda açık yapılan oylamada 213milletvekilinin oyuyla kabul edildi. 79 milletvekili ise anlaşmaya ret oyuverdi. İkinci krediyi garantilemek ve tarihin en büyük borç silme anlaşmasınıuygulayarak ülkeyi iflastan kurtarmak üzere teknokrat Başbakan Lukas Papadimosbaşkanlığında kurulan koalisyon hükümetini oluşturan PASOK ve Yeni DemokrasiPartisi milletvekilleri anlaşmaya olumlu oy kullandı. Anlaşmaya, sağcı OrtodoksHalk Partisi, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve diğer sol partiler karşı oyverdi. Anlaşmanın parlamento genel kuruluna gelmesiyle başlayan tartışmalardaPASOK raportörü Sofia Yiannaka, oya sunulan programın 109,1 milyar avrodanoluştuğunu belirtti. Yiannaka, buna tahvil takası PSI’ın tamamlanması içinalınan ve zaten kullanılan 30 ve 5,5 milyar avro ile IMF’nin 2014 yılına kadar19,8 milyar avroluk katkısı ve gerektirdiği halde 2015 yılı için vereceği 8,2milyar avroluk ek finansmanın da eklenmesiyle Yunanistan’a toplam 172,6 milyaravroluk bir finansman sağlanacağını ifade etti.

EUR/USD paritesi dün 1,3185 desteğini kırsa da güniçerisinde 1,3160 desteğinden tekrar yukarı yönlü atağını sürdürdü ve güniçerisinde de 1,3283 seviyesini test etti. Paritedeki kısa vadeli yükselişlerindevam ettiğini ve belirli kritik seviyelere yaklaşmasına az kaldığınıbelirtebiliriz. Özellikle de yeniden 1,33**’lü seviyelere çıktığında yeni biryükseliş rallisi ile daha önce test ettiği ancak kıramadığı 1,3485 seviyesineyaklaşmak isteyecektir. Ancak şu da bir gerçek ki paritede yükselişlerin devamedip edemeyeceğine karar verecek olan 200 günlük üssel hareketli ortalama olan1,3630 direncidir. Parite kısa vadede bu seviyeyi bile test etse bu seviyeüzerinde kapanış gerçekleştirmediği müddetçe yön aşağı olarak belirlenmiştir.Bu dirence kadar 1,3325, 1,3415, 1,3485 ve 1,3535 seviyeleri paritenin kritikdirençleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yükseliş için çok zorlu bir etaptangeçmesi gereken EUR/USD paritesi bu dirençleri aştığı müddetçe uzun vadeliyükselişler oluşur diyebiliriz. Kısa vadeli beklentimize geçecek olursak güniçerisinde 1,3185 desteğinin önemli olduğunu ve parite eğer bu sefer bu desteğikırabilirse satışların hızlanacağını ve yeniden 1,31 seviyesinin altınadüşebileceğini söyleyebiliriz. Yukarıda ise 1,3290 gün içi zirve olmaklabirlikte bu direncin geçilmesi ile daha net yükselişler elde edilebilir. Güniçerisinde gelecek makro-ekonomik haberlerin paritenin seyrini etkileyecekdüzeyde olması temel analizin gün içerisinde etkili olacağını göstermektedir.Özellikle de FED Başkanı Bernanke’nin yapacağı konuşmaya dikkat etmekgerekmektedir.

Pivot;1,3185

Destek; 1,3210-1,3185-1,3140

Direnç; 1,3290-1,3310-1,3325

GBP/USD ANALİZ

Bugün ABD Kongresi’ne konuşacak olan Ben Bernanke’ninkonuşma metnine göre ABD Merkez Bankası Başkanı, Avrupa’nın bankalarınıgüçlendirmesi gerekiyor. Bernanke, Avrupa’daki finansal ve ekonomik durumun, baskılarıngevşemesine rağmen sıkıntılı olduğunu söyledi. Krizin tam çözümünün,Avrupa’daki bankacılık sektörünün daha fazla güçlendirilmesini gerektireceğinisavunan Bernanke, Euro Bölgesi’nin aynı zamanda ekonomik büyüme verekabetliliği artırması ve sorunlu ülkelerdeki dış dengesizlikleriazaltması gerektiğini belirtti. Baskının azalmış olmasından memnunolduklarının altını çizen Bernanke, Amerikan bankalarının Yunanistan vePortekiz gibi Avrupa’daki ülkelerdeki riskleri azaltmış olduğunu söyledi.Bernanke, daha büyük ülkelerdeki riskler toplamlarının daha fazla olduğunu veAvrupa’daki yatırımların, ABD’nin toplam varlıklarının yüzde 35′inioluşturduğunu açıkladı.

GBP/USD paritesi ne zaman 1,59**’lu seviyelere yaklaşsasatış baskısı ile karşılaşmakta ve geri dönmektedir. Gün içerisinde de 1,5894seviyesine kadar yükselen ancak bu yükseliş sonrası gerileyen GBP/USD paritesişuanda da1,5883 seviyesinde ve yeniden yukarı yönlü hareketine devam etmekistemektedir. Kısa vadeli olarak gün içerisinde 1,5840 desteği üzerindeyükseliş beklentimizin sürdüğünü ancak paritenin 1,60 seviyesine yaklaştığızamanlarda dikkatli olmak gerektiğini söyleyebiliriz. Özellikle de uzun vadelibeklentinin düşüş olduğu GBP/USD paritesinde bu seviyenin geçilmemesi durumundabeklentimizin korunacağı ancak 1,60 direncinin geçilmesi ile uzun vadeli yönünartık yükseliş olacağını söyleyebiliriz. Bu nedenle de paritenin kısa vadeyükselişlerine dikkat etmeli ve paritenin kritik seviyeyi aşıp aşmayacağınıkontrol etmek gerekmektedir.

Pivot:1,5840

Destek; 1,5840-1,5815-1,5780

Direnç; 1,5915-1,5935-1,5965

USD/JPY ANALİZ

Fed Başkanı Ben Bernanke, Kongre’deki konuşmasındaşartların kötülemesi hâlinde daha fazla harekete geçeceklerini söylemeyehazırlanırken, Minnealpolis Fed Başkanı Narayana Kocherlakota, ABD’deişsizliğin bekllenende daha hızlı düştüğünü ve ekonominin daha fazla teşviğeihtiyacı olmadığını söyledi. Washington Üniversitesi’nde konuşan Kocherlakota,istihdam ve işsizlik oranındaki ilerlemelerin oldukça sevindirici olduğunubelirtti. ABD’de işsizlik Ocak ayında yıllık bazda yüzde 9.1′den yüzde 8.3′egeriledi.

USD/JPY paritesi belirli düşüşler gerçekleştirdiktensonra yapmış olduğu çıkışlarla hem kısa hem de uzun vadeli yükselişbeklentimizin doğruluğunu test etmekte ve her zamanda bu beklentilerimizi haklıçıkarmaktadır. Gün içerisinde 83,30 desteğinden aldığı güçle yükselişlerinedevam eden USD/JPY paritesi şuanda 83,66 seviyesinde hareket etmektedir. Genelgörünümün 83,30 seviyesi üzerinde yükseliş olduğunu ve paritenin daha önce gördüğüancak geçemediği 84,20 direncine yaklaşmak isteyeceğini söyleyebiliriz. Uzunvadeli olarak da 78 seviyesi üzerinde hedefimiz 84,50-85,00 olarakbelirlenmiştir.

Pivot: 83,30

Destek: 83,00-82,80-82,60

Direnç:83,80-83,95-84,20


PETROL ANALİZ

Suudi Arabistan’ın petrol bakanı Ali Naimi, Salı günüpetrol fiyatlarındaki yükselişin haksız yere gerçekleştiğini savunarak, gerektiğitakdirde üretimi yüzde 25 oranında artırması gerektiğini söyledi ve petrolpiyasalarına beklenmedik bir müdahalede bulundu. İranve Batı’daki ülkeler arasındaki nükleer gerilimin tırmanmasıyla petrolün varili128 dolar ile zirveye çıktı. Piyasalar, Avrupa’nın İran’daki ambargolarınıfiyatlamaya çalışırken, bu durum küresel petrol arzına çok büyük zararverebilir. Katar’ın başkanı Doha’da gazetecilerin sorularını yaşayan Naimi,piyasadaki karamsarlığı ve piyasalarda 2008′deki petrol artışlarınınhayaletinin dolaşmasına neden olan durumu yaşamak zorunda kaldı. Yüksek petrolfiyatları için, arz-talep bazında bakıldığında bir neden bulamadıklarınısöyleyen Naimi, fiyatların niye böyle hareket ettiğini anlamadıklarının altınıçözdü.

Siyahinci gelen spekülatif haberler ve ABD’den gelen makro-ekonomik haberlerneticesinde aşağı-yukarı hareketler gerçekleştirerek dalgalı bir hafta geçirmişoldu. Hafta içerisinde 108 ile 103,80 seviyesi arasında hareketine devam edensiyah inci için en dikkat çekici FED başkanı Bernanke’nin petrol fiyatları ileilgili yapmış olduğu konuşmasıydı. Yüksek enerji fiyatlarının enflasyon içinsorun olmadığını ve bu durumun sadece geçici olduğunu belirtmesi petrolfiyatlarının yükselişinin herhangi bir tehdit unsuru oluşturmayacağının sinyaliolarak algılamalı mıyız sorusunu da beraberinde getirdi. Genel görünüm olarakuzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiği siyah inci de özelikle dekanalın alt noktası olan 102,50 dolar seviyesinin üzerinde kaldığı müddetçeyükselişlerin devam edeceğini ve kanalın üst noktası olan ve aynı zamandafibonacci %23,6 düzeltme seviyesi olan 121,19 seviyesine kadar yükselişlergözlemleyebiliriz. Uzun vadeli baktığımızda ise haftalık grafikte 50 günlüküssel hareketli ortalama olan 96,35 dolar desteği uzun vadeli yükselişbeklentimizin devam ettiği en önemli seviyedir. Petrol fiyatlarının bu desteküzerinde yükselişlerine devam edeceğini ve yeni rekor seviyeleri test edeceğinisöyleyebiliriz. Hatırlanırsa daha önce (1 mayıs 2011 ) 115 dolar seviyesindenbaşlayan satışlar 74 dolar seviyesine kadar devam etmişti. Bu düşüş sonrasıtoparlanan ve kademeli bir şekilde yukarı doğru hareket eden siyah inci deilerleyen zamanlarda bu direncinde üzerine çıkıp yeni rekor seviyelerinin testedileceğini teknik olarak söyleyebiliriz. Temel olarak İsrail, ABD, AB ve İranarasında özellikle İran’ın petrol ile ilgili yapmış olduğu gelişmeler ilerleyenzamanlarda Orta Doğu’da yaşanılacak hararetli günlerin oluşacağını dagöstermektedir. Özellikle de AB’nin İran’a yönelik bankacılık işlemlerinidurdurması ile başlayan hareketler daha da üst düzey boyuta taşınabilir. Yazadoğru herhangi bir savaş planının da olabileceği ihtimalini de göz önündebulundurursak yaşanılacak bu tür endişelerin petrol fiyatlarının tavan fiyatolmasını sağlayabilir. Bu yüzden de güncel gelişmeleri dikkatle takip etmektefayda var.

Pivot;108,60

Destek; 105,65-104,30-103,60

Direnç; 107,80-109,60-110,35

ALTIN ANALİZ

Dünyanın en büyük ikinci ve en hızlı büyüyen ekonomisiÇin’in yavaşladığına ilişkin endişeler Amerikan hisselerine değer kaybettirdi.Çin’e dair endişeler, emtiaya değer kaybettirdi; Standard&Poor’s 500Endeksi 3 gündür süren yükselişine ara verdi. Çin’in son 2 yılın en büyükbenzin zammını yapması ve BHP Billiton Ltd.’ın ülkenin çelik üretimininyavaşladığını söylemesinin ardından sanayi ve emtia hisseleri değer kaybetti.Caterpillar Inc. ve Alcoa Inc. yüzde 1.5′in üzerinde düştü. Adobe SystemsInc., kârın beklentinin altında kalmasıyla yüze 3.9 geriledi. Bank of AmericaCorp. yüzde 2.9 primlendi. Tiffany&Co. da beklentinin üzerinde kârtahmininde bulunmasının ardından yüzde 6.7 artış kaydetti. S&P 500 Endeksi,önceki gün Mayıs 2008′den bu yana en yüksek seviyesini kaydetmesinin ardındayüzde 0.3 kayıpla 1,405.52 puana geriledi. Dow Jones Endeksi yüzde 0.5 düşüşle13,170.19 puandan işlem gördü. Russell 2000 Küçük Ölçekli Şirket Endeksi yüzde1 düştü ve 829.24 puandan işlem gördü. ABD borsalarında dün 6.2 milyar hisseolarak gerçekleşen işlem hacmi, 3 aylık ortalamanın yüzde 6.5 altına işaretetti.

3. turtahvil programı olacak mı, olursa ne zaman olur, olmazsa bir sonraki konuşma daolacak mı, soruları ile piyasalar bir süredir gündemi meşgul etti. Bernanke’nin 3. Tur tahvil ihalesi ile ilgilisomut bir konuşma yapmaması, sarı madenin 1800 dolar seviyesinden başlattığıkar satışlarını 1634,44 seviyesine kadar sürdürmesine neden oldu ve buradan güçalarak 1660 dolar seviyesine kadar yükseliş gözlemlendi. Haftalık grafiğiincelediğimizde 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 1629,65 dolardesteğinin güçlü olması sarı madenin bu desteği kıramamasına neden oldu. Dahaönceki yapmış olduğumuz analizlerde altın fiyatlarının 1630-1590 dolarseviyeleri arası dönüşlerin gerçekleşebileceğini ve bu nedenle de bu aralıkta1530 dolar seviyesi zarar durdur belirleyerek 1800 ve 1920 dolar seviyelerininhedef olarak belirleneceğini sizlerle paylaşmıştık. Sarı maden belirlediğimiz aralığaçok yaklaştı ancak bu aralığının çok yakınından tekrar yükseldi. Bu düşüş artıksonlandı mı sorusunun cevabını ise altın fiyatlarının yapacağı yükselişinseviyesine bağlı olarak değişir şeklinde verebiliriz. Eğer sarı maden 1634dolar seviyesinden başlattığı yükselişleriyle 1700 dolar seviyesinin üzerineçıkış gerçekleştirirse o zaman altındaki düşüşlerin sonlandığını ve daha öncekar satışları yaşadığı 1800 dolar seviyesinin geçileceğini ve 2011 yılı tepenoktası olan 1920 dolar seviyesinin hedefleneceğini söyleyebiliriz. Eğer altınyeniden kar satışlarına başlarsa bu seferde 1590 dolar seviyesine doğru yenibir tepki satışları oluşabilir. Eğer böyle bir tepki satışı gerçekleşirse 1530dolar seviyesi zarar durdur belirlenerek alım işlemlerinde yer alınabilir ve1800 ile 1920 seviyeleri hedef olarak belirlenebilir.

Pivot; 1658

Destek;1640-1634-1625

Direnç; 1658-1665-1674

Kudret AYYILDIR

LiderForex Başanalist

Add a Comment