EUR/USD’da Günlük Kapanış Çok Önemli…

EUR/USD ANALİZ

Euro Bölgesi Yunanistan’a 130 milyar Euro’luk ikinci kurtarma paketini resmen onayladı. Euro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jan-Claude Juncker, yaptığı yazılı açıklamada, Yunanistan’a ikinci kurtarma paketine onay sürecinin tüm Euro Bölgesi ülkelerinde tamamlandığını ve Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) 39,4 milyar Euro’luk ilk taksiti dilimler halinde serbest bırakması için yetkilendirildiğini belirtti. Juncker, ”İkinci ekonomik program Yunanistan’ın kaçırmaması gereken emsalsiz bir fırsattır. Yunan makamları yeni programa tamamen uyumlu şekilde mali konsolidasyon, yapısal reformlar ve özelleştirmeyi titizlikle takip ederek güçlü kararlılığını göstermeye devam etmeli ve uygulama hızını korumalıdır. Bu sayede Yunan ekonomisi herkesin çıkarına olacak şekilde sürdürülebilir yola girecektir” dedi.

EUR/USD paritesi gün içerisinde 1,3029 seviyesine kadar gerilese de ilk etapta bu desteği kıramayarak yukarı yönlü tepki yükselişi gerçekleştirdi. Bu yükselişin 1,3088 ile sınırlı kaldığını ve buradan başlayan satışlarla yeniden 1,3050 seviyesinin altına gerilemenin olduğu gözlemlenmektedir. Teknik olarak EUR/USD paritesini incelediğimizde gün kapanışını 1,3020 seviyesi altında gerçekleştirmesi durumunda satışların hızlanması ve 1,2850 ile 1,2620 seviyelerinin hedefleneceğini söyleyebiliriz. Ancak şuanda yine de her ihtimali düşünmek ve olası çıkışları da takip etmek gerekmektedir. Çünkü parite bu düşüşlerden sonra yatırımcıları şaşırtabilir ve yeniden yukarı yönlü hareket başlatabilir. Hatırlanırsa 1,3320 direncini geçemedikten sonra satış baskısına maruz kalan parite 1,3000 seviyesinden yukarı yönlü atak başlatmış ve 1,3485 seviyesine kadar yükselmiştir. Bu yüzden de paritenin böyle bir çıkışı yapıp yapmayacağını teyit etmek için bugünkü kapanışın hangi seviyede olacağını gözlemlemek önemlidir. Gün içerisinde de 1,31 seviyesi altında düşüşlerin devam edeceğini ve 1,2970-50 seviyesine kadar gerilemesi beklenilmektedir.  Gün içerisinde Avrupa ve ABD’den gelecek olan veriler paritede sert hareketlerin oluşmasına neden olabilir.

Pivot;1,3100

Destek; 1,3010-1,2970-1,2950

Direnç; 1,3080-1,3155-1,3205

GBP/USD ANALİZ

İngiltere’de işsiz sayısı 28 bin kişi artarak, 2 milyon 670 bin kişiye ulaştı. Ülkenin Ulusal İstatistik Kurumu’ndan (ONS) yapılan açıklamada, Kasım-Ocak döneminde ülkede işsizlik oranının yüzde 8,4 olduğu belirtildi. 1995 yılından beri ülkedeki en yüksek işsizlik oranı yaşanırken, 16-24 yaş grubunda ise 1 milyon 42 bin gencin işsiz olduğu ve bu grupta işsizlik oranının yüzde 22,5 olduğu kaydedildi. Bu arada, işsizlik yardımı alanların sayısının Şubat ayında 7200 kişi artarak, 1 milyon 610 bin kişiye ulaştığı bildirildi. Geçen ay ONS, İngiltere’de Ekim-Aralık dönemindeki işsizlik oranının yine yüzde 8,4 olduğunu açıklamıştı. Önceki yıl resesyondan çıkan İngiliz ekonomisinin geçen yıl büyüme hızı yüzde 0,5’i geçememişti.

GBP/USD paritesi Dolar’ın değerlenmesi ile 1,5745’li seviyelerden satış baskısına maruz kaldı ve gün içersinde 1,5647 seviyesine kadar geriledi. Bu gerilemenin devam edip etmeyeceğine paritenin bugünkü seyri karar verebilir. Özellikle de gün içerisinde 1,57 seviyesinin altında düşüşlerine devam etmesini beklediğimiz GBP/USD paritesinde 1,55 desteğinin kırılması durumunda uzun vadeli düşüşlerine kaldığı yerden devam etmesini, aksi durumda yeniden bu destekten aldığı güçle 1,60 seviyesini zorlayacağını söyleyebiliriz. Bu yüzden de 1,55 desteği paritenin seyri açısından önemli bir seviye olarak belirlenmiştir. Haftalık trendinin düşüş olması paritedeki düşüşlerin devamlılığını desteklemektedir ancak bu desteğin devamlılığı için 1,55 desteğinin kırılması şarttır. Kısa vadeli ise 1,5745 direncinden geri dönen ve düşüşlerine devam eden GBP/USD paritesi gün içi dip seviyesi olan 1,5645 desteğini kırabilirse düşüşlerini hızlandırmak isteyebilir ve bu durum pariteyi 1,56 seviyesinin altına sürükleyebilir.

Pivot:1,5745

Destek; 1,5645-1,5600-1,5550

Direnç;  1,5705-1,5745-1,5775

USD/JPY ANALİZ

Fed’in, yüksek getirili varlıklara akacak yatırım miktarını yükselteceği düşünülen parasal genişlemeden uzak durması üzerine Asya paraları değer kaybetti. Bloomberg JP Morgan Asya Dolar Endeksi, yuanın, Ekim’den bu yana en büyük 3 günlük kaybına yönelmesiyle yüzde 0.2 düştü. Fed, dün ABD’de perakende satışların son 5 ayın en büyük sıçramasını kaydetmesiyle ekonomik değerlendirmesini yükseltti. Doların en çok işlem yaptığı ortaklarına karşı hareketini izleyen Dolar Endeksi dün 7 haftanın en yükseğine tırmandı. Parasal genişleme beklentilerinin azalmasıyla doların desteklendiğini belirten Bangkok’taki Sumitomo Mitsui Banking Corp.’un traderalrından Kozo Hsegawa, diğer yanda ABD’den gelen güçlü veriler ve beklenenden iyi seyreden ekonomik görünümün, Asya’daki fon girişlerinin süreceği anlamına geldiğini belirtti. Hsegawa, para birimlerin, dar bir bantta seyredebileceğini söyledi.

Makro-ekonomik haberlerin paritenin çıkışına destek olduğunu, var olan yükseliş baskısının da bu haberlerle desteklenmesi neticesinde USD/JPY paritesinin 83 seviyesi üzerine çıktığı gözlemlenmektedir. 79,50 seviyesini geçtikten sonra yukarı yönlü atağın başladığını belirttiğimiz USD/JPY paritesinde bu yükselişler 85 seviyesine kadar devam edebilir. Ancak yükselişlerin devam edeceği gibi var olan yeni seviyelerden gelebilecek tepki satışlarına dikkat etmek ve bu düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendirmek yatırım stratejisi olarak önemlidir. Uzun vadeli olarak 78 seviyesi üzerinde yükseliş beklentimizin devam ettiği USD/JPY paritesinde hedef olarak 84,50-85,00 seviyeleri belirlenmiştir. Bu nedenle de yaşanılacak olası geri çekilmeleri uzun vadeli alım fırsatı olarak değerlendirilmelidir.

Pivot: 82,80

Destek: 83,00-82,80-82,60

Direnç: 83,75-84,20-84,50

PETROL ANALİZ

Güne FED’den gelebilecek haber beklentileriyle başlayan küresel piyasalar asıl oyun değiştiren açıklamayı JP Morgan’dan duydular. Bugün açıklanması beklenen stres testinden önce kar payını artırdığını ve hisse geri alım programını açıklayan banka hisseleri güne damga vurdu. FED politika faizini % 0 ile % 0.25 arasında sabit bırakırken herhangi bir politika aracını da göreve çağırmadı. Toplantı sonrasında gelen kısa açıklamada karara tek karşı çıkanın yine Richmond FED Başkanı Lacker olduğu görüldü. Enflasyonda sakin seyrin sürdüğünü söyleyen FED, uzun vadede kendi hedefleriyle uygun olarak enflasyonun düşük hatta hedefin altında seyredebileceğine vurgu yaptı. Uzun süre sonra petrol ve benzin fiyatlarına atıfta bulunulurken bu seyrin de geçici olduğu vurgulandı. Daha önce petrolün varil başına fiyatı 140 Doları bulduğunda da fiyatların gerçeği yansıtmadığını düşünen banka buna karşı bir önlem de almamıştı. Genel olarak işgücü piyasasındaki iyileşmeyi izlediğini ancak işsizlik seviyesinin hala yüksek olduğunu vurgulayan banka, büyümenin de ılımlı seyrettiğini belirtti. Toplantı sonunda yeni tur varlık alımına ilişkin vurgu olmamakla beraber her seçeneğin de açık tutulduğu çıkarımı yapıldı.

Siyah inci sakin hareketlerine gün içerisinde devam etmektedir. Her ne kadar gün içerisinde önemli haberler olsa da bu haberler petrol fiyatlarının hareketsizliğini etkilemedi. Bugün de petrol fiyatlarını etkileyecek önemli haberler olmaktadır. Özellikle de bugün Türkiye saatiyle 16,30’da ABD’den gelecek olan ham petrol stokları verisi petrol fiyatlarını direk olarak etkilemesi beklenilmektedir. Ham petrol stoklarında beklenilen artış petrol fiyatlarında gerilemeye neden olabileceği gibi stoklarda yaşanılacak azalış petrol fiyatlarının yükselmesine neden olacaktır. Bu yüzden de özellikle de 16,30’daki haberi takip etmek gerekmektedir. Gün içerisinde 107,35 direnci altında kaldığı müddetçe satış baskısına maruz kalacağını söyleyebiliriz.

Pivot;107,35

Destek;  105,85-104,80-104,40

Direnç;  108,15-109,20-109,90

ALTIN ANALİZ

Fed’in yeni tur parasal genişlemeden kaçınması ve dolardaki yükseliş altına aşağı yönlü baskı yapıyor.  Çin’de bulunan Citic Futures’ta şef yatırımcı stratejisti olan Wang Xiaoli, “Altın piyasası yeni bir parasal genişleme beklentisinin azalmasıyla düşüşe geçti. Yine de uzun vadede negatif reel faiz nedeniyle yukarı yönlü trend olacağını düşünüyoruz” dedi. Altın ikinci kez 200 günlük hareketli ortalamasının altına indi. Bazı yatırımcılara göre bu metalin ayı piyasasına girdiğine işaret ediyor. Metal yine de 6 Mart’ta gördüğü altı haftanın en düşük seviyesinden bu yana yüzde 3.2 ralli yaptı. Bloomberg verilerine göre ETP’lerdeki altın varlıkları ise dün üçüncü günde de artarak 2,410.186 tona ulaştı.

Sarı maden destekleri birer birer kırarak düşüşlerine devam etmek istemektedir. 3. Tur tahvil programının gerçekleşmemesi nedeniyle gerilemesine devam eden sarı maden gün içerisinde yaşadığı satıcılı seyirle 1642 seviyesini test etti. Kar realizasyonlarının kısmi olarak devam ettiği ancak bu düşüşlerin belirli seviyelerce sınırlı kalacağını düşünmekteyiz. Bu düşüncemizin temel nedenlerinden birisi öncelikle yaşanılacak bu düşüşlerin uzun vadeli alım fırsatı olma yönünde beklentilerin oluşmasından kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz. Diğer bir yandan da temel olarak FED’den gelen haberlerin Dolar’ı desteklemesi altın fiyatlarının düşüşlerini desteklese de ilerleyen dönemlerde FED’den gelecek 3. Tur tahvil haberi ve orta doğu da yaşanılan gerginlikler altın fiyatlarının yeniden yükselmesine katkı sağlayacaktır. Teknik olarak baktığımızda ise düşüşlerin 1630-1590 arasında kalacağını ve bu düşüşlerin gerçekleşmesi ile alım pozisyonlarında yer alınabileceğini söyleyebiliriz. Genel beklentimiz 1550 dolar seviyesi üzerinde yükseliş olmakla birlikte 2012 ve 2011 yılı zirve seviyeleri olan 1790 ve 1920 dolar seviyelerinin hedef olarak görülmesini hedefliyoruz.

Pivot; 1682

Destek; 1642-1625-1615

Direnç; 1670-1682-1700

Kudret AYYILDIR

LiderForex Başanalist

Mail: [email protected]

Twitter : KudretAYYILDIR