EUR/USD ve Altında’ki Yükselişlere Dikkat…

EUR/USD ANALİZ

Avrupalı liderler, Cuma günü Danimarka’nın Kopenhag kentinde yapılacak toplantıya hazırlanırken,  Berlin’deki yetkililer Pazar günü Almanya hükümetinin piyasalardaki baskıları azaltmak için kurtarma fonunun artırılmasını destekleyeceğinin sinyalini verdi. Kurtarma fonunun artırılmasında uluslararası baskılara daha fazla direnemeyen Merkel, bölgedeki borç krizinin diğer ülkelere sıçramasını önlemek için fonun geçici olarak artırılmasına izin verecek gibi görünüyor. Almanya Başbakanı Merkel, diğer ülkelerin ısrarlarına rağmen, koalisyondaki desteğini kaybetme korkusuyla fonun artırılmasına bu zaman kadar karşı çıkıyordu. Ancak Berlin hükümeti de artık Merkel’in direnemeyeceğine inanıyor. AB’nin Mali ve Ekonomik İşlemlerden sorumlu üyesi Olli Rehn de Cuma günü Kopenhag’da bu konuda bir varacağını düşünüyor. Rehn, önemli olanın krizin çözüm planını nihayete vardırmak olduğunu söyledi. Kıdemli yetkililer, Rehn’in, 440 milyar Euro’luk geçici ve 500 milyar Euro’luk kalıcı kurtarma fonlarının birleştirilmesine yönelik ılımlı ve çok agresif olmayan açıklamalarının destek bulacağını ifade ediyor.

Geride bıraktığımız hafta özellikle haftanın son günlerinde EUR/USD paritesinde yaşanılan belirli çıkışlar paritenin 1,3290 seviyesine kadar yükselmesine neden oldu. Ancak parite kendisi için bir o kadar önemli olan 1,3325 direncini geçemeyerek tekrar satış baskısına maruz kalmıştır. Paritenin gün içerisindeki hareketlerini belirleyecek olan bu direnç geçilmediği müddetçe net bir yükselişten bahsedemeyiz. Her seferinde bu direncin kritik olması ve bu seviyelerden satış baskısına maruz kalması aslında paritenin teknik olarak satış baskısı altında kaldığının göstergesidir. Gerek orta vadede gerekse uzun vadede bazı dirençlerin altında kalması nedeniyle satış baskısının devam ettiğini gözlemlediğimiz ( orta vadede 1,3325, uzun vadede 1,3620 direnci önemlidir) EUR/USD paritesinde kısa vadede yükselişlerin 1,3210 desteği üzerinde yükselişlerin devam etmesi beklenilmektedir. Eğer parite 1,3210 desteğini kırabilirse var olan satış baskısı kısa vadede de kendisini gösterecektir. Bugün Avrupa ve ABD merkez bankası başkanlarının yapacağı konuşma dışında ABD ve Avrupa’dan gelecek olan veriler paritenin seyrini etkileyecek en önemli haberler olarak belirlenmiştir. Bu nedenle de haftanın açılış günü açıklanacak olan verilere dikkat etmek gerekmektedir.

Pivot;1,3210

Destek; 1,3210-1,3190-1,3160

Direnç; 1,3320-1,3360-1,3400

GBP/USD ANALİZ

Avrupa Merkez Bankası eski başkanı Jean-Claude Trichet, küresel finansal sistemin hâlen finansal krizden çıkmadığını ve birçok yılı kapsayan bu krizden toparlanması gerektiğini söyledi. “Bana sorarsanız, biz hâlâ krizdeyiz” diyen Trichet, kriz hâlinin yalnızca Avrupa’ya mahsus olmadığına dikkat çekti.  Eski AMB Başkanı’nın açıklamaları tam da Avrupa’da geniş çaplı bir krizden korkulduğu dönemde geldi. Almanya ve Fransa Mart ayında birbiri ardına imalatta yavaşlama açıklarken, İngiltere’de de perakende satışlar beklenenden daha sert düştü. ABD’de ise rakamlar daha iyimser görünüyor. Ancak yasa koyucular ekonominin yüzde 8.3’lerde seyreden işsizlik oranını aşağı çekmeye yeterli seviyede bir büyüme kaydetmediği konusunda endişeleniyor.

GBP/USD paritesi geride bıraktığımız hafta 1,5922 ile 1,5770 seviyesi arasında hareketine devam etti. Dikkat edilirse GBP/USD paritesi 1,5930 seviyelerine yaklaştıkça ciddi bir satış baskısına maruz kalmakta. Daha önce de defalarca 1,5930 seviyesini test eden ve buradan başlattığı satışlarla düşüşlerine devam eden GBP/USD paritesi yine aynı senaryoyu gerçekleştirecek mi sorusunu da beraberinde getirmektedir. Genel olarak psikolojik bir direnç olan 1,60 seviyesi altında düşüşlerine devam etmesi beklenilen GBP/USD paritesinde diğer önemli nokta yukarıda da bahsettiğimiz gibi 1,5920-30 seviyesidir. Ayrıca 1,5920 seviyesi haftalık grafikte 100 günlük üssel hareketli ortalama olarak belirlenmiştir. Kısa vadeli 1,5920 direncinin önemli olduğu parite de uzun vadeli de 1,60 seviyesi kritik bir önem taşımaktadır. Dolar Endeksinde gerçekleştirilen kısa vadeli düşüş neticesinde yükselişlerine haftanın son işlem günü devam eden GBP/USD paritesi sterlin’in güvenilir liman özelliğini kaybetmesi neticesinde ilerleyen zamanlarda yeniden değer kaybetmeye bu da paritenin gerilemesine neden olabilir. Ancak yine de paritedeki hareketliliğe temkinli yaklaşmak adına yükselişlerine dikkat etmeli ve 1,60 seviyesi üzerinde mi altında mı olduğunu kontrol etmemiz gerekmektedir. Beklentimiz; 1,60 seviyesi altında 1,5740 ve 1,5585 seviyesinin hedef olarak belirlenmesidir.

Pivot:1,5810

Destek; 1,5815-1,5770-1,5740

Direnç;  1,5895-1,5930-1,5960

USD/JPY ANALİZ

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin Hazine Bakanı Timothy Geithner, gelişmekte olan ülkelerden gelen beklenmedik tepkilere rağmen, ülkesinin Dünya Bankası başkanı adayı Jim Yong Kim’in geniş destek alacağını savundu. Washington’ın Dünya Bankası başkanlığındaki tahtı, ilk kez gelişmekte olan ülkelerin adaylarıyla sallanıyor. Nijerya Maliye Bakanı Ngozi Okonjo-Iweala ve Kolombiya eski maliye bakanı Jose Antonio Ocampo gibi 2 adet ekonomist ve diplomat da aday olarak sunulmuştu. Kore-Amerikalı bir sağlık uzmanı olan Kim ise, fakirlere sağlık hizmeti getirerek yaptığı HIV/AIDS hastalığına karşı yaptığı çalışmalarından ötürü kalkınma uzmanları arasında tanınan bir isim olarak öne çıkıyor. ABD Başkanı Barack Obama da Jim Yong Kim’i Cuma günü Dünya Bankası başkanlığı için aday olarak gösterdi.

79,50 direncini geçtikten sonra yukarı yönlü hareketine devam eden ve 84,20 seviyesini test eden USD/JPY paritesi defalarca test ettiği 84,20 direncini aşamaması neticesinde tepki satışlarına maruz kalmasına neden oldu. Bu durum paritenin 82 seviyesine kadar gerilemesine neden oldu. Ancak parite için böyle bir tepki satışlarının olması teknik olarak beklenilen bir hareketti ve bu hareketin devam edip etmeyeceği bu hafta özellikle Japonya’dan gelecek önemli verilerle doğrulanacaktır. Kısa vadeli tepki satışlarının devam etmesi gözlemlenirken yaşanılacak olası geri çekilmeler uzun vadeli alım fırsatı olarak değerlendirilmektedir. Beklentimiz ise paritenin 80 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe 84,50 ve 85,50 olarak belirlenmiştir. Maksimum geri çekilme seviyesi olarak da psikolojik bir destek olan 81 seviyesi olarak belirtebiliriz.

Pivot: 82,90

Destek: 82,25-81,95-81,70

Direnç: 83,20-83,50-83,80

PETROL ANALİZ

ABD Merkez Bankası Fed’in eski yöneticisi Randall S. Kroszner, Fed Başkanı Bern Bernanke’nin, ekonomik göstergeler ve sermaye piyasalarındaki ilerlemelere rağmen ekonomi konusunda ihtiyatlı değerlendirmelerde bulunmasının doğru bir  yaklaşım  olduğunu söyledi. ABD’de hazine tahvilleri yükseliyor ve yatırımcıların hisse senedi ve diğer yatırım aracı biriktirmeye hazır olduğunun sinyalini veriyor. Bernanke’nin Avrupa’daki riskler, zayıf talep ve yüksek işsizlik oranlarına dikkat çekerek yaptığı “toparlanmanın hala daha zorluklarla karşı karşıya” olduğu yorumunu hatırlatan Kroszner, bu sorunların şu anki iyimserliğe rağmen geri dönebileceğine dikkat çekti.

Siyah inci geride bıraktığımız hafta belirli çıkış ve inişler yaşadı ancak ortalama 106 dolar seviyesinde hareket etmiştir. Şuanda da 106,50 seviyesinde hareket eden siyah inci eğer 105,70 desteği üzerinde kalabilirse yükselişlerin devam etmesini bekleyebiliriz. Tepki satışlarının devam edip etmeyeceğine karar verecek olan 105,70 desteğidir. Gün içerisindeki kısa vadeli beklentimiz 105,70 üzerinde 109 seviyesine doğru çıkış gerçekleştirme ihtimalinin yüksek olmasıdır. Ancak bu yükseliş beklentisi 105,70 desteğinin kırılması ile geçerliliğini yitirecektir. Genel görünüm olarak uzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiği siyah inci de özelikle de kanalın alt noktası olan 103,50 dolar seviyesinin üzerinde kaldığı müddetçe yükselişlerin devam edeceğini ve kanalın üst noktası olan ve aynı zamanda fibonacci %23,6 düzeltme seviyesi olan 121,19 seviyesine kadar yükselişler gözlemleyebiliriz. Diğer bir önemli destek ise haftalık grafikte 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 96,35 dolar desteği uzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiği en önemli seviyedir. Petrol fiyatlarının bu destekler üzerinde yükselişlerine devam edeceğini ve yeni rekor seviyeleri test edeceğini söyleyebiliriz.

Pivot;105,70

Destek; 105,70-104,50-103,50

Direnç;  107,85-108,65-109,30

ALTIN ANALİZ

Dünyanın en büyük tahvil fonu Pacific Investment Management Co.’nun kurucusu ve başkanı Bill Gross, Fed’in Nisan’daki toplantısında büyük ihtimalle üçüncü tur tahvil alım programı açıklayacağını söyledi. Başkan George W. Bush’un uyguladığı vergi indirimlerinin süresinin dolması ve 1 trilyon dolarlık zorunlu federal bütçe kesintileri, düşen işsizlik oranlarının, merkez bankasına yavaşlayan büyümeyi desteklemek için alan yarattığına ilişkin endişeleri de yükseltiyor. Ben Bernanke başkanlığındaki Fed QE1 ve QE2 kapsamında büyümeyi desteklemek için 2.3 trilyon dolarlık tahvil alımı yaptı.  Twitter’daki iletisinde bir öngörüsünü paylaşan Gross, “Fed, büyük ihtimalle 25 Nisan’daki toplantısında QE3 açıklayacak” yazdı.

Sarı maden geride bıraktığımız haftanın son işlem gününde 1669 dolar seviyesine kadar çıkış gerçekleştirdi. 1628 dolar seviyesinden başlatılan ve haftalık grafikteki son iki mumum 1628 dolar desteğinden güç almak sarı maden için artık düşüşler bitti mi sorusunu da beraberinde getirmektedir. Teknik olarak baktığımızda 1671 direncinden dönüşlerin olabileceği, ancak bu direnci aşması ile yükselişlerin daha da rahat edeceğini söyleyebiliriz. Yine de her ihtimale karşı yaşanılacak tepki satışlarına dikkat etmek gerekmektedir. Tepki satışlarının devam edip etmeyeceğine 1653 ve 1646 dolar destekleri karar verecektir. Özellikle de Cuma günü kırılamayan 1646 dolar desteğinin kırılması sarı madenin yeniden 1630 ve hatta 1590 dolar seviyesine kadar gerilemesine neden olabilir. Gün içerisindeki hareketliliğe 1671 ve 1646 dolar seviyesi karar verecektir ve tahmini beklentimiz bu seviyelerin arasında hareketliliğin devam etmesidir.

Pivot; 1653

Destek;1653-1646-1642

Direnç; 1671-1675-1680

Kudret AYYILDIR

LiderForex Başanalist

Mail: [email protected]

Twitter : KudretAYYILDIR